Dobry den,
potrebovala bych poradit, jake plemeno si poridit. Pes by byl celorocne venku, ma k dispozici velikou zahradu (asi 1600 m2), chceme aby dobre hlidal, ale zaroven aby byl hodny na deti (do budoucna planujeme rodinu). A kdyby jeste chytal mysi a potkany, byla by to pro nas dalsi vyhoda. Velikost tak do 60 cm.
Mohli bysme mu venovat hodne casu, take mame zkusenosti s vycvikem predchozich psu. Premysleli jsme o velkem kniracovi, ale ten se nam uplne nelibi vzhledove...
Napada vas nejake vhodne plemeno?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1
Napadá mě:
Slovenský čuvač, Komondor, Kuvasz, Německý ovčák, Velký pudl, Rottweiler, Beauceuron.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1
Ano, HW také není k zahození
Koukala jsem, že tady je podobné téma:
https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/886456/pes-na-hlidani
propri
napsal(a):
Dobry den,
potrebovala bych poradit, jake plemeno si poridit. Pes by byl celorocne venku, ma k dispozici velikou zahradu (asi 1600 m2), chceme aby dobre hlidal, ale zaroven aby byl hodny na deti (do budoucna planujeme rodinu). A kdyby jeste chytal mysi a potkany, byla by to pro nas dalsi vyhoda. Velikost tak do 60 cm.
Mohli bysme mu venovat hodne casu, take mame zkusenosti s vycvikem predchozich psu. Premysleli jsme o velkem kniracovi, ale ten se nam uplne nelibi vzhledove...
Napada vas nejake vhodne plemeno?
Zdravím, na hlídání se hodí Německý ovčák, který je vhodný i k dětem, ale potřebuje důstojnou výchovu, nejlépe, aby chodil na cvičák. Pak je pěkný i Howavart, ale já nedám dopustit na Labradory. Skvělí psi, jsou to milovníci děti a rodiny. Využívají se jako slepečtí psi pro handicapované lidi nebo se je používá i ke Canisterapii. Jeden problém je, že nejsou hlídací. Zloděje můžou přivítat, ale jak já vidím Labradory za ploty, tak většinou jenom štěkají a člověk někdy má i z nich respekt. Pokud plánujete rodinu, tak je skvělý Labrador a lehce se cvičí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

klubíčko
napsal(a):
Zdravím, na hlídání se hodí Německý ovčák, který je vhodný i k dětem, ale potřebuje důstojnou výchovu, nejlépe, aby chodil na cvičák. Pak je pěkný i Howavart, ale já nedám dopustit na Labradory. Skvělí psi, jsou to milovníci děti a rodiny. Využívají se jako slepečtí psi pro handicapované lidi nebo se je používá i ke Canisterapii. Jeden problém je, že nejsou hlídací. Zloděje můžou přivítat, ale jak já vidím Labradory za ploty, tak většinou jenom štěkají a člověk někdy má i z nich respekt. Pokud plánujete rodinu, tak je skvělý Labrador a lehce se cvičí.
Labrador NENÍ hlídacípes. I když blafne za plotem, a někdo se ho múže i bát. Ale pokud chcete spolehlivého hlídače, musíte volit z pasteveckých plemen. Tato plemena mají hlídací schopnosti dány geneticky, není třeba je na tuto funkci nijak cvičit. Přijmou za své teritorium vaši zahradu, a budou ji i vše co je na ní bránit do roztrhání těla. Samozřejmě potřebují základní výchovu jako každý pes, ale cvičák pro ně není. Při správném vedení jsou to i výborní psi k dětem, kterým neublíží (raději odejdou někam stranou, když jim přestane být přítomnost dětí příjemná), a pohlídají je.

Pastevec sice parádně pohlídá, ale nebude ani agilitit, ani sportovně kynologovat, ani např. záchranařit,ani............a pohyb s pastevcem mimo pozemek je vždy o něčem jiném, než s např s pracovními,ovčáckými atd. plemeny.A pokud se nepletu, tak propri se chce se psem takovým aktivitám věnovat.Na to je ten hovík naprosto super, i když samozřemě s 50ti kg samcem by agilitění nebyla rozumná zábava.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1
napsal(a):
Pastevec sice parádně pohlídá, ale nebude ani agilitit, ani sportovně kynologovat, ani např. záchranařit,ani............a pohyb s pastevcem mimo pozemek je vždy o něčem jiném, než s např s pracovními,ovčáckými atd. plemeny.A pokud se nepletu, tak propri se chce se psem takovým aktivitám věnovat.Na to je ten hovík naprosto super, i když samozřemě s 50ti kg samcem by agilitění nebyla rozumná zábava.
Přesně tak, navíc se k pastevci vážou i vyšší investice, např. do bytelného plotu.
napsal(a):
Labrador NENÍ hlídacípes. I když blafne za plotem, a někdo se ho múže i bát. Ale pokud chcete spolehlivého hlídače, musíte volit z pasteveckých plemen. Tato plemena mají hlídací schopnosti dány geneticky, není třeba je na tuto funkci nijak cvičit. Přijmou za své teritorium vaši zahradu, a budou ji i vše co je na ní bránit do roztrhání těla. Samozřejmě potřebují základní výchovu jako každý pes, ale cvičák pro ně není. Při správném vedení jsou to i výborní psi k dětem, kterým neublíží (raději odejdou někam stranou, když jim přestane být přítomnost dětí příjemná), a pohlídají je.
Můžu jen souhlasit Měla jsem SAO a malé poměrně malé děti Zbožnovala je vše pochopitelně pod dozorem,ale zcela bez problémů snesla ve svém teritoriu i jejich kamarády

napsal(a):
Jistě - ale tady je třeba se zamyslet, na co psa fakt chci. Chci spolehlivého hlídače, který opravdu nekompromisně zasáhne v případě útoku? Pokud si odpovím ano, pořídím pastevce. Pokud chci psa univerzála, tedy hlídače, agiliťáka, záchranáře, psa, kterého bude bavit sportovní výcvik, volím NO. Hovawart je fajn na hlídání, jak ho bude bavit sportovní výcvik a agility bude záležet na konkrétním jedinci.
vojtas89
napsal(a):
Napadl mě bernský salašnický pes
Naše sousedka měla fenku Berňáka a myslím, že se na hlídání taky moc nehodí. Byl to pes ťulpas. Od každého člověka, který šel kolem se nechala pohladit a jednou přišel den, kdy ji nějaký idiot otrávil. Já jen říkám, jakého BSP měla naše sousedka, jinak o tomto plemeni moc nevím. Nevím jestli je vůbec hlídací, ale ta fenka se nechala všechno líbit. Každý víkend k naší sousedce jely neteře, které měly asi 4 - 5 let a ty holky na něj normálně sedaly a nechávaly se vozit. Já nevím, ale já bych tohle zakazovala, protože tomu psovi ještě mohou ublížit.

Bernský salašnický měl hlídání v popisu práce. To, že dneska většinou nehlídají, je jiná.
Jejich nevýhodou je, že vypadají jako dobrosrdeční medvídci a tak budí malý respekt.
Švýcaráci hlídači až na vyjímky jsou, samozřejmě záleží také na výchově. Co se týká medvídka, existuje i krátkosrstá forma - velký švýcarský salašnický pes. Jeho nevýhodou pro většinu může být, že jeho pořizovací cena je o 1/3 vyšší než u Bernského salašnického psa (bavím se o štěněti s PP).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.5
vojtas89
napsal(a):
Napadl mě bernský salašnický pes
Berňáky mám 2.
Jednoho jsem od mala, stejně jako NO vedla sportovce - základní výcvik i obrany ho baví, ale stopovat fakt ne. Takže ano, on hlídá - protože k tomu byl veden od mala. Druhýho Berňáka jsem si brala jako týrance, jež tak skončil po útoku na vlastní paničku, která skončila s 14 stehy na krku. Proto i takovej ťulpes potřebuje výchovu a výcvik.
Respekt za plotem buděj, asi jako labrador - každej druhej si rád na medvídka sáhne. V našem případě na plot nikdo nesahá, protože náš pastevec to všem vysvětlí za Berňáky.
Další věc, s berňákem sportovku (cvičák) ano, ale omezeně a agility, běh apod. u berňáka opravdu nee - to je na oddělání kloubů. A chtít od Berňáka samo od sebe hlídat, no, to je spíše pohádka...

Pamatuju jednu berňačku. Hlídala u chalupy na horách, kde se zahrady neoplocují. Přesně věděla, kde je hranice pozemku, nikdy ho sama neopustila, nikoho na cestě si nevšímala, nikoho na pozemek nepustila. Když s námi šla na procházku, měla jsem chutě si toho medvídka pohladit, jen tak trochu uhnula hlavou a její pohled jasně říkal : Nestrkej sem tu pracku.
Tak si představuju bernského salašnického.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1
napsal(a):
Pamatuju jednu berňačku. Hlídala u chalupy na horách, kde se zahrady neoplocují. Přesně věděla, kde je hranice pozemku, nikdy ho sama neopustila, nikoho na cestě si nevšímala, nikoho na pozemek nepustila. Když s námi šla na procházku, měla jsem chutě si toho medvídka pohladit, jen tak trochu uhnula hlavou a její pohled jasně říkal : Nestrkej sem tu pracku.
Tak si představuju bernského salašnického.
No, tohle už je spíše růže mezi trním...
Toto chování u dnešních Berňáků člověk spíše nenajde, vlivem šlechtění se z hlídače udělal pes povahou goldena...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, tohle už je spíše růže mezi trním...
Toto chování u dnešních Berňáků člověk spíše nenajde, vlivem šlechtění se z hlídače udělal pes povahou goldena...
Právě proto nesnáším od chovatelů výraz "posunutí plemene". Bohužel spousta plemen je posunuta do pryč.
Mám obavu, že momentálně je na řadě howavart. Také už se dočtete, že jedinci tohohle skvělého plemene nehlídají.
A přitom to byla plemena na hlídání do evropských rozměrů. Pak se sem vozí plemena, která mají úplně jiné požadavky na prostor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1
napsal(a):
Právě proto nesnáším od chovatelů výraz "posunutí plemene". Bohužel spousta plemen je posunuta do pryč.
Mám obavu, že momentálně je na řadě howavart. Také už se dočtete, že jedinci tohohle skvělého plemene nehlídají.
A přitom to byla plemena na hlídání do evropských rozměrů. Pak se sem vozí plemena, která mají úplně jiné požadavky na prostor.
Zatím musím zaťukat, že všechny hovíky, které znám, hlídají... Kamarádka měla ChS a její odchov má do dnes a ta feňule hlídá pěkně
S tím "posunutím plemene" souhlasím. Také mám pocit, že se vše posouvá úplně blbým směrem - spíše kontraproduktivně...
Mě napadá Belgický ovčák máme jednoho belgického a dva německé a jsem s nimi naprosto spokojena !!! Vhodní k dětem celoročně na zahradu jsou to i ideální hlídači.... Doporučuji!!! nebo je krásný kříženec Belgičana a Německého ovčáka :) Pokud nejsou podmínkou PP.
Nebo kříženec Husky a Německý nebo Belgický ovčák :) tyto varianty také doporučuji na fotce Bo x NO Vynikající hlídač
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.5
monulec...
napsal(a):
Mám Belgické a Německé ovčáky... Na agility jedno z nejlepších plemen... Boreder Kolie je to taky pastevec... a je to super agiliťák !!! To co jste tu napsala je nesmysl !!!
Neplést si pojmy a dojmy...
Ovčák (bordera, australák) stádo pásl - držel stádo pohromadě a udával směr pastvy
Pastevec - stádo a člověka hlídal

monulec...
napsal(a):
Mě napadá Belgický ovčák máme jednoho belgického a dva německé a jsem s nimi naprosto spokojena !!! Vhodní k dětem celoročně na zahradu jsou to i ideální hlídači.... Doporučuji!!! nebo je krásný kříženec Belgičana a Německého ovčáka :) Pokud nejsou podmínkou PP.
Nebo kříženec Husky a Německý nebo Belgický ovčák :) tyto varianty také doporučuji na fotce Bo x NO Vynikající hlídač
Hlavně křížence, to je fakt nejlepší!
Co chodský pes? Hlídá, dá se s ním dělat agility, záchranařina, samozřejmě sportovní výcvik, k dětem se hodí, je menší než NO, tedy skladnější.
Pokud opravdu hlídače a máte zkušenost s výcvikem...tak opravdu nějakého pastevce a nebo to co hlídá mě...Moskevský strážní pes.Je to výborná hlídač,je s ním lepší domluva než třeba s kavkazanem.Na druhou stranu se nedá cvičit jak Německý ovčák,tohle je trochu jiná liga Moskevák se necvičí ale vychovává....a věřte že hlídat bude,a to velice rázně.Sejde na vašich zkušenostech a možnostech...ale když se nad tím zamyslím,je to vlastně blbost,kupte si howíka,doporučovat pastevce někomu kdo si sám neumí vybrat plemeno je asi šílenost....kdo viděl moskeváka v akci,ví o čem mluvím.....a super by jistě byl i německý ovčák,je chytrý,univerzálné,miluje děti.....rychle se učí ale i rychle zapomíná,na druhou stranu s trochou vůle ho zvládne i malá holka))Mnoho štěstí při výběru a pastevce asi vážně radši né....nic ve zlém
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Moskevák není pastevec, je to pouze kříženec pastevce.
Navíc u pastevce záleží s čím člověk má zkušenost. Ovčákářský výcvik - drill na pastevce moc neplatí...