Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Máme velkou zahradu a bydlíme na malé vesničce. Chtěla bych pejska který hlídá, ale zároveň bude mít rád děti. Teď momentálně děti 4 roky a 2 roky. A hlavně aby se snesl s jinými psy. Máme 2 Boloňské psíky. A mám špatnou zkušenost. Měli jsme fenu vlčáka kříženou s Aljašským malamutem. Opravdu nádherná i k dětem je úžasná, ale stěma psíkama se prostě nesnese a to že jsme ji přivezli jako štěňátko a byli pořád spolu tak na ně přesto začla útočit.Ani z žádnýma jinýma zvířatama se nesnese. A už nám jednoho pejska zakousla. Museli jsem je pouštět na etapy.A pořád sem trnula hrůzou jestli dětem někde neproběhnou. Nechtěla bych to zažít znovu. Prosím poraďte . Děkuji.
emagan
napsal(a):
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Máme velkou zahradu a bydlíme na malé vesničce. Chtěla bych pejska který hlídá, ale zároveň bude mít rád děti. Teď momentálně děti 4 roky a 2 roky. A hlavně aby se snesl s jinými psy. Máme 2 Boloňské psíky. A mám špatnou zkušenost. Měli jsme fenu vlčáka kříženou s Aljašským malamutem. Opravdu nádherná i k dětem je úžasná, ale stěma psíkama se prostě nesnese a to že jsme ji přivezli jako štěňátko a byli pořád spolu tak na ně přesto začla útočit.Ani z žádnýma jinýma zvířatama se nesnese. A už nám jednoho pejska zakousla. Museli jsem je pouštět na etapy.A pořád sem trnula hrůzou jestli dětem někde neproběhnou. Nechtěla bych to zažít znovu. Prosím poraďte . Děkuji.
Máte krom boloňáků nějaké zkušenosti s jinými psy, výcvikem atd. máte? Při výběru "hlídacího" plemene musíte počítat s tím, že je potřeba hodně důsledná socializace a samozřejmě nějaká základní poslušnost také. Není to o tom koupit si hlídací plemeno a nechat ho růst na zahradě, ještě ke všemu vedle dvou psů a dětí, ať se předvede sám.
Obecně skvělými hlídacími psi jsou pastevci - ale pokud jste nezvládli kříženou fenu, za sebe bych je rozhodně nedoporučovala.
Možná tak velký knírač, NO (německý ovčák), bílý švýcarský ovčák - ale počítejte s tím, že byli šlechtěni jako PRACOVNÍ plemena, sice Vám zahradu pohlídají, ale bez socializace, fyzického i psychického zaměstnání to s nimi prostě nepůjde.
My sme ji zvladali, to jste mě špatně pochopily. Ona poslouchá i toho 4letého syna poslouchala, ale nesnese se s ostatníma psama to nevím jak ji vycvičit na to aby měla ráda ostatní psi. Ve výcviku nebo poslušnosti to podle mě není. To je jako kdyby vy jste byli na něco alergický. Tak ona je alergická na všechna okolní zvířata.
Jinak je milionová. Ale na zvířata si prostě nezvykla.Měli jsme i kočky už kdyz byla jako štěně ale prostě se nám nepodařilo aby se snima snesla. Ze začátku si snima hrála a všechno a v pohodě a najednou čím byla starší na ně začla útočit.Nevím kde jsme udělali chybu.Protože jinak opravdu poslouchá na vodítku sní nebyli problémy na píštalku poslechla když jsme venku.
emagan
napsal(a):
Jinak je milionová. Ale na zvířata si prostě nezvykla.Měli jsme i kočky už kdyz byla jako štěně ale prostě se nám nepodařilo aby se snima snesla. Ze začátku si snima hrála a všechno a v pohodě a najednou čím byla starší na ně začla útočit.Nevím kde jsme udělali chybu.Protože jinak opravdu poslouchá na vodítku sní nebyli problémy na píštalku poslechla když jsme venku.
naučit psa, který nasnáší jiná zvířata, aby je měl rád nejde - jde ho naučit aby je v přítomnosti majitele toleroval, ale rád je mít nikdy nebude, a když s nimi bude bez dozoru, tak to stejně dopadne dřív nebo později špatně.
Ani si nemyslím, že byste někde udělali chybu - je normální, že štěně ještě nevraždí a nepere se, protože je to trdlo, ale dospěla, a toho malamuta v sobě prostě nezapře. Malamuti se až na vyjímky nesnesou s jinými psy nebo zvířaty, a mají abnormálně silný lovecký pud
My jsme měli k malým pejskům a dětem belgičana, konkrétně tervuerena. Byl skvělý, ke všem pejskům, kočkám, králíkovi i dětem se choval něžně a nechal si všechno líbit. Poslušnost vynikající, jen se musí počítat s jeho temperamentem a patřičně ho zaměstnat. Hlídač je taky výborný, ale v přítomnosti majitele se i k návštěvám chová přátelsky.
Také mám výbornou zkušenost s fenou chodského psa. Ta ač k nám přišla jako dospělá do smečky malých dospělých fen i psů, tak k nim byla velmi tolerantní a nebála jsem se jí s nimi nechat ani o samotě. Děti, kočky, králík... všechno bez nejmenších problémů. S hlídáním obdobné jako u toho BO, žádný trhač, ale štěkáním dokázala nezvané hosty odradit.
Měli jsme i kočky už kdyz byla jako štěně ale prostě se nám nepodařilo aby se snima snesla
tak jste s ní pracovali blbě a nebo vůbec .
Aby si nevšímal můj pes mých ostatních zvířat, to naučit lze. Bud' jste byla nedůsledná
nebo to neumíte a při dětech nebyl čas. (asi všechno)
Ze začátku si s nima hrála a všechno a v pohodě a najednou čím byla starší na ně začla útočit.
. . . Se zvířecími "hračkami" si hrála podle svého
.
Nevím kde jsme udělali chybu . . . .všude ! - pes se sám nic nenaučí - žádnej.
.Protože jinak opravdu poslouchá na vodítku sní nebyli problémy
Na vodítku psi poslouchávají.
rapotacka11
napsal(a):
Měli jsme i kočky už kdyz byla jako štěně ale prostě se nám nepodařilo aby se snima snesla
tak jste s ní pracovali blbě a nebo vůbec .
Aby si nevšímal můj pes mých ostatních zvířat, to naučit lze. Bud' jste byla nedůsledná
nebo to neumíte a při dětech nebyl čas. (asi všechno)
Ze začátku si s nima hrála a všechno a v pohodě a najednou čím byla starší na ně začla útočit.
. . . Se zvířecími "hračkami" si hrála podle svého
.
Nevím kde jsme udělali chybu . . . .všude ! - pes se sám nic nenaučí - žádnej.
.Protože jinak opravdu poslouchá na vodítku sní nebyli problémy
Na vodítku psi poslouchávají.
Tohle jsou kecy v kleci! Prostě jsou plemena, která mají zabíjení zvířat v sobě (malamut k nim patří), a genetiku můžete určitým způsobem potlačit, ale nezvrátíte ji - kavkazáka taky neodnaučíte hlídat svý teritorium.
Měla jsem chrty, a ti taky jako malí jedli s kočkama z jedné misky, chodili se mnou krmit ovce a slepice, ale v momentě kdy trochu dospěli, tak se v nich vzbudil silný lovecký pud, a pobili všechna zvířata, co se jim dostala do výběhu! S žádným jiným plemenem jsem neměla při odnaučování lovení větší problém (NO, BO, DB, NKO, ČSV), ale barzoji když měli příležitost tak prostě vraždili, protože na štvaní zvěře a lov byli vyšlechtění.
emagan
napsal(a):
Já se omlouvám, jestli jsem to napsala nějak moc drsně
Jinak - chápu to dobře - že chcete ještě k této feně dalšího psa? Nebo jak to je?
emagan
napsal(a):
Bojím se že pokud nezvládnete výchovu budete to mít jak přes kopírák.Sice nemůžu soudit jak jste to měli nastaveno,ale za chováním venkovní feny bych viděla žárlivost. Pokud jste preferovala bolonáky jako mazlíky ????? Já měla smečku 6 fen a největší lásla byla mezi SAO a jorčinkou
emagan
napsal(a):
Ne k ní určitě ne.Ale Andy už je starší (samozřejmě si přejeme aby tu s námi byla co nejdéle,protože je úžasná a všichni ji navzdory všemu milujeme i děti.)ale zjištuju možnosti.
Hodně jsem o Vašem příspěvku přemýšlela, a jediná plemena, která by se mi k Vám hodila, jsou Chodský pes a (možná?) Český horský pes. S PP samozřejmě.
monulec...
napsal(a):
A potřebujete čistokrevného,? nebo je Vám to jedno? Napadají mě plemena která se dají křížit a jsou z nich krásní psi, z vlastní zkušeností...!!!
To jakože si stříhnete vrh kříženců, abyste získala jednoho možná "krásného" psa ...? A co když z toho vyroste nějaký paskvil (hlavně povahou)? A co uděláte se zbytkem vrhu - necháte si je, sežerete je, nebo je pošlete kosmickou lodí do jiné galaxie ...?