Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2013 21:59
michaelamol

XXX.XXX.183.19

Dobrý den, mám 4letou fenku křížence Jack Russela. Asi 3 roky máme problém s epizodami zvracení – většinou ráno vyzvrací žaludeční šťávy, až do odpoledne je bez nálady, jenom spí a vyhledává teplá místa, nechce žrát. Odpoledne se její stav zlepší a nažere se. Druhý den pak nacházím sraženou krev ve stolici, která strašně zapáchá. Zpočátku byly tyto epizody jen občasné, ale přesto jsme řešili u vet – stanovená diagnóza nedostatečnost slinivky, nejdříve léčba Hills dietou pro slinivkáře – neúspěšná, pes to ani nechtěl žrát. Asi rok jsme jí tedy vařili těstoviny s masem a zeleninou dodávali Pangrol. Stav se ale zhoršoval, chyběly jí vitamíny. Poté přišla jiná vet na to, že má Coccidie – zaléčilo se a měli jsme asi půl roku pokoj. Při tom jsme přešli na granule Arion, na kterých nějakou dobu docela dobře prospívala. Po čase se ale potíže vrátily s ještě větší intenzitou. Nejdříve zvracela cca 1x týdně, pak vícekrát a teď poslední dobou už obden, a pak dokonce každý den. Dost zhubla, obecně je bez nálady, unavená a ve stresu, že jí pořád tahám po doktorech. Udělali jsme všechna vyšetření krve i trusu, vyloučila se slinivka i štítná žláza, žádní paraziti, vyzkoušeli jsme dietní granule, ATB, ale stav se nezlepšil. Ale z trusu stanovili, že prakticky netráví bílkoviny a svalová vlákna. Asi 14 dnů už jí držím jen na rozvařené rýži s trochou libového kuřecího, podávám po troškách asi 5x denně, je jí trošku líp, ale stejně cca 1x za 3 dny zvrací, navíc jenom na rýži mi za chvíli pojde. Vet má podezření na nespecifické střevní záněty a chtěl by udělat biopsii ze střev. Určitě nejsem proti, evidentně se snaží najít problém. Teď ale řekl, že než uděláme takové vyšetření, tak mám ještě vyzkoušet dietu Hills z/d ultra allergen free, že by jí to mohlo pomoct. Popravdě už jsem skeptická k pokusům s granulemi a navíc mi paní ve zverimexu, kde nakupujeme, řekla, že kdo si koupil tuto dietu, tak se stejně vrátil k normálním granulím, že je to jen reklamní tahák, docela bych tomu věřila. Máte někdo s těmito granulemi zkušenosti??? Vyzkoušeli jsme už kde co, utratili spoustu peněz, ale stále ne a ne přijít na to, co jí je a hlavně, co by jí pomohlo. Nejspíš to bude něco autoimunitního, ale kdybych aspoň věděla, co jí dávat, aby se stav zlepšil. Ráda bych ji převedla na Barf, ale náš stávající vet je radikálně proti. Navíc, pokud špatně tráví bílkoviny, tak by jí to mohlo naopak uškodit. Máte, prosím, někdo podobné zkušenosti, nebo alespoň zkušenosti s těmi speciálními granulemi, abych věděla, jestli má cenu do nich investovat, nebo jít rovnou na biopsii??? Budu moc vděčná za každou radu, nebo názor. Děkuji a pěkný den, Michala

22.11.2013 22:10
pidla

XXX.XXX.96.38

Byla dělaná gastroskopie?

22.11.2013 23:37
dafi

XXX.XXX.231.245

Zkusenost s temi granulemi nemam, ale presto se vyjadrim. Osobne bych do nich v zadnem pripade nesla. Zapatrala jsem na internetu po slozeni a je to naprosta hruza. Kukurice, rostlinny olej (=sojovy) a antioxidanty schvalene EU (=BHT a BHA), to podle me uz tak dost rozhozenemu psovi ublizi. Taky bych se jednoznacne klonila k BARFu, resp. doma pripravovane strave. Co zkusit misto kureciho kruti, kralici nebo treba teleci? Mas moznost nekde sehnat? S tim vysetrenim tezko rict. Na druhou stranu, pokud ma problemy, bylo by to asi na miste. Tem granulim bych s ale urcite vyhnula a vyzkousela domaci stravu s jinym druhem masa nez kurecim.

23.11.2013 11:01
michaelamol

XXX.XXX.183.19

Zdravím a děkuji za reakce. Gastroskopii jsme právě zatím nedělali, protože vet nejprve doporučil vyzkoušet tyto protialergické granule, a když nezaberou, tak potom teprve endoskopie s odebráním vzorku pro biopsii ze střev. Snažila jsem se najít různé recenze na tyto granule, ale např. na Heuréce velmi vysoké hodnocení, což se mi naopak zdá podezřelé. Vadí mi, že ani výrobce Hills neuvádí podrobné složení granulí, ale pouze obecné, které se mi nezdá. A studuji-li návody, jak vybírat nejlepší granule, tak podle nich bych se právě těmto měla vyhnout obloukem. Vet mi ale naznačil, že pokud se z biopsie potvrdí ty nespecifické záněty střev, tak se stejně nejspíš těmhle granulím nevyhneme + budeme podávat Pregnisol. Ráda bych ji převedla na Barf, ale mám právě strach z toho, že pokud netráví bílkovinu, abych jí tím spíš nezlikvidovala úplně. Teď jí podávám asi 14 dnů rozvařenou rýži, kde přidávám asi 1/5 kuřecího nebo drůbežího masa, zvrací cca po 3 dnech. Navíc včera začala hárat, takže je taky bez nálady a nakrklá, že musí mít kalhotkysmajlík Ani nevím, jestli by mi jí vzali pod narkózu, když hárá...

23.11.2013 11:41
pidla

XXX.XXX.106.11

michaelamol napsal(a):
Zdravím a děkuji za reakce. Gastroskopii jsme právě zatím nedělali, protože vet nejprve doporučil vyzkoušet tyto protialergické granule, a když nezaberou, tak potom teprve endoskopie s odebráním vzorku pro biopsii ze střev. Snažila jsem se najít různé recenze na tyto granule, ale např. na Heuréce velmi vysoké hodnocení, což se mi naopak zdá podezřelé. Vadí mi, že ani výrobce Hills neuvádí podrobné složení granulí, ale pouze obecné, které se mi nezdá. A studuji-li návody, jak vybírat nejlepší granule, tak podle nich bych se právě těmto měla vyhnout obloukem. Vet mi ale naznačil, že pokud se z biopsie potvrdí ty nespecifické záněty střev, tak se stejně nejspíš těmhle granulím nevyhneme + budeme podávat Pregnisol. Ráda bych ji převedla na Barf, ale mám právě strach z toho, že pokud netráví bílkovinu, abych jí tím spíš nezlikvidovala úplně. Teď jí podávám asi 14 dnů rozvařenou rýži, kde přidávám asi 1/5 kuřecího nebo drůbežího masa, zvrací cca po 3 dnech. Navíc včera začala hárat, takže je taky bez nálady a nakrklá, že musí mít kalhotkysmajlík Ani nevím, jestli by mi jí vzali pod narkózu, když hárá...

Já mám právě podezření, že by mohlo jít spíš o chronickou gastritidu, možná infekčního původu. Odpovídalo by tomu i to, že jste tehdy zaléčili kokcidie a byl nějakou dobu pokoj. Takže osobně bych byla pro gastroskopii s odběrem vzorku žaludeční sliznice, kde by se případně mohl zjistit původce. Třeba nakonec zjistíte, že to nechce Prednison, ale antibiotika. Ale kdoví... jen hádám a váš veterinář má mnohem víc informací než já. Pod narkózu při hárání samozřejmě může, nejde o operaci, kde by hrozila větší krvácivost v důsledku hárání.

