Dobrý den, rád bych se zeptal, jaký máte názor na vhodnost konzumace masa krávy, která byla zabitá druhý den po otelení. Důvodem zabití bylo poporodní ulehnutí, kdy podané kalcium (a spol.) nezabralo a vzhledem k věku krávy aj. Zvolila chovatelka tuto variantu.
Dá se takové maso konzumovat, příp. Nastávají v březosti a po porodu nějaké změny, které kvalitu masa ovlivňují?
Mám z doslechu, že když chtěl někdo zabít děsně starou ovci, tak aby měla maso křehčí tak ji nechal připustit. V březosti a po porodu asi nějaké hormonální změny jsou, ale určitě to není jedovaté a nepoživatelné. Akorád snad hrozí, že se maso začne dřív kazit, tak se musí dříve zpracovat. U krávy chovatelky ovšem nastává otázka co všechno do ní VET napumpoval.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, jsem zvědavej co mi na to řeknete, ale já mám zkušenost takovou, že není nad maso ze starších zvířat. Jedl jsem 13ti letou kozu a maso mi chutnalo víc, než kůzlečí. Jedl jsem starou ovci a taky byla výborná a když z družstva posíláme na jatka starý krávy, takový ty starší než 12 let tak než je prodávat v Čechách, tak je radši prodáváme do Německa, kde právě za starý krávy platěj víc než za mladý. Je po nich poptávka. Musej být ale v kondici, žádný mrchy s křivejma nohama co se už jen válej určitě dobrý nebudou.
A k dotazu. Předpokládám, že se teda kráva odvezla klasicky na jatka, že nebyla zaprahnuta pomocí zaprahovadel s ATB a že dostala po otelení jen kalciovku a prostě nic s nějakou ochrannou lhůtou na maso. Pak bych maso klidně konzumoval.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No, jsem zvědavej co mi na to řeknete, ale já mám zkušenost takovou, že není nad maso ze starších zvířat. Jedl jsem 13ti letou kozu a maso mi chutnalo víc, než kůzlečí. Jedl jsem starou ovci a taky byla výborná a když z družstva posíláme na jatka starý krávy, takový ty starší než 12 let tak než je prodávat v Čechách, tak je radši prodáváme do Německa, kde právě za starý krávy platěj víc než za mladý. Je po nich poptávka. Musej být ale v kondici, žádný mrchy s křivejma nohama co se už jen válej určitě dobrý nebudou.
A k dotazu. Předpokládám, že se teda kráva odvezla klasicky na jatka, že nebyla zaprahnuta pomocí zaprahovadel s ATB a že dostala po otelení jen kalciovku a prostě nic s nějakou ochrannou lhůtou na maso. Pak bych maso klidně konzumoval.
Dobrý den, musím raregovat, v životě jsem nejedl lepší guláš, než ze šesti leté scharollais ovce, která byla poslední rok jalová a jen se pásla! To maso z kýt a plecí, to bylo tak krásně mramorované, mlaskali jsme celá rodina a to dokonce i ti, kterí skopové příliš nevyhledávají. Luxusní, od té doby už nešla ani jedna vyřazená ovce do klobás ale vždy jen vykostit a na guláše!
U té kravky po ulehnutí, z řeznického pohledu bych se bál vzhledem k masu a jeho nutnému zrání jen teploty, pokud dojince neměla teplotu, jinak ničeho. Pochopitelně ještě léčiva která byla použita, aby to nebylo na závadu. Masu myslím, po řádném odvěšení nic nebude.
rapotacka11
napsal(a):
Pamatuji se, že nám matka vyprávěla, že maso z krávy po porodu nejedli.
Tělo si bralo živiny pro tele, maso nic moc.
Dobrý večer, nemohu pochopitelně vědět, jak stará je Vaše vzpomínka na vyprávění mamky, něco mi říká, že je to už dýl. Jen si nějak nedovedu představit, že pokud byla živá nehynoucí kráva po porodu z nějakého důvodu vyřazena, byla omráčena, vykrvena a odvezena kafinou. To si nějak v době dávno daleké v chalupě s malochovem představit nějak nedovedu. Neříkám, že se jedlo a snědlo všechno ale tehdy mělo maso pro lidi větší cenu než dnes, bylo méně dostupné. Tohle mi k hospodaření nějak nesedí. Šikovně zužitkovalo se většinou všechno. Já zase od své babičky vím, že mrtvě rozená telata se stáhnula a navařila se na krmení pro pesany. Tak si nějak nedovedu představit, že se živá třeba ležící kráva porazí a odveze na kafinu, jen proto, že byla po porodu.
peetr
napsal(a):
Dobrý večer, nemohu pochopitelně vědět, jak stará je Vaše vzpomínka na vyprávění mamky, něco mi říká, že je to už dýl. Jen si nějak nedovedu představit, že pokud byla živá nehynoucí kráva po porodu z nějakého důvodu vyřazena, byla omráčena, vykrvena a odvezena kafinou. To si nějak v době dávno daleké v chalupě s malochovem představit nějak nedovedu. Neříkám, že se jedlo a snědlo všechno ale tehdy mělo maso pro lidi větší cenu než dnes, bylo méně dostupné. Tohle mi k hospodaření nějak nesedí. Šikovně zužitkovalo se většinou všechno. Já zase od své babičky vím, že mrtvě rozená telata se stáhnula a navařila se na krmení pro pesany. Tak si nějak nedovedu představit, že se živá třeba ležící kráva porazí a odveze na kafinu, jen proto, že byla po porodu.
Predpokladam, ze spomienka rapotacky 11 sa tykala toho, ze nie je dobre zabit len tak telnu alebo otelenu kravu z dovodu nedostatku miesta alebo koli masu a pod... (neustrazim ruju a nechtiac mi ostane telna jalovica alebo krava ktoru sme chceli v jeseni zabit na maso,... tak ju nezabijem a to z dvoch dovodov, ze je maso menej kvalitne a druhy dovod ze je tam uz novy zivot)
pokial ale krava ochorela alebo sa jej stal nejaky uraz, je pochopitelne ze ina moznost nieje, bud si ju zabijem sam doma a maso skonzumujem (samozrejme pokial nie je napumpovane liekmi ohrozujucimi zivot, pripadne nejakou neziaducou chorobou) alebo ju dam na jatky.
kazdopadne k telnym jaloviciam a kravam treba venovat vacsiu pozornodst, su to predsa matky s novym zivotom v sebe, ktory nam o rok, dva prinesie dalsi uzitok.
no hlavne z tej moralnej stranky.oplodnenie, gravidita, porod je jeden z najkrajsich a najuzasnejsich javov prirody
Matsik

XXX.XXX.68.248
Po porodu to snad nevadí ale slyšela jsem, že když jsou samice březí a´t jsou to krávy ovce či králíci. Neměly by se porážet protože maso nebude dobré. My jsme nikdy březí samice nezabíjeli.
Predpokladam, ze spomienka rapotacky 11 sa tykala toho, ze nie je dobre zabit len tak telnu alebo otelenu kravu z dovodu nedostatku miesta alebo koli masu a pod...
Ne, z toho důvodu ne.
Jen když musela být "nutně" poražena...
To by snad dokázal jen barbar.... zabít z malicherného důvodu březí kus...
Nevím, asi ji nechali řezníkovi...
Taky si vzpomínám, že když se přihodilo, že o zvířata přišli, zahrabali je v sadu.
Přišli cikáni, matka byla malá, chodila s nimi, ukazovala jim, kde leží a oni si je vyhra-
bávali....
Hospodařili na horách, byli chudí, ale určité meze nepřekročili....
Matsik
napsal(a):
Po porodu to snad nevadí ale slyšela jsem, že když jsou samice březí a´t jsou to krávy ovce či králíci. Neměly by se porážet protože maso nebude dobré. My jsme nikdy březí samice nezabíjeli.
Dost vousatá historie, ale v římské říši a následující době byla vyhlášenou POCHOUTKOU mláďata králíků konzumovaná přímo z matky včetně této.
Neříkám, že v mase není rozdíl. Je, ale ne tak výrazný. Spíš morální problémy v této oblasti u dnes přectlivělé veřejnosti...
No mě bylo řečeno, že u březích má maso větší podíl vody ale jinak je naprosto nezávadné. U nás se tyto kusy (ulehnuté po porodu) posílají na nutnou porážku zcela běžně a nikdo se nepozastavuje. :) Březí tuším jatka neberou a pokud se při porážce zjistí, že byla kráva březí, jde maso na kafinu a majitel to hradí. Tak mi to bylo řečeno.