Dobrý den,
mám doma 7letou šeltinku. Když jsme si ji pořídili, měli jsme ještě jednoho psa, který nám ale zemřel. Nedávno jsme zjistili, že když se sama doma tak vyje. Nahráli jsme jedno odpoledne když byla sama a vytí a štěkání bylo velice intenzivní. Teď zrovna hárá, tak si myslím, jestli to není kvůli tomu horší, ale prý občas vyje i mimo hárání. Myslím si, že je smutná a znuděná.
Zoufale potřebuju jakoukoliv radu co zkusit. Jediné co nás napadlo je nechat puštěnou televizi...
Prosím pomozte otec ji chce nechat dát elektrický obojek
Elektrický obojek je v tomto případě naprostá kravina, nedej bože v rukou neznalce!!!
Víte, jak se ten pes asi cítí? Zkuste otci vysvětlit, že tzv. "vytím na měsíc" se vlci a nejspíše i předchůdci psa domácího dorozumívali na dlouhé vzdálenosti. Je to jako otázka - "jsi tam?", "je tam někdo?"
Vaše fenka je nejspíše smutná z odchodu jejího parťáka do psího nebe, možná proto ho furt "volá". Cítí se osaměle, nebo se třeba nudí, kdo ví... nicméně, elektrický obojek by z ní nadělal jen nervní psí trosku, kór z jemné sheltie! Ony bývají od přírody trošku upovídané, nicméně "trest za vytí" je ta největší kravina - protože si Vaše fenka nikdy nespojí, že vytí je špatné. Jí to připadá prostě normální - jen volá svého kamaráda.
Doporučuji ji nakoupit spoustu hraček, nejlépe takové ty plnící, ty by ji mohly zabavit na pár hodin. Nebo třeba pořídit jí další psí parťačku
To je přesně můj názor, že by jí obojek jen přitížil a dal další důvod k nervozitě a strachu.
Bohužel pořízení dalšího pejska nepřichází v úvahu, jinak to byl můj první nápad...
Jediné co mě jinak napadlo je nechat puštěnou televizi aby neměla doma ticho a nebo jí pořídit aspoň třeba králíčka, co by jí dělal společnost.
Mám fenu, co má stejný problém. Je to kříženec, pravděpodobně s šeltií. Takový citově založený pes je to, myslím, že k tomu mívají sklony, když se to nehlídá. Moje fena je z útulku. Dělala to od prvního dne, co jsem si ji vzala. Teď je dočasně u rodičů a dělá to tam taky. Dělá to už půl roku. Byla kvůli tomu spousta problémů. Nicméně, není potřeba házet flintu do žita. Já jsem ji tři měsíce cvičila, téměř každý den, nechávala doma, stupňovala dobu odloučení a nakonec mělo největší význam ji prostě nechat doma a odejít na jak dlouho jsem potřebovala... Ale pokud vy bydlíte v bytě, tak to asi půjde těžko. To se musí začít cvičit. Bývá to popsané v knížkách o cvičení psů, odstranění zlozvyků, ty bývají v knihovně. Tak to zkuste, dokud to nedělá dlouho, ta moje to asi dělala už u předchozího majitele, nebo může mít trauma z útulku.
Já mám v plánu najít cvičák a chodit tam. Jestli to nepřekonáme, tak bude muset zůstat u rodičů na vesnici, kde to nikoho neruší. Ale to je poslední možnost.