Téměř jakákoliv dieta, která existuje v granulované podobě, se dá sestavit z čerstvých surovin. Sice to nejspíš nebude klasický BARF, bude to možná chtít víc příloh a míň masa, ale nějak to určitě půjde. Jak přesně, to vám bohužel neporadím, nejsem odborník na výživu, chtělo by to poradit se s nějakým veterinářem, který stravě rozumí. Napadá mě MVDr. Štourač... Každopádně vyloučit ze stravy bílkoviny úplně, to nemá smysl, bílkoviny nutně potřebuje k životu. Možná by bylo řešení přidávat zase enzymy. Ale to se bude celé odvíjet od diagnózy.
Zmíněné granule Hills mají ale jednu výhodu proti čerstvé stravě - bílkoviny v nich jsou hydrolyzované, jakoby "předtrávené", rozštípané na malé molekuly. Ty jednak nevyvolávají alergickou reakci a za druhé jsou mnohem líp tráveny a vstřebávány. To složení je jinak děs, to je pravda, ale nevylučuju, že ve vašem případě budou nakonec granule možná nejlepší řešení...

Držím palce!

23.11.2013 14:08
dafi

XXX.XXX.225.105

michaelamol napsal(a):

http://www.veterinarnipece.cz/hills-canine-z-d-ultra-allergen-free-1904.html Tady je slozeni tech granuli. Jak jsem psala vyse, nic moc...

24.11.2013 19:14
michaelamol

XXX.XXX.183.19

Dobrý den, moc děkuji za Vaše rady, určitě mi to dalo jiný nadhled. Antibiotika jsme brali asi před 6ti týdny, dokonce 2 druhy, ale zlepšení se absolutně nedostavilosmajlík Poslední testy trusu za 3 dny jsme dělali asi před dvěma týdny, a tam se žádní paraziti neprokázali. Prý se ale může stát, že zrovna za ty 3 dny žádné nevyloučila, tak je potřeba po čase test zopakovat, což zní logicky. Rozhodla jsem se, že mi asi nezbude nic jiného než zmíněné granule vyzkoušet. Doufejme, že se podaří fenku trošku stabilizovat a po té bych ji po pár měsících zkusila převést na Barf. Vyhla bych se hovězímu, obilovinám a podávala více zeleniny. Úspěch je, že od středy nezvracela, 3 celé dny bez zvracení jsme měli naposledy někdy v létě, tak každý den bez zvracení je náš malý úspěch. Jestli granule nezaberou, tak už si můžu založit pet shop, protože tu mám 15kg nespotřebovaného Arionu, 3kg Pro Planu a teď budu mít ještě speciální dietu - doufejme, že nesmajlík...

25.11.2013 19:38
žužu

XXX.XXX.160.185

michaelamol napsal(a):
Dobrý den, mám 4letou fenku křížence Jack Russela. Asi 3 roky máme problém s epizodami zvracení – většinou ráno vyzvrací žaludeční šťávy, až do odpoledne je bez nálady, jenom spí a vyhledává teplá místa, nechce žrát. Odpoledne se její stav zlepší a nažere se. Druhý den pak nacházím sraženou krev ve stolici, která strašně zapáchá. Zpočátku byly tyto epizody jen občasné, ale přesto jsme řešili u vet – stanovená diagnóza nedostatečnost slinivky, nejdříve léčba Hills dietou pro slinivkáře – neúspěšná, pes to ani nechtěl žrát. Asi rok jsme jí tedy vařili těstoviny s masem a zeleninou dodávali Pangrol. Stav se ale zhoršoval, chyběly jí vitamíny. Poté přišla jiná vet na to, že má Coccidie – zaléčilo se a měli jsme asi půl roku pokoj. Při tom jsme přešli na granule Arion, na kterých nějakou dobu docela dobře prospívala. Po čase se ale potíže vrátily s ještě větší intenzitou. Nejdříve zvracela cca 1x týdně, pak vícekrát a teď poslední dobou už obden, a pak dokonce každý den. Dost zhubla, obecně je bez nálady, unavená a ve stresu, že jí pořád tahám po doktorech. Udělali jsme všechna vyšetření krve i trusu, vyloučila se slinivka i štítná žláza, žádní paraziti, vyzkoušeli jsme dietní granule, ATB, ale stav se nezlepšil. Ale z trusu stanovili, že prakticky netráví bílkoviny a svalová vlákna. Asi 14 dnů už jí držím jen na rozvařené rýži s trochou libového kuřecího, podávám po troškách asi 5x denně, je jí trošku líp, ale stejně cca 1x za 3 dny zvrací, navíc jenom na rýži mi za chvíli pojde. Vet má podezření na nespecifické střevní záněty a chtěl by udělat biopsii ze střev. Určitě nejsem proti, evidentně se snaží najít problém. Teď ale řekl, že než uděláme takové vyšetření, tak mám ještě vyzkoušet dietu Hills z/d ultra allergen free, že by jí to mohlo pomoct. Popravdě už jsem skeptická k pokusům s granulemi a navíc mi paní ve zverimexu, kde nakupujeme, řekla, že kdo si koupil tuto dietu, tak se stejně vrátil k normálním granulím, že je to jen reklamní tahák, docela bych tomu věřila. Máte někdo s těmito granulemi zkušenosti??? Vyzkoušeli jsme už kde co, utratili spoustu peněz, ale stále ne a ne přijít na to, co jí je a hlavně, co by jí pomohlo. Nejspíš to bude něco autoimunitního, ale kdybych aspoň věděla, co jí dávat, aby se stav zlepšil. Ráda bych ji převedla na Barf, ale náš stávající vet je radikálně proti. Navíc, pokud špatně tráví bílkoviny, tak by jí to mohlo naopak uškodit. Máte, prosím, někdo podobné zkušenosti, nebo alespoň zkušenosti s těmi speciálními granulemi, abych věděla, jestli má cenu do nich investovat, nebo jít rovnou na biopsii??? Budu moc vděčná za každou radu, nebo názor. Děkuji a pěkný den, Michala

Môžem sa opýtať, ako vyzerá trus fenky?
Ja sa trápim už tretí mesiac s mojim 1,5 ročným pudlom. Epizódy zvracania žalúdočných štiav (rovnakého priebehu, ako ste popísala) sa striedajú s epizódami nedotrávenej stolice.
Máme za sebou zatiaľ atb liečbu, rozbor trusu, krvné testy. Všetko negatívne. Teraz berie lieky na potlačenie tvorby žalúdočných štiav, je to lepšie, ale nie 100%.
Plánujem ďalšie vyšetrenia.
Mimochodom, odmalička je na domácej strave, žiadne granule.

26.11.2013 08:33
puma841

XXX.XXX.8.117

Dobré ráno,
jenom mě tak napadlo. Poraďte se s veterinářem o možném nasazení přípravku Hylak forte.
http://www.lekarna.cz/hylak-forte-1x100ml-roztok/
Užívá se při průjmech/zácpách/trávicích obtížích všeobecně. Je to sice lidský přípravek, ale ve veterinární poradně MVDr. Štourače jsem vyčetla, že lze podat i pejskům. Řeším s ním občasný průjem, ale u takovýchto vážnějších stavů se URČITĚ NEJDŘÍVE PORAĎTE S VETERINÁŘEM. Neříkám, že váš problém vyléčí, ale mohl by pomoci (obzvláště po léčbě antibiotiky atp.).

26.11.2013 08:42
michaelamol

XXX.XXX.183.19

Dobrý den, pokud nezvrací, tak je trus normální - tužší bez viditelnějších zbytků nenatrávené potravy. Pokud ale zvrací, tak vždy druhý den je bobek potažený takovým červeným strašně smradlavým slizem a celkově je v trusu sražená krev. Většinou to ale není průjmovité, spíše pevnější.

26.11.2013 09:49
žužu

XXX.XXX.160.185

michaelamol napsal(a):
Dobrý den, pokud nezvrací, tak je trus normální - tužší bez viditelnějších zbytků nenatrávené potravy. Pokud ale zvrací, tak vždy druhý den je bobek potažený takovým červeným strašně smradlavým slizem a celkově je v trusu sražená krev. Většinou to ale není průjmovité, spíše pevnější.

Zaujímavé. Ten môj to má naopak. Keď zvracia, trus je ok. Keď nezvracia, prebytočné žalúdočné šťavy idú do čreva a znemožňujú správne trávenie v tenkom čreve - trus je mäkký a nedotrávený. Aspoň tak mi to vysvetľoval veterinár.
Rada by som zistila, čo sa to deje a prečo. Našťastie (zatiaľ) nechudne a aj náladu má v pohode.
Vy ste neuvažovali nad niečím podobným - prebytok žal. štiav? Vo vašom prípade by mohlo ísť už aj o vred - čo naznačuje tá krv v stolici po každej epizóde zvracania. Mali by na to v pohode zabrať H2 blokátory (famotidin) alebo inhibítory protónovej pumpy (omeprazol). Skúste to prípadne konzultovať s vetom.

26.11.2013 12:08
michaelamol

XXX.XXX.183.19

žužu napsal(a):
Zaujímavé. Ten môj to má naopak. Keď zvracia, trus je ok. Keď nezvracia, prebytočné žalúdočné šťavy idú do čreva a znemožňujú správne trávenie v tenkom čreve - trus je mäkký a nedotrávený. Aspoň tak mi to vysvetľoval veterinár.
Rada by som zistila, čo sa to deje a prečo. Našťastie (zatiaľ) nechudne a aj náladu má v pohode.
Vy ste neuvažovali nad niečím podobným - prebytok žal. štiav? Vo vašom prípade by mohlo ísť už aj o vred - čo naznačuje tá krv v stolici po každej epizóde zvracania. Mali by na to v pohode zabrať H2 blokátory (famotidin) alebo inhibítory protónovej pumpy (omeprazol). Skúste to prípadne konzultovať s vetom.

Lékaři už uvažovali nad vším možným, ale bohužel nebyli ochotni provádět více vyšetření, než max. vzít krev a udělat rozbor z trusu, nacpat nám hafo prášků proti parazitům, antibiotika, Pangrol, Nospu apod. Invazivnější vyšetření jim přišla zbytečná, prohodili, že by tam stejně nic neviděli, že by to nic nepřineslo. Několikrát jsem se hlásila o RTG nebo sono, ale neúspěšně, takže jsme po čase šli vždy jinam, kde to nakonec skončilo stejně. Vždy vše uzavřeli s tím, že je prostě citlivější a dráždivější. Ale já se nemůžu ztotožnit s tím, že by citlivější pes den co den zvracel a den co den měl ve stolici krev. Teď jsme narazili na veterináře, který by byl ochoten alespoň udělat tu biopsii ze střev, ale nejdříve musíme vyzkoušet ty granule, takže se k ní třeba stejně nedopracujeme.

26.11.2013 14:00
mata

XXX.XXX.80.144

Fakt nechápu, kam to chodíte... najdu si sakra veta ( kliniku ) kde mi udělají opravdu důležité komplet vyšetření ( krev, moč, trus, slinivka, játra, ledviny ) a když nic, automaticky najedou na endo a gastro-skopii, ptž často bývá problém polyp ve střevech, či zúžení ( překážka ) vývodu ze žaludku apod. Projevuje se právě častým zvracením, průjmy, hubnutím...
Nic jiného, než důkladně mechanické vyšetření to nezjistí. A neusí trpět několik týdnů, měsíců ( roků dokonce!!! ) ani psi, ani peněženky smajlík

26.11.2013 14:24
žužu

XXX.XXX.160.185

mata napsal(a):
Fakt nechápu, kam to chodíte... najdu si sakra veta ( kliniku ) kde mi udělají opravdu důležité komplet vyšetření ( krev, moč, trus, slinivka, játra, ledviny ) a když nic, automaticky najedou na endo a gastro-skopii, ptž často bývá problém polyp ve střevech, či zúžení ( překážka ) vývodu ze žaludku apod. Projevuje se právě častým zvracením, průjmy, hubnutím...
Nic jiného, než důkladně mechanické vyšetření to nezjistí. A neusí trpět několik týdnů, měsíců ( roků dokonce!!! ) ani psi, ani peněženky smajlík

Ono to niekedy nie je také jednoduché... Ja som za tie tri mesiace vymenila už dvoch vetov. Až tretí ukázal, že má v hlave a nemusí postupovať len podľa "štandardných postupov" (= atb okamžite pri každej príležitosti).
Teraz sa chystám na kliniku, kde majú aj kvalitné prístrojové vybavenie. Tak snáď sa diagnózy dopátrame.

26.11.2013 14:25
žužu

XXX.XXX.160.185

michaelamol napsal(a):
Lékaři už uvažovali nad vším možným, ale bohužel nebyli ochotni provádět více vyšetření, než max. vzít krev a udělat rozbor z trusu, nacpat nám hafo prášků proti parazitům, antibiotika, Pangrol, Nospu apod. Invazivnější vyšetření jim přišla zbytečná, prohodili, že by tam stejně nic neviděli, že by to nic nepřineslo. Několikrát jsem se hlásila o RTG nebo sono, ale neúspěšně, takže jsme po čase šli vždy jinam, kde to nakonec skončilo stejně. Vždy vše uzavřeli s tím, že je prostě citlivější a dráždivější. Ale já se nemůžu ztotožnit s tím, že by citlivější pes den co den zvracel a den co den měl ve stolici krev. Teď jsme narazili na veterináře, který by byl ochoten alespoň udělat tu biopsii ze střev, ale nejdříve musíme vyzkoušet ty granule, takže se k ní třeba stejně nedopracujeme.

Držím palce, nech sa aspoň dopátrate toho problému, a najlepšie, ak ho pôjde aj vyriešiť. Uvažovali ste aj o potravinovej intolerancii?

26.11.2013 15:40
mata

XXX.XXX.80.144

žužu napsal(a):
Ono to niekedy nie je také jednoduché... Ja som za tie tri mesiace vymenila už dvoch vetov. Až tretí ukázal, že má v hlave a nemusí postupovať len podľa "štandardných postupov" (= atb okamžite pri každej príležitosti).
Teraz sa chystám na kliniku, kde majú aj kvalitné prístrojové vybavenie. Tak snáď sa diagnózy dopátrame.

To já vím, že to není jednoduchý, že 80% vetů jde jen po penězích a zvířata ho fakt moc nezajímají, a jen 20% nejde po penězích, dělá to fakt pro zvířátka a navíc umí a má zkušenosti a vybavení. Právě proto je třeba nespoléhat jen na jednoho a jakmile se mi ( nebo mému psů, i dle toho se řídím ) cokoliv nezdá, nebo s toho neám dobrý pocit, šup jinam. Nic si nenechat vnutit a nakukat, a alespoň emailem, telefonicky konzultovat s nejméně dvěma dalšími vety! Takto se dá totiž eliminovat ty špatný a v co možná nejrychlejší době se dopátrat opravdového problému a vyřešit ho ( a ne maskovat jen příznaky daného problému, nějakými léky, granclemi apod. ).

Držím palečky obou pejskům!!!! smajlík

26.11.2013 17:27
katia97

XXX.XXX.110.20

Ahoj,
myslim, ze veterinari by sa zdravotnym stavom tvojho psika mali zaoberat hlbsie, kym nezistia spravnu diagnozu, vela veci je mozne zistit aj bez invazivnejsich vysetreni, ako je napr. biopsia... pokial je psik v takomto oslabenom stave, neriskovala by som narkozu... Neexistuje, ze vet odmietne urobit sono alebo rtg, resp. to, o co poziada majitel psika!
Skus pozriet tento link: http://www.epi4dogs.com/concurrentconditions.htm je tam mnoho pomocnych informacii k odhaleniu problemu s travenim. Drzim palce!

27.11.2013 17:12
michaelamol

XXX.XXX.151.50

mata napsal(a):

Zdravím, jj, to se lehko řekne, ale ve skutečnosti to není tak jednoduché. Vystřídali jsme už asi 5 veterinářů v Praze a k jedné jsme jezdili dokonce na Šumavu, kam jezdíme na chalupu. Ta je dobrá, na nic si nehraje, netahá z lidí prachy, snaží se, ale zase je spíš specializovaná na venkovská zvířata, která nemívají takovéhle specifické potíže jako zhýčkaní městští psi. Vždycky udělala automaticky koprologii a právě, když přišla na Coccidie, tak veškeré problémy přikládala tomu, dokonce se to půl roku zdálo být jako pravda, ale pak problémy zase přišly, ale Coccidie už se v bobku nenašly, takže problém je nejspíš jinde. Na druhou stranu bych se jakýmkoli parazitům vůbec nedivila, protože bydlíme v lokalitě, kde se většina majitelů psů se zbíráním jejich výkalů skutečně netrápísmajlík Takže testy na bakterie děláme každou chvíli... 2 vetové dělali kompletní krevní vyšetření, biochemii, játra, slinivku, ledviny, draslík, sodík, všechno možný, ale všechno v normě. Boban taky v normě. Proto jsme pak přistoupili na tu endoskopii, kterou byl konečně někdo ochotný udělat, ale jak na ní mělo přijít, tak zase zkouška protialergických granulí. Je pro mně těžký se rozhodnout, tonoucí se stébla chytá a já mám pořád naději, že jí to úprava stravy zlepší, mám taky strach cpát tak malýho psa do narkózy, i když vím, že nakonec budu muset (její máma se bohužel z narkózy neprobrala, když jí kastrovalismajlík....

10.12.2013 13:22
magdaf.

XXX.XXX.16.63

Dobrý den. Ani nevíte, jak mi "mluvíte z duše". Řešíme už od ledna to samé, jen s kocourem. Příznaky a projevy ty samé. Má za sebou odběr vzorků z orgánů - závěr nespecifický zánět žaludku a střev. Doživotně kortikoidy, degan, famosan. Poslední dva týdny atb., která nezabírají. Kocour nám odchází před očima a je na něho strašný pohled. Z 8 kg má polovinu, nežere nic. Mám doma celý zverimex žrádel, i vámi zmíněný hills. I po tom zvracel. Po čem mu je zle, to už víckrát nesežere. Takže máme různé vzorky. Ovšem nežere ani doma připravenou stravu - vařené maso, rýži...Ke všemu čuchne a nic. Včera jsme přivezli další granule na gastritidu a nic. V srpnu se nám narodilo druhé dítě a od té doby ještě k tomu začal být velmi agresivní a nevyzpytatelný. Naše rodiče pokousal, na mého muže je totálně vysazený. Dnes ho nechtěl pustit do koupelny. Je to opravdu o strach. Neustále se staví bokem připravený zaútočit. Chápu, že mu není dobře. Asi se bohužel z dlouhodobého hladovění přidávají játra. A už i já to nějak začínám vzdávat. Snažím se mu pomoci už od ledna. Prodělala jsem s ním možné i nemožné, nakoupila, vařila, stříkačkou krmila, bohužel bez většího efektu. Na veterině se snaží, bohužel mi řekli, že více už dělat nelze. Peněz to stálo moc a moc. Jen to otevření kočky a odběr byl balík. Tak nevím. Ptám se, jestli to má smysl kocoura trápit. Protože má zjevně bolesti.Antistresový obojek jsme zakoupili též. Už mi bohužel docházejí síly. Pokud váš veterinář objevil nějaké řešení, tak mi prosím napište. Hezký den a děkuji. Magda F.

10.12.2013 13:22
magdaf.

XXX.XXX.16.63

Dobrý den. Ani nevíte, jak mi "mluvíte z duše". Řešíme už od ledna to samé, jen s kocourem. Příznaky a projevy ty samé. Má za sebou odběr vzorků z orgánů - závěr nespecifický zánět žaludku a střev. Doživotně kortikoidy, degan, famosan. Poslední dva týdny atb., která nezabírají. Kocour nám odchází před očima a je na něho strašný pohled. Z 8 kg má polovinu, nežere nic. Mám doma celý zverimex žrádel, i vámi zmíněný hills. I po tom zvracel. Po čem mu je zle, to už víckrát nesežere. Takže máme různé vzorky. Ovšem nežere ani doma připravenou stravu - vařené maso, rýži...Ke všemu čuchne a nic. Včera jsme přivezli další granule na gastritidu a nic. V srpnu se nám narodilo druhé dítě a od té doby ještě k tomu začal být velmi agresivní a nevyzpytatelný. Naše rodiče pokousal, na mého muže je totálně vysazený. Dnes ho nechtěl pustit do koupelny. Je to opravdu o strach. Neustále se staví bokem připravený zaútočit. Chápu, že mu není dobře. Asi se bohužel z dlouhodobého hladovění přidávají játra. A už i já to nějak začínám vzdávat. Snažím se mu pomoci už od ledna. Prodělala jsem s ním možné i nemožné, nakoupila, vařila, stříkačkou krmila, bohužel bez většího efektu. Na veterině se snaží, bohužel mi řekli, že více už dělat nelze. Peněz to stálo moc a moc. Jen to otevření kočky a odběr byl balík. Tak nevím. Ptám se, jestli to má smysl kocoura trápit. Protože má zjevně bolesti.Antistresový obojek jsme zakoupili též. Už mi bohužel docházejí síly. Pokud váš veterinář objevil nějaké řešení, tak mi prosím napište. Hezký den a děkuji. Magda F.

11.12.2013 12:49
žužu

XXX.XXX.248.156

Tak hlásim, že my sme momentálne u ďalšieho veta.
Všetko od začiatku - trus negatívny, komplet biochémia + hematológia negatívna, sono bruška v poriadku, čakáme na výsledok testu na EPI. Nechala som tam zase nekresťanské peniaze a ešte stále nič neviem.

11.12.2013 20:29
leny24

XXX.XXX.102.28

A dělali jste i vyšetření na cizí těleso v žaludku nebo ve střevech? pokud se neprokazuje nic bakteriálního nebo virového mohlo by to být tohle....náš pes jeden čas taky pravidelně každý den ráno zvracel šťávy celý den ok, a ráno zase a takhle asi týden...tak jsme ho nechali vyhladovět a při jednom zvracení z něj najednou vypadl kus tvrdé hmoty....zjistili jsme že to byla kus hračky kterou měl někdy před čtvrt rokem!!! ale zlobit to zkrátka začalo až po takto dlouhé době....to zvracení šťáv by nasvědčovalo tomu že je zkrátka v žaludku něco co ho dráždí....stejně tak krev ve stolici muže znamenat nějaké poškození střev....nevím možná je to nesmysl ale jen říkám svou zkušenost.....

12.12.2013 21:49
Šarina

XXX.XXX.231.146

Já se omlouvám za asi prvoplánovou reakci, ale já mít se psem tyto potíže a takovou dobu, tak bych fakt zkusila přejít na barf... nejsem veterinář, jenom mnohaletý chovatel. Osobně jsme psy s potravinovou alergií nikdy neměli, ale tady v sousedství byli dva pejsci s podobnými- různými příznaky. Jejich veti si taky nevěděli rady, furt jim prodávali nové a nové granule a bylo to stále stejné resp. občas to bylo i horší. Oba pejsci dnes žerou maso a jsou bez problémů. Úplně. Prosím, abyste mě nekamenovali, nebojuju proti granulím, ale někteří psi je fakt nesnášejí a tohle je praktická zkušenost.
Pokud děláte pro vaše pejsky všechno možné a tak dlouho, tak proč nezkusit i to, jak se ještě poměrně nedávno krmilo zcela běžně- tedy masem...
Držím palce

13.12.2013 11:14
žužu

XXX.XXX.248.156

Šarina napsal(a):
Já se omlouvám za asi prvoplánovou reakci, ale já mít se psem tyto potíže a takovou dobu, tak bych fakt zkusila přejít na barf... nejsem veterinář, jenom mnohaletý chovatel. Osobně jsme psy s potravinovou alergií nikdy neměli, ale tady v sousedství byli dva pejsci s podobnými- různými příznaky. Jejich veti si taky nevěděli rady, furt jim prodávali nové a nové granule a bylo to stále stejné resp. občas to bylo i horší. Oba pejsci dnes žerou maso a jsou bez problémů. Úplně. Prosím, abyste mě nekamenovali, nebojuju proti granulím, ale někteří psi je fakt nesnášejí a tohle je praktická zkušenost.
Pokud děláte pro vaše pejsky všechno možné a tak dlouho, tak proč nezkusit i to, jak se ještě poměrně nedávno krmilo zcela běžně- tedy masem...
Držím palce

Nemáme prečo kameňovať, tiež by som išla touto cestou, keby.... keby môj psík nebol na barfe odmalička.
Naopak, veterinár sa tváril na barf veľmi kyslo a odporučil mi hypoalergénne granule. Na to sa ale fakt necítim, nikdy som žiadne svoje zviera nekŕmila granulami. Ak sa nám naozaj vyvrbí intolerancia, skúsim problematickú zložku stravy hľadať inou cestou. No stále ešte čakáme na zvyšné výsledky testov.

13.12.2013 15:11
Šarina

XXX.XXX.231.146

Ó jé, tak to je mi líto... a držím palce, ať přijdete na problém!!!

13.12.2013 15:20
katia97

XXX.XXX.108.138

Tak kvalita BARF-u rovnako ako kvalita granul (mam na mysli skutocne kvalitne znacky), je vzdy zavisla od kvality zodpovednosti dodavatela. Moj pes bol tiez na BARF-e a velmi uspesne takmer rok a pol, po zmene dodavatela, do 6 tyzdnov mal diagnostikovane EPI smajlík Dnes je znova na granulach (urcite nie na veterinarnej diete!) a neviem si predstavit mat jeho diagnozu pod kontrolou a krmit BARF, vzhladom na niekedy diskutabilnu kvalitu masa od niektorych dodavatelov u nas, bohuzial...

13.12.2013 16:16
Šarina

XXX.XXX.231.146

Tohle posoudit nemohu, mám zdroj přímo od zpracovatele masa pro lidi, takže komerční maso pro psy nekupuju. Ale jistě máte pravdu, je to jako se vším, ale u barfu přece jen máte větší kontrolu nad tím, co psovi dáváte. Je to jistě dvousečná zbraň, ale to už je na zodpovědnosti toho kterého majitele. Jistě, existují i kvalitní granule, jenže bohužel to nebývají ty nejoblíbenější, už vůbec to nebývají granule, které doporučují veterináři (kteří většinou fungují jako dealeři některých "renomovaných" firem)...

13.12.2013 17:54
žužu

XXX.XXX.248.156

Tak to ja nakupujem pre psa mäso s rovnakou precíznosťou, ako pre rodinu. Domáci, známy dodávateľ, žiadne mleté balíčky z pochybných zdrojov. Keďže sama chovám zvieratá na mäso, máva aj domáce kuracie a králičie, samozrejme ale tým spôsobom nepokryjem jeho potrebu kompletne.
Katia, Vy myslíte, že EPI Vášho psa sa mohla rozvinúť "vďaka" nekvalitným surovinám?

13.12.2013 17:56
žužu

XXX.XXX.248.156

Doplňujúca otázka pre Katiu - eďže ešte stále čakám na výsledok testu na EPI - myslíte, že toto ochorenie sa nedá menežovať barf-om?

14.12.2013 08:32
Šarina

XXX.XXX.231.146

žužu napsal(a):
Doplňujúca otázka pre Katiu - eďže ešte stále čakám na výsledok testu na EPI - myslíte, že toto ochorenie sa nedá menežovať barf-om?

Nemám s tím žádnou zkušenost, ale protože při EPI pejsek mimořádně špatně snáší nekvalitní tuky a soju (což oboje v granlích bývá), pak bych si i myslela, že ano. Důsldně bych ale používala kvalitní maso, nikoliv průmyslové směsi... tady je zajímavý článek, kde je více:
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/vrozena-nedostatecnost-exokrinniho-pankreatu-250.html
Držím palce!

14.12.2013 11:05
katia97

XXX.XXX.108.198

žužu napsal(a):

Urcite sa EPI da manazovat aj s BARF-om, rovnako ako sa daju koncentrovane enzymy alebo tabletky nahradit surovym pankreasom, ale je to omnoho komplikovanejsie z viacerych dovodov.

Co sa tyka vyzivy psa s EPI, je dolezite vediet odhadnut individualnu potrebu enzymov na mnozstvo a vyzivovu hodnotu podavaneho jedla. Toto sa urcite jednoduchsie zvlada s granulami, kedze davat vzdy rovnaku krmnu davku systemom krmenia BARF je takmer nemozne. Podla mojej skusenosti jednoduchsie sa odhaduje spravna davka enzymov, pokial sa podavaju formou koncentrovaneho prasku v porovnani s kapsulami, ale samozrejme casom sa to da spravne nastavit v oboch pripadoch. Odhad potrebneho mnozstva enzymov je prioritou k tomu, aby bol stav psa pod kontrolou. Cim viac pokusov-omylov nastane, tym sa vytvara vhodnejsie prostredie pre premnozenie bakterii v tenkom creve a nasledne vznika SIBO, ktore je nutne riesit antibiotikami.

Dalsou komplikaciou je, ze krmna davka by mala mat vzdy izbovu teplotu, co je dost komplikovane dosiahnut pri surovom mase. Pri priprave krmenia je potrebne enzymy zamiesat do krmenia (v pripade granul sa zalievaju teplou vodou), a nechat odstat aspon 30 minut, z dovodu mozneho podrazdenia sliznic u psa.

Tiez je dolezite vediet, ze je nutne obmedzit percento kosti v krmnej davke a z toho dovodu je potrebne dodavat vapnik vo forme vyzivoveho doplnku, ale celkovo sa odporuca dodavat komplex vitaminov/mineralov.

Enzymy sa samozrejme daju nahradit aj surovym pankreasom, ktory je vsak u nas tazko dostupny, tiez treba mat zodpovedneho dodavatela a zasada je, surovy pankreas by nemal byt dlhsie zamrazeny ako 3 mesiace.

Ano, su ludia, ktori uspesne maju svojho EPI pacienta pod kontrolou aj so systemom krmenia BARF, ale chce to skutocne velku doslednost a nesmierne vela casu, co je v pripade bezneho pracujuceho cloveka tazko dosiahnutelne smajlík

14.12.2013 11:26
katia97

XXX.XXX.108.198

Šarina napsal(a):
Nemám s tím žádnou zkušenost, ale protože při EPI pejsek mimořádně špatně snáší nekvalitní tuky a soju (což oboje v granlích bývá), pak bych si i myslela, že ano. Důsldně bych ale používala kvalitní maso, nikoliv průmyslové směsi... tady je zajímavý článek, kde je více:
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/vrozena-nedostatecnost-exokrinniho-pankreatu-250.html
Držím palce!

Ja by som skor povedala, ze EPI pes tazko znasa tazko stravitelnu stravu a zdaleka sa nejedna len o tuky ako sa castokrat mylne uvadza. Nie je dovod na obmedzovanie tukov u EPI pacienta, prave naopak, EPI pacient musi mat dostatocny obsah tukov v krmnej davke, nakolko tuky uzko spolupracuju s pridavanymi enzymami a su efektivnejsie. Napriklad moj pes je stabilizovany na recepture s pomerom 32:18, dokonca niektori su uspesne pod kontrolou na recepture 38:20, co jednoznacne vyvracia niektore zverejnovane informacie o nutnosti znizit obsah tukov v krmnej davke. Tiez som zatial nepocula o uspesnosti veterinarnej diety pri niektorom z pacientov EPI, prave naopak podavanie veterinarnej diety vzdy stav zhorsi a oddiali stabilizaciu! Podstatou grifu pri strave EPI pacienta je grain-free dieta, bez obmedzenia proteinov/tukov (ten pes musi mat hodnotnu vyzivu z dovodu udrzania/dobehnutia normalnej vahy, co pri znizenej energetickej hodnote je nemozne), tiez treba skusit, co ktoremu jedincovi vyhovuje, mnohym sposobuje problem dieta s obsahom kuracich zloziek, v praxi najlepsie funguje ryba, kacica, jahna. Dalsou zasadou je obsah vlakniny, ktory by mal byt do 4%. A samozrejme je dolezite zvysit krmnu davku na 150% v porovnani s krmnou davkou zdraveho psa.
O mase som sa uz trochu zmienila v predoslom prispevku, mozno by som len dodala, ze u bezneho masiara su niektore dolezite suroviny vhodne pre system BARF nedostupne ako napriklad neprane drzky. A tiez pre skutocny BARF je vhodnejsie len mierne odkrvene maso a nie takmer uplne odkrvene, ktore sa predava u masiara. Jednoducho BARF pre EPI pacienta ma iste obmedzenia a je zlozite zostavit krmnu davku tak, aby pokryvala potreby takto postihnuteho psa, co si vyzaduje dodavanie vitaminovych/mineralnych vyzivovych doplnkov, ale netvrdim, ze sa to neda. Napriklad v USA urcite, kedze tam su s BARFom niekde uplne inde ako my tu. Mnohi stravu EPI pacientov kombinuju, napriklad v priebehu jedneho dna dve krmne davky su granule, jedna krmna davka je BARF, to je asi tak idealna cesta by som povedala.
A dakujem za link na clanok, citala som ho medzi prvymi z mnohych precitanych informacii, je to vsak len teoria a mozem potvrdit, ze v praxi mnohe z napisaneho tak nefunguje, ale ako informacia je to vyborny clanok v ramci clankov napisanych v cestine (v slovencine je toho este menej...).

14.12.2013 17:43
žužu

XXX.XXX.160.185

Ďakujem za vyčerpávajúce info :)

20.12.2013 19:35
žužu

XXX.XXX.248.156

Tak máme hotovo. Aby som to zhrnula, tu sú výsledky:
hematológia + biochémia krvi komplet OK
opakovaný parazitologický rozbor trusu OK
sono bruška OK
testovanie EPI:
TLI ok (nemám to ešte v ruke, ale bolo to tušim 28, kým norma je 5-35)
foláty tesne nad hranicou normy !!
B12 tesne pod hranicou normy !!!

S vetom som zatiaľ hovorila len telefonicky (výsledky boli až dnes poobede). Predpokladá nejaké poškodenie sliznice zadnej časti tenkého čreva, zrejme následkom nejakej infekcie. Rovnako však môže ísť aj o intoleranciu. Otázka je, či zmeny sú vratné alebo nevratné. Budem veriť, že mladý psík má veľkú šancu zotaviť sa.
Zatiaľ sme na +- diétke z domáceho králika (vareného) a hypoalergénnych granuliach. Dostáva papať výdatne a rozdelila som to do troch dávok. Už asi tretí týždeň máme aj normálne hovienka a aj frekvencia zvracania žalúdočných štiav sa rapídne znížila. Stále je na Famotidine + dostal Enroxil na dezinfekciu čriev. Chcela by som takto vydržať nejakú dobu a postupne začať pridávať zložky, sledovať, na čo prípadne zareaguje zle.
B12 ale treba dopĺňať injekčne, vet odporúčal cca raz za mesiac aj 1000-ku.

21.12.2013 11:19
katia97

XXX.XXX.108.60

Ahoj žužu,
tak to su dobre spravy, ked TLI test vysiel tak ako pises! Len bola by som opatrna, pretoze to cislo je naopak zasa vyssie, takze je mozne, ze pankreas mohol byt podrazdeny, takze robis urcite dobre, ked davas psikovi dietnu stravu, kralik je urcite super volba! Skus este k masku davat udusenu mixovanu tekvicu, su z nej skvele vysledky, co sa tyka celkoveho ukludnenia traviaceho traktu. Ked stravu kombinujes s granulami, urcite zvol recepturu bez obsahu obilnin a hydrolyzovanych zloziek, aby si obmedzila nadmernu tvorbu kyselin.
Antibiotika, ktore davas, zvlast enroxil, je dost silny, je sice pravda, ze vacsinou vyborne riesi tazke infekcie, ale o to viac trpi zaludok a mikroflora v tenkom creve. Mhohe psy ani neznesu tabletove podavanie enroxilu - zvracaju - musia ho dostavat injekcne smajlík Neviem ako dlho davas enroxil, ale ja by som ho dlhsie ako tri tyzdne nedavala, aby nesposobil viac negativ ako pozitiv. Co je velmi dolezite, pri podavani akychkolvek antibiotik sa nesmie zabudat na podavanie probiotik, viem, ze mnohi veterinari odporucaju probiotika az po vysadeni antibiotik, ale zvlast pri traviacich problemoch je potrebne podavat probiotika aj pocas terapie antibiotikami! Dolezitym pravidlom vsak je, podavat probiotika s odstupom 3 az 4 hodiny po podani antibiotik, aby to malo fakt zmysel. Ja mam vybornu skusenost s probiosan, u nas funguje skutocne skvele, kapsule vzdy vysypem do jedla pred podavanim, zo zaciatku som davala 3 kapsule denne, dnes nam uz postacuje jedna denne. Tiez pri nadmernej tvorbe kyselin su velmi uspesne prebiotika - uz som to urcite niekde pisala - Slippery elm (kora z brestu), jedna lyzicka denne bezproblemov riesi nadmerne slinenie, nadmerne vylucovanie kyselin s naslednym grckanim (casta konzumacia travy), ci reflux po krmeni.
No tvoje vysledky B12 a folatov su naozaj fajn, vylepsit by to malo ist jednoducho. Napokon moj EPI pacient tieto vysledky tiez nemal totalne rozhadzane, naopak vzhladom na jeho diagnozu vyborne, on mal B12 pekne nad normou EPI pacienta (EPI pes musi mat minimalne 600 pri B12), on mal v tom case 850, a folaty mal len mierne zvysene, co potvrdilo vtedajsi jeho problem - "premnozenie zlych bakterii v tenkom creve", ktorych produktom su vlastne folaty. Takze pokial sa ti podari zvysit uroven B12 v krvi automaticky by sa mali znizit folaty.
Cyanocobalamin (injekcna forma B12) sa davkuje podla vahy psa nasledovne:
do 5 kg 250 µg
5-15kg 400 µg
15-30 kg 800 µg
30-45 kg 1200 µg
nad 45 kg 1500 µg
Sice B12 je vitamin rozpustny vo vode, takze predavkovanie je nepravdepodobne (nadbytok sa vyluci mocom), napriek tomu z nejakeho dovodu existuje tato davkovacia schema smajlík
Pokial by si sa predsalen musela vratit k terapii antibiotikami skus resetyl, alebo ine s ucinnou latkou tylosin, je to velmi jemne antibiotikum, s minimalnymi vedlajsimi ucinkami, a co je podstatne, je maximalne efektivne pre traviaci system, ktory postihla disbalancia mikroflory, maldigescia ci malabsorpcia.
Drzim palce a prajem prijemny sviatocny cas!

21.12.2013 17:28
žužu

XXX.XXX.248.156

katia97 napsal(a):
Ahoj žužu,
tak to su dobre spravy, ked TLI test vysiel tak ako pises! Len bola by som opatrna, pretoze to cislo je naopak zasa vyssie, takze je mozne, ze pankreas mohol byt podrazdeny, takze robis urcite dobre, ked davas psikovi dietnu stravu, kralik je urcite super volba! Skus este k masku davat udusenu mixovanu tekvicu, su z nej skvele vysledky, co sa tyka celkoveho ukludnenia traviaceho traktu. Ked stravu kombinujes s granulami, urcite zvol recepturu bez obsahu obilnin a hydrolyzovanych zloziek, aby si obmedzila nadmernu tvorbu kyselin.
Antibiotika, ktore davas, zvlast enroxil, je dost silny, je sice pravda, ze vacsinou vyborne riesi tazke infekcie, ale o to viac trpi zaludok a mikroflora v tenkom creve. Mhohe psy ani neznesu tabletove podavanie enroxilu - zvracaju - musia ho dostavat injekcne smajlík Neviem ako dlho davas enroxil, ale ja by som ho dlhsie ako tri tyzdne nedavala, aby nesposobil viac negativ ako pozitiv. Co je velmi dolezite, pri podavani akychkolvek antibiotik sa nesmie zabudat na podavanie probiotik, viem, ze mnohi veterinari odporucaju probiotika az po vysadeni antibiotik, ale zvlast pri traviacich problemoch je potrebne podavat probiotika aj pocas terapie antibiotikami! Dolezitym pravidlom vsak je, podavat probiotika s odstupom 3 az 4 hodiny po podani antibiotik, aby to malo fakt zmysel. Ja mam vybornu skusenost s probiosan, u nas funguje skutocne skvele, kapsule vzdy vysypem do jedla pred podavanim, zo zaciatku som davala 3 kapsule denne, dnes nam uz postacuje jedna denne. Tiez pri nadmernej tvorbe kyselin su velmi uspesne prebiotika - uz som to urcite niekde pisala - Slippery elm (kora z brestu), jedna lyzicka denne bezproblemov riesi nadmerne slinenie, nadmerne vylucovanie kyselin s naslednym grckanim (casta konzumacia travy), ci reflux po krmeni.
No tvoje vysledky B12 a folatov su naozaj fajn, vylepsit by to malo ist jednoducho. Napokon moj EPI pacient tieto vysledky tiez nemal totalne rozhadzane, naopak vzhladom na jeho diagnozu vyborne, on mal B12 pekne nad normou EPI pacienta (EPI pes musi mat minimalne 600 pri B12), on mal v tom case 850, a folaty mal len mierne zvysene, co potvrdilo vtedajsi jeho problem - "premnozenie zlych bakterii v tenkom creve", ktorych produktom su vlastne folaty. Takze pokial sa ti podari zvysit uroven B12 v krvi automaticky by sa mali znizit folaty.
Cyanocobalamin (injekcna forma B12) sa davkuje podla vahy psa nasledovne:
do 5 kg 250 µg
5-15kg 400 µg
15-30 kg 800 µg
30-45 kg 1200 µg
nad 45 kg 1500 µg
Sice B12 je vitamin rozpustny vo vode, takze predavkovanie je nepravdepodobne (nadbytok sa vyluci mocom), napriek tomu z nejakeho dovodu existuje tato davkovacia schema smajlík
Pokial by si sa predsalen musela vratit k terapii antibiotikami skus resetyl, alebo ine s ucinnou latkou tylosin, je to velmi jemne antibiotikum, s minimalnymi vedlajsimi ucinkami, a co je podstatne, je maximalne efektivne pre traviaci system, ktory postihla disbalancia mikroflory, maldigescia ci malabsorpcia.
Drzim palce a prajem prijemny sviatocny cas!

Ahoj katia,

Ďakujem za super analýzu i skvelé tipy. Tú tekvicu určite skúsim. A tú kôru tiež - lebo to som si všimla, že pri "kyselinkových" záchvatoch ohrýzal topoľové vetvičky.
Nakoniec, stále mám dojem, že celé tieto naše problémy spôsobilo prekysľovanie žalúdka. Už len zistiť, čo ho spôsobilo. Možno naozaj citlivejšie trávenie a nedobre zareagoval na niečo konkrétne.
Granulky má teraz bezobilné. A ak všetko pôjde podľa plánu, nemienim pri nich zostať. Chcem ho vrátiť naspäť na domácu stravu. Ak nie aj hneď na barf, tak aspoň na varené.
S enroxilom už končíme, našťastie ho znáša úplne v pohode (čo sa aj sama divím). Probiotiká dostáva tiež.
V pondelok ideme na prvú injekciu B12.
Držte nám palce, nech nám to všetko dobre dopadne, ľúbim ho smajlík
Prajem vám tiež krásne sviatky a nech sa darí so všetkými našimi malými pacientami smajlík

21.12.2013 19:12
michaelamol

XXX.XXX.183.19

magdaf. napsal(a):

Dobrý den, vašeho kocoura je mi líto. Naivně jsem si myslela, že když se diagnostikují nespecifické záněty střev, tak léčba kortikoidy (byť doživotní) zvíře alespň stabilizuje. Ale jak vidím, tak ani tak není vyhráno. Jak je na tom kocour teď? Už je to přeci jen pár týdnů, co jste sem psala...

21.12.2013 19:40
michaelamol

XXX.XXX.183.19

Zdravím, chtěla jsem se pochlubit, že naše fenka je na tom o poznání lépe. 3 týdny dostává pouze diskutované Hill´s ultra allergen free, strašně jí chutnají (což není divu, vzhledem k tomu, jak "restauračně" páchnou) a už téměř měsíc žádné zvracení, ani kručení v břiše, ani křečovité stavy - zkrátka je jí dobře, má chuť k jídlu, zlepšila se jí srst a určitě i pár deka přibrala. Očekávala jsem ale, že alespoň na obalu budou lepší informace o složení včetně procentního zastoupení - což mě zklamalo, a o to více to ve mně vzbuzuje nejistotu, že to musí být ve skutečnosti hrozné "svinstvo". Jsem ráda, že jí to pomáhá, ale má pořád žízeň, nikdy tak nepila jako teď, takže budou nejspíš pěkně slané a trus je sice pěkný, ale už od pohledu hrozně mastný - prý je to tím, že tyto granule sbírají tuk ze střev, což zní logickysmajlík Koupím ještě jedno balení, které vydrží tak měsíc, a pak bych jí ráda zkusila pomalu převádět na barf. Manžel mi ale radí, ať jsem ráda, že jí konečně něco pomohlo a nedělám na ní pokusy. Má asi pravdu, ale nějak se nemůžu smířit s tím, že do ní budu celý život cpát granule, které jí sice teď pomáhají, ale ani nevím pořádně z čeho jsou složené. Co když jí kvůli soli začnou trpět jiné orgány? Určitě jí budou chybět další důležité složky, které v dietních granulích nejsou, atd. atd. Co myslíte? Zkouším jí občas dát sušené maso a zatím jí to nic neudělalo, zkusila jsem i jtrochu ablka, které schutí zhltla a taky nic, tak snad se jí střeva skutečně trochu srovnala. Každopádně je na ní teď krásný pohled, je vidět jak je i ona spokojenější, když nechodíme několikrát týdně k vetovi a není jí furt blběsmajlík Tak nevím nevím, abych jí to barfem nepokazila...? Přeji všem přítomným krásné svátky, hodně štěstí do Nového roku a ať jste zdraví a spokojení jak Vy, tak Vaši miláčcismajlík

22.12.2013 14:05
žužu

XXX.XXX.248.156

michaelamol napsal(a):
Zdravím, chtěla jsem se pochlubit, že naše fenka je na tom o poznání lépe. 3 týdny dostává pouze diskutované Hill´s ultra allergen free, strašně jí chutnají (což není divu, vzhledem k tomu, jak "restauračně" páchnou) a už téměř měsíc žádné zvracení, ani kručení v břiše, ani křečovité stavy - zkrátka je jí dobře, má chuť k jídlu, zlepšila se jí srst a určitě i pár deka přibrala. Očekávala jsem ale, že alespoň na obalu budou lepší informace o složení včetně procentního zastoupení - což mě zklamalo, a o to více to ve mně vzbuzuje nejistotu, že to musí být ve skutečnosti hrozné "svinstvo". Jsem ráda, že jí to pomáhá, ale má pořád žízeň, nikdy tak nepila jako teď, takže budou nejspíš pěkně slané a trus je sice pěkný, ale už od pohledu hrozně mastný - prý je to tím, že tyto granule sbírají tuk ze střev, což zní logickysmajlík Koupím ještě jedno balení, které vydrží tak měsíc, a pak bych jí ráda zkusila pomalu převádět na barf. Manžel mi ale radí, ať jsem ráda, že jí konečně něco pomohlo a nedělám na ní pokusy. Má asi pravdu, ale nějak se nemůžu smířit s tím, že do ní budu celý život cpát granule, které jí sice teď pomáhají, ale ani nevím pořádně z čeho jsou složené. Co když jí kvůli soli začnou trpět jiné orgány? Určitě jí budou chybět další důležité složky, které v dietních granulích nejsou, atd. atd. Co myslíte? Zkouším jí občas dát sušené maso a zatím jí to nic neudělalo, zkusila jsem i jtrochu ablka, které schutí zhltla a taky nic, tak snad se jí střeva skutečně trochu srovnala. Každopádně je na ní teď krásný pohled, je vidět jak je i ona spokojenější, když nechodíme několikrát týdně k vetovi a není jí furt blběsmajlík Tak nevím nevím, abych jí to barfem nepokazila...? Přeji všem přítomným krásné svátky, hodně štěstí do Nového roku a ať jste zdraví a spokojení jak Vy, tak Vaši miláčcismajlík

Tak to je super, že aj Vašej fenečke sa polepšilo.
Priznám sa, tiež mám trošku strach z návratu na normálnu stravu, ale určite to skúsim. No rozhodne by som tomu dala čas. Aj tie dva mesiace na diéte a potom postupne, pomaličky pridávať ďalšie zložky stravy.
Krásny sviatočný čas prajem!

25.12.2013 20:27
indi

XXX.XXX.66.213

Dobrý den,

se psem jsem řešila něco podobného. Zvracení, pak se ve zvratcích objevila krev, většinou se jednalo o nestrávenou potravu i po 12. hodinách. Nechali jsme dělat sono břicha a vyšetření trusu a vše bylo negativní. Veterinář, co sono prováděl, říkal, že žaludeční sliznice je podrážděná, protože dochází k překyselení žaludku. Nasadili jsme Ranisan (normálně se prodává v lékárně) a zvracení ustalo...max. jednou za 3 měsíce si lehce ublinkne. Jinak ještě podáváme bílé jogurty a pangamin. Nevím, zda tohle bude váš případ, ale za pokus to stojí.smajlík

25.12.2013 20:30
indi

XXX.XXX.66.213

Ještě doplním, že zvracel po 3 dnech, nasazena byla i dieta, játra i ledviny ok, celý proces trval asi 5 měsíců než jsme začali podávat Ranisan...teď je na granulích Orijen fish a vše je v pořádku.

30.12.2013 22:03
magdaf.

XXX.XXX.16.63

Dobrý den. Před svátky se kocour znatelně zhoršil. Antibiotika ho dorazila, vždycky byl jako vyměněný. Agresivní, couval bolestmi. Na veterině mi řekli, že v našem případě už máme zkusit cokoliv, aby něco sežral. Pídila jsem se, hledala, samostudovala a na doporučení zkusila jiného veterináře. Při první návštěvě byl pan doktor velmi skeptický. Kocour měl žluté spojivky i kůži. U koček to prý bývá často neléčitelné stádium. Slíbil mi však, že to ještě nevzdá. Kocour dostal kombinaci injekcí, léky jako takové žádné, jen vitamínovou pastu. Konzervy od Puriny pro kočky s cukrovkou a dietu granule od Puriny gastrointestinal. Na všechno zareagoval celkem dobře, pan doktor byl mile překvapen. Žluté zbarvení ustoupilo, kocour celkem žere dobře. Ještě nemám být úplně optimistická, prý bohužel není úplně vyhráno, každopádně je lépe. Mates se pomalu zvedá a ještě to nevzdalsmajlík Hezký večer.

15.1.2014 20:39
kajoslav

XXX.XXX.39.63

Dobrý večer,máme 2,5 ročního německého špice malého a máme taky problém se zvracením...:(Už od malička nám zvracíval žlutou pěnu, ale pak to zase ustalo.Až před 8dny nam vyzvracel krev.Hned jsme upalovali k vetovi do Ostravy,dělali mu rtg,krev i gastroskopii při které mu odebrali vzorky z tenkeho střeva a žaludku na biopsii.V krvi měl nějake hodnoty taky nižší tuším draslík a ještě něco.Dostali jsme ATB,Ranisan a dietni konzervy Hills gastrointestinal.Vždy tak jeden dva dny dobré a opět zvrací..:(zrovna dnes měl strašně hlasite kručeni a přelevani v břišku a pak nasledovalo zvraceni s obsahem bileho hlenu?Našla jsem tento portál, kde jsem četla různé příběhy co potkaly vás,tak jsem si řekla,že se taky podělím o ten svůj.Jsem z toho zoufalá, sice to je pár dní, ale tak moc bych mu chtěla pomoci.V pátek pojedeme na kontrolu, tak snad už budou hotovy vysledky.Držím všem marodkům pěsti at se uzdraví.Karča

15.1.2014 21:09
michaelamol

XXX.XXX.183.19

magdaf. napsal(a):
Dobrý den. Před svátky se kocour znatelně zhoršil. Antibiotika ho dorazila, vždycky byl jako vyměněný. Agresivní, couval bolestmi. Na veterině mi řekli, že v našem případě už máme zkusit cokoliv, aby něco sežral. Pídila jsem se, hledala, samostudovala a na doporučení zkusila jiného veterináře. Při první návštěvě byl pan doktor velmi skeptický. Kocour měl žluté spojivky i kůži. U koček to prý bývá často neléčitelné stádium. Slíbil mi však, že to ještě nevzdá. Kocour dostal kombinaci injekcí, léky jako takové žádné, jen vitamínovou pastu. Konzervy od Puriny pro kočky s cukrovkou a dietu granule od Puriny gastrointestinal. Na všechno zareagoval celkem dobře, pan doktor byl mile překvapen. Žluté zbarvení ustoupilo, kocour celkem žere dobře. Ještě nemám být úplně optimistická, prý bohužel není úplně vyhráno, každopádně je lépe. Mates se pomalu zvedá a ještě to nevzdalsmajlík Hezký večer.

Zdravím vás a moc gratuluji, že se kocour alespoň trochu zlepšil. Jak to s ním vypadá teď?

17.1.2014 10:51
vasilek

XXX.XXX.29.241

Dobry den, necetla jsem vsechny prispevky, takze uz to mozna nekdo rekl. Pridam zkusenost, ne se psem ani s kockou, ale s ditetem. Mala sestrenice mela od narozeni problemy, mela obdobi(treba tyden) co porad brecela, skoro nespala, diagnoza lekaru byl hlad(ten urcite nemela). Pak to preslo a prihlasilo se to az ve 2,5letech, kdy s ni teta litala po doktorech, nemocnicich, neuspesne. Mela dny kdy zvracela, mela horecky, byla apaticka. Tyto stavy byly zezacatku jednou za 2 mesice, az se zkratili na zvraceni kazdy den po jidle(za urcitou dobu). Nakonec nechtela nic jist, takze hubla. Teta si nasteti vse zapisovala do kalendare, nakonec ji stihli se "zachvatem" dovezt do nemocnice, kde tyden zustala na sledovani, po vyzvraceni jidla na kapackach. Skoncilo to tak, ze ji prevezli do Olomouce, kde byla dalsi tyden a nakonec ji udelali magnetickou rezonanci a zjistili, ze nejenze ma zuzeny vyvod ze zaludku, ale ma ho spolecnej pro zaludek a zlucnik. Nakonec jezdila do motole co 2 mesice, aby ji vymenili stend. A uz se to konecne vyresilo, kdy ji udelali plastiku. Ma jizvu pres cely bricho, ale hlavne uz je v pohode. Je fakt, ze je citlivejsi na nemoce, nez ostatni, ale da se to uhlidat. Tohle jen jako priklad, toho co by mohlo byt vasim zviratkum, protoze prubeh to ma dost podobnej. Preju at se vam pidari prijit na pricinu a at jste zdravi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík