Ahoj, potřebuju pomoct s výběrem psa. Měl by být venkovní (samozřejmě s možností schovat se před mrazem) u domu s malým dvorkem ale pravidelnými denními procházkami (pravidelné, ale žádný jogging). Neměl by mít sklony k utíkání, neměl by to být nějaký služební pes, se kterým je nutno lítat po cvišti. Pravdou je, že výcvik obecně majitelé moc neřeší, tak aby majitele nesežral. Měl by tedy být spíš přátelské klidnější povahy, víceméně bezúdržbový. Pokud možno moc neštěkavý. Měli jsme dobré zkušenosti s Bernským salašnickým, ale bohužel nemají moc velkou délku života. Prostě hledám spíš nějakého společníka než ostrého hlídače, který nebude trpět, když budou majitelé přes den v práci a on bude sám na dvorku.
noe
napsal(a):
Co takhle hledat mezi podobnými plemeny? Leonberger, bernardýn, eurorasier, nebo i slovenský čuvač, flanderský bouvier.akita, kolie, z menších pak např. šiba inu.
Požadavek na snadno cvičitelné neutíkací a neagresivní plemeno... a vy doporučíte akitu a šibu? Pevně doufám, že si jen děláte srandu!
Pro zadavatele/zadavatelku: Já bych doporučila některého špice.
canis lupus
napsal(a):
Špic není bezudržbový a dost štěká. Vyberte si v utulku, kde o psech něco vědí a řeknou Vám to. Tam jsou psi zvyklí v bytě, kteří už nemají velké nároky jako štěňata.
Špic je zhruba stejně náročný na údržbu jako berňák, možná ještě míň. Pokud se tedy bavíme o klasickém špicovi (velký, vlčí) a ne o keeshondovi.
Co znám špice, tak uštěkaní bývají hlavně ti mrňaví. I když sklon ke štěkání mají všechny rázy, to je pravda.
Corgíci jsou roztomilí, ale bála bych se zdraví. Pár jich znám osobně a každý z nich má nějaký problém s pohybovým aparátem. Při jejich postavě není divu...
Hm, tak to se vám bude špatně vybírat vhodné plemeno, protože každé plemeno má své odpůrce, zastánce, každý má jiné zkušenosti (pejskaři) a ke všemu máte malé nároky, které dávají velký prostor pro spekulace, co vlastně hledáte :). Rádců tu je koukám dostatek, tak třeba na něco ideálního přijdou, ale pochybuji, že se shodnou :)...
Uživatel s deaktivovaným účtem

i když vám ho zase budou všichni vyvracet ,tak doporučuji labradora. Když vyberete z dobré chovky z předpokladem dobrého zdraví tak by neměl odejít tak brzo jako berňák. BSP mám ráda přijdou mi s labíšema povahově trošku podobní. Labrador sice rád cvičí a dobře se učí ,ale zas mě nepřijde tak úplně nutné chodit s ním na cvičák pokud někdo nechce.
napsal(a):
i když vám ho zase budou všichni vyvracet ,tak doporučuji labradora. Když vyberete z dobré chovky z předpokladem dobrého zdraví tak by neměl odejít tak brzo jako berňák. BSP mám ráda přijdou mi s labíšema povahově trošku podobní. Labrador sice rád cvičí a dobře se učí ,ale zas mě nepřijde tak úplně nutné chodit s ním na cvičák pokud někdo nechce.
To záleží, na jakého labradora by zadavatelka narazila. Jsou labíci "salámisti", kterým stačí procházky a občas trošku házet míček, a pak jsou akční torpéda rotující prostorem nadzvukovou rychlostí. Z těch druhých by se člověk bez pořádného výcviku zbláznil.

pidla
napsal(a):
To záleží, na jakého labradora by zadavatelka narazila. Jsou labíci "salámisti", kterým stačí procházky a občas trošku házet míček, a pak jsou akční torpéda rotující prostorem nadzvukovou rychlostí. Z těch druhých by se člověk bez pořádného výcviku zbláznil.
ten můj je zrovna ten rotující sud ale stejně proti jiným plemenům je to pohodář. Sice s ním výcvik dělám ,ale pokud se mu budou věnovat jinak tak by to taky šlo ,hlavně se nechce nudit ,ale je jedno jestli dělá lovecký výcvik což mého baví ,ale děláme i jiné blbosti jen tak pro srandu , učí se rychlostí blesku a všechno si pamatuje. Jsou to psi kteří potřebují lásku a kontakt s pánem, výcvik nutně mít nemusí ,ono ho stejně dobře jako cvičení baví třeba rozlišovat předměty podle jmen ,vyhledávat věci schované na zahradě ,tancovat ,podávat mě telefon ,otvírat dveře atd . záleží na fantazii majitele , kromě skoků a dálkových běhů se tihle psi hodí naprosto pro všechno.
Myslím, že za úvahu stojí i Český fousek, v poslední době trochu opomíjené plemeno. Je téměř bezúdržbový, rychle se učí, hlídá spíš štěkotem, ale zase není moc "uřvaný", doma neuvěřitelně klidný a celoročně může být venku. Problém může nastat s lovecký instinktem, ale řekl bych, že se dá potlačit trochou výcviku. Měl jsem kdysi fenku, která naopak neměla o zvěř výrazný zájem (což v myslivosti naopak byla nevýhoda). Byla náruživá aportérka a milovala vodu. A kromě očkování nepotřebovala veterináře. V minulosti byl větší problém jen s lysivostí, ale současná situace už je o hodně lepší.