Karlosxz

XXX.XXX.10.9
Dobrý den, chtěl bych si na veliký pozemek pořídit srnečku. Je vůbec možne takove zvířátko chovat? Je zapotřebí mit k tomu nějake povolení? Jestli ano, kde ho seženu. Prosím poraďte. Děkuji. ;-).
To není dobrý nápad. Srnčí zvěř se nechová v zajetí, to spíše daňci, jeleni, mufloni... ale to se chovají v oborách na hodně velkých plochách a v tlupách. Mít jen tak z rozmaru na zahradě srnku považuji za sobectví. Ani netuším, kde by se dala "koupit". Občas někdo (většinou lesáci na hájenkách) odchovají nalezená mláďata, ale ty stejně později pouští do přírody. Něco o povolení http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zivotni-situace/myslivost/povoleni-chovu-zvere-v-zajeti-a-jeji.html.
Karlosxz

XXX.XXX.69.5
Děkuji za komentář. Spíše jde o to, že jedni přátele srazili srnu, ktera jim vběhla pod auto a to i s malým Kolouchem. Srna nepřežila, Kolouch ano. Nechtěli ho tam nechat, aby nezemřel, tak ho odkojili na láhvi. Je ochočený a zpět do lesa nemůže. Snadný terč pytlaku a projíždějících aut. Proto muj dotaz směruji na ten chov.
Karlosxz
napsal(a):
Děkuji za komentář. Spíše jde o to, že jedni přátele srazili srnu, ktera jim vběhla pod auto a to i s malým Kolouchem. Srna nepřežila, Kolouch ano. Nechtěli ho tam nechat, aby nezemřel, tak ho odkojili na láhvi. Je ochočený a zpět do lesa nemůže. Snadný terč pytlaku a projíždějících aut. Proto muj dotaz směruji na ten chov.
No, tak to si zadělávají na velký problém. Srnec (nikoliv kolouch, to je mládě od jelenů, mládě od srnčí zvěře je srnče), kterého odchovají lidé v zajetí, je v dospělosti zlý a může být nebezpečný, a to dokonce i svým chlebodárcům. Že nejde pustit do lesa je nesmysl, pokud ho vypustí, udělají to nejlepší, co mohou. Pokud už je samostatný, stačí nechat otevřenou branku, odejde časem. Možná se chvíli bude vracet, ale určitě jak přijde říje, tak odejde. Pokud ho chovají někde v zástavbě, pak nezbývá než ho odvézt do hlubokého lesa a tam ho nechat. Zdivočí rychle, i když byl odchován lidmi, jsou to jeho instinkty.
Karlosxz

XXX.XXX.97.118
Prý by to měla být srnečka. Každopádně si ji chtěli nechat, neboť mají zkušenost s tím, že když měli ochočenou srnečku, tak se ničeho nebála a a doplatila na to bohužel svým životem. Takže hledají možnost legalizace jejich jednání. Děkuji mnohokrát za rady, takto jim to předám a je to vše na nich samotných. Děkuji.
Pokud je to srna, tu samozřejmě odchovat lze, ALE důležitý je souhlas orgánu státní správy myslivosti, veterinárního orgánu a orgánu ochrany zvířat proti týrání, o celé věci také rozhoduje krajský úřad.
Nicméně, tato potvrzení je potřeba mít dříve, než máte jedince doma. Vaši přátelé se už dopustili přestupku (podle § 35 odst.1 písm. f).
Správný postup po nálezu zraněného kusu zvěře je ihned předat kus uživateli honitby.
Dix223

XXX.XXX.114.99
Nápad mimo realitu 'obyčejného člověka'. Já před lety zachránil srnku, neměla ještě ani vtáhlej pupík..matka pošla. Za tři léta ji nahlásil naštvanej(závistivej) soused, a dostal jsem flastr k pos-ání. Za co, že jsem ji nenechal pojít? Člověk dnes musí bejt asi slepej k přírodě..má ji chránit, a přitom nemůže.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dix223
napsal(a):
Nápad mimo realitu 'obyčejného člověka'. Já před lety zachránil srnku, neměla ještě ani vtáhlej pupík..matka pošla. Za tři léta ji nahlásil naštvanej(závistivej) soused, a dostal jsem flastr k pos-ání. Za co, že jsem ji nenechal pojít? Člověk dnes musí bejt asi slepej k přírodě..má ji chránit, a přitom nemůže.
Za to, že jste ji nedal(a) do záchranné stanice. Protože jste se de facto dopustil(a) pytláctví. Pokud teda nejste myslivec.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!