Zdravým
Poraďte prosím,pořídil jsem si pejska,je mu 10 mesíců, při výcviku nedokážu udržet pozornost pejska. Zkoušel jsem snad vše, zajímá ho všechno kolem. Na přivolání zareaguje až tak na třetí přivolání. A jde pomalu a připadá až znechuceně. Koupil jsem peška, míček na šňůře, řidítka na kousání. Zkoušel jsem hadrem rozdráždit prostě nic nezabírá. Na zahradě blbne jak pako a výjdeme na pole a nic nezabírá. Nevím si už rady.
A ještě mě napadla jedna věc: pomalá chůze a pomalé pohyby můžou být spíš než projevem nechutě snahou uklidnit vás, odvrátit hrozící konflikt. Typicky to dělá pes potom, co na něj člověk zařve, spoustě psů stačí jen napjatý postoj člověka. A pak se člověk se psem řítí do spirály: pes po přivolání nepřijde - člověk je naštvaný - pes přichází pomalu - člověka to naštve ještě víc... atd. atd. Po pár opakováních už pes chodí pomalu preventivně.
matej28
napsal(a):
Dočetl jsem se tady v článku, zkusit nemluvit ,neřvat a změnit postoj.. Tak jsem si zkusil kleknout a tleskat. Reakce stejná. Prostě mě má na "háku".
Pozornost si nevynutíte. Ani klečením a tleskáním, ani vnucováním hraček. Pozornost musí vyjít od psa, čím víc se vy snažíte si jeho pozornost vynutit, tím menší on má důvod vám ji věnovat. A pokud vás má "na háku", tak děláte něco špatně. Vy, ne pes. To prosím neberte jako navážení se, nemyslím to zle, ale dokud nepřestanete podvědomě házet vinu na psa ("má mě na háku"), tak se nepohnete z místa ;-)
Mimo zmíněné knížky Jak trénovat nemožného psa ještě hodně doporučuju knížku Františka Šusty Trénink je rozhovor. Ten výše odkazovaný článek na equichannelu je z ní.