Dobrý den. Máme doma 7 týdenní štěňátko (velkého plemen) a první 2 dny jsme ho měli doma (samozřejmě jsme s ním chodili i ven, nebyl pouze doma). Doma ho máme proto, protože u nás bylo chladné počasí a nám bylo líto ho nechat venku mrznout. Jenže teď, když ho zvykáme na venkovní prostředí, pořád jen chodí ke dveřím a chce dovnitř. Jak ho máme zvyknout na venkovní prostředí. Asi jsme udělali špatně, že jsme ho nechali doma, jenže nám ho bylo prostě líto a tak jsme ho vzali k nám, aby byl v teple. Prosím pomozte, jsem z toho zoufalá. Nejradši bych si za to dala facku. :( Jestli mi pomůžete, tak budu moc vděčná. Už stavíme boudu a bude za chvíli hotová. :( Děkuji moc.
Je to mimino, proboha! Je mu sedm týdnů! To vážně očekáváte, že bude spokojený celé dny úplně sám na zahradě, bez mámy, sourozenců a své smečky? Je úplně jedno, jestli byste ho tam vyšoupli předevčírem, nebo dneska, prostě mimino na samotku nepatří. Tedy jestli z něj nechcete mít vynervovaného asociála. Nechte si ho doma nejmíň dva tři měsíce, učte ho, vychovávejte, ukazujte mu svět... a postupně ho nechávejte samotného na zahradě, nejdřív po chvilkách přes den, pak na delší dobu. Když bude v tom nejdůležitějším štěněčím období vyšoupnutý na samotce, jak si má k vám vytvořit nějaký vztah? Jak se má naučit, co se od něj v lidské společnosti očekává, naučit se fungovat mezi lidmi, správně se chovat?
papuchalk
napsal(a):
Je to mimino, proboha! Je mu sedm týdnů! To vážně očekáváte, že bude spokojený celé dny úplně sám na zahradě, bez mámy, sourozenců a své smečky? Je úplně jedno, jestli byste ho tam vyšoupli předevčírem, nebo dneska, prostě mimino na samotku nepatří. Tedy jestli z něj nechcete mít vynervovaného asociála. Nechte si ho doma nejmíň dva tři měsíce, učte ho, vychovávejte, ukazujte mu svět... a postupně ho nechávejte samotného na zahradě, nejdřív po chvilkách přes den, pak na delší dobu. Když bude v tom nejdůležitějším štěněčím období vyšoupnutý na samotce, jak si má k vám vytvořit nějaký vztah? Jak se má naučit, co se od něj v lidské společnosti očekává, naučit se fungovat mezi lidmi, správně se chovat?
Děkuji :) My ho chceme mít teď doma, ale jakmile ho bereme na venčení ven, aby se poběhal a tak, tak potom se hned pere ke dveřím. Asi je to fakt ještě miminko a musí být doma ;)
conty
napsal(a):
Jj,až bude starší,tak ho to potáhne spíš ven.Co je to za rasu?
Je to Labrador. U původních majitelů byl zvykaný venku (zapomněla jsem to napsat v otázce). Jenže u nás byla pěkná zima, myslím, že -5 stupňů a nám ho bylo líto. Taky jsme něco četla, že štěndo musí být pár dnů zvykaný doma se svou rodinou... No, tak jsme ho vzali domů, ale včera chtěl být pořád jenom doma. Dneska už chce být venku, už neleze ke dveřím, ale už si s námi venku hraje. Je to malý cipísek, ale začíná dost kousat. Ale myslím, že je v době "přezubování", tak mu asi za chvíli zoubky vypadnou a narostou nové. Nebo to není kvůli tomu?
klubíčko
napsal(a):
Je to Labrador. U původních majitelů byl zvykaný venku (zapomněla jsem to napsat v otázce). Jenže u nás byla pěkná zima, myslím, že -5 stupňů a nám ho bylo líto. Taky jsme něco četla, že štěndo musí být pár dnů zvykaný doma se svou rodinou... No, tak jsme ho vzali domů, ale včera chtěl být pořád jenom doma. Dneska už chce být venku, už neleze ke dveřím, ale už si s námi venku hraje. Je to malý cipísek, ale začíná dost kousat. Ale myslím, že je v době "přezubování", tak mu asi za chvíli zoubky vypadnou a narostou nové. Nebo to není kvůli tomu?
Hmm,zvykne si.Mám ročního něm.špice a ten taky ledasco pochopil.Třeba to,že do postele se může na chvíli jenom ráno a v noci spí každej na svým.Chce to vynikající socializaci a důslednost ve výchově a pak je z psíka bezva parťák
.
klubíčko
napsal(a):
Každé štěně kouše. Je to štěněčí způsob hry. Na vás je, postupně ho naučit, že může kousat jen jemně a když stiskne víc, tak hra končí.
pidla
napsal(a):
Každé štěně kouše. Je to štěněčí způsob hry. Na vás je, postupně ho naučit, že může kousat jen jemně a když stiskne víc, tak hra končí.
Jako, že když mě začne kousat, např. do ruky, tak ho mám začít ignorovat a pak odejít? Já jen vím, že když štěně kouše svého páníčka, tak mu musí vnutit nějakou hračku a to štěně musí pochopit, že má kousat své hračky a ne svého páníčka.
klubíčko
napsal(a):
Jako, že když mě začne kousat, např. do ruky, tak ho mám začít ignorovat a pak odejít? Já jen vím, že když štěně kouše svého páníčka, tak mu musí vnutit nějakou hračku a to štěně musí pochopit, že má kousat své hračky a ne svého páníčka.
Na každé štěně funguje trochu něco jiného. Většinou stačí vypísknout vysokým hlasem "au" - podobně, jako by to udělal jeho sourozenec - a na chvilku znehybnět.
Já štěňatům nezakazuju, aby mě ve hře kousala. Kousací hry jsou hrozně fajn společná zábava. Jen je učím, že musí kousat jemně a že tahle hra má určitá pravidla (nemůžou jen tak bez varování přijít a hryznout mě do nosu, kupříkladu ;-) Zvlášť s naším nejmladším (aktuálně dvouletým) psem si hryzací hry děsně užíváme - strašně ho to baví, hryže opravdu něžně, vždycky se u toho převalí na záda a mručí jak medvěd