Ahoj, je mi 15 let a chtěli bychom si pořídit velkého psa. Bydlíme na jižní moravě v teplejší oblasti v rodinném domku se středně velkou zahradou. Momentálně máme jorkšíra a potulující se kočku. Rodiče mají zkušenosti s plemeny středního vzrůstu. Měl by to být pes, který může být celoročně venku, společenský, hravý, aktivní, k jízdě na kole a longboardu, snášenlivý s ostatními psi, plemeno které nepotkáte na každém rohu, plemeno ne tak chundelaté, jako např. bernský salašnický pes, který když vám projde kolem nohou, tak máte celé kalhoty od chlupů. Předem díky za tipy a doufám, že tyhle informace postačí.
_denise_
napsal(a):
Ahoj, je mi 15 let a chtěli bychom si pořídit velkého psa. Bydlíme na jižní moravě v teplejší oblasti v rodinném domku se středně velkou zahradou. Momentálně máme jorkšíra a potulující se kočku. Rodiče mají zkušenosti s plemeny středního vzrůstu. Měl by to být pes, který může být celoročně venku, společenský, hravý, aktivní, k jízdě na kole a longboardu, snášenlivý s ostatními psi, plemeno které nepotkáte na každém rohu, plemeno ne tak chundelaté, jako např. bernský salašnický pes, který když vám projde kolem nohou, tak máte celé kalhoty od chlupů. Předem díky za tipy a doufám, že tyhle informace postačí.
Některé požadavky se tak trošku vzájemně vylučují:
- pes, který může být celoročně venku, potřebuje kvalitní srst (i na jižní Moravě), a v tom případě prostě ty kalhoty od chlupů mít budete
- plemeno popisovaných vlastností (pohodové, snášenlivé, nekomplikované, prostě ideální rodinný pes) bude zákonitě mezi lidmi populární, takže si nejsem jistá, jak moc se podaří splnit požadavek "plemeno, které nepotkáte na každém rohu"
- velký pes znamená jak moc velký? Velká a hlavně obří plemena se vesměs moc nehodí ke kolu, jsou na to příliš těžká, jednotvárným během trpí klouby
Já mám na jižní Moravě (navíc v oblasti Moravské sahary, jedno z nejteplejších míst tady) slovenského čuvače, tudíž dlouhá srst. V letních měsících je to trochu terno, ale neřekla bych, že o tolik horší oproti ostatním. Ono na přímém slunku asi žádný pes spokojený nebude a v těch horkách, chodím s ním ven spíše večer, případně ráno, když ještě slunko nějak nesvítí a v pohodě. Záleží celkově, jaké s ním máte plány.
Mají třeba v našem městě beaucerona, který je v podstatě schopný jít na kolo i v čtyřicítkách. Ono nepočítejte, že z krátkosrstého psa budete méně chlupatá, než z dlouhosrstého. Zpravidla chlupy od mého psa odstraním dobře, od toho beaucerona to jde také, ale hůř a to má kratší srst, ale není hladkosrstý.
Tímto samozřejmě zrovna čuvače a beaucerona nedoporučuju (i když, beauceron by možná šel, ale není to zrovna plemeno povahy kolie či salašnických psů), jen poukazuju na ty podmínky a chlupy, navíc pes bude venku, takže bych to neřešila vůbec, hlavně aby v zimě byl v pohodě. Čuvač se schovává i v této zimě do boudy (spí tam, jen když je zima) a to mu nějaký sníh a mráz nevadí, takže zase takové teplo na některé psy tu nebude.
PIDLA: Samozřejmě by měl zateplenou boudu. Ke kolu jsem myslela jednou za čas ten kousek do obchodu, popřípadě delší vyjížďka.
SERIGALA: Taky bydlíme v tzv. Moravské sahaře. Právě proto bych sem nechtěla dlouhosrstého psa, přijde mi, že v těch čtyřicítkách je to chudák pes.
Chtěla bych se ještě zeptat.. co říkáte na československého vlčáka? Vzhledově je nádhernej, protože miluju vlky. Vím,že není vhodné vybírat plemeno podle vzhledu, ale myslíte, že bysme zvládli jeho výchovu? (v rodině máme berňáka, takže s ním celkem zkušenosti mám)
Pokud již máte zhruba nějakou představu o plemeni, zkuste obvolat nebo obepsat chovatele, sice v dnešní době je moderní nabízet všechno, co máte doma, že je to to nejlepší, ale musíte se umět vhodně ptát a dost chovatelů opravdu poradí, že na ty a oné aktivity byste měla hledat plemeno jinde. Osobně nevím, jak je to s výchovou u ČSV, také jsem se o něj zajímala, ale odradili mě zkušenosti s tím, že je to poměrně složitější pes na výchovu a lovec, i když jsem vlastně skončila u pastevců. Pokud navíc máte koně nebo jezdíte ke koním a plánujete vyjížďky, či tu jízdu na kole, přemýšlela bych nad ovčáckými psy, sice je jich většina dlouhosrstých, ale povahou jsou přeci jen blíže vašim představám než ČSV.
Za našim barákem, asi 50m, jsou 3 NO a jsou strašně uštěkaní. Hlídají takovou fabriku, a když vyjdu na terasu, tak hned začnou štěkat nebo také když jdu vyvenčit za barák naši jorkšírku. Jsou to pěkní psi, ale nevim, nevim, ono si nevyberete.. NO u nás jsou uštěkaní a ČSV zase vyje na měsíc..
serigala
napsal(a):
Pokud již máte zhruba nějakou představu o plemeni, zkuste obvolat nebo obepsat chovatele, sice v dnešní době je moderní nabízet všechno, co máte doma, že je to to nejlepší, ale musíte se umět vhodně ptát a dost chovatelů opravdu poradí, že na ty a oné aktivity byste měla hledat plemeno jinde. Osobně nevím, jak je to s výchovou u ČSV, také jsem se o něj zajímala, ale odradili mě zkušenosti s tím, že je to poměrně složitější pes na výchovu a lovec, i když jsem vlastně skončila u pastevců. Pokud navíc máte koně nebo jezdíte ke koním a plánujete vyjížďky, či tu jízdu na kole, přemýšlela bych nad ovčáckými psy, sice je jich většina dlouhosrstých, ale povahou jsou přeci jen blíže vašim představám než ČSV.
Na koně občas jezdím, ale nevím jestli by to majitelka povolila. A ještě mě napadl bílý švýcarský ovčák, ale o tomhle plemeni nevím absolutně nic.
_denise_
napsal(a):
PIDLA: Samozřejmě by měl zateplenou boudu. Ke kolu jsem myslela jednou za čas ten kousek do obchodu, popřípadě delší vyjížďka.
SERIGALA: Taky bydlíme v tzv. Moravské sahaře. Právě proto bych sem nechtěla dlouhosrstého psa, přijde mi, že v těch čtyřicítkách je to chudák pes.
Chtěla bych se ještě zeptat.. co říkáte na československého vlčáka? Vzhledově je nádhernej, protože miluju vlky. Vím,že není vhodné vybírat plemeno podle vzhledu, ale myslíte, že bysme zvládli jeho výchovu? (v rodině máme berňáka, takže s ním celkem zkušenosti mám)
ČSV: pokud chcete psa nekonfliktního k jiným psům, tak ne.
Ve čtyřicítkách je chudák každý pes a je skoro jedno, jestli je dlouhosrstý nebo krátkosrstý. I když rozumnej pes na léto vylíná ;-) Co se týče chlupů na kalhotech, je to taky prakticky jedno, pokud se tedy bavíme o psech s podsadou (typ srsti NO). Zateplená bouda je samozřejmost, ale i tak bude pes v zimě trávit čas venku, takže to nemůže být vyloženě hladkosrsťák bez podsady (typ maďarský ohař).
BŠO by nemusel být špatná volba. Nebo mě napadá chodský pes, možná i krátkosrstá kolie...
pidla
napsal(a):
ČSV: pokud chcete psa nekonfliktního k jiným psům, tak ne.
Ve čtyřicítkách je chudák každý pes a je skoro jedno, jestli je dlouhosrstý nebo krátkosrstý. I když rozumnej pes na léto vylíná ;-) Co se týče chlupů na kalhotech, je to taky prakticky jedno, pokud se tedy bavíme o psech s podsadou (typ srsti NO). Zateplená bouda je samozřejmost, ale i tak bude pes v zimě trávit čas venku, takže to nemůže být vyloženě hladkosrsťák bez podsady (typ maďarský ohař).
BŠO by nemusel být špatná volba. Nebo mě napadá chodský pes, možná i krátkosrstá kolie...
http://americko-kanadsky-ovcak.hafici.cz/
http://bily-svycarsky-ovcak.hafici.cz/
Je to ten stejný pes nebo tam mají chybu? Podle srsti bych, tedy řekla, že každý je jiný a pokud ano tak jsem měla na mysli americko kanadského ovčáka. :)
_denise_
napsal(a):
http://americko-kanadsky-ovcak.hafici.cz/
http://bily-svycarsky-ovcak.hafici.cz/
Je to ten stejný pes nebo tam mají chybu? Podle srsti bych, tedy řekla, že každý je jiný a pokud ano tak jsem měla na mysli americko kanadského ovčáka. :)
Je to stejný pes. Ameridsko-kanadský ovčák je starý název plemene, dnes se jmenuje bílý švýcarský ovčák. Má dvě varianty srsti - krátkou a dlouhou, ve vrhu můžou být štěňata s oběma typy srsti.
pidla
napsal(a):
Je to stejný pes. Ameridsko-kanadský ovčák je starý název plemene, dnes se jmenuje bílý švýcarský ovčák. Má dvě varianty srsti - krátkou a dlouhou, ve vrhu můžou být štěňata s oběma typy srsti.
Pardon. Americko-kanadský, pochopitelně. Vůbec nevím, jak se mi podařilo vyrobit takhle hnusný překlep
_denise_
napsal(a):
Děkuji za vysvětlení. Máte zkušenosti s tímhle plemenem?
Přímo doma ho nemám, ale pár jich znám od vidění. Když se povedou povahově, jsou to naprosto úžasní psi Ale prý u nich občas bývají problémy s labilní až bázlivou povahou (jednoho takového znám taky). Takže tu povahu je dobré si pohlídat.
Zkuste si pročíst tuhle diskuzi a případě se tam poptejte, co vás bude zajímat
http://www.cz-pes.cz/diskuse/2_6323_0.html
mince
napsal(a):
no a co takhle staford, pit, argentinská doga ???
Mince :
Zadavatelka, chtěla psy celoročně venku....a já dost silně pochybuji, že doga, pit či staford by toto ustály.
Možná, že sice přežijí, ale vhodné to pro ně určitě není !!
Další faktor, který jste nespojila, je, že by chtěla psy, kteří se snesou, nebo
( by to měli mít v předpokladech ) s jinými psy, či zvířaty........
Vy máte, nebo si myslíte, že máte Pita....budou mu dva roky........ to ho necháváte celý rok venku ?
Tak to, totiž vyznívá z Vašeho příspěvku....
Hezký den V.
proč si myslite že y to neměly ustát... když jim zakoupíte (či uděláte) kvalitiní zateplenou boudu tak jim bude lépe než doma... a ještě k té snášenlivosti... proč by se doga nebo pit neměly snášet s ostatními psy... pokud je k tomu od malička vedete a jsou socializovaní tak by snimi slečna neměla žadnej problem... podle mně je daleko agresivnější nějakej kokršpaněl nebo border... Hezký den. D
mince
napsal(a):
proč si myslite že y to neměly ustát... když jim zakoupíte (či uděláte) kvalitiní zateplenou boudu tak jim bude lépe než doma... a ještě k té snášenlivosti... proč by se doga nebo pit neměly snášet s ostatními psy... pokud je k tomu od malička vedete a jsou socializovaní tak by snimi slečna neměla žadnej problem... podle mně je daleko agresivnější nějakej kokršpaněl nebo border... Hezký den. D
a ještě k té snášenlivosti... proč by se doga nebo pit neměly snášet s ostatními psy... pokud je k tomu od malička vedete a jsou socializovaní tak by snimi slečna neměla žadnej problem... podle mně je daleko agresivnější nějakej kokršpaněl nebo border... Hezký den. D
nezlobte se , ale v tomto nemáte pravdu, a každý seriozní chovatel těchto plemen to potvrdí - krev není voda, a pokud je plemeno mnoho desetiletí k něčemu šlechtěný, tak tyhle vlastnosti nezmizí mávnutím kouzelného proutku! Ani u AST, se ještě nepovedlo dosáhnout snášenlivosti s jinýma psama (hlavně stejného pohlaví), a to už hromadu generací nejsou používaní na zápasy, a chová se na zvířatech co museli na výstavách prokázat toleranci k jiným psům.
mince
napsal(a):
Proč by se pit nebo argentina neměli snášet s jinými psy? Ehm... co třeba proto, že byli po staletí šlechtění k tomu, aby jiný psy vraždili? Ty vlohy tam prostě jsou, socializace nesocializace. Pit, co se v dospělosti snese s jedinci stejného pohlaví, je naprostá výjimka. Podobně jako bígl, který nezdrhá po stopě, nebo labrador, který nesnáší vodu - jsou takoví, ale je jich málo, protože tyhle vlohy byly do plemene po staletí "bušeny" chovem. Generace chovu a cíleného výběru určitých vlastností přebijete výchovou jen omezeně a s velkým úsilím.
A v zateplené boudě jim bude dobře, to je pravda, ale žádný pes nebude v boudě třiadvacet hodin denně čučet do zdi. Bude chtít běhat po zahradě, sledovat, co kde lítá apod. Proto není vhodné mít hladkosrsté plemeno v našich podmínkách venku, byť i se zateplenou boudou. On to ten pes přežije, o tom žádná, ale dobře mu není, když si má volit mezi dvěma blbými možnostmi - nudit se zavřenej v boudě nebo mrznout venku. Plemen s vyhovující srstí je na výběr víc než dost, tak není nutné venku trápit hladkosrsťáky.
pidla
napsal(a):
Proč by se pit nebo argentina neměli snášet s jinými psy? Ehm... co třeba proto, že byli po staletí šlechtění k tomu, aby jiný psy vraždili? Ty vlohy tam prostě jsou, socializace nesocializace. Pit, co se v dospělosti snese s jedinci stejného pohlaví, je naprostá výjimka. Podobně jako bígl, který nezdrhá po stopě, nebo labrador, který nesnáší vodu - jsou takoví, ale je jich málo, protože tyhle vlohy byly do plemene po staletí "bušeny" chovem. Generace chovu a cíleného výběru určitých vlastností přebijete výchovou jen omezeně a s velkým úsilím.
A v zateplené boudě jim bude dobře, to je pravda, ale žádný pes nebude v boudě třiadvacet hodin denně čučet do zdi. Bude chtít běhat po zahradě, sledovat, co kde lítá apod. Proto není vhodné mít hladkosrsté plemeno v našich podmínkách venku, byť i se zateplenou boudou. On to ten pes přežije, o tom žádná, ale dobře mu není, když si má volit mezi dvěma blbými možnostmi - nudit se zavřenej v boudě nebo mrznout venku. Plemen s vyhovující srstí je na výběr víc než dost, tak není nutné venku trápit hladkosrsťáky.
Přesně Tak Lépe to napsat nejde.
Ode mě máte palec nahoru !
_denise_
napsal(a):
Tak tedy lidičky, můžete doporučit ještě nějaká plemena dle těchto informací? Pokud ano budu jen ráda. :)
Jednoznačně krátkostrstý BŠO (ale bacha na povahy, ohlídat si bázlivost... )a nebo krátkosrstá kolie, ale tam nevím jak s "stájením" ve venkovním kotci. OBecně nejsm moc pro strkat krátkosrsté psy do kotců a myslím, že povahou se asi ani kolie do kotce nehodí, ale znalec plemene nejsem, tak nevím.