My tradične robíme podľa tohto receptu, je ale dôležité si váhu mäsa ako aj prísad presne navážiť najlepšie na digitálnej váhe, Množstvo soli je veľmi presne vypočítané
na 10 kg
5kilo bocika a 5 kilo pleca
200 g soli ' sol je velmi dobre odhadnuta takze nie viac '
drvena rasca 20 g
stiplava paprika 25 g
paprika sladka 80 g
cierne mlete korenie 35 g
cesnak 150 g.
Podívejte se na tyto stránky:http://www.zabijacky.cz..Jsou tam recepty snad na všechno. Na klobásy je tam cca. Deset receptu. Mně se osvědčil recept na Lužnickou klobásu. Dovolím si zkopírovat...
Lužnická klobása
Na výrobu 1 kg lužnických klobás budeme potřebovat
•1/4 kila předního hovězího masa bez loje a blan
•0, 7 kg vepřového boku bez kůže
•40 ml vody
•30g soli
•0, 7g utřeného česneku
•20g syrové cibule
•3g mletého pepře
•4g mleté sladké papriky
•0, 5g mletého kmínu
•0, 1 g strouhaného muškátového oříšku
•vepřová střeva o průměru do 35mm
-
Hovězí maso umeleme na mlýnku s deskou o průměru 2mm, a vymícháme s vodou a kořením v dobře pojivou spojku. Do takto připravené spojky vmícháme asi 2cm kostky z vepřového boku, vše dobře promícháme, a uložíme na 24 hodin do chladničky. Po rozležení pak maso umeleme na mlýnku s otvory kolem 1 cm.
Směs plníme do střev a zhotovujeme klobásy o délce asi 30cm, přetočené, zaštípnuté nebo zašpejlované. Dáme na hole do udírny a udíme ve vyhřáté udírně do zlatohnědé barvy a pak dovaříme ve vodě 75 stupňů teplé asi 20 minut.
Vychlazené klobásy pak ještě můžeme dát zpět do udírny a udit na studeném kouři den až dva.