Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2014 12:08
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Ahoj mám dotaz. Našemu pejskovi (Perský chrt) je osm měsíců. Je pohodový, klidný a miluje dlouhé procházky. Problém je ale v tom, že když jej pustím na volné ploše pro pobíhání psů v parku uteče dost daleko. Žádné ke mně na něj moc neplatí.Když zavolám ke mně, podívá se na mě, ale nepřiběhne. Tak jdu dál, a jak už jsem od něj vzdálená dlouho, sám přiběhne, protože už se asi bojí, aby se neztratil.Co mám dělat, aby poslechl. Doma pomocí pamlsků v klidu poslouchá, venku na vodítku taky, ale jakmile je puštěný, je myšlenkami jinde, ale pořád se ohlíží, kde jsem abych se mu neztratila.

31.7.2014 12:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.121

M. Kubišová takhle o chrta přišla - dopravní nehoda.

31.7.2014 12:22
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Jasně, ale jde o to, kde člověk toho psa pustí, jestli u silnice, tak je asi jasné riziko dopravní nehody. V parku frekventovaná silnice není :D.

31.7.2014 12:45
pidla

XXX.XXX.140.207

zanulinek napsal(a):
Ahoj mám dotaz. Našemu pejskovi (Perský chrt) je osm měsíců. Je pohodový, klidný a miluje dlouhé procházky. Problém je ale v tom, že když jej pustím na volné ploše pro pobíhání psů v parku uteče dost daleko. Žádné ke mně na něj moc neplatí.Když zavolám ke mně, podívá se na mě, ale nepřiběhne. Tak jdu dál, a jak už jsem od něj vzdálená dlouho, sám přiběhne, protože už se asi bojí, aby se neztratil.Co mám dělat, aby poslechl. Doma pomocí pamlsků v klidu poslouchá, venku na vodítku taky, ale jakmile je puštěný, je myšlenkami jinde, ale pořád se ohlíží, kde jsem abych se mu neztratila.

Pořídili jste si chrta a ptáte se, proč běhá daleko? smajlík

Je mu osm měsíců. Počítejte s tím, že se mu ten akční rádius bude s věkem rozšiřovat. Že v parku není silnice, vám moc nepomůže, když váš miláček nabere stopu a zmizí dva kilometry daleko.

31.7.2014 13:04
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Tomu se nedivím,je jasné že chrt běhá daleko,ale chtěla jsem spíše vědět,jestli je vůbec nějaka šance ho naučit přivolání.

31.7.2014 13:17
pidla

XXX.XXX.140.207

zanulinek napsal(a):
Tomu se nedivím,je jasné že chrt běhá daleko,ale chtěla jsem spíše vědět,jestli je vůbec nějaka šance ho naučit přivolání.

Určitě je. Ale dá to mnohonásobně víc práce, než u nějakého "normálního" plemene. A hlavně: nečekejte nějakou zázračnou radu, kterou vám někdo přes internet dá a ono to bude fungovat. Je potřeba najít si nějakého dobrého výcvikáře, který má zkušenosti s prací s "netradičními" plemeny a pracuje pomocí pozitivní motivace, a pod jeho vedením na tom začít soustavně pracovat.

31.7.2014 14:57
jazzinka

XXX.XXX.41.2

pidla napsal(a):
Pořídili jste si chrta a ptáte se, proč běhá daleko? smajlík

Je mu osm měsíců. Počítejte s tím, že se mu ten akční rádius bude s věkem rozšiřovat. Že v parku není silnice, vám moc nepomůže, když váš miláček nabere stopu a zmizí dva kilometry daleko.

Jen pro pořádek, chrti nestopují, ale loví "očima".. ;-) což je ale akorát ten rozdíl, že nezmizí po stopě, ale jakmile zahlídne v dálce kočku (a občas loví i jedoucí auto na obzoru) . ;-)
Osobně jsem myslím žádného chrta, který by chodil v dospělosti na volno mimo oplocený pozemek, neviděla, asi budou geny v tomhle případě hodně silné. Ale zkuste se zeptat na diskuzním fóru adopce chrtů.

31.7.2014 15:07
pidla

XXX.XXX.140.207

jazzinka napsal(a):
Jen pro pořádek, chrti nestopují, ale loví "očima".. ;-) což je ale akorát ten rozdíl, že nezmizí po stopě, ale jakmile zahlídne v dálce kočku (a občas loví i jedoucí auto na obzoru) . ;-)
Osobně jsem myslím žádného chrta, který by chodil v dospělosti na volno mimo oplocený pozemek, neviděla, asi budou geny v tomhle případě hodně silné. Ale zkuste se zeptat na diskuzním fóru adopce chrtů.

Já vím, že "stopa" je v tomhle případě blbé slovo - uvědomila jsem si to, hned jak jsem ten příspěvek odeslala ;-)
A to já znám víc lidí, co chodí s chrty navolno. Natáhnou jim reflexní vestičky a jdou na procházku stylem, že chrti běhají kolem nich v okruhu několika kilometrů. Takže občas v dálce mezi stromy problýskne vestička, toť vše. Pak dojdou domů, někdy se k nim chrti připojí, jindy musí doma hodinku dvě počkat, než se jim psi vrátí z procházky... smajlíksmajlík
Nicméně tohle jsou lidi, kteří to prostě neřeší a jsou přesvědčení o tom, že s chrtem to jinak nejde. Jelikož vím, co vše se dá zvládnout s mnoha jinými plemeny i přes jejich vrozené vlohy, tak myslím, že i s tím chrtem by to šlo, pokud se na tom fakt hodně zamaká. Ale určitě je nemůže člověk pustit navolno všude, musí hodně pečlivě zvažovat možné okolnosti. A taky (což tu zatím nepadlo) je nezbytně potřeba umožnit chrtovi, aby své vlohy vybil jinde. Ideálně na coursingu.

31.7.2014 15:19
pidla

XXX.XXX.140.207

A jinak jestli je "perský chrt" saluka, tak těch potkávám párek u nás v lesoparku. Nezdrhají, drží se u majitele, prostě chovají se jako normální psi. Neznám tohle plemeno do podrobna, ale řekla bych, že ty povahy už budou asi dost použitelnější pro běžný život než třeba u greyhounda.

31.7.2014 15:27
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Jojo, chrti se orientují hlavně podle zraku. Ze začátku se u nás držel právě hodně, teď běhá spíše dál, ale když se zavolá doma ke mně přiběhne bez problému. Stačí aby někde létal sáček a letí za ním. smajlík Snad to zvládneme a chrt se nikam nezaběhne. Problém je právě v tom, kde ho pouštět, kromě parku jsem žádné lepší místo nenašla..Jedině pole, ale tam je ještě větší riziko, že uvidí nějakýho zajíce.

31.7.2014 15:52
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Jo coursing je super, jenže v našem městě taková možnost není a dělá se mu celkem blbě i v autě.. No a na cvičáku utíká permanentně do řeky. Navíc, máme ještě jednoho chrta, taky saluki tři roky a ten si při coursingu vyhodil celý koleno a má ho operovaný, takže se nám do toho zatím moc nechce. Možná až bude starší.

31.7.2014 16:06
pidla

XXX.XXX.140.207

zanulinek napsal(a):
Jo coursing je super, jenže v našem městě taková možnost není a dělá se mu celkem blbě i v autě.. No a na cvičáku utíká permanentně do řeky. Navíc, máme ještě jednoho chrta, taky saluki tři roky a ten si při coursingu vyhodil celý koleno a má ho operovaný, takže se nám do toho zatím moc nechce. Možná až bude starší.

Nejlepší způsob, jak zbavit psa nevolnosti v autě - začít jezdit někam, kde ho to bude děsně bavit ;-)

Že si váš starší pes při coursingu vyhodil koleno, není ani tak coursingem, jako spíš tím kolenem. Kdyby nechodil na coursing, stalo by se mu to pravděpodobně někde jinde. A hlavně je bez diskuze, že chrti ty své vlohy prostě vybít potřebují. Nemůžete čekat, že se bude na procházce prdošit u vás a koukat vám na kapsu jak mops. Buď mu umožníte "zalovit si" kontrolovaným způsobem, nebo si zaloví na procházce ve chvíli, kdy to budete nejmíň čekat. A pak je dost velká šance, že skončí někde pod autem.

31.7.2014 16:33
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Je mi jasné, jak se chová chrt a co k němu patřísmajlík, ale myslím, že když jej ze začátku budu pouštět v parku a pak nasadíme občas nějaký ten coursing, tak neudělám chybu. Chceme nejdříve zkusit výstavy, protože naše štěňátko se ještě k tomu bojí psů, takže se aspoň sblíží s výstavním prostředím a kdyby mu to nešlo, tak bude hold víc na závody. Není chyba v tom, že bychom nechtěli aby se se psy kamarádil, ale on hned začne couvat, a škubat hlavou do zadu, takže člověk jej musí držet a utěšovat.

31.7.2014 16:36
pidla

XXX.XXX.140.207

myslím, že když jej ze začátku budu pouštět v parku a pak nasadíme občas nějaký ten coursing, tak neudělám chybu
No pokud ho chcete hned od začátku učit, že od toho, aby se pořádně do dálky proběhl, je park, protože jiná možnost vybití loveckého pudu není...

31.7.2014 16:45
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Tak, když jej chci naučit na přivolání, tak si myslím, že v parku se bude soustředit víc, než na coursingu smajlík. Neříkám, že to nezkusíme, ale zatím budem nacvičovat výstavní postoj a přivolání, pak přejdeme třeba k coursingu.

31.7.2014 16:50
pidla

XXX.XXX.140.207

zanulinek napsal(a):
Tak, když jej chci naučit na přivolání, tak si myslím, že v parku se bude soustředit víc, než na coursingu smajlík. Neříkám, že to nezkusíme, ale zatím budem nacvičovat výstavní postoj a přivolání, pak přejdeme třeba k coursingu.

Tak ještě jednou a pomalu.
Chrt má pud běžet dopředu za kořistí. To je prostě fakt. Tenhle pud mu nezakážete, nevymlátíte ho z něj. Pokud ho chcete naučit přivolání, musíte mu taky umožnit (jindy), aby tento svůj pud vhodným způsobem uspokojil.

31.7.2014 16:56
zanulinek

XXX.XXX.96.11

To je mi jasný, že pud je pud a s tím nic neudělám, ale tak někde ho přece pustit musím, aby měl šanci běžet si kam chtěl. Myslím, že jedině, když se to vyzkouší bez vodítka, tak mám aspoň malou naději, že se ''ke mně'' naučí. Nechci z něj zase dělat cvičenou opici, to co se mi na chrtech líbí, je ta svobodomyslnost. Když jsem s ním přišla na cvičák, tak mi řekli, že každý pes se dá vycvičit, akorát prý majitel nesmí být moc citlivý a to se mi nelíbí, když tam chodí něm. ovčáci, tak ti potřebují úplně jiný přístup než chrti, navíc, ani nechápali proč se bojí a neporadili mi, jak ho to odnaučit, takže cvičiště tak na ...... Ještě jsem zapomněla dodat, že část plochy v parku je travnatá a pak na ni navazuje teď už poorané pole, takže se stejně musím dívat, aby náhodou běžek nějaký zajíc a až pak pouštět na volno.

31.7.2014 17:03
pidla

XXX.XXX.140.207

zanulinek napsal(a):
To je mi jasný, že pud je pud a s tím nic neudělám, ale tak někde ho přece pustit musím, aby měl šanci běžet si kam chtěl. Myslím, že jedině, když se to vyzkouší bez vodítka, tak mám aspoň malou naději, že se ''ke mně'' naučí. Nechci z něj zase dělat cvičenou opici, to co se mi na chrtech líbí, je ta svobodomyslnost. Když jsem s ním přišla na cvičák, tak mi řekli, že každý pes se dá vycvičit, akorát prý majitel nesmí být moc citlivý a to se mi nelíbí, když tam chodí něm. ovčáci, tak ti potřebují úplně jiný přístup než chrti, navíc, ani nechápali proč se bojí a neporadili mi, jak ho to odnaučit, takže cvičiště tak na ...... Ještě jsem zapomněla dodat, že část plochy v parku je travnatá a pak na ni navazuje teď už poorané pole, takže se stejně musím dívat, aby náhodou běžek nějaký zajíc a až pak pouštět na volno.

pud je pud a s tím nic neudělám, ale tak někde ho přece pustit musím, aby měl šanci běžet si kam chtěl
Ale dyť o tom píšu od začátku. COURSING!!! A pak se psem, který je vyběhaný a vylovený, můžete krásně cvičit přivolání. No anebo se smiřte s tím, že je to svobodomyslný chrt, takže si prostě bude běhat a zdrhat dle libosti a dřív nebo pozdějc ho něco přejede. Je jen na vás, jakým způsobem uspokojíte potřeby svého psa. Akorát si uvědomte, že kombinace "svobodný chrt" a "dobré přivolání" prostě není z principu možná.

každý pes se dá vycvičit, akorát prý majitel nesmí být moc citlivý
Hovadina největší. Naopak, citlivým a vnímavým přístupem se dá pes vycvičit nejlíp. I ten NO. Že NO snese i kopance a ostnáč, ještě neznamená, že to nejde jinak a líp.
Odkud jste?

31.7.2014 17:11
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Bydlíme cca. 30 km od Brna, přesné bydliště se mi nechce zveřejňovat. Taky jsem jim to řekla, že aby mi tam nějak drezůrovali psa tak na to fakt zvědavá nejsem. S NO tam zacházeli tak všelijak, na nějaké řvali, a nějaké pro jistotu kopli do čumáku, takže tam bych svého psa prostě nestrčila. Máme zaplacený poplatek, takže tam můžeme chodit kdykoliv, ale i tak, mají tam tak blbé oplocení, že chrt tam v klidu uteče buď do řeky, nebo takovým chodníčkem kolem zahrádek. Jinak děkuji za vysvětlení. s coursingem. Je pravda, že když ho pustím a je už unavený, poslechne i na to ''ke mně'' s pamlskem.

31.7.2014 17:28
pidla

XXX.XXX.140.207

zanulinek napsal(a):
Bydlíme cca. 30 km od Brna, přesné bydliště se mi nechce zveřejňovat. Taky jsem jim to řekla, že aby mi tam nějak drezůrovali psa tak na to fakt zvědavá nejsem. S NO tam zacházeli tak všelijak, na nějaké řvali, a nějaké pro jistotu kopli do čumáku, takže tam bych svého psa prostě nestrčila. Máme zaplacený poplatek, takže tam můžeme chodit kdykoliv, ale i tak, mají tam tak blbé oplocení, že chrt tam v klidu uteče buď do řeky, nebo takovým chodníčkem kolem zahrádek. Jinak děkuji za vysvětlení. s coursingem. Je pravda, že když ho pustím a je už unavený, poslechne i na to ''ke mně'' s pamlskem.

Hm, u Brna bohužel nikoho šikovného neznám... tedy mimo Martiny Klimešové, ale ta myslím cvičí jen agility. Každopádně jak to popisujete, tak na ten váš cvičák opravdu radši nepáchnout smajlík

Přesně tak, uspokojení potřeb psa je první podmínka toho, aby fungoval. A když to ještě zaonačíte tak, abyste vy byl ten, kdo mu tu možnost zalovit si dáte, tak máte z velké části vyhráno smajlík Doporučuju skvělou knížku:
http://www.plotknihy.cz/titul.php?titul=323

31.7.2014 17:33
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Super, kniha vypadá zajímavě. Jinak se třeba zkusím poohlédnout po nějakém coursingu v okolí, ale náš ''cvičák'' radši nenavštěvovat, protože se to podle mě ani cvičákem nazývat nedá.

1.8.2014 08:32
joripage

XXX.XXX.41.2

Ve městě vídám Barzoje a páníček s ním nemá jediný problém...naopak je to snad nejlépe vychovaný pes tady v okolí...Na jemný povel ho přivolá, pes se nijak nevzdaluje, max. metr před pánem. Takže si myslím, že je to o výchově, tak jako u každého plemene,-) Tenhle pár potkávám opravdu ráda, slušný člověk a vychovaný a milý pessmajlík

1.8.2014 09:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

zanulinek napsal(a):

V Brně a okolí se běhají coursingy a jejich treninky několikrát týdně, takže máte obrovkou výhodu! Když jsem měla Barzoje, tak krom možnosti běhat po 10 ha oploceným pozemku, jsem s nima ještě 1-2 do týdne na coursing jezdila. Myslím si, že pokud si někdo chce pořídit chrta, tak musí být schopný mu poskytnout odpovídající podmínky - vypustit psa do parku, a děj se vůle boží, je hodně špatné a ke psovi nezodpovědné řešenísmajlík

26.9.2014 22:49
kykyna

XXX.XXX.148.183

Zdravím! Odkud máte chrťando? ;-) mám stejně starou holčičku saluki. Přivolání je oravdu sporadické, ale já mám naštěstí ještě dva psy, kteří poslouchej luxusně, takže ona přiběhne s nimi. Vodítko prakticky nepoužíváme, chodí na volno pořád. Bydlíme na vsi a vylezeme rovnou na pole. Přivolání na velkou dálku zvládá dobře - horší je to na malou dálku - tím myslí, když například leze za lidma, kteří jdou kolem nás, nebo když se vydá do otevřených vrat - tak to neposlechne smajlík
Ale jinak rozhodně pozitivní motivace, vystihnout nejlahodnější pamlsek (my máme sušené vnitřnosti, smrdí jako hovado, ale malá by pro ně stála na hlavě - jinak vůbec není žravá). Panáčkovat, kravinařit, když chci, aby přiběhla, rozběhnout se opačným směrem, tlaskat,...to vše nám pomáhá a přijde.
Každý její příchod samozřejmě nejdříve důkladně promyslí - ale ony už jsou takové, nekonají nic hned, jsou hrdé a vše co dělají , pro ně musí mít smysl smajlík jinak si neškrtnete smajlík
kdysi jsem četla, že jen málokdo si troufne vypustit saluku z vodítka - my jsme ještě vodítko téměř nepotřebovali.
Ale jak říkám - mám k ní dva starší vycepované psy, ti ji naučili hodně - chůzi u nohy, čekej, ke mě, mazej, fuj....to vše je prakticky jejich zásluha.Ovšem má to i negativa - je na nich trochu závislá, takže nechce nikam bez nich, ale postupně+ už to odbouráváme.
Jinak je to má první saluka a zatím jsem ji úplně nepochopila... Nedá se srovnat, ani s ostatními chrty, je jedinečná, i když někdy působí namyšleně, je velice věrná a NIKDY se saluki netrestá smajlíksmajlík

26.9.2014 23:03
kykyna

XXX.XXX.148.183

kykyna napsal(a):
Zdravím! Odkud máte chrťando? ;-) mám stejně starou holčičku saluki. Přivolání je oravdu sporadické, ale já mám naštěstí ještě dva psy, kteří poslouchej luxusně, takže ona přiběhne s nimi. Vodítko prakticky nepoužíváme, chodí na volno pořád. Bydlíme na vsi a vylezeme rovnou na pole. Přivolání na velkou dálku zvládá dobře - horší je to na malou dálku - tím myslí, když například leze za lidma, kteří jdou kolem nás, nebo když se vydá do otevřených vrat - tak to neposlechne smajlík
Ale jinak rozhodně pozitivní motivace, vystihnout nejlahodnější pamlsek (my máme sušené vnitřnosti, smrdí jako hovado, ale malá by pro ně stála na hlavě - jinak vůbec není žravá). Panáčkovat, kravinařit, když chci, aby přiběhla, rozběhnout se opačným směrem, tlaskat,...to vše nám pomáhá a přijde.
Každý její příchod samozřejmě nejdříve důkladně promyslí - ale ony už jsou takové, nekonají nic hned, jsou hrdé a vše co dělají , pro ně musí mít smysl smajlík jinak si neškrtnete smajlík
kdysi jsem četla, že jen málokdo si troufne vypustit saluku z vodítka - my jsme ještě vodítko téměř nepotřebovali.
Ale jak říkám - mám k ní dva starší vycepované psy, ti ji naučili hodně - chůzi u nohy, čekej, ke mě, mazej, fuj....to vše je prakticky jejich zásluha.Ovšem má to i negativa - je na nich trochu závislá, takže nechce nikam bez nich, ale postupně+ už to odbouráváme.
Jinak je to má první saluka a zatím jsem ji úplně nepochopila... Nedá se srovnat, ani s ostatními chrty, je jedinečná, i když někdy působí namyšleně, je velice věrná a NIKDY se saluki netrestá smajlíksmajlík

Jinak co se týče toho vašeho couvání před psy... To jsme naštěstí nemuseli zažít - máme spoustu přátel pejskařů a už od jejích deseti týdnů se nacházela v situacích, že byla obklopená psy, se všemi si hrála, dolejzala... takže ona vesele vítá každého psa, kterého potkáme. Dokonce i psy za hradbou a vůbec jí nevadí, že zuřivě štěkají, nakrucuje se dál :-D Výstavy už jsme prošli dvě, dopadla báječně, akorát na druhé výstavě se jí nelíbilo v kruhu a cgtěla ven, ale nevytkli nám to a postoj jsme nikdy netrénovali a přesto krásně stojí smajlík
moc bychom si přáli, aby se mohla věnovat dostihům, jenže nic není blíže než 100km smajlík
A ona špatně snáší jízdu autem, takže tam se zatím nehodlám vydat, Jinak v autě jezdíme odmalička témeř obden a zatím jí není dobře pořád.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2014 09:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když jsme měli v rodině chrty, žádný coursing neexistoval. Jezdilo se s nimi na závody - byli docela dobří.
Ideální způsob venčení ( i tréninku ) byl ten : Na veliké louce, dva "venčiči", každý na jednom konci a chrty si mezi sebou posílali. Každý měl jednak výborné pamlsky a pak, když se k němu pes rozeběhl, udělal pár kroků, jako, že před ním utíká a navázal ho na sebe. Fungovalo to dobře. Po hodině byli psi vyběhaní, šli na vodítko a domů. Chrti jsou rychlíci, ale žádní vytrvalci, ale musí mít za čím běžet. Jen tak pobíhat někde v parku, to je fakt neuspokojí.

12.10.2014 15:59
zanulinek

XXX.XXX.96.11

Salukáčka máme ze Slovenska - chovná stanice Tall Afar. bojí se stále, ale přivolání se trošku zlepšuje. Doma udělá na pamlsek všechno a venku je to horší no. :) Jednu výstavu máme už taky za sebou - V2, protože nechtěl ukázat zoubky(strašně se bál paní rozhodčí a těch všech pesanů kolem). To už má 10 měsíců a bání je pořád na stejné úrovni, i když chodíme ven mezi pesany.

18.10.2014 10:51
kykyna

XXX.XXX.148.183

Tak to mě mrzí... oni jsou často rezervované. Já mám holku od Semil, stanice Kyaxarés. Ráda bych se s vámi seznámila, aspoň přes PC, pokud byste chtěla smajlík Moc lidí od saluk neznám, spíše nikoho smajlík Můj email - reproduktor@seznam.cz a jestli máte FB, tak jsem tam jako Kristýna Mestlová. Budu moc ráda smajlík
Mě hodně mrzí ta jízda autem, protože jezdíme pořád a je to problém..
Zoubky na výstavě taky ukázala tím stylem, že jsem jí rozevřela tlamu a ona se mi bránila, ale posuzovatelka to pochopila... Navíc jsme neměli žádnou konkurenci vzhledem k málopočetnosti, takže VN1. Ae výstavy nás moc nebaví, prakticky jsem vyrazila jen kvůli kámošce, co je sjíždía uvrtala mě smajlík Airin se nudí a je otrávená...

18.10.2014 10:52
kykyna

XXX.XXX.148.183

Jinak stanici Tall afar znám z internetu, s paní jsme si kdysi psali, když jsem o saluce ještě jen snila smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík