Zdravíčko, přemýšlím o tom, že bych si pořídila štěně, mám doma roční kočku, se psy nemá žádný problém, ale i tak by mě zajímalo, jestli existuje nějaké psí plemeno, které by s kočkou výborně vycházelo. Je mi jasné, že je to hlavně o výchově, ale i tak se zeptám. Bydlíme v bytě 3+kk, proto bych chtěla psa max. střední velikosti. Minimální velikost by pak měla být 30 cm. A volili by jste ke kočce spíš fenu nebo psa? Nerada bych, aby jí pes něco udělal...
Moc děkuji za Vaše rady/tipy!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1
kristynak
napsal(a):
Zdravíčko, přemýšlím o tom, že bych si pořídila štěně, mám doma roční kočku, se psy nemá žádný problém, ale i tak by mě zajímalo, jestli existuje nějaké psí plemeno, které by s kočkou výborně vycházelo. Je mi jasné, že je to hlavně o výchově, ale i tak se zeptám. Bydlíme v bytě 3+kk, proto bych chtěla psa max. střední velikosti. Minimální velikost by pak měla být 30 cm. A volili by jste ke kočce spíš fenu nebo psa? Nerada bych, aby jí pes něco udělal...
Moc děkuji za Vaše rady/tipy!
Každý vychovaný pes je ke kočce vhodný
Kór, když bude od štěnda s ní vyrůstat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jsem psa, kočky nemusel, ale s kočkou téměř domácí se snášel velice dobře, lépe než s kocourem. Tomu sice taky neublížil, ale na jednom gauči s ním nespával - to s kočkou ano.
Teď mám fenu, výrazně lépe vychází s kocourem (toho i ošetřuje), kočku toleruje, občas prožene, ale neublíží.
Ze začátku bych měla spíš strach, aby kočka neublížila štěněti. Na plemeni zas tak moc nezáleží, vyhnula bych se teriérům, pro ty je kočka škodná a lovná.

To bych ani neřekla, určitě bych kočce nedotáhla lovce.

Lehce upřesním svou jednu větu - je to reakce na "na plemeni nezáleží". Záleží a dost. Nezáleží jestli pes nebo fena, podstatnější je temperament. A pokud se týká velikosti psa a faktu, že bude byťák - na velikosti nezáleží, naopak, velká plemena jsou klidnější. Záleží na zaměstnání, které mu poskytnete. A záleží, jak štěněti vysvětlíte, že kočka se nehoní, nežere, neotravuje.....
Mám dva velké psy, oba doma vítala smečka koček a soužití zcela v pohodě.
Máme obříka, fenku, kočky honívala a naše se drží raději na skříni. Teda na skříni mají naši kocouři bufet, jinak lítají hlavně venku a je jejich patro. Čubina je zase v přízemí. Jeden pes s kočkama jedl, druhý po nich tvrdě vyrážel. Ani jeden s nima nebyl od štěněte. Je to na tom, co psa naučíte a pohlídáte, aby po něm kočka nevyjela.
Naše kočka je na psy hodná.. Ona je vlastně hodná na všechny :) A je roční, takže je ještě pořád chováním takové kotě :) Nebojím se toho, že by štěňátku ublížila... To spíš naopak :) Budou chvíle, kdy spolu budou doma sami a já bych ráda zabránila nějaké tragédii.
Jinak napadají vás nějaké rasy, nebo kříženci?

napsal(a):
Lehce upřesním svou jednu větu - je to reakce na "na plemeni nezáleží". Záleží a dost. Nezáleží jestli pes nebo fena, podstatnější je temperament. A pokud se týká velikosti psa a faktu, že bude byťák - na velikosti nezáleží, naopak, velká plemena jsou klidnější. Záleží na zaměstnání, které mu poskytnete. A záleží, jak štěněti vysvětlíte, že kočka se nehoní, nežere, neotravuje.....
Mám dva velké psy, oba doma vítala smečka koček a soužití zcela v pohodě.
Vy jste podobná, jako naši mediální experti. Ti si taky z vyjádření vždycky vyberou jen to, co se jim hodí.
" Na plemeni zas tak moc nezáleží, vyhnula bych se teriérům, pro ty je kočka škodná a lovná. "
To je moje věta, vy jste si z ní vybrala jen to, že na plemeni nezáleží.
Jinak podle vás nezáleží na velikosti. Ano, větší plemeno může být klidnější. Nanese ale domů víc špíny, vypadá z něj víc chlupů, mokrý bude doma víc a déle smrdět, také v koupelně se se psem střední velikosti manipuluje lépe.
Jak vidět, každému záleží na něčem jiném.

kristynak
napsal(a):
Naše kočka je na psy hodná.. Ona je vlastně hodná na všechny :) A je roční, takže je ještě pořád chováním takové kotě :) Nebojím se toho, že by štěňátku ublížila... To spíš naopak :) Budou chvíle, kdy spolu budou doma sami a já bych ráda zabránila nějaké tragédii.
Jinak napadají vás nějaké rasy, nebo kříženci?
Tragédie bych se nebála. Kdyby štěně kočku ohrožovalo ( tomu nevěřím- spíš by ji otravovalo ), odebere se do "vyšších pater" - na skříň a podobně. Existují taky pro kočky všelijaké závěsy a houpačky pod strop s přístupovou cestou.
Nebo obyčejný kočičí sloup s pelíškem nahoře a pes se za ní nedostane. Spíš bych to viděla na "ohrožení interieru".

Co se plemen týče, záleží na vás, co chcete se psem dělat, jak moc má být temperamentní, chlupatý, barevný....... Plemen je opravdu hodně.
První dvě, která mě napadnou jsou střední pudl a střední knírač.
Co mám zkušenost, tak pokud štěně přijde do domácnosti s kočkou, vychová si ho kočka sama. Mám čsv, táta doma má kocoura, můj pes dostal jako štěně (byť v té době tak dvanáctikilové) přes čumák od kocoura a dneska kočky okázale ignoruje. Jeho matka cizí kočky vraždí, ale těch domácích si ani nevšimne.
Takže teriéry, chrty a seveřany (ti jsou stejně větší než střední) bych pro jistotu také vynechala, ale obecně bych se toho moc nebála.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1
Napadá mě kokr, golden (Zl. retrívr), labrador, boxer, irský setr, anglický setr (u setrů bych u chovatele žádala klidnějšího jedince - znám Iráky 4 a všichni jsou kliďasové) a pak klasika NO, BO...

A jiného ze španělů ? Ale nevím jak jsou na tom ostatní španělé se zdravím.

"Vy jste podobná, jako naši mediální experti. Ti si taky z vyjádření vždycky vyberou jen to, co se jim hodí.
" Na plemeni zas tak moc nezáleží, vyhnula bych se teriérům, pro ty je kočka škodná a lovná. "
To je moje věta, vy jste si z ní vybrala jen to, že na plemeni nezáleží".
Orionko, já jsem nereagovala na Váš příspěvek,ale na ten předchozí,kde wulfina píše, že na plemeni nezáleží - a to v době, kdy tam ten Váš ještě nebyl! A protože jsem nepoužila citaci příspěvku Wulfiny, tak jsem pro jistotu napsala dovětek svého vlastního příspěvku......jasné?
Dobrý den, bydlíme sice v domečku se zahradou, kočičku (nyní 1 rok)máme od kotěte (ze začátku byla v domě- od 1/2 roku převážně venku) a máme 2 letého westíka(takže teriera),ten doma i venku a není nejmenší problém.Naopak westík i kočka spolu rádi spí v jednom pelechu, hrají si spolu, jen musím dávat jím jídlo oděleně, westík ji to vždy sežere.
napsal(a):
Měla jsem psa, kočky nemusel, ale s kočkou téměř domácí se snášel velice dobře, lépe než s kocourem. Tomu sice taky neublížil, ale na jednom gauči s ním nespával - to s kočkou ano.
Teď mám fenu, výrazně lépe vychází s kocourem (toho i ošetřuje), kočku toleruje, občas prožene, ale neublíží.
Ze začátku bych měla spíš strach, aby kočka neublížila štěněti. Na plemeni zas tak moc nezáleží, vyhnula bych se teriérům, pro ty je kočka škodná a lovná.
přesně tak spíš hlídat štěndo před čičinou....ovšem záleží na povahách. Já osobně měla to štěstí,že tyhle vztahy byly bezproblémové a se psy se kamošila i kachna
napsal(a):
přesně tak spíš hlídat štěndo před čičinou....ovšem záleží na povahách. Já osobně měla to štěstí,že tyhle vztahy byly bezproblémové a se psy se kamošila i kachna