Měl bych dotaz ohledně nemoci prasat. Ve středu jsme měli naplánovanou zabíjačku, ale zřejmě s ní sejde. Praseti byla prokázána červenka(aspoň podle veterináře). Můj otec má ročně 2-3 prasata, které nemá do chovu, ale jen na výkrm. Vždy je pak dva měsíce pauza, než si pořídí další. Nynější krmík používá teprve třetím rokem a za 55 let se s touto nemocí nesetkal (někdy prý na škole, letos mu bude 70let) A dokonce ve vesnici asi 650 obyvatel takto krmí prasata pouze asi šest nebo sedm lidí a nikdo to doma nikdy neměl... Kde se tedy vezme taková nemoc u prasete přesahující 220kg ? Je jasné, že nakažené prase zabíjet nebudem, ale co to druhé, je jasné, že to taky dostane a nebo může být k vůči nemoci imunní, stejně jako lidé k chřipce?
Nikde jsem tu rady nenašel, proto se ptám, dík za rady.
Děkuji za odkaz.. Z přiloženého dokumentu chápu léčbu, která už u nás nastala a také je možné, že u druhého prasete infekce vůbec nemusí propuknout. Každopádně se píše, že nejvíce jsou postihována prasata do stáří 12 měsíců a toto bude mít okolo 10ti, takže souhlasí.
Jen mi není teda jasné, jak se červenka k nám dostala, když v obci v životě nebyla (a u nakažených prasat z velkochovu by se snad projevila dřív, otec měl prasata od 20ti kg) a taky jak moc je maso kontaminované pro konzumaci, když jsme měli původně zabíjet v sobotu a náš otec na to přišel až v sobotu večer, kdy už by vlastně původně mělo být po zabíjačce.. Ještě, že tak.. :).
Dobrý večer, jak jste se dočetl, nemoc je u prasat normálně v těle usazená. Aktivuje se nejspíše stresem. Nedošlo u Vás v nedávné době k nějaké změně v prostředí, kde vykrmujete? Plácnu, proniknutí agresivního psa, nové zvíře ve stáji, přesun prasete do jiného kotce, napadení prasete něčím? Z mládí si vzpomínám, lovím z paměti hodně dávno, babičce ulehlo prase s červenkou, dostala úkolem od veta dělat praseti zábaly z hořčice. Mělo to vytáhnout z těla horkost. Bohužel, prase uhynulo, bylo pozdě. Zlomte vaz.
Mne se to staloasi 6 let dozadu, Ale na zabijacku vse pripravene tak sme ho zabili, Ale vten den rano mi vete, zdelil ze maso se moze konzumovat alemosi sa tepelnespracovat, Hlavne si mame davat tozor abi sem sa neporezal a tym bych sa mohel nakazit, Cervenka je horucka ktera sa moze na cloveka prenest bud konzumaciu suroveho masa ale krev sa dostane do rany, Pri to mozu prenest potkany alebo pri prasata ket su hodne v hnoij a na jaro ket sa zacne skrmovatkopriva, To su ale jen dohady, JESTE jeden pripad sa mi stl tez cerven, volal sem vet, prasa zaockoval a ja celu noc kontroloval ci neuhinulo, Po vakcinacii je 3 tydeni doba ze sa maso nesmi kozumovt, Hlavne abi secko dobre dopadlo,.
Nepředpokládám, že by u těch dvou prasat došlo k nějakým stresům... Obě jsou v jednom krmíku, kde se nedostane ani vrabec. A prase, které Červenku dostalo je dokonce dominantnější a druhé od koryta odhání a kouše, takže by spíš mělo být stresované to druhé.
Pes je na dvoře pořád ten stejný a na prasata nemůže vidět.
Je to nějaká zvláštní záhada a nedokáži si ji vysvětlit. Zítra dojede veterinář znovu na kontrolu, tak uvidíme, jak to dopadne. Ještě jednou dík za reakci. Pokud by měl někdo další postřehy budu rád.
Mě se to stalo předloni, 14dnů před zabijačkou. Nechal jsem prase tři dny jestli se z toho dostane samo, ale bylo čím dál tím horší. Přijel VET naočkoval, za asi pět dnů přijel přeočkovat. Prase bylo rázem o 1700Kč dražší, ale přežilo. V minulosti(asi 10let zpět) se nám stalo že prase červenku překonalo samo, proto jsem čekal. Když jsem zjišťoval příčinu, tak jsem zjistil, že jsem bral prase od chovatele, který proti července neočkuje. Červenkou se může prase nakazit i znovu po očkování, ale tam už bývá průběh mírnější. Záleží ale na odolnosti kusu.
Kája1203

XXX.XXX.234.11
U nás je to tak že preventivně očkujeme, na doporučení veta v 50kg, prevence vakcína proti července a očkujeme průběžne všechny naše čuňase, dnes jich máme 11 přeštíku a to by zamrzelo kdyby tam něco vlítlo, zatím jsme čistí a nikdy jsme se s červenkou nesetkali. Nicméně přeed vánoci jsme museli očkovat ATB proti kašli, 2 čuňasové nám začali chrchlat-kašlat. Tak to vet naočkoval, jedna injektáž ATB i proti červince na jednoho čuňase pouze účtoval 40, - Kč za dávku+150, - za dopravu. Taková prevence si myslím že se vyplatí, nežli potom nákladné přeléčení s nejistým výsledkem.
Chovu zdar Kája.