Knírač malý nebo německý špic malý?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2014 13:20
taras

XXX.XXX.42.116

Dobrý den, chceme si pořídit psa malé rasy. Bydlíme v domku se zahradou, máme 6-ti leté dítě ( zvířata má rád, není to žádný tyran zvířátek smajlík ). Chtěli bychom psa malého, který by od 8,00do 16,00 mohl být venku na zahrade ( ne v mrazech ), pak by vegetil s náma doma. Četla jsem, že tyto dvě rasy mají podsadu, proto by jim nejspíše venkovní pobyt nevadil? Pes by měl být i trochu hlídač. Nebude to náš první pes, měli jsme rotwailerku a anglického buldoka. Osobně se mi líbí třeba francouzský buldoček,ale vzhledem ke krátké srsti by asi venku být nemohl. Navíc si myslím, že co se týče nemocí jsou více náchylnější, něco jako angl. buldoci, takže bychom raději něco odolnějšího. Prosím o rady jestli knírač malý nebo špic malý, popř jinou malou rasu do 10kg.Děkuji smajlík.

11.1.2014 13:47
viva

XXX.XXX.153.1

taras napsal(a):
Dobrý den, chceme si pořídit psa malé rasy. Bydlíme v domku se zahradou, máme 6-ti leté dítě ( zvířata má rád, není to žádný tyran zvířátek smajlík ). Chtěli bychom psa malého, který by od 8,00do 16,00 mohl být venku na zahrade ( ne v mrazech ), pak by vegetil s náma doma. Četla jsem, že tyto dvě rasy mají podsadu, proto by jim nejspíše venkovní pobyt nevadil? Pes by měl být i trochu hlídač. Nebude to náš první pes, měli jsme rotwailerku a anglického buldoka. Osobně se mi líbí třeba francouzský buldoček,ale vzhledem ke krátké srsti by asi venku být nemohl. Navíc si myslím, že co se týče nemocí jsou více náchylnější, něco jako angl. buldoci, takže bychom raději něco odolnějšího. Prosím o rady jestli knírač malý nebo špic malý, popř jinou malou rasu do 10kg.Děkuji smajlík.

Dobrý den,

Pokusím se přiklonit, k jednomu plemeni.
Kdybych já se měla rozhodovat, určitě bych volila Knírače.
Jednak, má rád pozornost, kterou jak vidím, mu asi dokážete nabídnout a po druhé, je to i perfektní hlídač, díky svým loveckým instinktům.
Problém, většinou bývá, že Knírači, jsou lovečtí plemena a vyžadují opravdu jak pozornost, tak zaměstnanost, jinak Vám po 4 hodině může doma vyvést nějakou tu paseku smajlík
Takže je potřeba takového ratlíka dostatečně unavit, však závisí i na povaze, né každý musí splňovat tyto kritéria. A určo bych doporučila, vybrat nějakou ChS a pořídit si ho i s PP, aby jste měla jistotu, že Vám vyroste knírač a ne kříženec, i když, kříženci jsou také krásní !

Umí být výborný společník, ale i zároveň mazel, dle velikosti je ideální k dětem, i když umějí být pěkně náladoví, ale který pes ne ? smajlík

Přeji nejlepší Výběr smajlík V.

11.1.2014 13:59
taras

XXX.XXX.42.116

viva napsal(a):
Dobrý den,

Pokusím se přiklonit, k jednomu plemeni.
Kdybych já se měla rozhodovat, určitě bych volila Knírače.
Jednak, má rád pozornost, kterou jak vidím, mu asi dokážete nabídnout a po druhé, je to i perfektní hlídač, díky svým loveckým instinktům.
Problém, většinou bývá, že Knírači, jsou lovečtí plemena a vyžadují opravdu jak pozornost, tak zaměstnanost, jinak Vám po 4 hodině může doma vyvést nějakou tu paseku smajlík
Takže je potřeba takového ratlíka dostatečně unavit, však závisí i na povaze, né každý musí splňovat tyto kritéria. A určo bych doporučila, vybrat nějakou ChS a pořídit si ho i s PP, aby jste měla jistotu, že Vám vyroste knírač a ne kříženec, i když, kříženci jsou také krásní !

Umí být výborný společník, ale i zároveň mazel, dle velikosti je ideální k dětem, i když umějí být pěkně náladoví, ale který pes ne ? smajlík

Přeji nejlepší Výběr smajlík V.

Knírači se mi líbí také více,ale v různých diskuzích jsem četla, že bývají nervozní a někdy i agresivní a pár lidí psalo, že ti jejich knírači nemají v lásce děti. A z dětství si pamatuji, že po vesnici pořád chodili volně knírači útěkáři. Jestli je to dáno jejich loveckým pudem, nebo to byla jen náhoda?

11.1.2014 14:21
rapotacka11

XXX.XXX.43.150

Já bych brala špice.
Bezúdržbový hlídač a veselý, živý společník.

11.1.2014 14:26
viva

XXX.XXX.153.1

taras napsal(a):
Knírači se mi líbí také více,ale v různých diskuzích jsem četla, že bývají nervozní a někdy i agresivní a pár lidí psalo, že ti jejich knírači nemají v lásce děti. A z dětství si pamatuji, že po vesnici pořád chodili volně knírači útěkáři. Jestli je to dáno jejich loveckým pudem, nebo to byla jen náhoda?

Je to nevyspitatelné.

Jeden bude takový a druhý zas makový. Dám Vám příklad, má sestra má knírače, je to už sice starý pardál, ale nikdy jsem nezaregistrovala, že by neměl rád děti. Až do....
Narodil se jim prcek, poté další a jakožto batolata mu dělaly neplechy. Delší dobu si rodiče nevšímaly, ale když po nich zavrčel, už je pozdě a od té doby bohužel děti rád nemá, ale jen z důvodu, že ho mrňata trápila. Psi si pamatují a jak moc dobře. Nyní, se dětem vyhýbá obloukem.

Ale zase, my vlastníme také knírače a s dětmi žádný problém opravdu nemá, s útěky také né.
Ale bez procházky a zkoumání okolí se prostě ten náš neobejde smajlík

11.1.2014 14:42
viva

XXX.XXX.153.1

rapotacka11 napsal(a):
Já bych brala špice.
Bezúdržbový hlídač a veselý, živý společník.

Bezúdržbový ?
Mě tedy příjde více údržbový, než knírač, když budeme brát v potaz, že bude do podvečír venku a poté lebedit doma.... srst u špice Německého Malého, je dost na údržbu o dost složitější, díky hustotě a délce srsti...

11.1.2014 17:13
aritim

XXX.XXX.19.70

viva napsal(a):
Bezúdržbový ?
Mě tedy příjde více údržbový, než knírač, když budeme brát v potaz, že bude do podvečír venku a poté lebedit doma.... srst u špice Německého Malého, je dost na údržbu o dost složitější, díky hustotě a délce srsti...

Špic opravdu bezúdržbový je. Má samočistící srst, ze které bláto opadá po uschnutí samo, ale pokud je doma, není problém mu vysprchovat bříško a tlapky. Díky husté srsti bude špína jen na povrchu. Také díky tomu, že na tlapkách má na rozdíl od knírače krátkou a velmi hustou srst, tak špíny domů nenanosí tolik.
Běžná údržba špice většinu roku sestává pouze z vykartáčování jednou do týdne, v průběhu línání každý den. Povahově by zadavatelce naprosto vyhovoval. Je to rozený hlídač, bez sklonů k útěkům, Děti má rád a není tvrdohlavý a i menší děti bez problémů poslechne.
Venku být může a pokud bude trochu větší (malý nebo ještě lépe střeďák), tak ani mrazy mu neublíží, pokud bude mít k dispozici dobře zateplené místo bez průvanu.

11.1.2014 18:40
viva

XXX.XXX.153.1

aritim napsal(a):
Špic opravdu bezúdržbový je. Má samočistící srst, ze které bláto opadá po uschnutí samo, ale pokud je doma, není problém mu vysprchovat bříško a tlapky. Díky husté srsti bude špína jen na povrchu. Také díky tomu, že na tlapkách má na rozdíl od knírače krátkou a velmi hustou srst, tak špíny domů nenanosí tolik.
Běžná údržba špice většinu roku sestává pouze z vykartáčování jednou do týdne, v průběhu línání každý den. Povahově by zadavatelce naprosto vyhovoval. Je to rozený hlídač, bez sklonů k útěkům, Děti má rád a není tvrdohlavý a i menší děti bez problémů poslechne.
Venku být může a pokud bude trochu větší (malý nebo ještě lépe střeďák), tak ani mrazy mu neublíží, pokud bude mít k dispozici dobře zateplené místo bez průvanu.

To, třeba, ano !

V důsledku, jde stejně jen o názor a ten má každý jiný.
Já osobně, bych raději volila knírače... jednak, pokud bude pes doma po odpoledních hodinách, je i na místě si uvědomit a zeptat se, zda pejsek bude muset jít ihned lehnout na místo ? A čekat, až zabahněné chlupy oschnou a opadají ?
V celku, musíme vzít hadr a tak či tak ho omýt....
Ve výsledku, mi přijde takto téměř omývání lepší u knírače než u špice.

Pokud se tedy nebavíte o údržbě jako takové, v tom případě poté máte pravdu, že špic nebude náročný ( 1 x týdně kartáčování atd ) Já konstatuji, jak to platí, pro mne, jelikož Knírač u nás na baráku je a každodenní umytí, po příchodu z venčí je nutná, ale u Špice, díky dlouhé srsti čekat, než jak uvádíte uschne ?
Tak, výsledek ? Hadr musíme vzít v každém případě...........Každé má své plus a mínus !

Hezký den V.

11.1.2014 18:50
aritim

XXX.XXX.19.70

viva napsal(a):
To, třeba, ano !

V důsledku, jde stejně jen o názor a ten má každý jiný.
Já osobně, bych raději volila knírače... jednak, pokud bude pes doma po odpoledních hodinách, je i na místě si uvědomit a zeptat se, zda pejsek bude muset jít ihned lehnout na místo ? A čekat, až zabahněné chlupy oschnou a opadají ?
V celku, musíme vzít hadr a tak či tak ho omýt....
Ve výsledku, mi přijde takto téměř omývání lepší u knírače než u špice.

Pokud se tedy nebavíte o údržbě jako takové, v tom případě poté máte pravdu, že špic nebude náročný ( 1 x týdně kartáčování atd ) Já konstatuji, jak to platí, pro mne, jelikož Knírač u nás na baráku je a každodenní umytí, po příchodu z venčí je nutná, ale u Špice, díky dlouhé srsti čekat, než jak uvádíte uschne ?
Tak, výsledek ? Hadr musíme vzít v každém případě...........Každé má své plus a mínus !

Hezký den V.

No tak přece nemusím čekat až uschne? Také ho můžu umýt, nebo otřít vlhkým ručníkem. A určitě z té krátké srsti na tlapkách to otírání jde mnohem lépe. Ale u vychovaného psa je i ta možnost, nechat ho na ručníku oschnout a vykartáčovat. Je na každém co si zvolí.
A jinak mám psy s různě dlouhou srstí s různou strukturou, takže mohu srovnávat. Údržba špice je rozhodně snazší a venku je odolnější. Nepromáčí se a ani v mrazech mu není zima.

11.1.2014 18:56
viva

XXX.XXX.153.1

aritim napsal(a):
No tak přece nemusím čekat až uschne? Také ho můžu umýt, nebo otřít vlhkým ručníkem. A určitě z té krátké srsti na tlapkách to otírání jde mnohem lépe. Ale u vychovaného psa je i ta možnost, nechat ho na ručníku oschnout a vykartáčovat. Je na každém co si zvolí.
A jinak mám psy s různě dlouhou srstí s různou strukturou, takže mohu srovnávat. Údržba špice je rozhodně snazší a venku je odolnější. Nepromáčí se a ani v mrazech mu není zima.

Ano, Ano..... Já jen reagovala na Vaši domněnku, kterou jste uváděla.
" Bláto uschne a opadá samo " proto jsme reagovala, že čekat než uschne, je blbost !

Jakou alternativu si člověk zvolí, je jeho boj, já jen podotkla, že u knírače případná každodenní očista, bude jednodušší, rychlejší než u Špice.
Ale v každém případě se ručník použít musí !

Tak se nečertěte boha muj smajlík

11.1.2014 19:16
aritim

XXX.XXX.19.70

viva napsal(a):
Ano, Ano..... Já jen reagovala na Vaši domněnku, kterou jste uváděla.
" Bláto uschne a opadá samo " proto jsme reagovala, že čekat než uschne, je blbost !

Jakou alternativu si člověk zvolí, je jeho boj, já jen podotkla, že u knírače případná každodenní očista, bude jednodušší, rychlejší než u Špice.
Ale v každém případě se ručník použít musí !

Tak se nečertěte boha muj smajlík

Se nečertím, jak jste na něco takového přišla?
Já jen, že vy máte jen knírače, tak jak víte, že jeho očista je jednodušší?
Já mám špice a měla jsem drsnosrstého teriéra i jiné drsnosrsté psy a z vlastní zkušenosti vím, že údržba špice je jednodušší.

11.1.2014 19:25
viva

XXX.XXX.153.1

aritim napsal(a):
Se nečertím, jak jste na něco takového přišla?
Já jen, že vy máte jen knírače, tak jak víte, že jeho očista je jednodušší?
Já mám špice a měla jsem drsnosrstého teriéra i jiné drsnosrsté psy a z vlastní zkušenosti vím, že údržba špice je jednodušší.

Vy jen ?

A kde jste vzala tu jistotu, že vlastníme jen Knírače ?

Věc první : Knírač je na baráku, tedy u rodičů
Druhý poznatek : V aktuálním čase vlastním Rotw a Bulteriéra.
A když chcete porovnávat, pro informaci, dříve jsme vlastnili 2x NO, Dalmatin a dva teriéry.....
O dlouhosrsťáka jsem se sice starala jen krátkou dobu, ale porovnat to tedy mohu určitě !

11.1.2014 19:40
aritim

XXX.XXX.19.70

viva napsal(a):
Vy jen ?

A kde jste vzala tu jistotu, že vlastníme jen Knírače ?

Věc první : Knírač je na baráku, tedy u rodičů
Druhý poznatek : V aktuálním čase vlastním Rotw a Bulteriéra.
A když chcete porovnávat, pro informaci, dříve jsme vlastnili 2x NO, Dalmatin a dva teriéry.....
O dlouhosrsťáka jsem se sice starala jen krátkou dobu, ale porovnat to tedy mohu určitě !

To mluví za vše. smajlík

11.1.2014 23:22
assil

XXX.XXX.117.14

Mám středního špice a odbahnění je otázka 2 minut utření břicha a pacek vlhkým ručníkem, kdysi jsem hlídala knírače a z něj jde bahno hůř, protože má jinou strukturu srsti. A taky samozřejmě aby byl knírač lehce otíratelný, tak musí být pravidelně trimovaný, což znamená buď se to naučit a nebo pravidelné ne zrovna levné návštěvy salonu. Jak srst přeroste, je údržba mnohem horší. Špice si prokartáčuje doma každý sám. Akorát jestli má být celý den venku, volila bych spíš středního špice než malého, střední nemá s venkovním pobytem problém ani v zimě, když má dobrou zateplenou boudu, malý je už přece jen spíš do bytu. Střední špic má velikost malého knírače, malý špic je menší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2014 09:55

Knírač i špic jsou bezvadná plemena. Jen pokud je malý špic myšlen trpasličí, tak ty jsem poznala jako vzteklé chrčící kuličky.
Je pravda, že knírač, aby byl hezký, čisťoučký a upravený, musí 3x do roka na úpravu.
Není pravda, že je to lovecký pes, nikdy lovecký nebyl - není to terier.
Není pravda, že nemá rád děti.
Je to pozorný, neúplatný hlídač.
U knírače po zmoknutí ( namočení ) drsná srst osychá snadněji, stejně tak se snadněji vyčešou lopuchy a pod.
Jestli předpisatelka viděla pobíhat "knírače" po vsi, určitě to nebyli knírači, ale jejich napodobeniny, kterých bylo, v době popularity kníračů, opravdu hodně.
Knírač je chytrý, učenlivý psík, co se jednou naučí, to nezapomene. ( Týka se třeba i otvírání dveří, ledničky, vyjídání odpad.koše #02 ). Já bych volila knírače, je to mé srdeční plemeno.
U obou plemen bych rozhodně volila psa s PP, napodobenin obou plemen je fakt hodně. .

12.1.2014 10:24
viva

XXX.XXX.153.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Knírač i špic jsou bezvadná plemena. Jen pokud je malý špic myšlen trpasličí, tak ty jsem poznala jako vzteklé chrčící kuličky.
Je pravda, že knírač, aby byl hezký, čisťoučký a upravený, musí 3x do roka na úpravu.
Není pravda, že je to lovecký pes, nikdy lovecký nebyl - není to terier.
Není pravda, že nemá rád děti.
Je to pozorný, neúplatný hlídač.
U knírače po zmoknutí ( namočení ) drsná srst osychá snadněji, stejně tak se snadněji vyčešou lopuchy a pod.
Jestli předpisatelka viděla pobíhat "knírače" po vsi, určitě to nebyli knírači, ale jejich napodobeniny, kterých bylo, v době popularity kníračů, opravdu hodně.
Knírač je chytrý, učenlivý psík, co se jednou naučí, to nezapomene. ( Týka se třeba i otvírání dveří, ledničky, vyjídání odpad.koše #02 ). Já bych volila knírače, je to mé srdeční plemeno.
U obou plemen bych rozhodně volila psa s PP, napodobenin obou plemen je fakt hodně. .

Dobrý příspěvek smajlík a souhlasím s Vámi smajlík

Hezký den V.

12.1.2014 11:16
taras

XXX.XXX.42.116

Ano o srsti špiců jsem několikrát četla, že je opravdu bezúdržbová a samočistící. Při pohledu na to jak je dlouhá a hustá bych si myslela spíše opak, ale všude na diskuzích píší, že stačí nechat oschnout, vyčesat, nebo otřít. Vůbec mě nenapadla střední varianta špice, myslela jsem, že je o dost větší než třeba knírač. Každopádně se stejně pořád nemůžu rozhodnout.

12.1.2014 11:24
taras

XXX.XXX.42.116

Teď jsem koukala, že špic střední může mít až 10- 20 kg(docela velké rozmezí teda), knírač a špic malý mají tak max. 8 kg.

12.1.2014 11:41
rapotacka11

XXX.XXX.41.50

orionka napsal(a):

vzteklé chrčící kuličky.
----------------------------------
- to není rys žádného plemene, majitel nevychoval smajlík
a je to tak snadné - nevychovat . . . tu rozkošnou kuličku.

12.1.2014 13:12
aritim

XXX.XXX.19.70

taras napsal(a):
Teď jsem koukala, že špic střední může mít až 10- 20 kg(docela velké rozmezí teda), knírač a špic malý mají tak max. 8 kg.

Kde jste to četla? V oficiálním standardu se váha neuvádí, jen kohoutková výška a ani na bonitaci se psi neváží. Moje malá špicka vážila 2.5 kg a byla v horní půlce výškového rozmezí, Střeďák má okolo 8 kg a je na horní hranici. Další střeďák v rodině váží 6 kg, ale ten je drobnější.

12.1.2014 14:57
taras

XXX.XXX.42.116

aritim napsal(a):
Kde jste to četla? V oficiálním standardu se váha neuvádí, jen kohoutková výška a ani na bonitaci se psi neváží. Moje malá špicka vážila 2.5 kg a byla v horní půlce výškového rozmezí, Střeďák má okolo 8 kg a je na horní hranici. Další střeďák v rodině váží 6 kg, ale ten je drobnější.

Četla jsem to na Hafici.cz, uvádějí tam váhu 10-20 kg.Pokud je tedy ta váha kolem 8 kg, tak je to super.

12.1.2014 15:02
veer

XXX.XXX.44.146

viva napsal(a):
Bezúdržbový ?

Není, nesmrdí jako jiná plemena a je fakt bezúdržbový. Ale jako hlídače jak zadavatelka píše tak to rozhodně ani jeden není! Jsou štěkací, ale toť vše, člověk dupne a oba jsou v tu ránu v tahu. A venku, no jako v létě proč ne u obou. Ale jaro, podzim, zima 100% ne, prostě jsou to malý psíci, jsou spíš bytový. A pokud je člověk vychová rozhodně se nemusí být neplechy. Ovšem pokud malé štěndo někdo šoupne ven děj se vůle boží a myslí si že psa naučí ležet na gauči až má vše hotové, tak to je u obou omyl. Oba typy co psala zadavatelka jsou extrémně akční psi vyžadující pohybové aktivity, procházky, zábavu, atd. Knírač pokud ho neumeje tak zůstane špinavý a smraďoch a smrádek nevyženete ani za týden. Špic byť hustší délší srst, nesmrádne, srst má skutečně bezúdržbovou a pokud se někde vyválí za pár okamžiků je zas čisťoučký a smrad se v srsti nedrží, není třeba neustáleho koupání pro pobyt doma. Ale a to je fakt mazec, špic pouští chlupy snad permanentně. Takže pokud bude trávit nějaký čas doma, zadavatelka by se měla připravit na to, že bude denně luxovat. To u knírače není tak extrémní, líná krátkodobě a rychle a pak je klid.

12.1.2014 15:09
aritim

XXX.XXX.19.70

taras napsal(a):
Četla jsem to na Hafici.cz, uvádějí tam váhu 10-20 kg.Pokud je tedy ta váha kolem 8 kg, tak je to super.

Taky jsem to tam zahlídla.Střední špic má výšku okolo 35 cm, nevím jak by musel být vykrmený na takovou váhu. Je velikostí srovnatelný s malým kníračem, které chová kamarádka. To jen díky chlupům vypadá věší.

12.1.2014 15:15
conty

XXX.XXX.224.249

Mám špice,sice středního,ale s tou srstí je fakt,že je téměř bezúdržbová a hlavně taky nepotřebuje střihovou úpravu,což knírač ano.
Když přijdeme ze cvičáku,kde lítá a válí se s jinými psisky,tak jak oschne,otřepe se a je čistý.Pokud v zablácené srsti přeci jen něco zůstane,vezmu kartáč a je to.Povahově je to frajer.smajlík

12.1.2014 15:18
conty

XXX.XXX.224.249

aritim napsal(a):

Tak toto je ohledně špice výstižnésmajlík

12.1.2014 17:11

veer napsal(a):
Není, nesmrdí jako jiná plemena a je fakt bezúdržbový. Ale jako hlídače jak zadavatelka píše tak to rozhodně ani jeden není! Jsou štěkací, ale toť vše, člověk dupne a oba jsou v tu ránu v tahu. A venku, no jako v létě proč ne u obou. Ale jaro, podzim, zima 100% ne, prostě jsou to malý psíci, jsou spíš bytový. A pokud je člověk vychová rozhodně se nemusí být neplechy. Ovšem pokud malé štěndo někdo šoupne ven děj se vůle boží a myslí si že psa naučí ležet na gauči až má vše hotové, tak to je u obou omyl. Oba typy co psala zadavatelka jsou extrémně akční psi vyžadující pohybové aktivity, procházky, zábavu, atd. Knírač pokud ho neumeje tak zůstane špinavý a smraďoch a smrádek nevyženete ani za týden. Špic byť hustší délší srst, nesmrádne, srst má skutečně bezúdržbovou a pokud se někde vyválí za pár okamžiků je zas čisťoučký a smrad se v srsti nedrží, není třeba neustáleho koupání pro pobyt doma. Ale a to je fakt mazec, špic pouští chlupy snad permanentně. Takže pokud bude trávit nějaký čas doma, zadavatelka by se měla připravit na to, že bude denně luxovat. To u knírače není tak extrémní, líná krátkodobě a rychle a pak je klid.

To jsou zase moudra. Znám pár kníračů a rozhodně bych vám neradila na ně dupat.
Nevím, proč by měl být knírač smraďoch.Jo, smrdí, když se vyválí v mršině, zvlát shnilá ryba je pošušňáníčko. Ale to každý pes a z toho špice to půjde hůř pryč.
Stejně tak nevím, proč by měl vyžadovat extrémní pohyb. Vyžaduje stejný pohyb, jako každý mladý zdravý pes. Třeba malý pudl není o nic línější, klidnější.

12.1.2014 23:46
assil

XXX.XXX.117.14

taras napsal(a):

Střední špic pokud je větší se silnou kostrou, váží tak maximálně 12 kg, ale většina má tak 8-10 kg, jsou ve velikosti šeltie, 15-20 kg váží vlčí špic, který je jednou tak veliký. Ono nesmíte věřit všemu, co se kde na netu dočtete, o špicech jsou to kolikrát takový bludy jakože je to ovčácký pes apod., viz ten příspěvek tady vejš, že je extrémně akční a venku může být jen v létě smajlík a prej stačí dupnout, pisatelka by si měla přijet dupnout na moje špice, možná by stihla utéct, ale pochybuju. smajlík Ale pravda je, že špic nezvaného hosta nezakousne, ale rozhodně zahnat ho svým špicím způsobem umí.

13.1.2014 15:01

Ono ani není žádoucí, aby narušitele pes zakousl ( potrhal ). Mylím, že stačí, když ho ohlásí a to zvláde MK zcela spolehlivě, špic pravděpodobně taky.
Co je vám platný velký pes, který zlodějě zaspí. ( viz dobrman, některá starší diskuze)

Přidejte reakci

Přidat smajlík