Měl bych dotaz za přítele. Má asi 5 let starou kravku, s kterou má stále problémy aby mu zabřezla. Údajně slyšel že existuje nějaký minerální, případně vitamínový přípravek na podporu říje.Ani injekce už nezabírají. Kravku má trvale zavřenou ve chlévě. Nevíte někdo o jaký přípravek se jedná, případně jak podpořit říji?
Jestli jsou speciální minerální a vitamínové preparáty, to nevím. Krmíme dojnicím RindaMin od Schaumann a jalovicim RindaVit. / teď doufám že jsem to nepřetočila, se mi to pořád plete /
Ale můžu vám stoprocentně říct, že kdyby krávu pustil ven, na sluníčko a ještě lepší s kámoškou. Tak bude říjit jedna báseň. Injekce nejsou trvalé řešení a k tomu už se dopracovali.
Samozřejmě ideální by byl i býk někde v okolí.
Otázka ale je, jestli má tichou pravidelnou říji nebo jestli neříjí vůbec a je vyšetřená na cysty apod. Jestli se problém opakuje co roky, zamyslela bych se nad výměnou kravky.
Ale jak říkám, nejlepší doktor je pohyb na čerstvém vzduchu a jaro teprve příjde...
Dobrý den, napsal jste mnoho důležitého profesore, nikoli však všechno.
Kráva má pět let. Jakého je plemene?
Kolik měla telat? Jak dlouho je po posledním teleti? Říje je pravidelná a její projevy jsou slabé, silné? Co zmamená ve Vašem zadání slovo "stále"?
Pokud nechce zabřeznout, jde o to, že se ANI neříjí a proto není možné jí zapustit a nebo že se říjí a i přes říji zabřeznout nemůže? V tom je velký rozdíl.
Vyšetřil krávu veterinář? Zda při říji ovuluje a má v pořádku reprodu Kční orgány?
Předpokládám, že pokud se kráva honí, je připouštěna inseminací?
Přípravků na podporu říje je jistě mnoho, ty by měl doporučit vet. Pokud ale ani injekce od veta nepomáhají aby kráva zabřezla, vzal bych to jiným směrem.
Uvádíte, že kravka stojí trvale ve chlévě! To tam stojí těch pět let?
Aniž bych jí viděl, napadá mě jedno. Není zakrmená? O krmení nic neuvádíte.
Na to, zda má liz, dostatek vody, na to se snad ani nebudu dotazovat.
Pokud kráva stojí ve chlévě a má reprodu Kční problémy, zlepšil bych její kondici, přístupem do výběhu, nebo alespoň pokud podmínky dovolují, puštěním z úvazu po chlévě, pokud stojí vazně. Ten výběh a pohyb na čerstvém vzduchu, to by nebylo marné.
Děkuji za odpovědi. V mnohém napoví.
Dobrý den, moc děkuji za reakce. Na mnohé ale zatím neodpovím, protože... Je to starší pán, který se na mě obrátil o nějakou radu, protože jsem kdysi do krav trošku dělal. Kravku má nějakou českou straku já ji neviděl. Loni mu zabřezla až po injekci, respektive před loni. Telila se srpen -září. Z důvodu jeho stáří ji ven pouštět nechce - není zvyklá a nemá zahradu ani dvůr u domu. A překrmenou ji má určitě, protože jí přilepšuje jak se dá. Tyhle dvě věci - pohyb a ubrat jaderného krmení - to jsem mu taky hned doporučil. Cysty tam asi nebudou, protože to by mu zjistil i inseminátor. Jestli tam měl veta to nevím. Nevím jestli injekce aplikuje i inseminátor. Ten inseminátor se mu zmínil o nějakém tom doplňku stravy na podporu říje a projevů říje, tak se mě ptal zda něco takového neznám.
Říje asi bude mít tiché a nevýrazné, říkal že se nějak více na něj otáčela od hrantu a při doteku na záda se prohýbala. Hlen ? prý trošku. Když přijel inseminátor, tak mu řekl že nic moc, že je škoda platit ins dávku.
Naprosto Vás chápu profesore, úplně tu kravku mazlitelku a dárkyni emocí a citů vidím u pána. Opravdu hodně od oka si myslím, že to bude tou žírnou kondicí a vazným stáním.
Pokud pán takto chová léta a kravce to už očividně nevyhovuje, poruchou reprodukce se snaží něco naznačit, asi bude velmi těžké něco radit, něco v chovu změnit a vylepšit.
Pevně věřím, že dotaz si přečte někdo, kdo má obdobný problém a poradí Vám, ohledně těch injekcí vitamínů a doplňků. Já bych postupně převedl kravku na dietní krmnou dávku a snažil bych se jí dát dopořádku, to ale asi pán nebude chtít slyšet.
Lze zkusit "výměnu tekutin", tedy krávu zasolit tím, že jí dáte až 100-200g soli (jemné kuchyňské) do šrotu, ale pozor - musí mít k dispozici dostatek vody, aby se neotrávila. Kráva se zesere, chlastat bude jak divá - a kupodivu, často se jí rozjede říjový cyklus. Vyzkoušeno, když injekce nezabíraly - u 4 z 5 krav se zadaří a kráva se běhá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je zatučnělá už třeba ani tolik nedojí a pořád se jí hojně přilepšuje, tak se nedivím, že se nechce běhat, a když nezareaguje na oestrophan, estumate, dynolitic a podobné injekce tak by bylo vhodné uplně obrátit a píchnout třeba supergestran. Změna hormonu umí tu říji rozjet pokud ty klasické nezabíraj. Ten Supergestran občas píchám i kravám co nechtěj zabřezávat ráno před reinseminací. To, že je kráva uvázaná ve chlévě bych jako takový problém neviděl. Není to způsob chovu který bych chtěl provozovat, ale zakopaný pes bude jinde. Inseminátor i doktor kteří se budou okolo kravky motat musí vidět nebo zjistit pokud je něco špatně. Tím myslim tu zakrmenost, stav vaječníků, ...
Kuba.