Dobrý den, potřebovala bych pomoci při výběru vhodného psa.
S přítelem se stěhujeme do baráčku s obrovskou zahradou. Už jednoho pejska mám - čivavu (kluka). Pesan je už šestiletý, zvyklí na svůj klid a pohodu, takže potřebuji psa, který mi ho hnedle nezakousne. Prioritní je pro mě, aby byl pes vhodný do rodiny s dětmi a respektoval ostatní zvířata - psy, koně až na druhé místě je hlídání.
Přemýšleli jsme o následujících plemenech: labradorský retrívr (ale bojím se, aby mu nebylo smutno) a bandog (kterého jsme zavrhli pro jeho "nesnášenlivost" s ostatními zvířaty). Já jsem také chtěla bernského salašnického, ale přítel takové "tele" nechce.
Vím, že je vše hlavně otázkou výcviku - pes na cvičák bude chodit stoprocentně, hledám však plemeno, kterému bude vyhovovat náš životní styl (přítel je přes den v práci, já zatím také, ale plánujeme rodinu, takže pak budu převážně doma).
Ubytování přizpůsobím psovi - může být v boudě venku, v otevřeném "zádveří", v kotelně, v pergole...možností máme dost, přizpůsobíme to psovi - co mu bude vyhovovat. Raději nějaké střední plemeno, ale není to podmínkou. Psovi se budeme věnovat po příchodu z práce - což je rozdílné např. v létě, kdy můžeme chodit na procházky i na dvě hodiny či ho můžu vzít s koněm ven se proběhnout na vyjížďku (to ale jen v případě, že by to pejska bavilo, není to podmínkou). V zimě je to omezené počasím a světlem (není u nás park, budeme odkázaní na les, louky a pole)- ale pes bude mít k dispozici pozemek o skoro 4 500 m2, takže nebude jen na nějakém dvorečku. Případně můžeme pozemek v půlce useknout, záleží opravdu na pesanovi.
Děkuji za Vaše názory
Po přečtení nároků jsem zjistila, že by vám prakticky vyhovoval jakýkoliv pes, který se vám líbí, neboť vše chcete přizpůsobit psovi :). Jedinou podmínku, kterou vnímám je, aby vám nezakousl dítě ani psa :). Takže hledejte ve vrhu klidné a rozhodně ne dominantní štěně. Pak bych se vyhnula všem ostřejším teriérům, jako např.foxíkovi, amstafovi, velteriérovi, německému loveckému teriérovi apod.. Jinak vaše požadavky jsou opravdu spíše o výchově a výběru konkrétního štěněte z vrhu a po jakých povahových rodičích... Pokud budete mít specifičtější nároky, napište, třeba se k něčemu ještě dobereme.
dotazopicka
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych pomoci při výběru vhodného psa.
S přítelem se stěhujeme do baráčku s obrovskou zahradou. Už jednoho pejska mám - čivavu (kluka). Pesan je už šestiletý, zvyklí na svůj klid a pohodu, takže potřebuji psa, který mi ho hnedle nezakousne. Prioritní je pro mě, aby byl pes vhodný do rodiny s dětmi a respektoval ostatní zvířata - psy, koně až na druhé místě je hlídání.
Přemýšleli jsme o následujících plemenech: labradorský retrívr (ale bojím se, aby mu nebylo smutno) a bandog (kterého jsme zavrhli pro jeho "nesnášenlivost" s ostatními zvířaty). Já jsem také chtěla bernského salašnického, ale přítel takové "tele" nechce.
Vím, že je vše hlavně otázkou výcviku - pes na cvičák bude chodit stoprocentně, hledám však plemeno, kterému bude vyhovovat náš životní styl (přítel je přes den v práci, já zatím také, ale plánujeme rodinu, takže pak budu převážně doma).
Ubytování přizpůsobím psovi - může být v boudě venku, v otevřeném "zádveří", v kotelně, v pergole...možností máme dost, přizpůsobíme to psovi - co mu bude vyhovovat. Raději nějaké střední plemeno, ale není to podmínkou. Psovi se budeme věnovat po příchodu z práce - což je rozdílné např. v létě, kdy můžeme chodit na procházky i na dvě hodiny či ho můžu vzít s koněm ven se proběhnout na vyjížďku (to ale jen v případě, že by to pejska bavilo, není to podmínkou). V zimě je to omezené počasím a světlem (není u nás park, budeme odkázaní na les, louky a pole)- ale pes bude mít k dispozici pozemek o skoro 4 500 m2, takže nebude jen na nějakém dvorečku. Případně můžeme pozemek v půlce useknout, záleží opravdu na pesanovi.
Děkuji za Vaše názory
A co takhle nějaký opuštěný pejsek z útulku...bude vděčný, že má páníčka a na výběr jich máte přehršel.
Ke koni potřebujete psa, který bude dobře ovladatelný a nebude mít tendence lovit. Navíc sportovní plemeno, které vydrží fyzickou zátěž. Takže bych vyloučila bernského salašníka a všechny podobné "medvědy" - vyjížďka s koněm je zlikviduje :-D - zejména v teplém počasí. Osobně bych se asi rozhlédla v útulku po nějakém lehčím nohatém kříženci (ale pozor na křížence seveřanů). Upřednostnila bych příměs krve NO nebo i toho labrouše - tam je předpoklad, že pes bude dobře ovladatelný. Z plemen mne napadá třeba portugalský vodní pes - velmi bezproblémová povaha, možná flat - je lehčí než vámi navrhovaný labrador, možná australský honák - tam bych se informovala na povahu, borderka, kelpie - ty potřebují ale dost zaměstnání. Těch plemen je samozřejmě víc, zjistěte si vždy maximum informací, než se rozhodnete.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jelikož zadavatelka psala že běhání u koně není podmínkou tak by ten labrador vhodný byl ,jen na ty běhy u koně se nehodí ,ale krátkou vyjíždku lehkým tempem by občas ten můj klidně dal.