Zdravím,
Měla bych pár otázek ohledně těchto plemen. Asi dva roky se pohybuji v kruhu plemen typu bull a chci v tom pokračovat. Jsou to úžasná plemena, která vzbuzují respekt, ale zároveň vás okouzlí. Časem (po škole)bych si chtěla také vybrat svého "buldozera" :D ale potřebovala bych pár odpovědí.
Znám tyto psy jak útulkové tak od některých chovatelů, ale co je u všech stejné je závislost na pánech. Máte to u vás doma také tak, že pes po vašem odchodu domů začne řvát až brečet po skoro celou dobu co jste pryč nebo vám zdemoluje byt? Jak jste to s nim dělali ve štěněčím věku aby tohle po čase nedělal. Mám doma borderku a s ní nikdy tyhle problémy nebyly, proto mně to zajímá.
Další věc je špatná ovladatelnost psa. U skoro všech těchto psů mi lidé vtloukají do hlavy, že se nedá pouštět na volno, nemusela byste ho odvolat. Tahá na vodítku, nesnáší se se psy a kočkami co běhají venku. Je pravda, že u pár psů sem to vyděla, ale někteří zase byli hrozně poslušní a nedělali tyhle problémy. Může to být i špatným výběrem povahy, nebo jen špatnou praktikou výchovy.
Další věc je, jak velký rozdíly (charakterové) jsou mezi AMSTAFy, STAFBULLy a popřípadě pitbuly.
Poslední věc je zbarvení. Často vídám hlavně tmavší barvy, ale mně se líbí spíš takoví ti krémoví, ale favoriti jsou modří, blue nose jenže s tím sem se setkala jen jednou. A zatím jsem nenašla chovku, která by modrý měla. Nevíte o někom? Všem děkuju za odpovědi
nikiš
napsal(a):
Zdravím,
Měla bych pár otázek ohledně těchto plemen. Asi dva roky se pohybuji v kruhu plemen typu bull a chci v tom pokračovat. Jsou to úžasná plemena, která vzbuzují respekt, ale zároveň vás okouzlí. Časem (po škole)bych si chtěla také vybrat svého "buldozera" :D ale potřebovala bych pár odpovědí.
Znám tyto psy jak útulkové tak od některých chovatelů, ale co je u všech stejné je závislost na pánech. Máte to u vás doma také tak, že pes po vašem odchodu domů začne řvát až brečet po skoro celou dobu co jste pryč nebo vám zdemoluje byt? Jak jste to s nim dělali ve štěněčím věku aby tohle po čase nedělal. Mám doma borderku a s ní nikdy tyhle problémy nebyly, proto mně to zajímá.
Další věc je špatná ovladatelnost psa. U skoro všech těchto psů mi lidé vtloukají do hlavy, že se nedá pouštět na volno, nemusela byste ho odvolat. Tahá na vodítku, nesnáší se se psy a kočkami co běhají venku. Je pravda, že u pár psů sem to vyděla, ale někteří zase byli hrozně poslušní a nedělali tyhle problémy. Může to být i špatným výběrem povahy, nebo jen špatnou praktikou výchovy.
Další věc je, jak velký rozdíly (charakterové) jsou mezi AMSTAFy, STAFBULLy a popřípadě pitbuly.
Poslední věc je zbarvení. Často vídám hlavně tmavší barvy, ale mně se líbí spíš takoví ti krémoví, ale favoriti jsou modří, blue nose jenže s tím sem se setkala jen jednou. A zatím jsem nenašla chovku, která by modrý měla. Nevíte o někom? Všem děkuju za odpovědi
Nemůžu ti odpovědět na všechny tvé otázky.
Máme doma útulkového křížence stafbula (větší) - nevím, kde jsi vzala informaci, že demoluje byt. Tohle se stává spíše u psů, kteří nemají dostatek pohybu a prostě se nudí. Vím, že když budu déle v práci, nebo mám program, že bude málo času, tak najdu maximálně shrnutou kobercovou předložku .
Na vodítku netahá, volně ho pouštíme...nicméně - v místě bydliště chodí na vodítku. Brali jsme si už dospělého psa a i na cvičáku nám říkali, ať počítáme s tím, že bude mít svou hlavu...takže to respektujeme. Navíc - na vesnici nám pobíhají volně vypuštění psi nezodpovědných majitelů.
Povahové rozdíly mezi plemeny - samozřejmě záleží na výchově, ale počítej s tím, že nejostřejší je pitbul, pak americký stafordšírský teriér (vyšší, asi 25-30 kg), nejmenší a nejmírnější je stafbull = stafordšírský bullteriér (cca 15 kilo) - často je využívám na canisterapii. Pokud jsem je poznala osobně, jsou to zlatíčka, ale torpéda - je nutno s tím počítat.
Spousta lidí si pořídí štěně tzv. staforda, aniž by věděla, co přesně za plemeno to mají
Zkus se poptat přímo ve skupině bull plemen na facebooku, tam se určitě dozvíš spoustu konkrétních informací. Případně čti a zjišťuj si informace sama. Záruka povahy shodné se standardem daného plemene je pes s PP...u ostatních počítej, že ti může vyrůst kříženec čehokoli s nevyzpytatelnou povahou.
Bull plemena strašně rádi koušou věci, bohužel ve štěněčím nebo pubertálním věku je jim celkem jedno, jestli rozkoušou stůl, skříň, koberec, nebo zeď. Samozřejmostí je nakoupit kosti z buvolí kůže, odolné hračky a v nepřítomnosti pána zavřít psa do klecového kotce. Jednak bude mít svoje soukromí a jednak nic nezničí.
Se špatnou ovladatelností teda zkušenosti nemám, všichni psi, které znám (včetně mého) jsou velmi inteligentní a z lásky k majiteli by se postavili i na hlavu. Bohužel mnoho majitelů si neuvědomuje, že bullové potřebují zdaleka jinou výchovu a výcvik, než třeba no. Velkou výhodou je navštívit třeba psí školku, později cvičák, kde mají s těmihle plemeny zkušenost. Samozřejmostí je důkladná socializace.
Rozdíly mezi plemeny nejsou zas tak velké. Všechna milují lidi, děti a svého pána. Čistý apbt bude napadat psy i feny, kočky, obecně zvířata. Ast se dá víceméně přizpůsobit životu mezi psy a zvířaty. Feny bývají obecně více přátelské a tolerantní, psi jsou zase dominantní. Narozdíl od apbt nevyvolávají spor jako první. Se stb nemám příliš mnoho zkušeností, ale je o nich známo, že jsou ze všech těchle nejmírnější. I když jsem se setkala s jedním, který sám vyprovokoval útok na psa, se kterým žil dva roky.
Nicméně, pokud si budeš pořizovat štěně, tak jedině s pp. Dá ti to určitou záruku, že ze štěněte vyroste skutečně to, co chceš. O nemocích nemluvě.
Můj mixteriér typu bull nic nedemoluje. Byl vychovaný tak, aby dobu, kdy u něj nejsem, celou prospal. Za svůj život zničil jednou ucha na batohu, jednu nabíječku a kdysi mi ocvakal knoflíky na peřině. Nekradl ani jídlo ze stolu, nic. Prostě slušně vychovaný pes. Totéž se týká pouštění na volno, přivolání, ignorace cizích psů (povel obejdi), apod.