chava
napsal(a):
Ráda bych běhala se svým NO... Zatím má 6 měsíců, není to brzo..? Zkoušela jsem s ním popoběhnout (asi jeden km) a docela ho to bavilo, ale nerada bych mu nějak ublížila, když ho zapřáhnu na 5 a víc kiláků...Není to na něj moc brzy, co já vím kvůli kloubům a tak..?
začněte se psem běhat, až budete mít hotový RTG.
Do 2 let opravdu čekat nemusíte - to už mají psi normálně splněné zkoušky i bonitaci
jazzinka
napsal(a):
Behat na volno muze s vami samozrejme i ted, pri pistupnem zvysovani klidne tech 5 km, se zaprahanim bych se u NO drzela zatim pri zemi, do roka trenovat spis chut tahat po par set metrech, pak treba na chvili na volno a zas kousek v zaprahu..
do roka bych netahala vůbec - ať psík běhá, ale ať má jen přirozenou zátěž, a to tahání v žádným případě není!
chava
napsal(a):
Ráda bych běhala se svým NO... Zatím má 6 měsíců, není to brzo..? Zkoušela jsem s ním popoběhnout (asi jeden km) a docela ho to bavilo, ale nerada bych mu nějak ublížila, když ho zapřáhnu na 5 a víc kiláků...Není to na něj moc brzy, co já vím kvůli kloubům a tak..?
Já běhám s NF, ale to je jiná váhová kategorie, začali jsme fakt s taháním až po druhém roce, před tím běhala na volno a občas jsem ji zapřáhla jenom jako, aby byla zvyklá. A pak ještě běhám s kříženkou NF + NO, jenže je ještě mladá, je jí rok a kousek, takže zatím na volno a zase zapřahuju jenom tak na oko. Myslím, že netřeba nic uspěchat, ono když člověk dočká času, tak se to vyplatí. Starší feně - to je ta NF - bude letos 8 a stále je ve výborné kondici, dává to jak mladice
.
Mě by třeba zajímalo běhání u kole například? Od jakého věku začít a co je tak optimum pro začátek? Jde o psa váhově 30kg, rok a půl stáří, rtg už mám 0/0. A je vůbec dobré aby byl po celou dobu v plném tempu? Nebo je nutné střídat rychlosti? Samozřejmě na kole nelítám jak šílenec, jen rekre a ke všemu ještě jen občas, takže spíš na pohodu a spíš rovinky převážně les nebo rovnější polňačky. Starší se mnou už běhá, ale s tím jsem začala až na 5letech. Tam jsem zátěž úplně extra nebyla nucena řešit, protože pes byl značně aktivní už před samotným začátkem u kola.
veer
napsal(a):
Mě by třeba zajímalo běhání u kole například? Od jakého věku začít a co je tak optimum pro začátek? Jde o psa váhově 30kg, rok a půl stáří, rtg už mám 0/0. A je vůbec dobré aby byl po celou dobu v plném tempu? Nebo je nutné střídat rychlosti? Samozřejmě na kole nelítám jak šílenec, jen rekre a ke všemu ještě jen občas, takže spíš na pohodu a spíš rovinky převážně les nebo rovnější polňačky. Starší se mnou už běhá, ale s tím jsem začala až na 5letech. Tam jsem zátěž úplně extra nebyla nucena řešit, protože pes byl značně aktivní už před samotným začátkem u kola.
No já myslím, že běh u kola v roce a půl u 30kg psa je v klidu. Začnete postupně, můžete přidávat. Nejblbější je to pro psa po silnici, ale když jezdíte po polňačce a v lese, tak myslím, že můžete klidně začít. U trénovanýho psa střídat rychlost nemusíte.
Mezi půl rokem a rokem je u středně velkých plemen možné začít s pomalejšími běhy do pěti kilometrů. Kdyby to bylo dlouhé, pes si sám řekne, běh se dá přerušovat, prokládat chůzí, měnit tempo, klidně i dát pauzu. Pes získává postupně správné návyky, musí se pohybovat před pánem , navyká na postroj, nevšímá si ostatních psů. Osobně mám špatnou zkušenost se zapřaháním pneumatiky, dělá to kravál, pes se bojí té divné věci za sebou, šňůra směřující k zemi mu sráží zadek. Na společné běhy je dobré aspoň základní vybavení, běžecká obuv, postoj pro psa a sedák pro pána, obojí propojeno šňůrou s amortizérem. Na běh u kola se mi zdá v tomhle věku docela brzo, což ale neznamená, že si pes na kolo nemůže zvykat, začíná se chůzí u kola, aby si pes vůbec na přítomnost bicyklu zvykl. Běhání podřídit teplotě, vyšší zátěž při tepltách více jak patnáct stupňů se mi zdá riziková, ale to už podle plemene.
Dík moc za reakce, jedná se mi o obyčejné běhání psa se mnou, nechystám se s ním na canicross... Ráda běhám, tak bych už ráda spojila jeho "program" s mým... klidně budu tahat vodítko v ruce, hlavně že ušetřím čas, že ho po procházce nebudu muset odložit doma abych mohla jít běhat...