Proč nezvedat ulehlou krávu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2015 14:40

Udajně se nemá nutit vstát ulehlá kráva, která dostala kapačku a počkat až prostě sama vstane. Co si o tom myslíte? Proč jí nezkusit přinutit vstát, aby se vědělo, jestli už stojí nebo ne?

9.2.2015 15:23
profesor1

XXX.XXX.192.99

Pro mne nová informace. Vždy se říkalo co nejrychleji donutit vstát, aby nedošlo k odkrvení a znecitlivění nohou, případně správné funkce trávení.

9.2.2015 16:06

Ano, přesně s tím souhlasím, ale včera to přítelkyně četla v nějakejch skriptech a že jim to prej říkali i na škole a protože jsem jí oponoval že to je blbost, tak se zeptala dneska vetky a ta jí to potvrdila
Přej jen otáčet z boku na bok.
Tak mě právě zajímalo co na to ostatní :).

9.2.2015 18:15
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, toto se mi nepozdává. Záleží určitě na situaci, stavu zvířete, rozsahu problému zákroku ale zrovna po tom ulehnutí a podpůrných injekcích a kapačkách čekat, až se zvíře samo zvedne? Z mých zkušeností, vždy se muselo zvíře co nejrychleji zvednout! Stačila chvilka ležení v nepřirozené poloze, např. Při kastraci v narkóze, fixace při úpravě paznehtů a zvířata měla hned tendence k nadmutí, některá byla jako sud téměř okamžitě, vlivem nesprávného odcházení plynů z žaludků. Pak jsme je vodili sem tam, aby se nahodil proces v bachoru a přivolalo se říhání. To samé po těžkých porodech, kdy rodička nepřirozeně dlouho nutí, také se musí zvednout, aby se rozptýlila a nevytlačila i dělohu. Nevím, nejsem veterinář ale nepozdává se mi to.

9.2.2015 18:16
aggitta

XXX.XXX.65.76

Podle mých zkušeností jsou krávy blbé, a někdy, pokud se předtím snažili vstávat a nohy je neudržely, už to nezkouší, i když už nemají důvod. Prostě se rozleží...
Takže mojhi veterináři (měli jsme tu už 6 různých - včetně zástupů za dovolené) krávy po ošetření zkoušejí přinutit se zvednout... Když to nebude ono - může sebou plácnout do slámy o kus dál smajlík

9.2.2015 18:32
aggitta

XXX.XXX.65.76

KRÁVA - MERESJEV

Můžete se starat o krávy sebelépe a stejně nemáte jistotu, že se jim nemoci nebo úrazy vyhnou. O děti pečujeme ještě starostlivěji a přesto se musíme smířit s tím, že někdy nám dítko nastydne, jindy se řízne, spálí, nebo si podvrkne nohu…

Bess byla mírná kráva, pěkně dojila a měla jsem ji docela ráda. Bohužel při jejím posledním otelení se cosi stalo a kráva už nemohla vstát. Krávy, aby se vůbec mohly otelit, mají během porodu uvolněné pánevní vazy a může se stát, že pokud ztratí rovnováhu (strčí do nich jiná kráva, naskočí na ně říjící se kus, nebo jen samy uklouznou) tak upadnutí či povalení, které v jiné situaci projde bez následků a kráva se snadno znova zvedne, je příčinou trvalého zranění. Kráva, ač se zprvu snaží, není schopná se zvednout na zadní nohy a protože kravské vstávání je založeno na tom, že kráva nejprve nadzvedne svůj zadek, ten pak podepře nohama a teprve když tyto nohy převezmou část váhy zvířete, dokáže se zhoupnutím postavit i na přední, nezvedne se tedy bez fun Kčních zadních nohou ani celá kráva.
Ale to už hodně odbíhám od Bessiny. Ta se jen nemohla postavit na zadní nohy, jinak jako by jí nic nescházelo…Někdy pomůže počkat, až se kráva zotaví, nechali jsme ji tedy přes noc ležet v naší otevřené stáji a zkusili počkat, zda se jí po nabrání sil na další pokusy o vstávání nepodaří přece jen vstát. Bohužel její případ nepatřil k dočasným - přesto nás Bess svou touhou po životě překvapila. Vyplazila se přes noc ze stáje na pastvinu a pak se na ní vleže pásla. Veterinář podruhé prověřil její šance, ale jen vrtěl hlavou, musel ji napsat na nutnou porážku.Byla opravdu výjimkou, protože častěji se stává, že se zvíře po ulehnutí „rozleží“ a buď neví, že by už mohlo mít sílu vstát, nebo se mu nechce. Často to prostě vzdá. Přestane se snažit vstát, sežere, co k němu donesete, ale nikam to nevede. Bess bojovala o svůj život, ale nemohla zvítězit. Nejsem přecitlivělá, to bych se nemohla živit chovem zvířat na mléko a maso, ale Bessinu jsem obrečela.

10.2.2015 21:07

Kráva po otelení nevstala byla ji dána kapačka a pak sama vstala.Vet upozornoval musí sama a pokud né je zle.zaleží v jakém stavu už po odvápnění je.Pokud je na boku a hlava zalomené už nevstane a pokud leží jako když odpočivá-hlavu má položenou na nohách tak se dá zachránit, Někde o tom bylo psáno.pokud najdu vložím.Kravka se otáčela zboku na bok.BYL TO MASAKR VE 2LIDECH A TAKOVEJ KOLOS.Povedlo se.Nechci zažít.

11.2.2015 15:38

No, zachránit se dá v pohodě i kráva ve 3. stádiu ulehnutí. Právě teď ta poslední, kvůli které jsem založil tohle téma ležela uplně na boku, hlavu zalomenou dozadu a už skoro ani nedejchala. Než přijel vet, tak jsem jí občas píchnul prstem do oka, jestli ještě vůbec žije, protože se mi zdálo, že je už mrtvá. Po kapačkách se aspoň srovnala a hlavu držela, že už ležela normálně ve sternální poloze (jako každá jiná kráva). Po nějakých 6ti hodinách dostala ještě calgel a ale pořád nechtěla vstát. Až kapačky další den jí postavili na nohy.
A otáčení na druhý bok ve dvou lidech znám moc dobře :) A vím, že ve třech se to dělá mnohem líp :) Když jsem na to sám, a kráva má aspoň snahu vstát, tak se dá přizvednout malou rankou el. biče a shodit na druhý bok.

Pa

12.3.2015 09:55
Pa

XXX.XXX.113.216

Ulehla mě kráva několikrát. Ležela i několik dní, dostala vápník, fosfor, glukózu a nic nepomohlo. Veterinář nutil aby vstala - nic nepomohlo. Zavolal jsem sousedy a krávu s velkou námahou zvedli. Třepala se jako osika, ale pomohlo jí to.
Známým jsem zvedal krávu, která ležela 14 dní. Přes trojnožku pomocí kočky jsme ji na několikáté zvedli - zadní nohy měla jak ochrnuté.
Pa.

Taab

19.12.2015 08:08
Taab

XXX.XXX.128.29

No tak aj nám sa stalo že nám krava nevstala po oteleni ležala 5dni pritom bola čula veterinár nasadil vitamíny a na piaty den infúzie no aj tak sa nechcela postaviť tak jej otec zakryl hlavu a oči mokrim uterákov a za dve minuty vstala sama ešte ju síce stále klepe ale ked ma vstať tak len prehodí ten uterák a vstane sama ale ďakujem všetkým aspoň sme sa dozvedeli nieco nové lebo sa nám takáto situácia ešte nestala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík