Ahojky založila jsem tohle téma abychom si mohli vzájemně poradit jak sjte své psíky naučili něco co zezačátku vypadalo jako nadlidský výkon.
Například - dobrovolné vlezení do vany, nebo do přepravní klece, nebo proskočení kruhem, nebo chúze po skleněné podlaze a podobně.
Já jsem teď moji hafinu po dlouhé době přinutila dobrovolně vlézt do přepravní klece a jsem strašně spokojená že se mi to podařilo :-)
Co vy? :-)
anuska
napsal(a):
Ahojky založila jsem tohle téma abychom si mohli vzájemně poradit jak sjte své psíky naučili něco co zezačátku vypadalo jako nadlidský výkon.
Například - dobrovolné vlezení do vany, nebo do přepravní klece, nebo proskočení kruhem, nebo chúze po skleněné podlaze a podobně.
Já jsem teď moji hafinu po dlouhé době přinutila dobrovolně vlézt do přepravní klece a jsem strašně spokojená že se mi to podařilo :-)
No ja som prednedavnom zacala s agility a zatial sa mi zda nemozne ho naucit spominany kruh a klasicku skocku Ale skocku uz vcera par razy preskocil, pod veelmi velkym psychickym natlakom: moj pes je prilis rezervovany, teda sa da povedat ze az panikari ked ho chce niekto cudzi pohladkat, alebo sa mu prihovori. Tak sme to vyuzili na skocke, on ju zvykne podliezat(dali sme mu tam este jednu tycku, a tak uz nemoze-teda raz to skusal pomedzi tie dve preliezt, ale ked na neho obe padli, tak to nechal tak
) a obchadzat. S tym obchadzanim sme to spravili tak, ze sa ostatni asi piati ludia postavili vedla skocky z kazdej strany, a teda ked chcel dostat pamlsok, musel skocit
maťa

gupka
napsal(a):
No ja som prednedavnom zacala s agility a zatial sa mi zda nemozne ho naucit spominany kruh a klasicku skocku Ale skocku uz vcera par razy preskocil, pod veelmi velkym psychickym natlakom: moj pes je prilis rezervovany, teda sa da povedat ze az panikari ked ho chce niekto cudzi pohladkat, alebo sa mu prihovori. Tak sme to vyuzili na skocke, on ju zvykne podliezat(dali sme mu tam este jednu tycku, a tak uz nemoze-teda raz to skusal pomedzi tie dve preliezt, ale ked na neho obe padli, tak to nechal tak
) a obchadzat. S tym obchadzanim sme to spravili tak, ze sa ostatni asi piati ludia postavili vedla skocky z kazdej strany, a teda ked chcel dostat pamlsok, musel skocit
No tak u nás byl opravdu nadlidskej výkon štěkání na povel! Moje fenka NO Brita totiž neštěkala!! Do jejich 4 měsíců ani nehlesla, byla to taková tichá a velice přemýšlivá holčička
Později na cvičáku se zájmem očumovala řvoucí psy v kruhu, ale sama ani nekníkla, natož aby štěkla!! Byla to hrůza, už jsem se viděla, jak mám jedinýho neštěkajícího ovčáka pod sluncem
Nakonec, po vyzkoušení možného i nemožného - třeba štěkající já, kdy se fenečka opravdu bavila, stejně jako sousedi - mě najednou trklo to nejlehčí řešení - dle rčení: pod svícnem největší tma! - že přece mám doma jagouše Gézinku, která štěkat na povel umí a mohla by to Britě ukázat! Měsíc!!! chudák Géza musela furt štěkat a Brita seděla vedle, hlavičku na stranu a velice chápavě, leč TIŠE nás pozorovala
Když už jsem byla ve fázi psychického zhroucení, Brituša najednou JEDNOU štěkla!!! Tu radost, co sem měla, jste neviděli!!! No a potom už štěkla JEDNOU častěji, pak častěji, a nakonec mi 10-ti měsících konečně štěkala na povel!
P.S. Sotva se to naučila a já měla radost, jak malá, dostala se do puberty a dalších pár měsíců "nehodlala umět" vůbec nic, natož štěkání na povel. Po pubertě ale uměla vše ještě líp, než před ní. Konec dobrý, všechno dobré
maťa

maťa
napsal(a):
No tak u nás byl opravdu nadlidskej výkon štěkání na povel! Moje fenka NO Brita totiž neštěkala!! Do jejich 4 měsíců ani nehlesla, byla to taková tichá a velice přemýšlivá holčička
Později na cvičáku se zájmem očumovala řvoucí psy v kruhu, ale sama ani nekníkla, natož aby štěkla!! Byla to hrůza, už jsem se viděla, jak mám jedinýho neštěkajícího ovčáka pod sluncem
Nakonec, po vyzkoušení možného i nemožného - třeba štěkající já, kdy se fenečka opravdu bavila, stejně jako sousedi - mě najednou trklo to nejlehčí řešení - dle rčení: pod svícnem největší tma! - že přece mám doma jagouše Gézinku, která štěkat na povel umí a mohla by to Britě ukázat! Měsíc!!! chudák Géza musela furt štěkat a Brita seděla vedle, hlavičku na stranu a velice chápavě, leč TIŠE nás pozorovala
Když už jsem byla ve fázi psychického zhroucení, Brituša najednou JEDNOU štěkla!!! Tu radost, co sem měla, jste neviděli!!! No a potom už štěkla JEDNOU častěji, pak častěji, a nakonec mi 10-ti měsících konečně štěkala na povel!
P.S. Sotva se to naučila a já měla radost, jak malá, dostala se do puberty a dalších pár měsíců "nehodlala umět" vůbec nic, natož štěkání na povel. Po pubertě ale uměla vše ještě líp, než před ní. Konec dobrý, všechno dobré
Jo, zapomněla sem dodat, že do těch 10-ti měsíců sice občas někde štěkla, JEDNOU!!!!, ale vždycky to bylo venku, když byla na zahradě sama, takže jaksi pochválení s vydaným povelem štěkej, sem poněkud nestihla! Byla chytrá a NIKDY neštěkla přede mnou! Občas zakňučela, zavrčela, ale prostě v mé přítomnosti neštěkla a neštěkla
anuska
napsal(a):
Máme i Kavalírka a toho jsem naučila kromě štěkání na povel,přinést si obojek,když jdeme ven.Taky má různé hračky a donese tu,kterou řeknu.
Chce to jen věc zřetelně pojmenovávat.
Třeba ten obojek. Pokaždé,když jsem brala obojek do ruky tak jsem ho pojmenovala.Zapla jsem mu jej a šli jsme ven.
Takže si spojil slovo obojek s něčím příjemným.
Tak stejně jsem ho učila hračky.Vše je ale stále na stejném místě.
Pokud chci psíka něco naučit,musím mu to "spojit" s něčím příjemným.
Co se nám ho ale nepodařilo naučit,je obyčejné "Dej pac ! "
Ani zaboha !
verak
napsal(a):
Máme i Kavalírka a toho jsem naučila kromě štěkání na povel,přinést si obojek,když jdeme ven.Taky má různé hračky a donese tu,kterou řeknu.
Chce to jen věc zřetelně pojmenovávat.
Třeba ten obojek. Pokaždé,když jsem brala obojek do ruky tak jsem ho pojmenovala.Zapla jsem mu jej a šli jsme ven.
Takže si spojil slovo obojek s něčím příjemným.
Tak stejně jsem ho učila hračky.Vše je ale stále na stejném místě.
Pokud chci psíka něco naučit,musím mu to "spojit" s něčím příjemným.
Co se nám ho ale nepodařilo naučit,je obyčejné "Dej pac ! "
Ani zaboha !
Tak naučit dávat pac jsem našeho hafana naučila lehce- ze začátku, když seděl, tak jsem mu řekla dej pac, vzala jsem si do ruky jeho tlapku a druhou rukou jsem mu dala dobrůtku. Ani ne za tři dny to pochopil a když mě viděl, že nesu něco dobrého, tak si sám od sebe sednul a automaticky zvedl packu
marky
napsal(a):
Tak naučit dávat pac jsem našeho hafana naučila lehce- ze začátku, když seděl, tak jsem mu řekla dej pac, vzala jsem si do ruky jeho tlapku a druhou rukou jsem mu dala dobrůtku. Ani ne za tři dny to pochopil a když mě viděl, že nesu něco dobrého, tak si sám od sebe sednul a automaticky zvedl packu
A nevíte jak naučit štěkat psa, když sám od sebe skoro neštěká (je to zlatý retrívr) a žádného druhého psa, který by mu to ukázal, doma nemáme? Zkoušela jsem všechno možný, ale nic nezabírá
marky
napsal(a):
A nevíte jak naučit štěkat psa, když sám od sebe skoro neštěká (je to zlatý retrívr) a žádného druhého psa, který by mu to ukázal, doma nemáme? Zkoušela jsem všechno možný, ale nic nezabírá
no my měli takového rotvíka, do jeho 6 měsíců jsem ho neslyšela štěknout ani na zahradě za plotem, pořád jsme přemýšleli na co by mohl štěkat, jednou to vypadalo, že by se nerozpakoval štěkat na míchačku, to trvalo ale pár minut, než zjistil, že mu ta železná příšera nic neudělá a byl zase hned ticho, na žrádlo to nepomáhalo, uvázání nepomáhalo... prostě nic, až jednou náhodou jsem zapálila zapalovač, takovej ten od vietnamců co hoří různě zelenomodře....a pes štěkal jak o život tak jsem zapalovač schovala za záda a pes štěkal a štěkal, pak nám pomohly i obrany... no a teď už štěká, ale trvalo nám to 7 ,měsíců, z toho 5 jsme hledali vhodnou věc na štěkání :)
marky
napsal(a):
Vlez zpátky do diskuze, nedávno jsem to tu řešili hodně do hloubky a dost jsme se u vymýšlení "stěkacích" situací vyřádili. helena
impact
napsal(a):
Že? To byl co pes, to jinej podnět ke štěkání. Ve finále z toho byla velice pěkná sbírka.
Tak to já mám také problém se štěkáním. Mám ročního ohaře a na povel štěkat nechce. Ale když si hraje nbeo chce ke hře vyprovokovat starou fenku u rodičů, tak štěká jak o život a nejde zastavit. Takže momentálně se soustředíme spíše na povel TICHO, ale je to téměř nemožné mu to vysvětlit. On totiž teď asi poslední dva měsíce i hrozně moc kňučí a vůbec se hlasitě projevuje velmi často. I když na návštěvě musí ležet jen 2m ode mne, tak je to jak orchestrión. Prostě děs a hrůza. Zkoušela jsem mu ticho vysvětlit podobrém i s trochou nátlaku, ale marně. Kňučení přikládám pubertálnímu období, protože dříve to nedělal. A asi se z něho stal i velký závislák. Zaručené štěkání máme, pokud zůstane na minutku před obchodem nebo někde opuštěný (ale ne, když s ním v polích trénuji odložení, ale to ještě nemáme na moc dlouho, ale i když mě nevidí, tak nejančí a je potichu). Doma v bytě je ale zase v kidu a tichosti, pokud zrovna na nás nekňučí a nedožaduje se pozornosti, což je v pubertě téměř neustále :)
anuska
napsal(a):
Tak to jsem ráda že se tohle téma docela ujalo :-)
My taky nemůžeme naučit dej pac :-D
A štěkání umíme jen když někdo příjde, nebo na kočku, na povel nám moc nejde :-D
elda
napsal(a):
Tak to já mám také problém se štěkáním. Mám ročního ohaře a na povel štěkat nechce. Ale když si hraje nbeo chce ke hře vyprovokovat starou fenku u rodičů, tak štěká jak o život a nejde zastavit. Takže momentálně se soustředíme spíše na povel TICHO, ale je to téměř nemožné mu to vysvětlit. On totiž teď asi poslední dva měsíce i hrozně moc kňučí a vůbec se hlasitě projevuje velmi často. I když na návštěvě musí ležet jen 2m ode mne, tak je to jak orchestrión. Prostě děs a hrůza. Zkoušela jsem mu ticho vysvětlit podobrém i s trochou nátlaku, ale marně. Kňučení přikládám pubertálnímu období, protože dříve to nedělal. A asi se z něho stal i velký závislák. Zaručené štěkání máme, pokud zůstane na minutku před obchodem nebo někde opuštěný (ale ne, když s ním v polích trénuji odložení, ale to ještě nemáme na moc dlouho, ale i když mě nevidí, tak nejančí a je potichu). Doma v bytě je ale zase v kidu a tichosti, pokud zrovna na nás nekňučí a nedožaduje se pozornosti, což je v pubertě téměř neustále :)
elda: Mohu se se zeptat jakého ohaře máte? My máme roční fenku MMO
luucka
napsal(a):
elda: Mohu se se zeptat jakého ohaře máte? My máme roční fenku MMO
luucka (Lucka): mám MOK. A včera mě celý večer mučil kňučením. Nemohu mu vysvětlit, že se mu nemohu věnovat 24 h denně. Takže než jsem včera umyla nádobí, měla jsem to s hlasitým doprovodem. Jen čekám, kdy na nás přijdou sousedi, že toho pejska trápíme nebo necháváme samotného doma :)
Myslíte, že opravdu silné a dlouhotrvající kňučení u ročního MOK může být jen projevem v pubertě?
anuska
napsal(a):
Mě docela není jasné jak naučit psa aby někde nečůral v bytě je to jasné to je jeho teritorium a to bych ho hnala na normálních návštěvách taky ani nevím jak to pozná ale prostě tam nečůrá díky bohu. Jen u jedné známé co má trošku nepořádek v domě se vyčůral nebyla jsem u toho bylo to na oslavě psa si vzala rodina sebou ani nikdo z rodiny to neviděl jen pak známá volala že se vyčůral na záclonu. je to divný nikdy to na návštěvě neudělal taky si myslíme že kdoví od čeho to bylo a párkrát počůral babičce křesílko kvůli tomu že si tam cvrknulo štěně co přišlo k babi na návštěvu několikrát měl snahu to ještě přečůrat jakmile ale dvakrát dostal nechal toho.
ale jak naučit psíka aby v danou chvíli nečůral nejde mi to do hlavy třeba když jsme na vycházce a čuchá třeba k nějaké krabici tak ho okřiknu a on toho nechá a nepočůrá to ale jak naučit aby to nedělal i když ho stále nemám na očích?
anuska
napsal(a):
Když byla moje fenka zl.retrívra ještě štěně,do vany jsem ji samozřejmě dala sama,ale jak rostla a těžkla,nastával problém,né a né do vany skočit.Tak jsem použila její nejlepší pamlsek - rohlík.Nadrobila jsem ho na kousky,položila na protější stranu vany a řekla jí - vem si.Pro rohlík udělá všechno,no a když už byla ve vaně,tak se zase bála vyskočit,tak zase rohlík na zem a -vem si a bylo naučeno.