Bezpečnosť pri dojení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2015 15:57
sanyhobby

XXX.XXX.8.80

Mám kravu - prvničku. Po otelení s ňou nebol absolútne žiaden problém pri dojení. Teraz je opäť teľná, momentálne 6ty mesiac a je to s ňou čím ďalej tým horšie. Začala po mne pri dojení kopať. Bez varovania, bez viditeľnej príčiny. Nedávno mi trafila do nosa tak, že ma 2 týždne bolel. Niekedy je aj týždeň kľud, krava zlatíčko a potom odrazu, tak ako včera, po mne vykopne. Včera to urobila keď som jej chcela nasadiť dojačku na vemeno.
Neviete mi niekto poradiť, ako doja napr. na družstvách, stovky kráv, neverím že žiadna nevykopne po dojičoch a predsa musia mať nejako ošetrenú bezpečnosť. Nejaké zábrany alebo také niečo. Kravu už chcem zasušiť a prerobiť priestor kde sa dojí. Alebo ak máte nejakú radu, privítam to. Kravu mám prvý krát a som z toho dosť sklamaná. Tie nepredvídateľné a bleskurýchle výkopy 700 kilového zvieraťa smajlík

24.3.2015 18:01
michuela

XXX.XXX.96.12

Používá se tzv. imobilizér. Je to nastavitelná trubka na koncích ohnutá, zavlíkne se za tříslo a kořen ocasu. Kravku to nebolí, ale nemůže kopat, nebo se dávají popruhy na nohy.

24.3.2015 20:20
spajzka

XXX.XXX.197.215

Píšete, že to dříve nedělala. Něco se změnilo? Dostává krmení při dojení? Nemá poraněný struk? Není guma v dojačce poškozená a dře nebo jinak bolí při dojení? Nezměnil se tlak či puls v dojačce? A nakonec jak zamezit kopání - jak bylo nahoře napsáno, protikopacím kovovým ramenem. Nebo jí budete držet ocas nahoru směrem k páteři. Nebo jí vyvážete přední nohu.
Bezpečnost jako taková je na vás, jak rychle uhnete. Nedávat hlavu pod krávu, opřete si jí o slabinu. My teda držíme ocas, jak při dojení do konve, tak v dojírně.

25.3.2015 07:35
Záblatsky

XXX.XXX.130.27

Určitě bych se nejprve zaměřil na to jak upozorňuje ve svém příspěvku p.spazka.Pokud máme doma kopalku používáme (říkáme tomu železa).Je to jednoduché zařízení, řetěz který se dává na zadní nohy.Kráva může popocházet, ale kopat nemůže.Je dobré naučit krávu při dojení na podávání např.šrotu.

25.3.2015 13:37
sanyhobby

XXX.XXX.11.208

Ďakujem za reakcie. Pri dojení dávam vždy žrádlo - plné vedro zaparenej rezanky so šrotom a postrúhanou kŕmnou repou. Ešte k tomu ju hladkám a škrabkám (to má rada). Proste snažím sa navodiť pohodu, aj kôli dobrému spúšťaniu mlieka. Tlak v dojačke sledujem, aby nebol veľmi vysoký. Zmenilo sa to, že som pred časom začala na rozdeľovač strukových násadiek tlačiť. Zistila som totiž, že bez toho sa krava zle vydojovala. Ostávalo vo vemene po dojení aj 3-4 litre mlieka. Gumy v strukových násadkách sú nové.
Bohužiaľ tak rýchlo uhýbať neviem ako ona rýchlo vykopne. Aj hlavu musím k jej zadným nohám dať. Pri zakladaní, skladaní a tlačení na rozdeľovač minimálne.
Tie reťaze na zadné nohy, zakladajú sa pred dojením, alebo sú na trvalo? to by znamenalo priamy kontakt s nohami. Zdá sa mi to tiež nebezpečné. Zaujala ma tá trubka - imobilizér. Dá sa to niekde kúpiť?
Držať chvost nemôžem, nakoľko som na dojenie sama.

25.3.2015 13:57
spajzka

XXX.XXX.247.61

Třeba tady :
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/hak-proti-kopani-dobytka/d-76574/

Tak na tu dojačku dejte kus šutru / já používám 'kočičí hlavu' / a pak si klidně ocas podržte. Píšete ze gumy jsou nové, kontrola kvality? Jako i takové krávy jsou, co kopou z rozmaru, ale většinou to má důvod.
Z úvazem zadních noh nemám dobré zkušenosti. Buďto kopou stejně, nebo rovnou padají, nebo u provazu se stáhne uzel a pak nejde rozdělat. Já tedy preferuji ocas nebo přední nohu nahoru. I když u té přední si některé kleknou.
Kolik má kravka denní nádoj? Stojí to zato ještě jí dojit a nechat se kopat? Některé se zasuší samotné dřív, je možnost i dřívějšího zabřeznutí?
Apropo dotahování...moc nedotahujte, to taky není dobré, radši tam ten litr nechte.

25.3.2015 14:00
michuela

XXX.XXX.96.12

Tam kde prodávají chovatelské potřeby pro zemědělce. Taky budu mít březí jalůvku a tak jsem chtěla být připravená. Ale zrovna byl vyprodaný.
http://www.proveterinu.cz/zklidnovaci-a-krotici-nastroje-skot/4900000-slabinovy-imobilizer-proti-kopani.html.

25.3.2015 14:24
sanyhobby

XXX.XXX.11.208

Krava mala po otelení 22 litrov. Teda toľko dávala do dojačky bez doťahovania. A to jej vo vemene ostávalo 3-4 litre. zistila som to až keď začala strácať mlieko. No, človek sa učí na vlastných chybách. Vtedy bola úplne zlatíčko, mohla som jej aj podliezť pod brucho a pohoda.
Padla mi na 10 litrov denne (to bol tretí mesiac po otelení). Potom sa mi to podarilo zdvyhnúť už len na 12-13 litrov - už aj s doťahovaním. Tento nádoj si drží dodnes. Ale už ju zasuším. Z toho kopania som v strese, nestojí mi to zato. Ale do ďalšieho telenia sa musím pripraviť.
Je pravda, že asi doťahujem fest. Ja sa do rozdeľovača niekedy zapriem oboma rukami a celé vemeno je viditeľne natiahnuté a tlačím kým nejde posledná kvapka.

25.3.2015 16:18
spajzka

XXX.XXX.31.16

Nikdo učený z nebe nespadl, taky bych milou kravku zasušila a bude klid. Není psáno že bude kopat i příště. Myslím si, že toho má pro zatím dost. Až bude tlačit mléko ve vemeni, postojí zase. Hodně zdaru.

25.3.2015 19:19
bee.st

XXX.XXX.69.182

Vidím, že už vás to dojení moc nebaví. Ale podle toho, co píšete, děláte pár chyb. Za prvé, asi máte špatný postoj při dojení, přece když sa opřu ramenem o kýtu krávy a ještě o nohu pod hleznem, tak můžu tlačit oběma rukama na rozdělovač a zároveň můžu tou opřenou rukou zabránit skopnutí dojiček a nemůže mě kopnout do nosa. Když už sa podaří krávě ty dojičky shodit, musíte jí dát najevo, že sa vám to nelíbí, třeba na ni výhružně zavoláte a musíte jí ty dojičky znovu nasadit ! Když to neuděláte vychováte si krávu, co kopne pokaždé, když už ju to dojení přestane bavit. Konec dojení určujete vy a ne kráva. Po skončení ju pochválíte. Musíte si uvědomit, že kráva je stádové zvíře a uznává pouze silnějšího a to musíte být vy. Takové ty nesmysly proti kopání jsou pro amatéry a to vy přece nejste.

25.3.2015 21:36
sanyhobby

XXX.XXX.14.90

Nie je to o tom, že by ma dojenie nebavilo. Mám aj kozy (9 kusov) a tie dojím štvrtý rok. Lenže zdravie mi je prednejšie.
Ku krave pristupujem tak, ako som zvyknutá od koní. Pri dojení stojím pri jej boku - bruchu, chrbtom som otočená k jej hlave. Je možné, že to nerobím správne, nikto mi neukázal ako to má byť.
Ak sa stalo, že mi strhla dojačku, samozrejme som ju nasadila znova. Ani raz som neskončila dojenie predčasne. Kravu som vždy okríkla, keď po mne vykopla, tak som pristúpila aj k ráznejšiemu trestu. Nerobím to rada, ale takéto veci proste tolerovať nemienim.

25.3.2015 23:24
pajca

XXX.XXX.73.177

Jak učí dojit krávy v dnešní době na dojírnách nevím, ale když byly krávy ještě
na stáních uvázané, tak se kopalkám při dojení poutaly nohy buď řetízky, na kterých
byly háčky, dají se koupit v některých hospodářských potřebách, nebo se jim nohy
vázaly provazem, který se na jednu nohu stáhl nad kolenem skrz očko, (lepší je
dát na jeden konec s očkem kovový kroužek, kvůli snadnějšímu rozvazování) a
potom se provaz propletl okolo nohou a udělal jednoduchý uzel, aby to šlo rozvázat.
Ono se to kravám ze začátku nelíbylo a skákaly při spoutání, ale musely si
zvyknout, přece se nikdo nehodlal nechat zmrzačit. Zvášť od takových, které
kopaly obloukem do strany a zároveň dozadu. To dokážou tak rychle, že není
šance zareagovat a uhnout.
Že při dodojování tlačíte na stroj oběma rukama, to neděláte dobře, protože
stlačujete zřejmě velkou silou a krávě to není příjemné, řekla bych, že ji to bolí.
Je možné, že Vaše kráva je na dojení tvrdší, když jí zůstává hodně mléka.
Nevím, jak krávu na dojení připravujete, tak se nezlobte, že to píšu, ale správný
postup je, že vemeno omyjete teplou vodou, což je zároveň masáž, která stimuluje
podvěsek mozkový, který vyloučí do krve hormon oxytocin, který spouští uvolňování,
spouštění mléka. Vemeno osušíte, odstříknete mlého pro posouzení, zdali není
nějak vizuelně změněné a nasadíte stroj. Toto je potřeba udělat co nejrychleji, aby
jste využila působení oxytocinu, kdy kráva spouští mléko. Působení oxytocinu
trvá 3-4 minuty. Dlouhé dojení je pak spíš takové násilné dobývání mléka.
Při dodojování se stroj stlačí mírnou silou, lehce dolů a můžete ho stlačovat a
povolovat v rytmu pulzátoru. Při přisátí stlačit, při povolení pulzátoru také povolit.
Při tom můžete druhou rukou lehce pomasírovávat jednotlivé čtvrtky vemena.
Při zdělávání stroje jedním prstem uzavřte špuntekem rozdělovač a druhou rukou,
prstem vpustíte okolo struku vzduch, aby utekl podtlak z rozdělovače a stroj šel
volně z vemena sundat.
Dál mě napadá, když jste psala, že krávě zůstávalo několik litrů nevydojeného
mléka, jestli máte správně seřízený podtlak na dojení (na vývěvě). Na krávy je
správný podtlak 50 kpa. Bývá to na manometru vyznačené dvěma červenými
čerami. Pulzátor má mít 57 pulzů za minutu. Musí pěkně klapat, ne nějak usykávat.

Jestliže stejnou vývěvou dojíte i kozy, tak na kozy je správný podtlak 40 kpa.
Kozí pulzátor má mít 80 -2 pulzů za minutu.

25.3.2015 23:41
bee.st

XXX.XXX.69.182

Příště sa zkuste obrátit spíš k její hlavě a trošku sa opřít o její zadní nohu pod hleznem, uvidíte, že ju to sklidní, ale zároveň si dřepnout trošku stabilně, aby vás nevyvalila, kdyby náhodou měla snahu kopnout. Jinak myslím, že k tomu přistupujete rozumně, někdy sa musí použít i trošku tvrdší metoda, ikdyž s tím třeba někdo nebude souhlasit.

25.3.2015 23:48
bee.st

XXX.XXX.69.182

Hezký příspěvek od Pajcky, ale nemyslím si, že paní tlačí velkou silou na rozdělovač, kdyby tomu tak bylo, tak ty dojičky serve ze struků, ten podtlak zas tak silný není.

26.3.2015 09:27
koně

XXX.XXX.205.252

Je divné, že ze začátku držela a teď má problém.My to míváme naopak.Souhlasím se spajzkou, nechte jí zasušit už teď.A sledujte, kdyby měla nalité vemeno tak podrží.
Loni a letos jsme měly prvotelky, které začít dojit bylo peklo. Kopaly, bláznily, všechno lítalo.Při prvním ručním oddojování mám vždy natažené ruce na cecek, hlavu a většinu ramen zabořím co to jde do boku krávy před její koleno,.Jak kráva kope, naše umí oblouk do výšky kyčle, tak mi vezme většinou "jen "mou nohu, kterou nemám v podřepu kam schovat.Takže vyrýsované paznehty na stehnech nad koleny občas mám.
Ze všech fixací, kromě imobilizéru ten nemáme, se nejlépe osvědčilo vyvázat zadní nohu.Zpočátku to děláme ve dvou, abychom našly optimální délku provazu.Pak už si jí dojič vyváže sám.Uvazujeme vlečným lanem z auta, smyčku nasazujeme mezi spěnku a pazneht.Na rozdíl od koně si kráva každý den provaz nasadit klidně nechá.Protestuje až při dojení

26.3.2015 20:06
sanyhobby

XXX.XXX.6.22

Ďakujem za reakcie. Používam jednu dojačku na kozy aj kravu. Podtlak prestavujem. Pre kozy mám 42-43 a pre kravu cca 48. Krava sa dojí tvrdo. Skúšala som ju namiesto doťahovania dodojovať ručne. Tie 3 litre som z nej dolovala trištvrte hodiny. Pred dojením vždy umývam vemeno. Keď cítim, že krava pustila mlieko, hneď zapínam dojačku a nasadzujem na vemeno.
Už som rozhodnutá ju o pár dní zasušiť a na ďalšiu laktáciu to snáď bude lepšie.

26.3.2015 20:53
bee.st

XXX.XXX.69.182

Normálně když sa kráva tvrdo dojí, tak jednou rukou chytnu strukový násadec a druhou rukou sa snažím mléko stáhnout ze čtvrtky vemena dolu, do struku, ale já mám nekopavé krávy, nevím co by na to říkala ta vaša. Jinak nechcu strašit, ale moc bych nepočítal, že příště to bude lepší, podle mně je zasušení krávy jen odsunutí problému na pozdější dobu. Tedy pokud nemá 2 měsíce do dalšího porodu, nebo nedojí jen 4-5 l mléka, to by potom smysl mělo. Přeju atˇsa vám daří, taky znám co to je když sa vyskytnou problémy a je na to člověk sám, ale pak sa to obrátí a hned je všecko veselejší. Hezký večer.

26.3.2015 21:08
pajca

XXX.XXX.73.177

Podtlak zvyšte na 50 kpa, jestli se to vydojování trochu nezlepší.
Na další laktaci kráva zvýší nádoj, ale tvrdá kráva zůstane tvrdá i při další laktaci.
Přála bych si však, aby Vaše kráva byla víjímka a já se mýlila.

26.3.2015 21:45
pajca

XXX.XXX.73.177

Ještě mě napadla jedna myšlenka, nebo spíš otázka. Když Vám kráva zadržovala
3-4 litry mléka, bylo odstavené tele stále při krávě, nebo jste ho prodali.
Kráva dokáže zadržovat mléko pro tele když ho vidí blízko sebe.

27.3.2015 12:06
sanyhobby

XXX.XXX.12.71

Teľa som hneď prvý deň oddelila od kravy. Bolo na opačnom konci dvora, cca 100 metrov od nej. Po 3 mesiacoch som ich dala spolu a to sa zoznamovali ako úplne cudzie zvieratá. Jalovička kravu necucá a v najbližších dňoch pôjde z domu.
Teraz mi klesla na 5-5,5 litra na jedno dojenie a kôli tej troche mlieka sa mi celú tu tortúru okolo dojenia absolvovať nechce. Dnes opäť zdvyhla nohu keď som jej chcela nasadiť dojačku, ale bolo to "len" zdvyhnutie. Nebol to priamy bleskový kopanec.
Nemyslím si, že by sa zmenilo to, že je tvrdodojná. Aspoň u kôz sa to teda s laktáciami veľmi nemení. Možno trošku sa to lepší, ale podstata ostáva. No keď na rozdeľovač dojačky zatlačím, vydojí sa krava úplne. Viac ma trápi to kopanie a to veru neviem, či s pauzou vymizne.

27.3.2015 21:32
pajca

XXX.XXX.73.177

Jestli máte rohatou krávu, je ještě jedna možnost fixace krávy při dojení.
Při vazném ustájení v dobách minulých jsme začínali při dojení u prvotelek tím,
že se krávě navléklo oko z provazu kolem rohů a kráva se přitáhla a přivázala k
zábraně u žlabu. Na dost krav toto stačilo aby byla při dojení klidná.
Kdaž to nestačilo, přišly na řadu další zmiňované možnosti.
Jastli máte možnost úvazu krávy za hlavu, zkuste to.

28.3.2015 12:23
sanyhobby

XXX.XXX.7.94

Krava je bezrohá. Má na hlave ohlávku, za ktorú ju pri dojení uväzujem. Už začína byť problém skoro pri každom dojení. Pri nasadzovaní dojačky na vemeno. potom už stojí a netvári sa, že by jej dojenie vadilo. normálne žerie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík