Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu ohledně psa do bytu. Nechci žádného malého psa jako je např. čivava nebo bišonci, ale na druhou stranu nechci velké plemeno, aby se v bytě netrápilo. Také stále studuju, tak by to měl být pes, který dokáže být doma i sám. Našel by se někdo, kdo mi poradí? Předem díky.
Taky se setkávam s názory,že,,velky pes,,do bytu nepatří.Mam No x asi malamut:) a mam ho v bytě,do mistnosti s kobercy nechodi(ložnice,obyvak).Když se psovi denně věnujete-tim myslím procházky cca hoďku+a unavite ten uzlík energie,tak by měl pak cely den chrapat.Znamy má psa na kterého kašle a ten pes je celý život na zahradě,kromě krmení si ho nikdo nevšíma.Tak ať mi nikdo netvrdi,že ten pes ,,je na zahradě,,u baraku je spokojenypsa sem naučil na freesbie a pohoda.neni problem si najit plac a parkrat mu hodit aport.Ja s nim ještě beham+brusle,kolo atd.Psovi jsem nemusel ubližovat protože na demoliční náladu neměl silu
.Myslím si že mam o 100% šťastnějšího psa než znamy s barakem hm?Jake plemeno by to mělo byt?
Proč by se mělo velké plemeno v bytě trápit? Není rozdíl mezi velkým a malým psem - vylítat venku je musíte oba, doma sebou plácnou na pelech a chrní. Každý pes ocení možnost být v co nejtěsnějším kontaktu se svou smečkou, navíc spousta velkých psů ani nemá srst přizpůsobenou celoročnímu pobytu venku. A co se týče té samoty, zase to není až tolik o plemeni, ale spíš o tom, jak štěndo od začátku naučíte. Pokud má dost aktivity a je odmalinka učené zůstávat o samotě, tak bude rádo, že si může odpočinout.
Spíš napište, co od psa očekáváte, jak se mu budete moci věnovat, jaké aktivity chcete provozovat, jaký je váš denní režim...
Najděte si bez ohledu na velikost klidné plemeno. S námi žijí NF v bytě, i když mohou na dvorek pokud jsme doma je pes s námi. Když se hárá a je doma, najdeme ji na gaučíčku tvrdě spící. Ale i když je přes den venku, chodíme dvakrát denně na procházku. Tím více času potřebuje pes v bytě, aby vydržel těch devět až deset hodin v klidu. Pokud si pořídíte akčního hrdinu, budete se trápit oba
inusanka
napsal(a):
Najděte si bez ohledu na velikost klidné plemeno. S námi žijí NF v bytě, i když mohou na dvorek pokud jsme doma je pes s námi. Když se hárá a je doma, najdeme ji na gaučíčku tvrdě spící. Ale i když je přes den venku, chodíme dvakrát denně na procházku. Tím více času potřebuje pes v bytě, aby vydržel těch devět až deset hodin v klidu. Pokud si pořídíte akčního hrdinu, budete se trápit oba
Přesně tak. Pokud chce zadavatelka "mazlíka do bytu" a žádným velkým kynologickým aktivitám se věnovat nehodlá, tak stokrát lepší třeba doga nebo NF, než kupříkladu velmi oblíbený JRT. U nás v sousedství potkávám lidi, kteří si pořídili JRT s tím, že do bytu jedině malý pejsek... no a nestačí se divit. Tři hodiny akčních procházek denně a stejně jim doma vymýšlí ptákoviny, vyštěkává a ničí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud si zvolíte vhodné plemeno tak velký pes v bytě nikterak netrpí, jen musíte počítat s tím že velký pes znamená větší bordel ,ale to je asi tak jediné . ostatní je na vás jak ho vychováte a co ho naučíte a kolik času mu věnujete. je jasné že unuděný osamocený velký pes toho zničí víc než osamocená čivava , ale pokud se psovi budete maximálně věnovat tak vaši nepřítomnost doma prospí.
sarabergerova
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu ohledně psa do bytu. Nechci žádného malého psa jako je např. čivava nebo bišonci, ale na druhou stranu nechci velké plemeno, aby se v bytě netrápilo. Také stále studuju, tak by to měl být pes, který dokáže být doma i sám. Našel by se někdo, kdo mi poradí? Předem díky.
Tohle je zase diskuze! Zatím se to zvrhlo jen v to, jestli velký pes patří do bytu, ale jaké plemeno doporučujete, to už skoro nikdo neporadil. Ovšem na vině je i zadavatelka se svým velmi povrchním dotazem - na to se fakt nedá nic napsat. Takže zadavatelko, svůj dotaz upřesněte: jaký má Vaše rodina životní styl (procházky, gaučink, kolo, chtěli byste se věnovat třeba psím sportům - jakým? - ). Kolik (a jak starých) je vlastně členů rodiny, kteří se mohou na péči o psa podílet? Jak máte veliké auto (pokud máte), protože když máte fiat punto, 2 děti, tak těžko ještě budete vozit psa byť středního plemene, natož dogu. Dále je třeba vědět, jestli preferujete spíše hladkosrsté nebo dlouhosrsté plemeno. Mnozí Vám tady vysvětlí, že z krátkosrstého budete mít krátké chlupy zapíchané všude, z dlouhosrstého budete mít sice taky chlupy všude, ale nebudou všude zapíchané ... prostě je to o tom, co se Vám líbí víc (např. v mém případě je to o tom, že mě nebaví psy česat, stříhat apod., také preferuji pobyt v přírodě a dlouhosrstý pes vracející se z vycházky plný bodláků, mne taky nenadchne, takže vždy preferuji krátkosrsté plemeno). Váš požadavek, "aby dokázal být doma i sám" mě docela pobavil. Pes není stroj a žádné plemeno nemá nějakou genetickou výbavu, aby dokázalo být doma samo!!! To se prostě musí každý pes naučit. Jsou plemena, většinou tzv. přírodní, která člověka až tak třeba k životu nepotřebují, takže by se dalo předpokládat, že samotu budou zvládat lépe (ale nemusí to být také pravda u všech jedinců). Na druhou stranu tito psi obyčejně zase nevynikají poslušností, přítulností a hlavně nejsou pro začátečníky až tak vhodná. Takže je toho hodně, co je potřeba vědět hlavně O VÁS, aby bylo možno říct, které plemeno by se k Vám hodilo.
A vy bydlíte doma sama?? Když tady kladete důraz na to, že studuje a že pes bude muset být doma sám, tak aby s ním vůbec měl kdo zajít ven. Nevím zda není lepší počkat až na psa budete mít víc času. Ale pokud je to akutní a psa opravdu chcete, tak asi nějakého povaleče a ne moc aktivní plemeno. Co třeba anglický buldok?
koňadra
napsal(a):
Tohle je zase diskuze! Zatím se to zvrhlo jen v to, jestli velký pes patří do bytu, ale jaké plemeno doporučujete, to už skoro nikdo neporadil. Ovšem na vině je i zadavatelka se svým velmi povrchním dotazem - na to se fakt nedá nic napsat. Takže zadavatelko, svůj dotaz upřesněte: jaký má Vaše rodina životní styl (procházky, gaučink, kolo, chtěli byste se věnovat třeba psím sportům - jakým? - ). Kolik (a jak starých) je vlastně členů rodiny, kteří se mohou na péči o psa podílet? Jak máte veliké auto (pokud máte), protože když máte fiat punto, 2 děti, tak těžko ještě budete vozit psa byť středního plemene, natož dogu. Dále je třeba vědět, jestli preferujete spíše hladkosrsté nebo dlouhosrsté plemeno. Mnozí Vám tady vysvětlí, že z krátkosrstého budete mít krátké chlupy zapíchané všude, z dlouhosrstého budete mít sice taky chlupy všude, ale nebudou všude zapíchané ... prostě je to o tom, co se Vám líbí víc (např. v mém případě je to o tom, že mě nebaví psy česat, stříhat apod., také preferuji pobyt v přírodě a dlouhosrstý pes vracející se z vycházky plný bodláků, mne taky nenadchne, takže vždy preferuji krátkosrsté plemeno). Váš požadavek, "aby dokázal být doma i sám" mě docela pobavil. Pes není stroj a žádné plemeno nemá nějakou genetickou výbavu, aby dokázalo být doma samo!!! To se prostě musí každý pes naučit. Jsou plemena, většinou tzv. přírodní, která člověka až tak třeba k životu nepotřebují, takže by se dalo předpokládat, že samotu budou zvládat lépe (ale nemusí to být také pravda u všech jedinců). Na druhou stranu tito psi obyčejně zase nevynikají poslušností, přítulností a hlavně nejsou pro začátečníky až tak vhodná. Takže je toho hodně, co je potřeba vědět hlavně O VÁS, aby bylo možno říct, které plemeno by se k Vám hodilo.
Ne, diskuze se nezvrtla. Ona totiž na zadavatelčinu otázku není žádná odpověď. Jen jsme se ji snažili vrátit nohama na zem, aby si nemyslela, že malý pes bude v bytě spokojenější než velký. Pokud to uzná, může si vybrat z větší škály plemen.
Navíc tady ty otázky typu poraďte plemeno jsou většinou na nic. Každému se líbí něco jiného (a nemyslete si, že lidé opravdu vybírají v první řadě podle povahy, většinou je první vzhled a povaha až druhá), stejně lidé poradí ta plemena, která se líbí jim nebo která mají oni sami doma.
Lepší je si vzít atlas psů, vybrat si podle sebe několik plemen a pak si zjistit povahu, která by vyhovovala. A to nejlépe zjistí stejně studiem přímo stránek chovatelů a chovatelských klubů, ne někde na diskuzi.
Se psem člověk žije i 15 let, je to kus života, takže pečlivý výběr je na místě. Znám hodně rodin, co si vzali roztomilé štěňátko a pak se všichni trápili, protože jim pes nesedl (přestože ho milovali).
Proto neuznávám to, že si pořídím stejného psa jako paní XY, protože mi řekla/napsala, že to je ten pravý. Ona totiž ta paní může mít úplně jiný životní styl.