Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2015 22:46
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

Prosím pěkně, je u nás běžně k dostání nějaké pastevní plemeno prasete?Nemyslím vietnamce a jemu podobné. (mangalice setrochu bojím po přečtení zdejších příspěvků ) V Británii jsem viděl prasata podobné klasickému bílému praseti a byli normálně na louce... Je tu něco takového?

Díky.

2.3.2015 21:47
jiříček

XXX.XXX.106.99

Pastevních prasat je celá škála, ale nevím jakou představou (trpíte), myslím tím co od tohoto druhu prasete očekáváte.Chovám Kune Kune, což je pastevec z Nového Zélandu, v čechách pak Přeštické, dále Čínské klapouché, až po kanadské pastevní, což je vůbec to nejlepší co se dá sehnat, to je něco jako pouliční směs u psa, neexistuje to, ale běžně se nabízí!

3.3.2015 18:46
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

Ha ! Takže přeštík se počítá jako pastevni? Mohl by jste mi prosím napsat, do jaké míry se uživí pastvou, popř. další zkušenosti?

Děkuji Martin.

3.3.2015 19:48
jiříček

XXX.XXX.106.99

kott.arbo napsal(a):
Ha ! Takže přeštík se počítá jako pastevni? Mohl by jste mi prosím napsat, do jaké míry se uživí pastvou, popř. další zkušenosti?

Děkuji Martin.

Přeštík se pastvou uživí, nakonec každé prase, ale jeho přírůstky nebudou nijak oslnivé.Záleží v mnohém, co prase spásá.Já se snažím kromě běžného spásání travního porostu doplňovat krmnou dávku luskoobilními směskami a vojtěškou.Pokud tuto možnost nemáte je nutno využít obilního šrotu, či jinou náhražkou doplnit krmnou dávku.Droběnka na fotu sežere v zeleném za tři dospělé kozy!

3.3.2015 21:47
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

Děkuji za odpověď...Myslíte, že pokud od jara budu mít přeštíka v ohradě, kde zimuji ovce s ad libidum šrotem, do zimy dosáhne uspokojivé váze k porážce a pastvina bude použitelná pro zimování ovcí? a jak pořídím s dřevěnou ohradou?

Děkuji za ochotu.

4.3.2015 21:13
jiříček

XXX.XXX.106.99

kott.arbo napsal(a):
Děkuji za odpověď...Myslíte, že pokud od jara budu mít přeštíka v ohradě, kde zimuji ovce s ad libidum šrotem, do zimy dosáhne uspokojivé váze k porážce a pastvina bude použitelná pro zimování ovcí? a jak pořídím s dřevěnou ohradou?

Děkuji za ochotu.

Přeštík není agresivní prase, ohrada by měla přežít.Zelené doplníte šrotem, či něčím co (dorovná) krmnou dávku a myslím, že budete spokojen.

5.3.2015 20:20
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

Mam dotaz jakou ohradu pro mangali pro 2 svinky.
Aby vydržela zimu.
Jak velkou (plocha) pro 2 ks?
Jak vysokou?
A z čeho?
Mé u sůdky vysokou 100 cm z kari sítě 10 cm pod zemí po 3 m kuly,
asi průměr 6 cm vydrží to neprozají to stačí slabší nebo silnější.
Děkují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík