Běháte se psem? Jakým a jak starým?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2014 09:23
chava

XXX.XXX.181.210

Ráda bych běhala se svým NO... Zatím má 6 měsíců, není to brzo..? Zkoušela jsem s ním popoběhnout (asi jeden km) a docela ho to bavilo, ale nerada bych mu nějak ublížila, když ho zapřáhnu na 5 a víc kiláků...Není to na něj moc brzy, co já vím kvůli kloubům a tak..? smajlík

5.2.2014 10:31
the_best_brno

XXX.XXX.160.162

To mas pravdu, je zo moc brzo!
Vet me rikal ze se ma zacit az je pes dospelej, takze az v 24 mes.
To mate cas! :)

Sama mam 3 mes. Beaucerona a vlastim konika, taky chci aby pejsek behal s nama...
Ale to az za ty 2 roky!
Zatim je jen tak ve staji.smajlík

5.2.2014 13:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

chava napsal(a):
Ráda bych běhala se svým NO... Zatím má 6 měsíců, není to brzo..? Zkoušela jsem s ním popoběhnout (asi jeden km) a docela ho to bavilo, ale nerada bych mu nějak ublížila, když ho zapřáhnu na 5 a víc kiláků...Není to na něj moc brzy, co já vím kvůli kloubům a tak..? smajlík

začněte se psem běhat, až budete mít hotový RTG.
Do 2 let opravdu čekat nemusíte - to už mají psi normálně splněné zkoušky i bonitacismajlík

5.2.2014 13:44
jazzinka

XXX.XXX.24.19

Behat na volno muze s vami samozrejme i ted, pri pistupnem zvysovani klidne tech 5 km, se zaprahanim bych se u NO drzela zatim pri zemi, do roka trenovat spis chut tahat po par set metrech, pak treba na chvili na volno a zas kousek v zaprahu..

5.2.2014 13:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

jazzinka napsal(a):
Behat na volno muze s vami samozrejme i ted, pri pistupnem zvysovani klidne tech 5 km, se zaprahanim bych se u NO drzela zatim pri zemi, do roka trenovat spis chut tahat po par set metrech, pak treba na chvili na volno a zas kousek v zaprahu..

do roka bych netahala vůbec - ať psík běhá, ale ať má jen přirozenou zátěž, a to tahání v žádným případě není!

5.2.2014 16:02
ewelýna

XXX.XXX.111.6

chava napsal(a):

Já běhám s NF, ale to je jiná váhová kategorie, začali jsme fakt s taháním až po druhém roce, před tím běhala na volno a občas jsem ji zapřáhla jenom jako, aby byla zvyklá. A pak ještě běhám s kříženkou NF + NO, jenže je ještě mladá, je jí rok a kousek, takže zatím na volno a zase zapřahuju jenom tak na okosmajlík. Myslím, že netřeba nic uspěchat, ono když člověk dočká času, tak se to vyplatí. Starší feně - to je ta NF - bude letos 8 a stále je ve výborné kondici, dává to jak mladicesmajlík.

6.2.2014 14:33
veer

XXX.XXX.44.146

Mě by třeba zajímalo běhání u kole například? Od jakého věku začít a co je tak optimum pro začátek? Jde o psa váhově 30kg, rok a půl stáří, rtg už mám 0/0. A je vůbec dobré aby byl po celou dobu v plném tempu? Nebo je nutné střídat rychlosti? Samozřejmě na kole nelítám jak šílenec, jen rekre a ke všemu ještě jen občas, takže spíš na pohodu a spíš rovinky převážně les nebo rovnější polňačky. Starší se mnou už běhá, ale s tím jsem začala až na 5letech. Tam jsem zátěž úplně extra nebyla nucena řešit, protože pes byl značně aktivní už před samotným začátkem u kola.

6.2.2014 14:37
ewelýna

XXX.XXX.111.6

veer napsal(a):
Mě by třeba zajímalo běhání u kole například? Od jakého věku začít a co je tak optimum pro začátek? Jde o psa váhově 30kg, rok a půl stáří, rtg už mám 0/0. A je vůbec dobré aby byl po celou dobu v plném tempu? Nebo je nutné střídat rychlosti? Samozřejmě na kole nelítám jak šílenec, jen rekre a ke všemu ještě jen občas, takže spíš na pohodu a spíš rovinky převážně les nebo rovnější polňačky. Starší se mnou už běhá, ale s tím jsem začala až na 5letech. Tam jsem zátěž úplně extra nebyla nucena řešit, protože pes byl značně aktivní už před samotným začátkem u kola.

No já myslím, že běh u kola v roce a půl u 30kg psa je v klidu. Začnete postupně, můžete přidávat. Nejblbější je to pro psa po silnici, ale když jezdíte po polňačce a v lese, tak myslím, že můžete klidně začít. U trénovanýho psa střídat rychlost nemusíte.

6.2.2014 17:21
dav

XXX.XXX.226.122

Mezi půl rokem a rokem je u středně velkých plemen možné začít s pomalejšími běhy do pěti kilometrů. Kdyby to bylo dlouhé, pes si sám řekne, běh se dá přerušovat, prokládat chůzí, měnit tempo, klidně i dát pauzu. Pes získává postupně správné návyky, musí se pohybovat před pánem , navyká na postroj, nevšímá si ostatních psů. Osobně mám špatnou zkušenost se zapřaháním pneumatiky, dělá to kravál, pes se bojí té divné věci za sebou, šňůra směřující k zemi mu sráží zadek. Na společné běhy je dobré aspoň základní vybavení, běžecká obuv, postoj pro psa a sedák pro pána, obojí propojeno šňůrou s amortizérem. Na běh u kola se mi zdá v tomhle věku docela brzo, což ale neznamená, že si pes na kolo nemůže zvykat, začíná se chůzí u kola, aby si pes vůbec na přítomnost bicyklu zvykl. Běhání podřídit teplotě, vyšší zátěž při tepltách více jak patnáct stupňů se mi zdá riziková, ale to už podle plemene.

7.2.2014 12:28
chava

XXX.XXX.181.210

Dík moc za reakce, jedná se mi o obyčejné běhání psa se mnou, nechystám se s ním na canicross... smajlík Ráda běhám, tak bych už ráda spojila jeho "program" s mým... klidně budu tahat vodítko v ruce, hlavně že ušetřím čas, že ho po procházce nebudu muset odložit doma abych mohla jít běhat... smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík