Národní plemeno našich sousedů má všechny typické vlastnosti honiče.
Je neúnavný, vytrvalý, rychlý a rád se rozhoduje samostatně.
Kopov je plemeno, o kterém myslivci říkají, že není příliš vhodné pro začátečníky.
Potřebuje spravedlivé, důsledné a pevné vedení.
Zdroj: http://hobby.idnes.cz/slovensky-kopov-029-/atlas-psu.aspx?c=A090327_134747_atlas-psu_tyn
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vhodný by byl slovenský čuvač. Kopov je výrazně lovecký pes.
napsal(a):
Vhodný by byl slovenský čuvač. Kopov je výrazně lovecký pes.
suvac sa mi zda lepsi skor k ovciam a k dobytku.Ja ho chcem (resp. ich chcem-ked uz tak kupim dvoch) skor k hydine.Hysy sliepky.obavam sa najviac kun a cuvac mi nepripada ako typ psa ktory bude nahanat kuny a potkany.Koli tomu ma skor napadol kopov alebo nejake male polovnicke plemeno.lenze tam mam velku obavu ze dom je na samote a keby zbadali lisku by neodolali svojim pudom a vratili by sa po tyzdni alebo vobec.

karpos
napsal(a):
suvac sa mi zda lepsi skor k ovciam a k dobytku.Ja ho chcem (resp. ich chcem-ked uz tak kupim dvoch) skor k hydine.Hysy sliepky.obavam sa najviac kun a cuvac mi nepripada ako typ psa ktory bude nahanat kuny a potkany.Koli tomu ma skor napadol kopov alebo nejake male polovnicke plemeno.lenze tam mam velku obavu ze dom je na samote a keby zbadali lisku by neodolali svojim pudom a vratili by sa po tyzdni alebo vobec.
myslím že když si koupíte kopova ,nebudete řešit kuny proto že už nebudete mít slípky .Vycvičit loveckého honiče je dost náročné , netvrdím že to je nemožné , ale představa toho že vypustíte dva kopovy mezi drůbež a oni si jí nebudou všímat je značně naivní. ono i psy neloveckého plemene musíte vycvičit jinak vám slepice může zlikvidovat i pudl.Na potkany si obstarejte pořádného kocoura . Z kunami je to dost těžké ,málokterý pes jí sám od sebe uloví, většinou jsou to potvory šikovný a stejně se všude dostanou, nám se docela osvědčil německý ovčák , vyháněl všechno ,i když stejně ztráty na drůbeži byly, protože kam se dostane kuna se prostě nedostal pes.
karpos
napsal(a):
No pokud koupíte dva kopovy (či podobné lovecké plemeno), tak opravdu nebudete mít problém s liškami a kunami. Protože budete velmi brzy bez drůbeže.
A jestli jsem dobře pochopila, tak máte pozemek neoplocený. V tom případě si nepořizujte psa žádného.
pidla
napsal(a):
No pokud koupíte dva kopovy (či podobné lovecké plemeno), tak opravdu nebudete mít problém s liškami a kunami. Protože budete velmi brzy bez drůbeže.
A jestli jsem dobře pochopila, tak máte pozemek neoplocený. V tom případě si nepořizujte psa žádného.
st pozemku je oplotena a cast nie.dom je na samote cize kludne psy mozu behat volne.

karpos
napsal(a):
st pozemku je oplotena a cast nie.dom je na samote cize kludne psy mozu behat volne.
v tom případě že spoléháte na to že dům je na samotě a psi mohou běhat volně si žádného psa nekupujte. Za prvé každý pes když má možnost a zvykne si na to půjde se podívat po zvěři a zalovit si ,i když to zrovna nemusí být lovečák ,za druhé co když kolem té samoty někdo půjde třeba na výlet ,co když ho vaši psi napadnou ,co když napadnou děti nebo jiného psa se kterým se tam někdo půjde projít. Psi by si měli pořizovat jen lidé ohleduplní a zodpovědní ,člověku který nechá psa lítat někde po lesích a loukách a spoléhá na to že je na samotě nepatří do ruky ani čivava natož nějaký velký pes.
karpos
napsal(a):
psi nemůžou volně bez dozoru běhat NIKDE kromě majitelova pozemku, který je mimo honitbu - všichni co si tohle mysleli o ně přišli, nebo později běhali po soudech, když pes někoho napadl, způsobil dopravní nehodu nebo něco podobnýho.
Pokud chcete psa na ohlídání vlastních zvířat (proti zvířecím škůdcům) a přitom ještě ohlídat dům - toto rozhodně nesplňuje lovecké plemeno (kopov), ale plemeno pastevecké (šarplaninec, středoaziat, kavkazák, čuvač......). Tato plemena ale vyžadují dobré oplocení, protože mají tendenci si svoje teritorium zvětšovat, tzn. pokud někdo půjde kolem, jsou schopni ho napadnout jako vetřelce. S velkou pravděpodobností pochopí, že domácí zvířata se neloví (ani to nemají v povaze), naopak budou likvidovat škodnou - cizí kočky, kuny, lišky, psy, jezevce (potažmo i lidi). Ale pokud nemáte opravdu dobře oplocený pozemek, pak si takovéto psy nepořizujte - ušetříte si tím mnoho starostí.
pvc
napsal(a):
Pokud chcete psa na ohlídání vlastních zvířat (proti zvířecím škůdcům) a přitom ještě ohlídat dům - toto rozhodně nesplňuje lovecké plemeno (kopov), ale plemeno pastevecké (šarplaninec, středoaziat, kavkazák, čuvač......). Tato plemena ale vyžadují dobré oplocení, protože mají tendenci si svoje teritorium zvětšovat, tzn. pokud někdo půjde kolem, jsou schopni ho napadnout jako vetřelce. S velkou pravděpodobností pochopí, že domácí zvířata se neloví (ani to nemají v povaze), naopak budou likvidovat škodnou - cizí kočky, kuny, lišky, psy, jezevce (potažmo i lidi). Ale pokud nemáte opravdu dobře oplocený pozemek, pak si takovéto psy nepořizujte - ušetříte si tím mnoho starostí.
ikdy som nespominal ze by som si chcel zaobstarat stredoazijata. Samozrejme ze ten musi byt v zabezpecenom objekte. a tou ochranou domu nemyslim aby tie psy utoicili.a boli agresivne.staci ked budu na vecer v tej oplotenej casti a upozornia na seba brechanim.a cez den nech sa motaju aj po tej neoplotenej casti( mojho pozemku) a svojou pritomnostou nedovolili liskam chodit na obed
karpos
napsal(a):
ikdy som nespominal ze by som si chcel zaobstarat stredoazijata. Samozrejme ze ten musi byt v zabezpecenom objekte. a tou ochranou domu nemyslim aby tie psy utoicili.a boli agresivne.staci ked budu na vecer v tej oplotenej casti a upozornia na seba brechanim.a cez den nech sa motaju aj po tej neoplotenej casti( mojho pozemku) a svojou pritomnostou nedovolili liskam chodit na obed
na to, že se budou zdržovat na neoplocené části pozemku normálně zapomeňte - to byste musel mít tzv. neviditelný plot, a psi na krku stabilně elektrické obojky, jinak toho nelze docílit. Jinak se psi seberou, a půjdou si někam na špacír, a že vám tam lišky rabují kurník jim bude šumafuk.
karpos
napsal(a):
Tak v tom případě, že nechcete v podstatě hlídat ani dům ani zvířata, Váš požadavek, aby pes štěkal (ohlásil vetřelce) stačí téměř jakékoliv plemeno (třeba šeltie, jezevčík.....). Teoreticky odradí i případné zvířecí škůdce, pokud bude navolno se zvířaty (zase problém, aby to bylo plemeno, co nebude honit drůbež, respektive se u těch zvířat nudit - pak Vám je z legrace bude honit jakýkoliv pes). Osobní zkušenost - liška (nebo jezevec) přes noc odnesla z otevřeného kozího domečku, kde bylo stádečko koz navolno, 2 kůzlata a pes byl vedle v kotci (bohužel) a další 5 m odtamtud za plotem. A jak Vám tu většina lidí píše, nepočítejte s tím, že se Vám bude jakýkoliv pes držet na neoploceném pozemku. Osobní zkušenost - pes se drží u mě, protože mě má rád, v okamžiku, kdy je za 150 cm vysokým plotem srna, jde za ní. Samozřejmě pes je ovladatelný a odvolatelný, ale když s ním jde jiný pes ze smečky, tak jsou v trapu všichni, plot neplot. A jak se jednou pes naučí chodit sám na procházky, tak máte dost velký problém.
A samozřejmě v okamžiku, kdy pořídíte psy dva a budete normálně chodit do práce - nechci Vás strašit, ale to je opravdu utopie. Necháte 2 pubertální štěňata byť v oploceném pozemku s malými zvířaty - to se rovná genocidě. Psi si prostě ze své přirozenosti budou chtít hrát, byť by ve Vaší přítomnosti chápali, že mají nechat zvířata na pokoji, v okamžiku, kdy tam nebudete a nebudete je moct korigovat, tak si jednoduše hrát budou. A to tak, že v nejlepším případě zvířata zbaví srsti, peří, v horším je umordují. A pak se budou zase nudit a budou vymýšlet, jak se dostat za plot, když tam zrovna přeběhla srna, zajíc. Takže začnete psy zavírat do kotce a v ten moment začnou drůbež likvidovat ostatní predátoři, protože psi budou zavření.

pvc
napsal(a):
Tak v tom případě, že nechcete v podstatě hlídat ani dům ani zvířata, Váš požadavek, aby pes štěkal (ohlásil vetřelce) stačí téměř jakékoliv plemeno (třeba šeltie, jezevčík.....). Teoreticky odradí i případné zvířecí škůdce, pokud bude navolno se zvířaty (zase problém, aby to bylo plemeno, co nebude honit drůbež, respektive se u těch zvířat nudit - pak Vám je z legrace bude honit jakýkoliv pes). Osobní zkušenost - liška (nebo jezevec) přes noc odnesla z otevřeného kozího domečku, kde bylo stádečko koz navolno, 2 kůzlata a pes byl vedle v kotci (bohužel) a další 5 m odtamtud za plotem. A jak Vám tu většina lidí píše, nepočítejte s tím, že se Vám bude jakýkoliv pes držet na neoploceném pozemku. Osobní zkušenost - pes se drží u mě, protože mě má rád, v okamžiku, kdy je za 150 cm vysokým plotem srna, jde za ní. Samozřejmě pes je ovladatelný a odvolatelný, ale když s ním jde jiný pes ze smečky, tak jsou v trapu všichni, plot neplot. A jak se jednou pes naučí chodit sám na procházky, tak máte dost velký problém.
Omouvám se za odbočení : Ale zajímá mě jaké máte kozy a kolik ? Zdá se mi docela nepochopitelné, že by stádečko koz neuhájilo kůzlata před liškou - o jezevci nemluvě. Nechci váš příspěvek zpochybnit, jen je to k nevíře.
Klasické kozy, směska, ale normální velikost, ne žádné zakrslé (bílá křížená s burákem, hnědá krátkosrstá, AN). Taky jsem tomu nevěřila, dokonce je vůdčí koza celkem ranařka. Ale jinak si úbytek kůzlat vysvětlit nedovedu, než že je odnesl jezevec x liška. Večer kůzlata 4, ráno 2 (od té kozy ranařky). Nikde stopa krve, chlupy, nic. Pozemky mám komplet oplocené, ovčím pletivem. Za cca 2 měsíce mi takto zmizelo měsíc! staré kůzle (bylo ve stádě s kozama a ovcema) přímo z pastvy za bílého dne. Nevím, jestli kozy sice hlídají, ale když mají kůzlat víc, tak to jedno neřeší - netuším. Spíš mě naštvalo, že jsem zavřela psy, aby stádo nerušili během porodů, bahnění, a ono tohle. A ovcím se neztratilo nic - asi tím, že jich je víc.

pvc
napsal(a):
Klasické kozy, směska, ale normální velikost, ne žádné zakrslé (bílá křížená s burákem, hnědá krátkosrstá, AN). Taky jsem tomu nevěřila, dokonce je vůdčí koza celkem ranařka. Ale jinak si úbytek kůzlat vysvětlit nedovedu, než že je odnesl jezevec x liška. Večer kůzlata 4, ráno 2 (od té kozy ranařky). Nikde stopa krve, chlupy, nic. Pozemky mám komplet oplocené, ovčím pletivem. Za cca 2 měsíce mi takto zmizelo měsíc! staré kůzle (bylo ve stádě s kozama a ovcema) přímo z pastvy za bílého dne. Nevím, jestli kozy sice hlídají, ale když mají kůzlat víc, tak to jedno neřeší - netuším. Spíš mě naštvalo, že jsem zavřela psy, aby stádo nerušili během porodů, bahnění, a ono tohle. A ovcím se neztratilo nic - asi tím, že jich je víc.
Na lišku nebo jezevce bych nevěřila. Viděla jsem, když mi ke stádečku na pastvě přiběhl černý pes velikosti labradora. Kůzlata byla okamžitě každá své mámě u zadních nohou, kozy otočené hlavama ke psu a před ně se postavil 5timěsíční kozlík, postavil se na zadní, spadl na všechny 4, sehnul hlavu, kozy postoupily o krok dopředu, pes stáhl ocas mezi nohy a mazal.
Viděla jsem i srnku, která bránila srnče před irským terierem - i ten to vzdal.
Ještě snad, kdyby to bylo v noci, ale ve dne tipuju dvounohou škodnou. Navíc liška by musela to kůzle zakousnout, živé by se odnést nenechalo, takže nějaké stopy zápasu by byly.
napsal(a):
Na lišku nebo jezevce bych nevěřila. Viděla jsem, když mi ke stádečku na pastvě přiběhl černý pes velikosti labradora. Kůzlata byla okamžitě každá své mámě u zadních nohou, kozy otočené hlavama ke psu a před ně se postavil 5timěsíční kozlík, postavil se na zadní, spadl na všechny 4, sehnul hlavu, kozy postoupily o krok dopředu, pes stáhl ocas mezi nohy a mazal.
Viděla jsem i srnku, která bránila srnče před irským terierem - i ten to vzdal.
Ještě snad, kdyby to bylo v noci, ale ve dne tipuju dvounohou škodnou. Navíc liška by musela to kůzle zakousnout, živé by se odnést nenechalo, takže nějaké stopy zápasu by byly.
Moje zvířata jsou zvyklá na psy (mám kavkazáky, ohaře, šeltici), pokud je pes nerozhodný, jdou do něj jak ovce, tak kozy natvrdo a pes, když mu o nic nejde, couvne. Nicméně pokud je pes rozhodnutý a opravdu jde do útoku, ovce i koza vycouvá (i když má vedle sebe mládě). A i kozla ranaře, hodně dominantního, mi sousedovi psi dorvali. Dvounohá škodná nehrozí, poznám, kdy psi štěkají na člověka a kdy na zvíře, navíc kůzlata by nikdo nebyl schopný chytit (nedám to ani já - musím je zavřít a i pak je to rodeo). Bohužel jsem byla v noci líná vstát a jít to řešit - myslela jsem, že tam courá kuna nebo kočka. A to, že kůzlata byla zakouslá - to je stoprocentní, stopy žádné být nemusí - byla jste někdy u toho, když kočka chytí, zakousne a sežere myš? Zapomeňte na to, že někde uvidíte nějaké stopy krve nebo chlupů. Navíc liška to odnese pro mladé, takže opravdu jenom zakousne a odtáhne. Spíš jsem sázela, že najdu, kudy to odnesla skrz plot - chlupy, ale to jsem našla až u toho druhého případu, kdy mi zmizelo kůzle ve dne.
Tak do takových podmínek byl vyšlechtěný špic, střední špic a nebo ještě líp vlčí špic. Dobře vychovaný nechá domácí zvířata na pokoji včetně slepic, moji klidně chodí v hejnu slepic, slepice už jsou na ně zvyklé, tak se ani neplaší, cizí zvířata vyžene, cokoliv neobvyklého ohlásí štěkotem, myši a potkany zakousne. Ale jak psáno výš, pořizovat jakéhokoliv psa na neoplocený pozemek je holý nesmysl, přijdete o něj nejspíš ještě jako o štěně. Špic sice obecně nemá moc lovecký pud, ale je to spíš pes od psa a i ten pes bez loveckého pudu by si určitě chodil na soukromý procházky a byla by jen otázka času, kdy se mu něco stane.
Přesně tak. Špic nebo knírač byl pro toto původně stvořen a celkem rychle sám chápe, co domů patří a co je zloděj. Stejně tak mi fungovali i němečtí ovčáci a to i ve dvojici. Dokázali ležet mezi drůbeží nebo ve výběhu s králíky a dávat na ně pozor. Nelze doporučit lovecké psy, hlavně teriéry a honiče. Pokud nebudou mít nic jiného k ulovení, kousnou do toho, co je nejblíž.
Ke zvířatům jsme vybrali Šarplaninský pastevecký pes. Ještě Ritě nebyl ani rok a už nám hlídala týdenní kuřata. Když 2 kuřata prolezla plotem, držela každé pod jednou tlapkou a čekala až si je vezmeme. K ostatním zvířatům je hodná. ( Máme Pudl toy - 2 kg, kocourka - 3 kg ) Kuny se odstěhovali. Jak se někde něco šustne, tak dát o sobě znát. Pokud s ní nejste, sama vyhodnotí situaci a pak reáguje. Miluje děti a nejdůležitější je pro ni rodina.
alena.anna.s
napsal(a):
Ke zvířatům jsme vybrali Šarplaninský pastevecký pes. Ještě Ritě nebyl ani rok a už nám hlídala týdenní kuřata. Když 2 kuřata prolezla plotem, držela každé pod jednou tlapkou a čekala až si je vezmeme. K ostatním zvířatům je hodná. ( Máme Pudl toy - 2 kg, kocourka - 3 kg ) Kuny se odstěhovali. Jak se někde něco šustne, tak dát o sobě znát. Pokud s ní nejste, sama vyhodnotí situaci a pak reáguje. Miluje děti a nejdůležitější je pro ni rodina.
Souhlasím, šarplaninec, dobře socializovaný a s láskou, ale důsledně vychovávaný, se postará o hlídání pozemku, majetku, zvířat v hospodářství i domácích lidí. Není to bezhlavě útočící magor, ale přemýšlející nekompromisní hlídač a ochránce všeho, co patří k domácnosti. Já bych neměnila.
pvc
napsal(a):
A jaké máte zkušenosti se psy? Myslím že tyto zmiňovaný nejsou zrovna pro začátečníky, ale to je samozřejmě každého věc ;) Každopádně oplotit pozemek by to chtělo v každém případě ;) A co třeba AUO - australský ovčák? :).
Brnak333

XXX.XXX.199.240
Australaci su velmi viazany na pana a maloktore kusy su pracovne zamerane. Mal som dvoch a ani jeden sa o zvierata na farme nezaujimali, jeden tak obcas nahanal kozy, ale hydinu ma ukradnutu. A to obcas doslova. Na strazenie proti ludom sa daju pouzit, ak nie su lrilis vymazleny.

Appenzelský salašnícky pes bol vyšlachtený aby pomáhal ľuďom na farme, strážil... Nemajú lovecké pudy, neútočia na hydinu, ale vyženú to čo do domu a na pozemok nepatrí. Môže byť celoročne vonku, má rád zimu. Je to pes akurátnej veľkosti - cca 55 cm v kohútiku a do 30 kg. alebo si kúpte klasiku - nemeckého ovčiaka.