Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2014 13:48
llenas19

XXX.XXX.50.38

Dobry den chteli by jsme si poridit mopse s pp a chci se zeptat jak se to cenove pribline pohybuje za kolik ho tak koupim dekuji

25.4.2014 16:46
pidla

XXX.XXX.106.11

Nezlobte se, že budu asi trošku nepříjemná, ale ještě zkuste zvážit volbu plemene. Mopsi jsou na tom jako plemeno zdravotně hodně špatně, zvlášť tady v ČR. Prodloužené měkké patro a/nebo zúžené nozdry, díky čemuž nemůžou dýchat, celý život se dusí... oči téměř vypadávající z důlků, které jsou díky tomu extrémně náchylné ke zraněním - není výjimkou oko propíchnuté větvičkou... luxace patelly, problémy s páteří, imunita... atd. atd. Prostě já bych to doma nechtěla ani omylem...
Neříkám, že neexistuje zdravý mops, to určitě ano, ale šance na vážné problémy je v tomhle plemeni veliká. Kamarádka má dva mopsíky a hodně se zajímá o chov, zná do hloubky chovky, linie atd. Říkala, že znovu by si tohle plemeno už nevzala, i když jsou povahově naprosto fantastičtí. A pokud někdy přece jen zatouží po mopsovi, tak jedině ze zahraničí a ještě bude opravdu hodně pečlivě vybírat...

Ať už se rozhodnete jakkoli, přeji šťastnou ruku při výběru a hodně radosti s budoucím parťákem!

28.4.2014 23:28
igor

XXX.XXX.9.107

Mopse si klidně pořiďte, cena se pohybuje dlouhodobě mezi 10-15 tis. Kč. Doporučuju důkladně vybírat mezi CHS.

A na mého "předřečníka" nedejte - evidentně se v mopsíkách příliš neorientuje. Mopsi v ČR jsou výborní, o tom svědčí i poptávka ze zahraničí (vím o tom své - většina našich "potomků" má zahraniční majitele). Mopsi jsou na tom zdravotně špatně? Asi proto se průměrně dožívají 16 let.

Pochopitelně mají mopsíci svá specifika, na které si musíte dávat pozor. S ohledem na svůj exteriér to není pes na doktreking, pravda. Na druhou stranu - je to nejstarší společenské plemeno na světě, a lidé si ho pořizují jako společenské plemeno, na tažení saní mopse pravda moc nevyužije... Ono takový hasky vám zas nebude s láskou celý den ležet na klíně nebo u nohou.

Naše holky jsou za den schopné ušlápnout i 15 km. I v létě můžou být mopsíci celý den venku (s přístupem k vodě a možností se schovat před úpalem do stínu). Nedusí se, ale jejich hlasové projevy můžu neznalé lidi dost vyděsit (na druhou stranu, někteří lidé chrápou výrazně hlasitěji a nikdo jim to nevytýká).

Oko vypíchlé jsem ještě neviděl, ale poškrabat si je mopsíci můžou, to je fakt. Nejčastěji při hrách - mají ve zvyku se navzájem "pacinkovat" a k poranění oka dojít může. Když si pořídíte umělé slzy, případně maxitrol nevidím žádný problém. Luxace patelly se v klubu sleduje, a ve srovnání například s ruselteriéry se vyskytuje ani ne v třetině případů, takže bych ji snad ani nezmiňoval jako typicky mopsí problém... A o imunitě bych pomlčel úplně - nevím, co tím chtěl básník říct.

Mopsíky máme doma tři, za sebou odchov, znám osobně většinu chovatelů tohoto plemene u nás, některé ze Slovenska, Řecka, Ruska, Německa, ...

Jediné, s čím můžu souhlasit z minulého příspěvku, je hodnocení mopsí povahy - skutečně jsou povahově naprosto fantastičtí. Nenechte se zviklat, a mopse si klidně pořiďte.

PS - štěňata nemáme ani neplánujeme, takže si nepřihřívám vlastní polívčičku (dodávám pro případné rejpaly).

29.4.2014 00:02
bohemica

XXX.XXX.168.11

Mops je ta nejlepší volba pro ty, kdo chtějí mít mít nejmenší dogu!
Tady není vhodné fórum v otázce ceny. Zjistěte si orientačně cenu jinde (inzeráty, klub atd.)
Poctivý chovatel se s vámi možná ani nebude bavit, pokud vás bude prioritně zajímat cena.

29.4.2014 00:03
bohemica

XXX.XXX.168.11

igor napsal(a):
Mopse si klidně pořiďte, cena se pohybuje dlouhodobě mezi 10-15 tis. Kč. Doporučuju důkladně vybírat mezi CHS.

A na mého "předřečníka" nedejte - evidentně se v mopsíkách příliš neorientuje. Mopsi v ČR jsou výborní, o tom svědčí i poptávka ze zahraničí (vím o tom své - většina našich "potomků" má zahraniční majitele). Mopsi jsou na tom zdravotně špatně? Asi proto se průměrně dožívají 16 let.

Pochopitelně mají mopsíci svá specifika, na které si musíte dávat pozor. S ohledem na svůj exteriér to není pes na doktreking, pravda. Na druhou stranu - je to nejstarší společenské plemeno na světě, a lidé si ho pořizují jako společenské plemeno, na tažení saní mopse pravda moc nevyužije... Ono takový hasky vám zas nebude s láskou celý den ležet na klíně nebo u nohou.

Naše holky jsou za den schopné ušlápnout i 15 km. I v létě můžou být mopsíci celý den venku (s přístupem k vodě a možností se schovat před úpalem do stínu). Nedusí se, ale jejich hlasové projevy můžu neznalé lidi dost vyděsit (na druhou stranu, někteří lidé chrápou výrazně hlasitěji a nikdo jim to nevytýká).

Oko vypíchlé jsem ještě neviděl, ale poškrabat si je mopsíci můžou, to je fakt. Nejčastěji při hrách - mají ve zvyku se navzájem "pacinkovat" a k poranění oka dojít může. Když si pořídíte umělé slzy, případně maxitrol nevidím žádný problém. Luxace patelly se v klubu sleduje, a ve srovnání například s ruselteriéry se vyskytuje ani ne v třetině případů, takže bych ji snad ani nezmiňoval jako typicky mopsí problém... A o imunitě bych pomlčel úplně - nevím, co tím chtěl básník říct.

Mopsíky máme doma tři, za sebou odchov, znám osobně většinu chovatelů tohoto plemene u nás, některé ze Slovenska, Řecka, Ruska, Německa, ...

Jediné, s čím můžu souhlasit z minulého příspěvku, je hodnocení mopsí povahy - skutečně jsou povahově naprosto fantastičtí. Nenechte se zviklat, a mopse si klidně pořiďte.

PS - štěňata nemáme ani neplánujeme, takže si nepřihřívám vlastní polívčičku (dodávám pro případné rejpaly).

smajlíksmajlíksmajlík

11.2.2017 23:08
qixi

XXX.XXX.147.147

igor napsal(a):

Tiež rozmýšlam nad kúpou steniatka mopsíka-fenku, ale mam doma este dve starsie čivavy, chcela by som sa opýtat, či by tam nebol problém, či by im ten mopsík neubližoval, predsa to je robustnejsie plemeno,.
Lebo, čo som si tu tak na ifaune čítala, tak mopsíkov chovajú ludia skorej s väčšími psami.
Máte s tým niekto skúsennost?

11.2.2017 23:30
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Máme mopsího kamaráda a ze zkušenosti mohu prohlásit, že se nebojí i pěkně prohat chrta a hezky si s ním zadovádět a zaběhat. Tento její kamarád je nebojácný chlapík, snad i větší provokatér, než to moje trdlo a taky dost houževnatý. Člověk by mnohdy řekl, že má po běhu blízko k infarku, ale pes se zas a znova sebere a jdouce prohnat a pohrát si. Je ale pravda, že má velkou spotřebu vody. Ale to v teple mají všichni psi. Pokud se Vám toto plemeno opravdu líbí, bežte do něj, ač se ti psíci zdají býti být "troubové", jsou skvělí. Toť pohled nezaujatého.

11.2.2017 23:45
qixi

XXX.XXX.147.147

Ano, velmi sa mi pači to plemeno, ale ako píšem, mám obavy o tie moje čivavy, že ako bude vyrastať
mopsík, či tým čivavám neublíži, predsa má väčšiu tlamičku, aj ťažšiu váhu ako čivava.
Ináč moje čivavy sú priatelské aj mops je priatelské plemeno, ale predsa je tam nepomer síl

11.2.2017 23:54
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

qixi napsal(a):
Ano, velmi sa mi pači to plemeno, ale ako píšem, mám obavy o tie moje čivavy, že ako bude vyrastať
mopsík, či tým čivavám neublíži, predsa má väčšiu tlamičku, aj ťažšiu váhu ako čivava.
Ináč moje čivavy sú priatelské aj mops je priatelské plemeno, ale predsa je tam nepomer síl

Jsou ty Vaše "veverky" nebojácné? Dokáží přijmout cizího psa? Netřepou se a nemají psycho krizi z cizích větších psů? Vemte si, že Vás bude čekat život psí smečky. A budou tak fungovat. Někdo bude nadřazený, feny budou vychovávat a podobně. Jediné co mě napadá je, že vždy to bude jen a jen o Vás, jak se ta smečka bude chovat. Pokud jste a budete ten "velitel".

12.2.2017 00:03
qixi

XXX.XXX.147.147

Aliens_II napsal(a):
Jsou ty Vaše "veverky" nebojácné? Dokáží přijmout cizího psa? Netřepou se a nemají psycho krizi z cizích větších psů? Vemte si, že Vás bude čekat život psí smečky. A budou tak fungovat. Někdo bude nadřazený, feny budou vychovávat a podobně. Jediné co mě napadá je, že vždy to bude jen a jen o Vás, jak se ta smečka bude chovat. Pokud jste a budete ten "velitel".

tak som aj ja myslela, že je to aj mojou výchovou, ako budú fungovať.našťastie budem s nimi celý deň.Šteniatko moje čivky príjmu, so starším psom by bol už problém.

12.2.2017 00:10
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

qixi napsal(a):
tak som aj ja myslela, že je to aj mojou výchovou, ako budú fungovať.našťastie budem s nimi celý deň.Šteniatko moje čivky príjmu, so starším psom by bol už problém.

To je práve výhoda. Pokud ony budou s ním od mala, tak ho vezmou do party. A srovnají si ho. To štěně se bude od nich učit, opakovat a ták. Je to jistá výhoda.

12.2.2017 11:43
igor

XXX.XXX.96.23

Mops dokáže přežít s jakýmkoliv psem - akorát se čivavy musí naučit chápat jeho jazyk , protože mopsí mrumlání někteří psi pochopí jako náznak agrese. Ale jestli spolu porostou, nevidím žádný problém. Mopsík je tuleň tulivý - čivavky se o něj budou v noci hřát, neměl bych z toho strach.

12.2.2017 13:55
bilusik

XXX.XXX.168.4

pidla napsal(a):
Nezlobte se, že budu asi trošku nepříjemná, ale ještě zkuste zvážit volbu plemene. Mopsi jsou na tom jako plemeno zdravotně hodně špatně, zvlášť tady v ČR. Prodloužené měkké patro a/nebo zúžené nozdry, díky čemuž nemůžou dýchat, celý život se dusí... oči téměř vypadávající z důlků, které jsou díky tomu extrémně náchylné ke zraněním - není výjimkou oko propíchnuté větvičkou... luxace patelly, problémy s páteří, imunita... atd. atd. Prostě já bych to doma nechtěla ani omylem...
Neříkám, že neexistuje zdravý mops, to určitě ano, ale šance na vážné problémy je v tomhle plemeni veliká. Kamarádka má dva mopsíky a hodně se zajímá o chov, zná do hloubky chovky, linie atd. Říkala, že znovu by si tohle plemeno už nevzala, i když jsou povahově naprosto fantastičtí. A pokud někdy přece jen zatouží po mopsovi, tak jedině ze zahraničí a ještě bude opravdu hodně pečlivě vybírat...

Ať už se rozhodnete jakkoli, přeji šťastnou ruku při výběru a hodně radosti s budoucím parťákem!

Právě že v ČR máme velmi kvalitní mopsíky s PP a zdravotně jsou na tom stejně jako v okolních zemích - stejně jako v Německu, Rakousku či na Slovensku. Cena u kvalitních štěňat s PP, po výborných rodičích, vyšetřených na luxaci pately a případně na PDE se pohybuje běžně 15 - 20 tisíc Kč, přičemž fenky bývají o něco dražší než pejsci s PP. Za 10 tisíc Kč kvlaitní štěně s PP po vyšetřených rodičích určitě neseženete, když v inzercích se mopsové bez PP prodávají i za 9 tisíc Kč (viz třeba inzerát tady na ifauně). Takže počítejte za štěně mopse s PP od 15 tisíc Kč výše a určitě vyberte po vyšetřených rodičích, nevyplatí se šetřit na nepravém místě. Jinak mopsíci se běžně dožívají 12 až 15 let, není vyjímka ani 16 let.

12.2.2017 15:22
qixi

XXX.XXX.147.147

Už mam vyhliadnutého od nás zo Slovenska, ma ešte len dva týždne, ale mala som také obavy, či neubliži mojim čivavam, lebo je to predsa väčšie plemeno.
Ale, po tejto diskuzii som ukludnená a už sa teším na jeho funenie a chrápanie

12.2.2017 15:34
igor

XXX.XXX.96.23

qixi napsal(a):
Už mam vyhliadnutého od nás zo Slovenska, ma ešte len dva týždne, ale mala som také obavy, či neubliži mojim čivavam, lebo je to predsa väčšie plemeno.
Ale, po tejto diskuzii som ukludnená a už sa teším na jeho funenie a chrápanie

UBLÍŽIT BY JIM MOHL LEDA NECHTĚ - že by se přes nějakou ve spaní převalil a nějak by ji pohmoždil

12.2.2017 15:40
qixi

XXX.XXX.147.147

igor napsal(a):
UBLÍŽIT BY JIM MOHL LEDA NECHTĚ - že by se přes nějakou ve spaní převalil a nějak by ji pohmoždil

Však ano nechcene aj ja niekedy slapnem čive na labku, to sa dá odpustit

Neregistrovaný uživatel

13.2.2017 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Lidi - vy fakt, ale opravdu fakt považujete za normální, že pes chrochtá, chrčí, neustále funí a lapá po dechu za normální? Považujete za normální, že ostatní normální psi jaksi "nechápou jeho jazyk" a považují to chrčení za náznak agrese?
Vždyť chov těchto psů je týrání chovem! To je sice hezké, že máme kvalitní mopse, ale tím se nejspíš myslí to, že prostě naši mopsové jsou úspěšní na výstavách, prostě typoví, prostě hodně spláclí. To, že se dožívají hodně let je sice super, ale dusit se tak dlouho to je prostě hrozný!
Taky jste mohla, gixi, napsat, že se ještě těšíte na jejich prdění, protože zvířata, která neustále lapají po dechu v důsledku zdeformované obličejové části hlavy lapají přemíru vzduchu a dost a často nahlas prdí. Roztomilé? Pro někoho asi jo!
Jo, on je ten pytlíček béžové (někdy černé) kůže bez čumáčku a s vyvalenýma očičkama dojemný a člověk by ho vzal do náručí a choval, protože je mu ho líto, navíc když mopsíkové mají takovou skvělou povahu, ale nebylo by troch od věci jim chovem začít navracet jejich původní proporce!
Protože mopsové jsou skutečně splečníci už staletí, ale vypadali jinak! Nebylo na nich vše až tolik extrémní! Jsou tu chovatelé a příznivci tohoto plemene, nestálo by toto plemeno za to, aby jste jim pomohli?!

13.2.2017 13:40
igor

XXX.XXX.96.23

Mopsové chrápou, funí atd. - beru, to dělají, ale po dechu nelapají. S ohledem na jejich velikost, délku končetin a stavbu těla se pohybují naprosto přiměřeně. Srovnatelně např. s rotvíkem - pochopitelně v relativním měřítku, nikoliv absolutním.

Z vašeho hlediska by se tedy měli přestat chovat i všichni mastifové, protože funí, a po dechu lapou při delším běhu všichni.

Když to domyslím dál, tak by se měli přestat chovat dokonce i chrti - vždyť ani chrt nevydrží v běhu nekonečně - i on začne časem funět a lapat po dechu, že?

Beru vaše zaujetí, ale vaše argumentace je poněkud mimózní.

Prdí občas každý pes, mnohem častěji prdí koně a prozradím vám pro vás zřejmě novinu - prdí dokonce i lidi (psst - ony prdí i dámy, akorát se za to stydí a skrývají to víc než my jednodušší stvoření mužského pohlaví).

A jinak se docela pletete - až někdy pochováte mopse, zjistíte že v tom pytlíčku kůže je osvalené a robustní tělíčko. A v tom tělíčku se skrývá veliké srdce, plné lásky. To je největší deviza mopse.

A když už se obracíte do minulosti, vemte to z gruntu, najděte si na netu ilustrované rukopisy Mahábharáty z přelomu 5. století, tibetské kroniky za uplynulých cca 1500 let anebo čínské kaligrafie z období Ming (např.) a pak se vraťte diskutovat na téma změny mopsího typu.

Nemůžete vycházet pouze z období začátku organizovaného evropského chovu, kdy část mopsů byla jednoduše kříženci - což je prokazatelný fakt. Odkážu vás opět na net - najděte si, co dělali v chovu Willougbyových, aby omezili příbuzenskou plemenitbu. A pak se vraťte o cca 200-400 let zpět, najděte si v zámeckých obrazárnách první exotické importované mopsíky, a můžete se tu veřejně mopsům omluvit.

13.2.2017 13:47
Lorie161

XXX.XXX.66.112

igor napsal(a):
Mopsové chrápou, funí atd. - beru, to dělají, ale po dechu nelapají. S ohledem na jejich velikost, délku končetin a stavbu těla se pohybují naprosto přiměřeně. Srovnatelně např. s rotvíkem - pochopitelně v relativním měřítku, nikoliv absolutním.

Z vašeho hlediska by se tedy měli přestat chovat i všichni mastifové, protože funí, a po dechu lapou při delším běhu všichni.

Když to domyslím dál, tak by se měli přestat chovat dokonce i chrti - vždyť ani chrt nevydrží v běhu nekonečně - i on začne časem funět a lapat po dechu, že?

Prdí občas každý pes, mnohem častěji prdí koně a prozradím vám pro vás zřejmě novinu - prdí dokonce i lidi (psst - ony prdí i dámy, akorát se za to stydí a skrývají to víc než my jednodušší stvoření mužského pohlaví).

A jinak se docela pletete - až někdy pochováte mopse, zjistíte že v tom pytlíčku kůže je osvalené a robustní tělíčko. A v tom tělíčku se skrývá veliké srdce, plné lásky. To je největší deviza mopse.

A když už se obracíte do minulosti, vemte to z gruntu, najděte si na netu ilustrované rukopisy Mahábharáty z přelomu 5. století, tibetské kroniky za uplynulých cca 1500 let anebo čínské kaligrafie z období Ming (např.) a pak se vraťte diskutovat na téma změny mopsího typu.

Nemůžete vycházet pouze z období začátku organizovaného evropského chovu, kdy část mopsů byla jednoduše kříženci - což je prokazatelný fakt. Odkážu vás opět na net - najděte si, co dělali v chovu Willougbyových, aby omezili příbuzenskou plemenitbu. A pak se vraťte o cca 200-400 let zpět, najděte si v zámeckých obrazárnách první exotické importované mopsíky, a můžete se tu veřejně mopsům omluvit.

13.2.2017 21:44
qixi

XXX.XXX.20.3

chcela by som poradiť.mám vybraného mopsa, majú ešte len dva týždne, takže mám čas, ale mam teraz dylemu... béžového, alebo čierneho?
U nás v rodine je to pol na pol a mne sa páčia obidve farby. Ale dvoch si zobrať nemôžem.
Čierny sa mi zdajú menší, alebo je to len optický klam
Prosím o názor, len obdivovatelov tohto plemena.
Čierny, alebo béžový?

13.2.2017 22:49
balisek

XXX.XXX.131.211

"Čierny sa mi zdajú menší, alebo je to len optický klam?"

Je to optický klam. Světlá barva opticky přidává na objemu. Já bych brala černého, ale je to jen moje osobní preference - inklinuji k tmavým barvám.

13.2.2017 22:50
igor

XXX.XXX.96.23

Manželka mi napovídá, že černý méně pelíchá. Popravdě řečeno, z béžového mopse je těch chlupů asi fakt víc. Anebo jsou víc vidět.

Ale jinak - nevidím v barvě rozdíl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2017 11:12

igor napsal(a):
Manželka mi napovídá, že černý méně pelíchá. Popravdě řečeno, z béžového mopse je těch chlupů asi fakt víc. Anebo jsou víc vidět.

Ale jinak - nevidím v barvě rozdíl.

Pelichá slepice pes líná. Chlupů je z nich stejně akorát ty světlé jsou na oblečení víc vidět.

14.2.2017 11:27
asurwic

XXX.XXX.36.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pelichá slepice pes líná. Chlupů je z nich stejně akorát ty světlé jsou na oblečení víc vidět.

Tak podle toho, jak nosíte oblečení. Když člověk chodí ve světlém, tak se béžové chlupy ztratí.
Já nosím tmavší barvy... proto mám oranžové a bílé psy.

14.2.2017 11:40

Černí nemají podsadu (naprostá většina), takže opravdu línají neporovnatelně méně, než béžoví.

Vzhledem k zvýšenému výskytu onemocnění PDE v poslední době, bych si mopse pečlivě vybírala.

14.2.2017 12:08
bilusik

XXX.XXX.168.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lidi - vy fakt, ale opravdu fakt považujete za normální, že pes chrochtá, chrčí, neustále funí a lapá po dechu za normální? Považujete za normální, že ostatní normální psi jaksi "nechápou jeho jazyk" a považují to chrčení za náznak agrese?
Vždyť chov těchto psů je týrání chovem! To je sice hezké, že máme kvalitní mopse, ale tím se nejspíš myslí to, že prostě naši mopsové jsou úspěšní na výstavách, prostě typoví, prostě hodně spláclí. To, že se dožívají hodně let je sice super, ale dusit se tak dlouho to je prostě hrozný!
Taky jste mohla, gixi, napsat, že se ještě těšíte na jejich prdění, protože zvířata, která neustále lapají po dechu v důsledku zdeformované obličejové části hlavy lapají přemíru vzduchu a dost a často nahlas prdí. Roztomilé? Pro někoho asi jo!
Jo, on je ten pytlíček béžové (někdy černé) kůže bez čumáčku a s vyvalenýma očičkama dojemný a člověk by ho vzal do náručí a choval, protože je mu ho líto, navíc když mopsíkové mají takovou skvělou povahu, ale nebylo by troch od věci jim chovem začít navracet jejich původní proporce!
Protože mopsové jsou skutečně splečníci už staletí, ale vypadali jinak! Nebylo na nich vše až tolik extrémní! Jsou tu chovatelé a příznivci tohoto plemene, nestálo by toto plemeno za to, aby jste jim pomohli?!

Takovéhle hovadiny může napsat jen ten, co sám nikdy žádného mopse s PP neměl a neví o čem píše. A mimo jiné na tohle se zadavatel neptal...

14.2.2017 12:12
bilusik

XXX.XXX.168.4

Černí nemají podsadu (naprostá většina), takže opravdu línají neporovnatelně méně, než béžoví.

Vzhledem k zvýšenému výskytu onemocnění PDE v poslední době, bych si mopse pečlivě vybírala.

Nellépe po rodičích vyšetřených na luxaci pately i na PDE. Ale po vyšetřených rodičích, jak jsem psal se ceny pohybují 15 - 22 tisíc Kč, po nevyšetřených se dá sehnat i levněji. Ale na tomhle se při koupi opravdu nevyplatí šetřit - takže raděj za vyšší cenu, ale po rodičích vyšetřených.

14.2.2017 12:13
igor

XXX.XXX.96.23

No, ať přemýšlím, jak přemýšlím - věříte že žádného mopse s PDE neznám? O kolika mopsících s PDE víte vy?

Nerejpu, opravdu mne to zajímá.

14.2.2017 12:13
bilusik

XXX.XXX.168.4

igor napsal(a):

Přesně. Je hloupé, když se tu k tomuto plemeni vyjadřují lidi co tomu nerozumí a nikdy pořadného mopse sami neměli.

14.2.2017 12:18
bilusik

XXX.XXX.168.4

igor napsal(a):
No, ať přemýšlím, jak přemýšlím - věříte že žádného mopse s PDE neznám? O kolika mopsících s PDE víte vy?

Opravdu moc jich není ( já vím asi o dvou nebo třech případech za posledních asi 4 roky, co jsem se trakhle bavil s lidmi od mopsů) a tato nemoc - PDE se sem přitahla někdy po roce tuším 1996 importy z USA, takže česká původní populace patřila k těm nejzdravějším v Evropě (i díky tehdejší železné oponě). Takže se okolo toho možná dělá více humbuku. Ale skutečně, když na sebe nakryjete 2 přenašeče, může být ve vrhu třeba jedno štěně co na PDE onemocní a uhyne. Tady o tom je krásné srozumitelné počteníčko - http://www.veterinaodolenavoda.cz/news/nekrotizujici-meningoencefalitida-mopsu/.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2017 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

bilusik napsal(a):
Takovéhle hovadiny může napsat jen ten, co sám nikdy žádného mopse s PP neměl a neví o čem píše. A mimo jiné na tohle se zadavatel neptal...

Tak proč jsou mopsové na seznamu Dormuntské výzvy jako zvířata týraná chovem? Proč se už v některých zemích snaží šlechtit trochu delší čumáčky? Je tam těch plemen víc, všechna co mají extrémně přešlechtěné některé znaky a způsobují jedincům celoživotní diskomfort. Nikdy jsem žádné malé plemeno neměla ani mít nechci ani s PP ani bez PP, ale to neznamená, že se nemůžu zajímat. Naproto tleskám takovým aktivitám, že pekiňák, který vyhrál Crufts, tak nedostal titul, protože pekiňák je taky plemeno týrané chovem.
Prostě mi to vadí, když se zvířata šlechtí na extrémní znaky, protože se to někomu zalíbilo. Je to snad normální, jak má baset krátký nohy, že šoupe hrudník o zem, nebo jak má výstavní typ NO hrbatá záda a hlezna, kterými škrtá o sebe, jak má mops, nebo pekiňák zkrácený čumák a když pořádně kýchne, tak mu taky někdy vypadne oko? Snad (nejsem si jistá) už se někdo osvítil a nesnaží se chovat co nejmenší čivavky a co největší dogy, ale u těch krátkolebých plemen je to fakt neštěstí. Víte také to, že hodně jedincům se musí operativně upravovat měkké patro, aby nechrčeli tolik?
Mně to prostě normální nepřijde.

14.2.2017 12:35

igor napsal(a):

V poslední době asi o čtyřech, pěti. Někteří "jen" nositeli vadného genu.

Accuracy

14.2.2017 12:39
Accuracy

XXX.XXX.1.187

qixi napsal(a):
chcela by som poradiť.mám vybraného mopsa, majú ešte len dva týždne, takže mám čas, ale mam teraz dylemu... béžového, alebo čierneho?
U nás v rodine je to pol na pol a mne sa páčia obidve farby. Ale dvoch si zobrať nemôžem.
Čierny sa mi zdajú menší, alebo je to len optický klam
Prosím o názor, len obdivovatelov tohto plemena.
Čierny, alebo béžový?

Dobrý pes nemá špatnou barvu.
Černý bude líp vidět na sněhu, béžový zas v noci.
Na černém je hůř vidět, jak se tváří, snáz dojde k nedorozumění.

14.2.2017 12:43
Sam 90210

XXX.XXX.185.77

igor napsal(a):

Jděte na fb do mopsích skupin, tam jich najdete bohužel dost a i takových, kteří na PDE odešli.

14.2.2017 13:23

igor napsal(a):

14.2.2017 13:48
bilusik

XXX.XXX.168.4

Sam 90210 napsal(a):
Jděte na fb do mopsích skupin, tam jich najdete bohužel dost a i takových, kteří na PDE odešli.

Jo, to jsou z drtivé většiny bez PP - po nevyšetřených rodičích, kde do doby než jim štěně uhynulo ani nevěděli co to je PDE je, a že by měli chtít nějaké štěně po vyšetřených rodičích - a připlatit si za vyšetřené štěně s PP. Problematika je začala zajímat, až když jim uhynulo štěně po nyvyšetřených rodičích a ty mopsové byli z drtivé většiny bez PP...

14.2.2017 13:50

bilusik napsal(a):
Jo, to jsou z drtivé většiny bez PP - po nevyšetřených rodičích, kde do doby než jim štěně uhynulo ani nevěděli co to je PDE je, a že by měli chtít nějaké štěně po vyšetřených rodičích - a připlatit si za vyšetřené štěně s PP. Problematika je začala zajímat, až když jim uhynulo štěně po nyvyšetřených rodičích a ty mopsové byli z drtivé většiny bez PP...

Ale taky pozor: jsou chovatelé, kteří se chlubí tím, že mají psy otestované, ale už neřeknou, že ty testy nejsou negativní...

14.2.2017 13:51
qixi

XXX.XXX.20.3

Čierny nemajú podsadu? to som nevedela, čím to je ? tou farbou? lebo v štandarde o podsade není ani zmienka. Tak som myslela, že majú podsadu obidve farby.

14.2.2017 13:53
bilusik

XXX.XXX.168.4

Ale taky pozor: jsou chovatelé, kteří se chlubí tím, že mají psy otestované, ale už neřeknou, že ty testy nejsou negativní...

Jasně, pak když na sebe nakryjí 2 přenašeče může z toho být problém ( je třeba, aby alespoň jeden z rodičů byl čistý N/N, pak s tím není problém, jeden potom může být N/S). Asi vím koho myslíte, nedavno se to probíralo v jiné diskuzi. Ale ostatní případy co vím, tak byl úhyn štěňat bez PP - po nevyšetřených rodičích.

14.2.2017 13:54
igor

XXX.XXX.96.23

Ale no tak - kdo investuje do testů (u nás co vím tak dvě-tři chovky) tak to dělá většinou proto, že počítá s exportem do solventnějších zemí. Proč by sám sobě podřezával větev pod částí, kterou si někteří diskutující sedí na mozku?

14.2.2017 13:57
bilusik

XXX.XXX.168.4

igor napsal(a):
Ale no tak - kdo investuje do testů (u nás co vím tak dvě-tři chovky) tak to dělá většinou proto, že počítá s exportem do solventnějších zemí. Proč by sám sobě podřezával větev pod částí, kterou si někteří diskutující sedí na mozku?

Už to má asi 7 nebo 8 chovatelů, co vím, převážně z Mops klubu ČR, z Moravskoslezského neznám nikoho, kdo by testoval na PDE, ani LP.

14.2.2017 14:00
bilusik

XXX.XXX.168.4

qixi napsal(a):
Čierny nemajú podsadu? to som nevedela, čím to je ? tou farbou? lebo v štandarde o podsade není ani zmienka. Tak som myslela, že majú podsadu obidve farby.

Jak napsáno výše, béžový líná víc, protože má podsadu, černý líná míň má úplně jinou srst - bez podsady.

14.2.2017 14:10

igor napsal(a):

Protože některým zájemcům stačí info, že test existuje, ale neptají se na na výsledky.

14.2.2017 14:18
bilusik

XXX.XXX.168.4

Protože některým zájemcům stačí info, že test existuje, ale neptají se na na výsledky.

Tak jasně, že někomu, kdo tomu nerozumí, stačilo, že měla chovatelka na stránkách, že má testováno na PDE a už se laici nepídili s jakým výsledkem. A vlastně to všechny začalo zajímat až když měla problém. Pak jí ze stránek, že má testováno na PDE zmizelo. Než aby tam u každého jedince dopsala s jakým výsledkem, tak to raděj smázla... To je stejné jako u luxace pately, taky musíte vědět výsledek jestli to je 0/0 nebo třeba 2/1 - a vědět výsledek u PDE je skoro ještě důležitější, když už ho někdo uvádí.

14.2.2017 14:20
igor

XXX.XXX.96.23

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak proč jsou mopsové na seznamu Dormuntské výzvy jako zvířata týraná chovem? Proč se už v některých zemích snaží šlechtit trochu delší čumáčky? Je tam těch plemen víc, všechna co mají extrémně přešlechtěné některé znaky a způsobují jedincům celoživotní diskomfort. Nikdy jsem žádné malé plemeno neměla ani mít nechci ani s PP ani bez PP, ale to neznamená, že se nemůžu zajímat. Naproto tleskám takovým aktivitám, že pekiňák, který vyhrál Crufts, tak nedostal titul, protože pekiňák je taky plemeno týrané chovem.
Prostě mi to vadí, když se zvířata šlechtí na extrémní znaky, protože se to někomu zalíbilo. Je to snad normální, jak má baset krátký nohy, že šoupe hrudník o zem, nebo jak má výstavní typ NO hrbatá záda a hlezna, kterými škrtá o sebe, jak má mops, nebo pekiňák zkrácený čumák a když pořádně kýchne, tak mu taky někdy vypadne oko? Snad (nejsem si jistá) už se někdo osvítil a nesnaží se chovat co nejmenší čivavky a co největší dogy, ale u těch krátkolebých plemen je to fakt neštěstí. Víte také to, že hodně jedincům se musí operativně upravovat měkké patro, aby nechrčeli tolik?
Mně to prostě normální nepřijde.

Když už chcete něco citovat, tak to aspoň správně napište - to město se jmenuje Dortmund. Mopsové tam jsou řazeni jako příklad brachycefalických plemen, spolu s buldoky. Dál je tam zmínka o mopsu Brunovi, který byl zmíněn jako exemplární příklad. Jinak se to vztahuje hlavně k německým dogám a dobrmanům, k liniové plemenitbě (česky řečeno k incestu, postaru krvesmilstvu) a k dědičným chorobám které likvidují chov těchto starých, tradičních německých plemen.

Zkuste si najít někoho, kdo umí německy ať vám tu Dortmundskou výzvu přeloží. Navíc, nějakých 6 tisíc signatářů za nějakých 7 let této výzvě nijak zvlášť velkou váhu nedává.

Ty trošku delší čumáčky - to asi myslíte v Bavorsku oblíbené tzv. Altmopschen. Trochu vás zklamu - to není snaha o vyšlechtění delších čumáčků, ale udržování potomků původních importů křížených s místními psíky - dalo by se říct, že je krajová varianta grifonků, ti vznikli na jiné straně Německa, v Belgii a Nizozemsku stejným způsobem a ve stejné době.

Mopsovi vypadlo oko při kýchnutí? No, to musí být pořádnej matroš, co berete. A ten vámi zmíněný pekiňák nedostal titul kvůli plemeni, ale kvůli naprosto jiným důvodům - ale vám to asi je stejně jedno, že? Tak nějak z vás cítím fanatika - neměl náhodou nějaký váš předek jméno Boblig? Tak se mi zdá, že byste s chutí upalovala, ale když to dneska nejde, tak si najdete náhradní téma.

Mně prostě normální nepřijde vaše zaujetí, když si ani nesnažíte dohledat pravdu a argumentujete nesmyslně.

14.2.2017 14:28

Zase ta stále omílaná poplašná zpráva s vypadáváním očí? Pohybuji se v chovu mopsů už více než deset let (není to mnoho), ale v životě jsem žádného takového nepotkala a ani o žádném neslyšela...

14.2.2017 14:33
koně

XXX.XXX.205.252

Nemyslím, že by zrovna konkrétně mopslíci trpěli jen tím, že žijí
Jsou to skvělí pejsci a zadavatelka i její čivavy budou určitě spokojené s novým parťákem.

14.2.2017 16:09
igor

XXX.XXX.96.23

Mopsíci ukrutně trpí, když jim páníček odejde do práce, nebo na WC...

Jinak snad ani ne

14.2.2017 16:16
qixi

XXX.XXX.20.3

Mám CHS čiváv aj tam sú vady a není ich málo...Preferuje sa tiež čo najkradší noštek, velká jablková hlava, , feny majú problémy s pôrodmi. Lux. pately, neuzavretá fontanela, je bežná vec, tiež málokto dáva robiť testy.Je to celé na prt
Feny bývajú malinké, psy prerastené...

14.2.2017 16:31
qixi

XXX.XXX.20.3

Aj som dávala robiť testy, ale pri kúpe sa ma nikto na to nepýtal, zaujímavá bola iba farba... čokoládoivá, modrá, béžová, čisto biela...a velkosť rodičov. čím menší, tým lepšie..

14.2.2017 16:34
qixi

XXX.XXX.20.3

koně napsal(a):
Nemyslím, že by zrovna konkrétně mopslíci trpěli jen tím, že žijí
Jsou to skvělí pejsci a zadavatelka i její čivavy budou určitě spokojené s novým parťákem.

Sú skvelý

17.2.2017 15:31

Další mopsík odešel kvůli PDE - bylo mu pouhých sedm měsíců...

17.2.2017 16:23
bilusik

XXX.XXX.168.4

Další mopsík odešel kvůli PDE - bylo mu pouhých sedm měsíců...

A víte kolik jich odejde třeba na nemoci a vady na srdce a nikde se o tom nedočtete a nikdo na srdce také nevyšetřuje (stejně jako u jiných podobných plemen co trpí na nemoci srdce). To není jen PDE.

Přidejte reakci

Přidat smajlík