Jezevčík vylučovací vady v srsti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2014 13:14
happycrown

XXX.XXX.216.42

Dobrý den, mám dotaz. Mám jezevčíka, fenu s PP. Nyní jí bude 8 měsíců. V PP má uvedeno že je to drsnosrstý jezevčík trpasličí/králičí.No k věci, fena má zbarvení divočáka, tedy podle popisu standardních barev, ale co mě začíná trápit je kvalita osrstění, ona totiž vůbec drsnosrstá není - viz. foto. Chtěla jsem fenku vzít na výstavu dorostu, potom na klubovku atd. ale zmáhají mě pochybnosti, zda-li její srst není vylučovací vadou.
V chovu matka i otec drsností jsou, ale z vrhu minulého byl jeden pejsek, který měl stejnou srst a má mnoho výstavních úspěchů.
V tomto plemeni jsem zelenáč, do teď jsem se zabývala dobrmany a i tato fenka se k nám dostala víceméně omylem, samozřejmě ve vztahu se tím nic nemění, ale ráda bych měla ve věci jasno.

2.4.2014 07:23
koňadra

XXX.XXX.128.24

Škoda, že jste nepřidala ještě foto celé postavy. Z fotky hlavy lze vidět, že pejsek nemá žádné znaky drsnosrstých, tedy vousy, obočí... Ale úplně hladkosrstý zřejmě není také. Nicméně domnívám se, že na výstavě neuspěje. Viděla jsem kdysi u kamaráda, že měl ve vrhu drsných standardů úplně hladké štěně, které i barvu mělo černou s pálením. V dospělosti z něj byl typický hlaďák, štěně prodal se slevou jako společníka, majitelé s ním na výstavy nechodili. Občas se zřejmě hlaďák v drsných může vyskytnout - pozůstatky dřívějšího křížení. A myslím, že např. v Německu si s tím hlavu nelámou dodnes, takže občas zkříží různé druhy srsti. Má-li váš pes v rodokmenu německé předky (to má hodně trpaslíků), pak je takový výsledek možný. Z jakého chovu ho máte?

2.4.2014 21:19
happycrown

XXX.XXX.216.42

Měla jsem rozepsáno a server mě odpojil. Zde je celá fenečka, barvu divočáka má....vše ostatní nemá. Původově pochází z Kokrdské Hájenky, otec je spíše výstavní pes Hugo z Manetínské ulice a matka je pracovně vedená fena Aiby i Kokrdské hájenky, potom se v PP propadnu do Německa. Jedná se mi o to zda-li vy by jste se vůbec pokoušela uchovnit takového pejska, neznám jezevčíky geneticky, o to více mě překvapuje, že Němci tedy przní pejsky mezi sebou, právě toho pejska se stejnou vadou a výstavně úspěšného hodnotili němečtí rozhodčí. Fenka se jeví jako hrdina, má takovou tu jezevčí povahu, chováme zvířata a tak hrdinně kráčí mezi nimi a vyštěkává, ale neútočí. Fena byla prodaná za normální cenu mé známé a v rodině si nesedli a fenka skončila u nás, jinak s jeví nadějně a byl by i čas se jí věnovat. Ovšem nechtěla bych chovat cosi co je v rozporu s pravidly chovu, sama jsem ta dobrmaní a svou fenu jsem po zjištění, že požírá vlastní štěňata již nikdy nenakryla z obav, že by se to mohlo projevovat dále v chovu. Pro změnu pes byl povahově labil, i když pracovně vedený, tak velmi nestabilní, náladový, úzkostný...takového pejska jsem také nechovala dále(pejska již nemáme díky nemoci jsme o něj přišli ale fenu máme jako celoživotního parťáka).

3.4.2014 01:56
bohemica

XXX.XXX.168.11

Před deseti (cca) lety jsem se také "náhodou" stala majitelkou štěněte-feny jezevčíka králičího- trpasličího, drsnosrstého. S tím rozdílem, že měla barvu hnědou s pálením (padané listí).
Rodiče pracovně i výstavní špičkoví jedinci, ale toto štěně povahově úplně submisivní a nervák, navíc srst měkká, poddajná, řídká a nekvalitní. Téměř chyběl vous , obočí a uši byly skoro holé.
Ukázala jsem ji v roce jednomu chovateli jezevčíků, který mi potvrdil můj předpoklad. Fenu jsem se ani nepokoušela uchovnit. Navíc: doma byla vcelku v pohodě, ale v cizím prostředí trpěla stresem.

3.4.2014 22:38
koňadra

XXX.XXX.128.24

Myslím, že nemá smysl vyhazovat peníze a snažit se tuto fenku uchovnit. Domnívám se, že se to stejně nepodaří, protože fena skutečně neodpovídá standardu - nemá znaky hrubosrstých. Od chovatele to nebylo seriózní takové štěně prodat za plnou cenu. Zkušený chovatel totiž už ví, kterému štěněti znaky ještě narostou ( i když třeba v menší míře) a kterému ne. I kdyby - náhodou, ale nevěřím tomu - tuto fenku vybrali do chovu, tak se budete pravděpodobně potýkat vy s nestandardními štěňaty a budete-li chtít být solidní, tak je budete prodávat za cenu jako bez PP. Trpaslíci obyčejně mají málo štěňat, takže i 1 nestandardní kus ve vrhu je škoda peněz i dobrého jména chovatele. Já bych si nechala fenku pro radost, pokud bych měla chovatelské ambice, prodala bych ji někomu dalšímu jako společníka.

4.4.2014 09:17
happycrown

XXX.XXX.216.42

Dobrý den, oběma děkuji za reakci - já si to totiž myslela, není to totiž poprvé kdy nějaký chovatel kamarádku natáhl (jednou to bylo DK 5/5 s tím, že se nohy srovnají), mezi našimi zvířaty se jeden miniaturní pejsek, kterého věčně taháme a cicmáme úplně ztratí, ale kamarádka jej původně kupovala jako pejska s PP na sport a výstavy s tím, že chovatel tvrdil, že znaky dorostou. Já si porovnala štěňata i inzerci a fenečku a věděla jsem, že je všechno jinak - ano ušetřím spoustu času a peněz, své psy předtím jsem vláčela kde kam, přípravy, jste pryč celý den atd., tudíž máte úplnou pravdu.
Ještě pro upřesnění celé věci - jak je to tedy v Německu, to ti pejsci mají v průkazu jen jezevčík, že je kříží mezi sebou? U nás je to tedy ztížené tím, že pejsci mají rovnou v papírech jaký druh srsti mají.
Jak jsem psala - u dobrmanů nic takového není, sice mají dost přísné věci na uchovnění, včetně zdravotního stavu, já mám ty hnědé, někteří mají ty černé - přesto mám v papírech, že je to dobrman :)

4.4.2014 10:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

happycrown napsal(a):
Dobrý den, oběma děkuji za reakci - já si to totiž myslela, není to totiž poprvé kdy nějaký chovatel kamarádku natáhl (jednou to bylo DK 5/5 s tím, že se nohy srovnají), mezi našimi zvířaty se jeden miniaturní pejsek, kterého věčně taháme a cicmáme úplně ztratí, ale kamarádka jej původně kupovala jako pejska s PP na sport a výstavy s tím, že chovatel tvrdil, že znaky dorostou. Já si porovnala štěňata i inzerci a fenečku a věděla jsem, že je všechno jinak - ano ušetřím spoustu času a peněz, své psy předtím jsem vláčela kde kam, přípravy, jste pryč celý den atd., tudíž máte úplnou pravdu.
Ještě pro upřesnění celé věci - jak je to tedy v Německu, to ti pejsci mají v průkazu jen jezevčík, že je kříží mezi sebou? U nás je to tedy ztížené tím, že pejsci mají rovnou v papírech jaký druh srsti mají.
Jak jsem psala - u dobrmanů nic takového není, sice mají dost přísné věci na uchovnění, včetně zdravotního stavu, já mám ty hnědé, někteří mají ty černé - přesto mám v papírech, že je to dobrman :)

Nechci se vás nijak dotkonout, ale dobrman má něco přísného na uchovnění ... ?smajlík
Oproti tomu, co musel DB absolvovat do chovu dřív jsou současné podmínky výsměch pracovnímu plemeni!

4.4.2014 16:27
bohemica

XXX.XXX.168.11

happycrown napsal(a):

Pokud je mi známo, tak v Německu se jezevčíci mezi sebou "nekříží".
Jedná se jejich téměř "národní" plemeno a jejich chov a obliba je na špičkové úrovni. Zrovna krytím v Německu se i u drsňáků náš chov poněkud vylepšil. Nevím jak u nich, ale u nás je povoleno (nebo alespoň bylo
v těch časech kdy jsem zmiňovanou fenu měla) připouštění trpasličího rázu s králičím. Králičí forma se určuje měřením obvodu hrudi ve věku nad 15měsíců. Králičí musí mít obvod do 30cm, trpasličí 30-35cm. Myslím, že jednotlivé jiné rázy se mezi sebou nesmí připouštět. A co se týká typu srsti, tak to nelze míchat u žádného rázu. PP se vydává se zněním trpasličí králičí a po změření hrudi se určí třída, ve které může být jezevčík po 15měsících vystavován. Také jsem byla svědkem, kdy na výstavě u "králíků" běhali poměrně velcí jedinci, ale na hranici vyzáblosti
a při přeměřování se ti psi snad "vyfoukli" a přestali dýchat smajlík a když byl posuzovatel známý
s vystavovatelem, tak se mu měřicí páska pěkně "utáhla" aby prostě do těch 30cm hrudníček byl.
Oni totiž králíci byli docela lukrativní záležitost...
No a v chovu to potom fungovalo tak, že mrňaví krílíci -psi kryli větší trpasličí fenečky, což je logické, ale zájemce o štěně nikdy nemá jistotu, co vlastně nakonec bude mít za velikostní ráz, zda trpaslíka nebo králíka.
Tolik jsem alespoň pochytila tehdy, před deseti lety, když jsem se musela s náhodně nabytou fenečkou trochu zorientovat v " jezevčičím" chovu.
Ovšem bylo mi jasné, že ani kdyby byla fena exteriérově kvalitní, byl by pro nás (hlavně pro mne) problém se zkouškou. Byla jsem se podívat několikrát na nácvik u umělé nory a co jsem tam viděla, mě úplně znechutilo!
U trpasličích a králičích rázů drsňáků může být problém se srstí vlivem dávného přikřížení trpasičího pinče, který měl tento rázy zmenšit a dandie teriérů, kteří přinesli tento typ srsti.
V případě mojí fenečky se navíc jednalo o zbarvení "suché listí" čili hnědá se žlutým pálením,
což s sebou nese často jemnější srst, světlejší oko a hnědý pigment nosu. U mojí feny bohužel byla i "jemnější" povaha, což se u plemene s předepsanou pracovní zkouškou opravdu neslučovalo.
Tehdy jsem si zakoupila všeobecně i odborně velmi vydařené knihy od úspěšných chovatelů Jezevčíci v myslivecké praxi (Václav Vochozka) a Stokrát jezevčík (Lenka Fairaislová) a tam je vše výborně popsáno. a vysvětleno nehledě na spoustu užitečných rad, které se dají využít
u jakéhokoliv plemene.

4.4.2014 21:18
happycrown

XXX.XXX.216.42

Nesleduji jak je to teď, ale já uchovňovala před šesti lety, chtěli svod, bonitaci, DKK 0/0, buď ZVV1 nebo IPO1 a z výstav snad ocenění z mezinárodky minimálně na VD. Domívám se, že ona to taková sranda úpně nebyla, skákala jsem na cvičáku jako fretka, v pět ráno chodila klást stopy atd. atd. a potom mi někdo řekne, že u některých plemen chová na feně která má DKK obě čtyřky a pohoda, zkoušky mít nemusejí a stačí VD...to jsem potom zuřila. Ale tato diskuze o dobrmanech není, mě se nedotýkáte, ale právě kvůli náročnosti na čas u těchto pejsků, byť je to srdcovka jsem chov a sport zanechala, musela bych mít jen je a ne kopu sportovních koní.

4.4.2014 21:22
happycrown

XXX.XXX.216.42

Vám děkuji za informace, vždyť ano, už z předchozího je jasné, že to nemá smysl - hlavně že psík našel dobrý domov a že už není každé dva měsíce jinde. Třeba si mě tito srdnatí pejskové získají a uvidíme dál :)

4.4.2014 22:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

happycrown napsal(a):
Nesleduji jak je to teď, ale já uchovňovala před šesti lety, chtěli svod, bonitaci, DKK 0/0, buď ZVV1 nebo IPO1 a z výstav snad ocenění z mezinárodky minimálně na VD. Domívám se, že ona to taková sranda úpně nebyla, skákala jsem na cvičáku jako fretka, v pět ráno chodila klást stopy atd. atd. a potom mi někdo řekne, že u některých plemen chová na feně která má DKK obě čtyřky a pohoda, zkoušky mít nemusejí a stačí VD...to jsem potom zuřila. Ale tato diskuze o dobrmanech není, mě se nedotýkáte, ale právě kvůli náročnosti na čas u těchto pejsků, byť je to srdcovka jsem chov a sport zanechala, musela bych mít jen je a ne kopu sportovních koní.

dobrman do chovu nemusí mít zkoušku už asi 10 let - stačí VDčko z výstavy, popisná přehlídka, a rtg do 2/2 (takže pro ty co posílají snímky do Německa stačí vpodstatě 3/3), takže i tady jde chovat úplně na všemsmajlík.

5.4.2014 10:03
happycrown

XXX.XXX.216.42

Už to opravdu nesleduji - já musela mít opravdu to co jsem psala a všechno jsem splnila, vím že tehdy se dokonce uvažovalo i o tom, že se bude povinně vyšetřovat srdce u psů a fen na vady a to už jsem se klátila.....mě to úplně zdrchalo a přesto, když se podívám na tu svojí důchodkyni je nádherná :) Možná až zase jednou....možná se potom znova zamiluji a půjdu do nich znova, ale i tak děkuji za info o to víc jsem nasr...že zase někdo povolil něco s čím bych nesouhlasila. DKK 3 to už je ten pes pomalu chromý...ta kamarádka co jí prodali tu pětkovou fenu, ta vrtěla prdelí jako kur...a po operaci jí to snížili na trojky a nesmí mít standardní váhu, jelikož by si klouby ničila.

5.4.2014 14:40
Šarina

XXX.XXX.231.146

dysplázie stupně 5? To existuje?

7.4.2014 21:55
mozaik

XXX.XXX.40.144

happycrown napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz. Mám jezevčíka, fenu s PP. Nyní jí bude 8 měsíců. V PP má uvedeno že je to drsnosrstý jezevčík trpasličí/králičí.No k věci, fena má zbarvení divočáka, tedy podle popisu standardních barev, ale co mě začíná trápit je kvalita osrstění, ona totiž vůbec drsnosrstá není - viz. foto. Chtěla jsem fenku vzít na výstavu dorostu, potom na klubovku atd. ale zmáhají mě pochybnosti, zda-li její srst není vylučovací vadou.
V chovu matka i otec drsností jsou, ale z vrhu minulého byl jeden pejsek, který měl stejnou srst a má mnoho výstavních úspěchů.
V tomto plemeni jsem zelenáč, do teď jsem se zabývala dobrmany a i tato fenka se k nám dostala víceméně omylem, samozřejmě ve vztahu se tím nic nemění, ale ráda bych měla ve věci jasno.

Sám mám taky 2 jezevčice. Pokud vím, tak tato varianta srsti je menší zlo než srst příliš dlouhá a měkká. Psi s nevýraznými znaky drsnosrstých nejsou až takovou vyjímkou. Podle fotky je vidět, že fenka má od plecí dozadu srst sice krátkou, ale tvrdou a ne pouze hladkou, což odpovídá rázu drsnosrstý. Nejspíš by nedostala na výstavě V, ale VD možná ano. Záleží ještě na skusu, počtu zubů atd. Stálo by za to s ní jen tak na nějakou výstavu zajet bez přihlášky a mimo výstavní kruh ji ukázat nějakému zkušenému chovateli nebo rovnou posuzovateli, který by Vám s jistotou řekl, jestli to má cenu. Pokud jde o uchovnění, rázům králičí a trpasličí stačí jakákoliv úspěšně složená zkouška z lov. upotřebitelnosti, tzn. třeba barvářská zkouška, kdy pes po uměle založené stopě vyčmuchá kus střelené zvěře. To by Vás nemuselo znechutit. Pokud je fenka povahově dost dobrá a má chuť pracovat a někdo zkušený by potvrdil, že z hlediska exteriéru je "použitelná", to uchovnění bych zvážil. Podívejte se na stránky kchj.cz do databáze chovných psů a fen standardního rázu drsnosrstých, tam jsou taky nějací jedinci bez vousu. Na druhou stranu, není nutné odchovávat štěňata od všech průměrných jedinců. Záleží opravdu, jak je fenka na tom s povahou.

8.4.2014 07:39
happycrown

XXX.XXX.108.106

Dobrý den, ano existuje - mohu potvrdit ciděla jsem rtg a fenečku - bohužel takový pejsek sotva chodí, klouby má oteklé, mrskala se jako hadice. operace je nevyhnutelná, někdy ne jenom jedna. Mám super kamarádku...za fenku dala 12 tisíc a ve čtyřech měsících zaplatila operaci za 10...a chovatele ani nesepsula, nechci říkat plemeno, ale běžné je, že chovají na fenách se čtyřkou, jedná se o plemeno "dogovitého" charakteru. Co na tom, fena je krásná, sice drží dietku, ale díky dobré majitelce se má fajn, horší by asi bylo, kdyby si nechtěli dovolit fenku jen tak a chtěli jí třeba na sport nebo na výstavy, potažmo chov, potom by šla asi dál....ale to je věc jiná :(

8.4.2014 07:51
happycrown

XXX.XXX.108.106

Vám děkuji za reakci - máte dobrý nápad. Fenka srst jemnou vůbec nemá, na hřbetě je dokonce dost tvrdá, ale píšete "fousatá" není a chybý jí takový ten rozčepýřený vzhled. Jemná srst také není...charakterizovala bych to jako tvrdá, přiléhavá srst, ale počasí nevnímá negativně, třeba děštěm nijak netrpí, neklepe se.
Zkusím to - víte mě nejde o chov, jako že by měla padat štěňata jako o život. Spíš mi to přišlo škoda, prodávaná byla standard fanka vhodná pro sport a k chovu a jelikož jsme loni v srpnu přilšly o psa a naše dobroška zůstala sama, chtěla jsem další impulz a fenka je srdnatá jak jsem psala výše. Stopy jsem cvičila s těmi pracovními psy a tak to nebylo úplně daleko od realizace a výstavy většinou beru jako "kulturní setkání, pivo a klobásu....jen jsem nechtěla aby se všichni smáli a říkali třeba, že mě nikdo neupozornil na to, že je třeba samozřejmost, že by jí vyloučili atd. Neočekávám tituly a kopy štěňat...jen jsem si tak nějak pomyslně stanovila cíl, ze kterým se jako ubrat a ten se najednou začal vytrácet, potom máte nutkání fenečku venčit a lítat s ní venku, ale už jí nějak "nepérovat" jelikož by to třeba bylo marné...dám na Vaší radu a fenku vezmu jen tak, přeci jenom rozhodčí je rozhodčí a naše vize jsou naše vize. Odkazy si také prohlédnu - to mě moc zajímá, třeba nakonec bude pravda co říkal ten chovatel, že nějaký pejsek z jeho chovu má kožich stejný a dokonce je úspěšný....co by alepoň potěšilo.

8.4.2014 08:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

happycrown napsal(a):
Dobrý den, ano existuje - mohu potvrdit ciděla jsem rtg a fenečku - bohužel takový pejsek sotva chodí, klouby má oteklé, mrskala se jako hadice. operace je nevyhnutelná, někdy ne jenom jedna. Mám super kamarádku...za fenku dala 12 tisíc a ve čtyřech měsících zaplatila operaci za 10...a chovatele ani nesepsula, nechci říkat plemeno, ale běžné je, že chovají na fenách se čtyřkou, jedná se o plemeno "dogovitého" charakteru. Co na tom, fena je krásná, sice drží dietku, ale díky dobré majitelce se má fajn, horší by asi bylo, kdyby si nechtěli dovolit fenku jen tak a chtěli jí třeba na sport nebo na výstavy, potažmo chov, potom by šla asi dál....ale to je věc jiná :(

dysplazie 5. stupně neexistuje - nejvyšší stupeň v hodnocení DKK je 4 (HD D), a DLK 3/3. To se jenom tak někdy s nadsázkou říká, že měl pes "pětku dysplazku", aby se vyjádřilo, že na jeho stav ani stupnice nestačí. U molossů bohužel etika chovu pokud jde o zdraví dost často pokulhávásmajlík

8.4.2014 08:49
happycrown

XXX.XXX.108.106

To samozřejmě. Nechci to tady rozebírat a hlavně nejsem vet, stupnici mám tady a moc se v ní nevyznám a proto Vám nechi odporovat nebo naopak souhlasit. Vidím jen co vidím, a vím, že fena měla klasifikaci jako artrotické změny a další nálezy.
Tady se ale bavím o jiném tématu a nechci být OT

Stupeň DKK
A Negativní, bez příznaků dysplazie
B Hraniční dysplazie, přechodný stupeň
C Mírná dysplazie, mírná artróza
D Střední dysplazie, okraj jamky oploštělý nebo zřetelné příznaky artrózy
E Těžká dysplazie, výrazné změny v kyčelním kloubu, deformace hlavice, další příznaky artrózy

Dysplazie kyčelních kloubů se hodnotní sedmi parametry, každý počtem bodů od 0 do 4. Po vyhodnocení se body sečtou.
A = 0 – 2 body (zdravý kloub),
B = 3 – 7 bodů (přechodná forma),
C = 8 – 14 bodů (nízký stupeň dysplazie),
D = 15 – 21 bodů (střední stupeň),
E = 22 – 28 bodů (vysoký stupeň dysplazie).

8.4.2014 09:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

happycrown napsal(a):
To samozřejmě. Nechci to tady rozebírat a hlavně nejsem vet, stupnici mám tady a moc se v ní nevyznám a proto Vám nechi odporovat nebo naopak souhlasit. Vidím jen co vidím, a vím, že fena měla klasifikaci jako artrotické změny a další nálezy.
Tady se ale bavím o jiném tématu a nechci být OT

Stupeň DKK
A Negativní, bez příznaků dysplazie
B Hraniční dysplazie, přechodný stupeň
C Mírná dysplazie, mírná artróza
D Střední dysplazie, okraj jamky oploštělý nebo zřetelné příznaky artrózy
E Těžká dysplazie, výrazné změny v kyčelním kloubu, deformace hlavice, další příznaky artrózy

Dysplazie kyčelních kloubů se hodnotní sedmi parametry, každý počtem bodů od 0 do 4. Po vyhodnocení se body sečtou.
A = 0 – 2 body (zdravý kloub),
B = 3 – 7 bodů (přechodná forma),
C = 8 – 14 bodů (nízký stupeň dysplazie),
D = 15 – 21 bodů (střední stupeň),
E = 22 – 28 bodů (vysoký stupeň dysplazie).

pardon, u 4 mělo být samozřejmě E, ale to nic nemění na tom, že je to nejvyšší možný stupeň;-). Tím končím debatu na téma DKK

8.4.2014 10:33
cinkalu

XXX.XXX.11.162

Inspektor Pišišvor napsal(a):
pardon, u 4 mělo být samozřejmě E, ale to nic nemění na tom, že je to nejvyšší možný stupeň;-). Tím končím debatu na téma DKK

jedni o voze druhý o koze smajlík

14.4.2014 00:10
dagmar

XXX.XXX.130.65

Já bych vám také poradila, přesně jako pisatel přede mnou abyste omrkla nějakou výstavu a fenečku tam předvedla. Sice "fousy" opravdu nemá, ale fakt to vypadá, že srst je tvrdá i když vám se třeba jeví jako hladká. Některé typy jezevčíků takovou srst mají, ne každý jezevčík vypadá "rozčepýřeně".
Jeden z mých jezevčíků má také takovou jakoby "hladkou" ale drsnou srst a na výstavách byl velmi úspěšný. viz foto
Teď už nevidm na váš první příspěvek takže jsem zapomněla kolik fenečce je, pokud je mladinká, třeba nějaké malé vousy ještě vyrostou,

9.5.2014 07:14
happycrown

XXX.XXX.108.106

Fenečce je teď 9 měsíců, tudíž předpokládám, že se vyvine maximálně co do váhy, ale ne do srsti. Vypadá jako ten Váš, ale nemá fousy a nemá žádné rousy na nohách. Srst je drsná (ne drátovitá, ne hladká) ale přilehavá, jako to má ten váš pejsek po těle. No uvidím, je to taková létající špageta, teď od jara pernamentně venku a vůbec nenadává, v zimě zase bude v domě, přijde mi venku spokojenější, může hlídat a vyštěkávat kdejakou havěť :)smajlík

9.5.2014 10:37
dagmar

XXX.XXX.130.65

Rousy mít na nohou nemusí - měla by mít tedy ty fousy, to ano, je ale možné že jí ještě nějaké trošičku narostou. Ale jestli má drsnou srst je to dobře, to je jedno jestli ji má přiléhavou, opravdu nemusí být rozčepýřená /to jsem si kdysi myslela také/ a srst je na výstavě velmi důležitá. Podpořila bych ji pravidelným trimováním /pokud to neumíte, určitě někde v okolí je veterina, nebo salon kde vám to ukáží/, ta srst se potom ještě vylepší.
- v každém případě bych se fakt šla podíívat na nějakou výstavu, event. ji tam přihlásila a uvidíte co vám řeknou./důležité bude jak by vás posoudili/ udělat s ní zkoušky. Je plno loveckých aktivit, můžete s ní jet na tábor jezevčíků, kde vás to naučí a třeba vás to chytne a uděláte s ní zkoušky - prostě jen tak pro radost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík