Koupin borderkolii, někdy v polovině roku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2015 15:34
jirkrato

XXX.XXX.48.30

Dobrý den.
Rád bych zde našel prodejce mého budoucího psa.
S přítelkyní jsme 4 roky spolu, žijeme v rd s menší zahradkou a radi
bychom někdy od dubna dál koupily border kolii.
Vzhledem k tomu, ze je v současně době hodně mnozitelu
na internetu, tak bych nerad nějakého podporoval,
takže bych si rád chovatele vytipoval s předstihem.

Trošku upřesním :
Jsme z Kladna, takže v rozumném okruhů dejme tomu 50 km.
Společně jsme se shodli na border kolii - fence.
Fenku máme v plánu dát vykastrovat ještě před prvními stenaty.
Myslím ze nám stačí pes, bez pp, ale rád se nechám poučit, pokud bych měl chtít psa s pp.

Takže učitel tipy na chovne stanice v mém okolí a nebo pokud plánujete stenatka a jste v okolí můžete se ozvat s předstihem.

Přítelkyně měla psa celý život (27 let) ka měl doma sice kočičku, rybičky, krecky atd. Takže jak se starat o zvířata vime. Oba, v současné době koukáme na videa znalec psi duše, dostal jsem na ty videa tip od kamaráda, abych se vyhnul některým zlozvykum při výchově. Uvitam další typy na knihy.

Pokud se vám bude zdát můj příspěvek divnej pište do soukromých zpráv.
Jinak budu rád za pomoc.

4.1.2015 18:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

smajlík

6.1.2015 15:59
pidla

XXX.XXX.106.11

jirkrato napsal(a):
Dobrý den.

Trošku upřesním :
Myslím ze nám stačí pes, bez pp, ale rád se nechám poučit, pokud bych měl chtít psa s pp.

Takže učitel tipy na chovne stanice v mém okolí a nebo pokud plánujete stenatka a jste v okolí můžete se ozvat s předstihem.

Přítelkyně měla psa celý život (27 let) ka měl doma sice kočičku, rybičky, krecky atd. Takže jak se starat o zvířata vime. Oba, v současné době koukáme na videa znalec psi duše, dostal jsem na ty videa tip od kamaráda, abych se vyhnul některým zlozvykum při výchově. Uvitam další typy na knihy.

Jinak budu rád za pomoc.

Jestli předpokládáte, že v "rozumném okruhu" 50 km zrovna náhodou najdete kvalitního chovatele, který plánuje spojení vyhovující vašim požadavkům na zdraví, povahu i vzhled a navíc v přesně daném termínu, tak si rovnou vsaďte Sportku - šanci máte zhruba stejnou.

Za prvé: "rozumný okruh" pro pořízení parťáka na následujících dvanáct či patnáct let není 50 km, ale dejme tomu 500 km. Přítelkyni jste si jistě taky nevybíral s požadavkem, aby bydlela do padesáti kilometrů od vás Rozhodně neberte štěně bez pp, a zvlášť ne u bordery - je u nich v poslední době díky jejich módnosti opravdu hodně povahových i zdravotních problémů, výjimkou není například bázlivost, agrese vůči psům i lidem, ocd loktů, dědičná oční onemocnění... I mezi spojeními s pp je potřeba hodně dobře vybírat, u bezpapíráka je to vyloženě sázka do loterie.
Za druhé: štěně se nevybírá na diskuzích. Projděte si stránky chovatelských klubů, napište poradcům chovu, jděte na výstavu, na soutěže agility, dogdancingu a podobných sportů a tam si promluvte s majiteli. Ujasněte si, co od štěněte čekáte, jaké povahové předpoklady a vlohy, a podle toho vybírejte chovatele a rodiče vrhu.
A především: nekoukejte na znalce psí duše! To, co tam předvádí, nemá nic společného s výchovou psů, jde čistě jen o televizní šou. Prostě lidi rádi koukají na to, jak někdo psa "srovná do latě", takže pořad má sledovanost, ale ve skutečnosti jde o deptání a výrobu psů, kteří se v důsledku toho bojí i nahlas dejchat. Vypadají jako "převychovaní", ale jsou jen z přemíry stresu "vypnutí". Tohle svému parťákovi určitě dělat nechcete. Každopádně chválím, že se chcete vzdělávat a zjišťovat si informace dopředu, to je super, ale tahle šou opravdu není vhodný zdroj. Doporučuju pro začátek tyto knížky:
Svého psa nestřílejte
Jak trénovat nemožného psa
Trénink je rozhovor

Držím palce s výběrem parťačky!

6.1.2015 17:03
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Možna by to chtělo ještěš doplnit proč zrovna borderku a co ji chcete nabidnou jake využití pro ni mate a co od ni vlastně čekate.
¨Tak jak je na internetu spousta množitelu tak je i spousta naivnich majitelu borderek co chtě lochytreho psa ale nevidi že borderka je předevšim hyperaktivni pracovni plemeno ktere pokud nema využiti tak sebou nese spoustu problemu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2015 17:24

Souhlas, v televizi jsou k vidění jen ty "zázračné". Ty ostatní tam nejsou.

6.1.2015 19:17
ayen

XXX.XXX.89.99

jirkrato napsal(a):
Dobrý den.

Trošku upřesním :

Jinak budu rád za pomoc.

Chovnu stanicu bohuzial nepoznam, ale netyrajte zviera kastracii... smajlík chudinka, ak si to navic nemuze ani vybrat...a nema k tomu duvod ak je zdrava tak proč ji traumatizovat? Čo som četla tak to ma na cely zivot nasledky hormonalne...a celkovo i v povahe nebo v spravani to neni pro nich optimalne...vic som se nedočetla jenom ze toto by som psikovi nedelala...

6.1.2015 19:24
pidla

XXX.XXX.106.11

ayen napsal(a):
Chovnu stanicu bohuzial nepoznam, ale netyrajte zviera kastracii... smajlík chudinka, ak si to navic nemuze ani vybrat...a nema k tomu duvod ak je zdrava tak proč ji traumatizovat? Čo som četla tak to ma na cely zivot nasledky hormonalne...a celkovo i v povahe nebo v spravani to neni pro nich optimalne...vic som se nedočetla jenom ze toto by som psikovi nedelala...

Hormonální a povahové následky má daleko větší, když fena dvakrát ročně hárá a není nikdy nakrytá. Na takovou situaci (desítky hárání "naprázdno") není organizmus zařízený, což vede k faleškám, zánětům dělohy, nádorům mléčné lišty... Takže pokud fena nebude chovná a nebude mít větší počet vrhů, je pro ni ideální při prvním hárání ji uhlídat a po prvním hárání vykastrovat.

6.1.2015 20:21
nanarchie

XXX.XXX.216.120

Pokud chcete nějaké info o borderkách tak se zastavte. Rád vám poradím. Vysvětlím rozdíl mezi liniemi a rozmluvím bezpapíráka. Máte to ke mě 47 km. Štěně vám neprodám, ale hlavu vám zvětším určitě. Ukážu vám výstaváka i pracáka. Myslím, že je to přínosnější, než hledat inspiraci v diskusi. Nanarchie@seznam.cz.

7.1.2015 10:08
ivulka2

XXX.XXX.155.174

nanarchie napsal(a):
Pokud chcete nějaké info o borderkách tak se zastavte. Rád vám poradím. Vysvětlím rozdíl mezi liniemi a rozmluvím bezpapíráka. Máte to ke mě 47 km. Štěně vám neprodám, ale hlavu vám zvětším určitě. Ukážu vám výstaváka i pracáka. Myslím, že je to přínosnější, než hledat inspiraci v diskusi. Nanarchie@seznam.cz.

Docela by mě zajimalo zda se ozvou

7.1.2015 13:23
ayen

XXX.XXX.89.99

pidla napsal(a):
Hormonální a povahové následky má daleko větší, když fena dvakrát ročně hárá a není nikdy nakrytá. Na takovou situaci (desítky hárání "naprázdno") není organizmus zařízený, což vede k faleškám, zánětům dělohy, nádorům mléčné lišty... Takže pokud fena nebude chovná a nebude mít větší počet vrhů, je pro ni ideální při prvním hárání ji uhlídat a po prvním hárání vykastrovat.

No ja teda neviem, moc som toto este nestudovala ale na Falco strankach je ten pan psycholog rozhodne proti kastracii... Ja myslim ze aj zena ktora nema cely zivot dieta nemusi byt kastrovana a dokaze sa s tym vžit...ale je pravda ze osobne nemam nic odskusane, len mi to pride take smutne, delat to psom...

7.1.2015 13:48
papuchalk

XXX.XXX.184.13

ayen napsal(a):
No ja teda neviem, moc som toto este nestudovala ale na Falco strankach je ten pan psycholog rozhodne proti kastracii... Ja myslim ze aj zena ktora nema cely zivot dieta nemusi byt kastrovana a dokaze sa s tym vžit...ale je pravda ze osobne nemam nic odskusane, len mi to pride take smutne, delat to psom...

O panu "psychologovi" jsem slyšela hodně různých věcí, ale dobrého nic...

Mně spíš přijde smutné nechat fenu, aby celý život dvakrát ročně marně toužila po psu, pak vždy měsíc zoufale odchovávala imaginární štěňata, měla operovanou mléčnou žlázu kvůli nádorům a nakonec umřela na zánět dělohy. A mimochodem, víte, proč máme my ženy tak vysoký výskyt nádorů prsu? Přesně kvůli tomu samému - málo porodů plus krátká doba kojení... Ženský organizmus je nastavený na to, aby měl minimálně deset dětí a každé bylo plně kojené nejmíň dva roky - za normálních okolností by mělo za život proběhnout jen několik málo menstruací. Sice se kvůli tomu zatím nikdo nekastruje, ale už jsou ženy, které si nechávají preventivně odoperovat prsa, což je daleko větší zákrok.

7.1.2015 13:55

ayen napsal(a):

Já jsem taky proti kastraci, ale jinak na rady pana Dostála a stránky Falco zapomeňte.

7.1.2015 14:00

papuchalk napsal(a):

Mně spíš přijde smutné nechat fenu, aby celý život dvakrát ročně marně toužila po psu, pak vždy měsíc zoufale odchovávala imaginární štěňata, měla operovanou mléčnou žlázu kvůli nádorům a nakonec umřela na zánět dělohy. A mimochodem, víte, proč máme my ženy tak vysoký výskyt nádorů prsu? Přesně kvůli tomu samému - málo porodů plus krátká doba kojení... Ženský organizmus je nastavený na to, aby měl minimálně deset dětí a každé bylo plně kojené nejmíň dva roky - za normálních okolností by mělo za život proběhnout jen několik málo menstruací. Sice se kvůli tomu zatím nikdo nekastruje, ale už jsou ženy, které si nechávají preventivně odoperovat prsa, což je daleko větší zákrok.

Jsou feny, které až tak moc netouží - takže netrpí. Jsou feny, které falešku nemívají- tedy netrpí.
Kdyby fena měla např. 3x, 4x za sebou falešnou březost se značnými projevy ( pelech, tvorba mléka, neklid), asi bych o kastraci uvažovala také. Ale ne bez příznaků po prvním hárání, o tom před prvním háráním - to zavrhuji úplně.

7.1.2015 14:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Proč si někdo řídí fenu a pak ji nechá vyřezat ?

7.1.2015 14:50
papuchalk

XXX.XXX.184.13

rapotacka11 napsal(a):

Protože v dnešní době jaksi není možné nechat ji dvakrát ročně nakrýt, porodit deset štěňat a ta pak utopit, což by pro její zdraví bylo paradoxně lepší, než nechat ji hárat "naprázdno". Kastrace je v takovém případě pořád menší zlo.

11.1.2015 13:51
sona18

XXX.XXX.82.47

Nemyslím si, že by fena trpěla tím, že není nakrytá.Co je to za hloupost?Radila jsem se s vyhlášeným veterinářem o kastaci a ten mi řekl, že pokud nemá problémy, nekastroval by.

11.1.2015 14:16
koňadra

XXX.XXX.128.24

rapotacka11 napsal(a):

Třeba proto, že nechce psa. Pes mívá jinou povahu než fena, většinou je náročnější na výchovu (tvrdší). A většinou mnoho lidí nechce psa proto, že všude všechno označkuje. Že vycházky s ním = obejít 10 kandelábrů. Vycházka s fenou = vypustím před barák, stačí 1 louže a jde se domů. Fenu zase lidi nechtějí kvůli hárání, takže vykastrovaná fena = ideální pes.

11.1.2015 14:33
fram

XXX.XXX.70.158

No, jestli si někdo pořídí borderu a "vypustí před barák-jedna louže a domů" tak to tedy potěš koště.

11.1.2015 16:50
koňadra

XXX.XXX.128.24

fram napsal(a):
No, jestli si někdo pořídí borderu a "vypustí před barák-jedna louže a domů" tak to tedy potěš koště.

Odpovídala jsem na otázku "Proč si někdo řídí fenu a pak ji nechá vyřezat ?" Tedy proč si někdo řídí fenu všeobecně. Neřešila jsem to, jestli zrovna border kolii stačí na vyvenčení vypustit před barák. Ale když už chcete tuto otázku rozvést. Myslím, že plno lidí řeší ranní venčení svých psů právě tak, že psu věnují tak možná 15 minut - právě jen na to vyvenčení. Ale to třeba přece neznamená, že se psu nevěnují! Třeba mu to odpoledne vynahrazují vycházkou na 2, 3 hodiny (o víkendech aktivity na cvičáku) a večer zase jen ta 15 minutová procházka kolem baráku. Myslím, že to takto řeší hodně lidí. Těch, kteří by vstávali třeba teď v zimě ve 4 h, aby mohli se psem lítat za tmy venku 2 hodiny, těch určitě moc nebude. No, a jsou lidi, kteří řeší to, jestli na ty krátké venčící vycházky opravdu musí obejít těch 10 kandelábrů se psem, nebo stačí vyvést fenu na nejbližší trávník.

11.1.2015 17:13

Nechápu proč si někdo pořídí fenu aby jí hned nechal kastrovat. Pořidte si psa a je to.

11.1.2015 18:49
maleček

XXX.XXX.118.93

Zatím si psa nepořizuju, ale až si ho jednou pořídím, budu chtít psa. Ale kdyby přítelkyně trvala na feně, já budu trvat na kastraci. Nechápu ty kecy o týrání. Je to pro dobro fenky, když nechci mít chov. Kdysi jsme měli doma psí holku, nebyla kastrovaná a co si vytrpěla po každém druhém hárání už bych nechtěl připustit. A nejstrašnější jsou ti blbouni( dámy prominou, ale především blbounky), kteří nebo které nakryjí fenu i třeba vořecha proto, že někde slyšeli/y, že by fena měla mít aspoň jednou štěňata, místo aby toho bezpapíráka nebo vořecha nechaly vykastrovat. Pak nemaj být plné útulky.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2015 19:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

papuchalk napsal(a):

A vy máte/plánujete 10 dětí, nebo jste se dala vykastrovat? Je zvláštní, jak někteří by "pro blaho feny" preventivně kastovali až by brečeli, ale pro své vlastní blaho a zdraví už tak radikální nejsou...

13.1.2015 18:27
nanarchie

XXX.XXX.216.120

ivulka2 napsal(a):
Docela by mě zajimalo zda se ozvou

Byl jsem v téhle diskusi jeden z mála, co neřeší kastraci, ale border kolii. Nabídl jsem pomoc, ale zřejmě ne moc dobrou. Možná je lepší si nechat poradit od kamarádů. Samozřejmě, že se nikdo neozval.

13.1.2015 19:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

nanarchie napsal(a):
Byl jsem v téhle diskusi jeden z mála, co neřeší kastraci, ale border kolii. Nabídl jsem pomoc, ale zřejmě ne moc dobrou. Možná je lepší si nechat poradit od kamarádů. Samozřejmě, že se nikdo neozval.

Nechce info.
Chce se pochlubit jak to vymysleli.
Bude bordéráá .

Přidejte reakci

Přidat smajlík