Uživatel s deaktivovaným účtem

Je šance, že tele narozené o 23 dní dřív se podaří odchovat? Zatim je na tom bledě. Napájím ho sondou 4x denně ale moc se mi nelíbí...
Dobrý den, dlouho Vám nikdo neodpovídá, odpovím Vám ted já dle svého názoru a budu se těšit, že mě tu zase někdo omezeně roznese.
Dotazujete se na věc, která je myslím, velmi složitá a dost dobře neporaditelná, téma je zadané dost stroze.
Sám si myslím, že 23 dní není ve vztahu k délce březosti dojnice takovým prohřeškem, není to ovšem ani ideální. Nejspíše bude nyní záležet na podmínkách, kde v jaké prostředí, v jaké teplotě, jakou výživou budete tele zachraňovat. Jako nedonošené dítě, i tele bude jistě potřebovat teplo, inkubátoru" a pokud ho, hodíte" ven do boudičky které známe z chovů družstev, moc šancí bych mu nedával.
Stejně tak, pokud mu budete dávat pouze mlezivo od matky, které 23dní před porodem nemohlo být co do složení kvalitně utvořené... Sehnal bych mu alespoň trochu mleziva od dojnice která řádně donosila, konzultoval bych podání cukrů jako zdroje energie v nějaké formě s veterinářem. Slušný vet Vám jistě teleti píchne nějaké podpůrné injekce, přípravky.
V dotazu pro nás není k nějakému rozumnému vyjádření se uvedená jedna z nejdůležitějších informací, proč došlo k předčasnému porodu, zda šlo o císaře, nebo porod rodidly vlivem - úrazu, upadnutí, otravy, neuvádíte ani plemeno, věk krávy, popřípadně jalovice, váhu telete a jiné.
Z mé osobní zkušenosti jde zachránit tele narozené i o celý měsíc dřív. Nebylo to ovšem nijak jednoduché a je třeba počítat s tím, že tele by momhlo být jistým směrem později ve vývoji nepatrně opožděno. Náš býček tehdy krásně narostl do třech metráků a pak už jen stál na váze, víc nebyl schopný nabrat. Na Vaše zadání tématu bych odpověděl asi takto.
Také jsem takovou měla, vlastně nebyla první, ale patří k ní ty fotky. Přežila, vyrostla, byla drzá ale nikdy se výškově nemohla vyrovnat ostatním jalovicím. Pak šla na jatka.
Krmila jsem ji inje Kční stříkačkou, každé dvě hodiny asi půl litr - litr. Jak měla hlad. Poměrně brzo si však vzala dudlík. Mlékem od mámy a od tet, co se zrovna otelily. Měla problémy z plícemi, takže často kašlala a potřebovala ATB. Koupila jsem jí vit. Pastu.
Když to shrnu...Budete potřebovat hodně štěstí. Máte to 50%. Jestli bude pořádná zima, tele zabalit do deky, šoupnout ji do teplé stáje, nebo dát pod červenou lampu. Zkuste jestli nebude sát a polykat samo. Určitě bych pořídila dodatečné vitamíny a minerální látky. Popřípadě si od veta nechala to telátko napíchat něčím na podporu imunitního systému / Planta Mun, Biofakt atd. /
Dbejte aby ležela v suchu, měnit polohy telete. Aby na něj netáhlo. A hlavně aby se vyprazdňovalo.
Teď u mě snad ani nic nenapadá, jenom snad, hodně zdaru :).

Díky za reakce! Matka je ČESTR. Stáří něco málo přes 10 let. Otelení proběhlo spontánně šlo to ven normálně rodidly a byly to dvojčata 2 bejčci. Kráva už jedny dvojčata měla, tohle bylo 9. A 10. Její tele. Oba stejně velcí ale váha obou byla kolem 40kg což vzhledem k délce březosti bych tak velké nečekal. První se rodilo přes noc bez asistence a bylo nalezeno mrtvé druhé se tahalo ven normálně popředu. Kráva na porod neměla vemeno připravené, tele se napájelo kvalitnim mlezivem od jiné krávy sondou. Tele bez sacího reflexu, píchal jsem mu selevit a triavit. Tele nebylo ustájené venku v boudičce ale uvnitř v "teple". Nemělo tendence se zvedat, kdykoliv jsem byl u něj tak jsem ho otáčel na druhej bok. Důvod předčasného otelení není znám. Pro tele jsem vezl vezl vestu pro telata ale po zjištění, že se vůbec nevyprazdňuje a teplota mu klesla na 34, 9°C jsem ho už spíš prohlásil v duchu za mrtvé.
Zachráníme toho tu dost, ale občas to prostě nevyjde.
Díky.

Je to stará údernice byla by jí škoda, ale myslim, že ona bude v pohodě. Holt občas to prostě nevyjde.