Dobrý den.
Před týdnem jsem si domů přivezla 4 m. sviňku. Kupovala jsem jí jako gottingenku. Matku jsem viděla, byla malá asi po kolena a ze selat dost vycucaná. Otce prý nabrala koza a zemřel a byl prý menší než matka. Naše sviňka byla nejmenší ze zbylích selat a měla krátký nakrabatělý rypáček. Odhadem mohla mít ty 4 max 5 kg. Má černé štětiny, ale na sluníčku se jí udělali hezky podélné hnědé pruhy. Samotný původ mě až tolik netrápí, ale názory zkušených chovatelů uvítám. S toho co jsem se všude možně dočetla, tak trh je zasycen převážně různýma křížencema, ale to je na njinou diskuzi. Prostě na tom tak nelpím, hlavně že nám dělá radost. Hlavní věc je ta, že jsem jí brala už odrostlejší. Byla ve chlívě s matkou a dvěma bratry. Je možné, že když jsem jí brala ve 4 m aby byla březí? Možná se ptám hloupě, ale zkušenosti nemám a z některých diskuzí jsem se dočetla, že je možné ledasco. Nemám porovnání a příjde mi, že na to jak je malá, tak má nějaké kulaté bříško. Nevím jestli je tak vypasená a tak žádám radu. Pokud by se tak stalo, jaký by to na ní mělo vliv když je podle mého taková malá. Na fotce je pro porovnání s naší kočkou. Musím si ještě zjistit kdy se přsně narodila. Jen vím, že v listopadu. Zatím posílám bez fotek. Nechtějí se mi načíst.
Tak najprv, Gottingenské plemeno čistokrvné neexistuje, neni to uznaná rasa.Bolo vyšlachtené rôznym krížením na laboratorne pokusy a každý chovatel si vytvára svoju vlastnú líniu. Že sa jej na slniečku robia pruhy, je znakom diviačeho predka.
To, že ten, , chovatel" nechal nekastrovaných kančekov pokope z matkou a sestrou, je tam možnost aj nakrytia, ale to bruško môže byť aj z mlieka, lebo tým, že ich neodstavil, tak samozrejme cucali mlieko a aj tá matka bola preto taká, vycucaná"
Nepoznám toho chovatela, ale ja by som si od neho to prasiatko nekúpila.
Aj s tým otcom prasiatok mi to pripadne divné...
qixi
napsal(a):
Tak najprv, Gottingenské plemeno čistokrvné neexistuje, neni to uznaná rasa.Bolo vyšlachtené rôznym krížením na laboratorne pokusy a každý chovatel si vytvára svoju vlastnú líniu. Že sa jej na slniečku robia pruhy, je znakom diviačeho predka.
To, že ten, , chovatel" nechal nekastrovaných kančekov pokope z matkou a sestrou, je tam možnost aj nakrytia, ale to bruško môže byť aj z mlieka, lebo tým, že ich neodstavil, tak samozrejme cucali mlieko a aj tá matka bola preto taká, vycucaná"
Nepoznám toho chovatela, ale ja by som si od neho to prasiatko nekúpila.
Aj s tým otcom prasiatok mi to pripadne divné...
Zdravím, prasnička může být klidně březí, to není problém, aby takto mladá zabřezla.Spíše je na škodu to křížení s divočákem, prasátka (pěkně) ryjí a dokáží nadělat dost škody.Jinak jsou tito kříženci velice nenároční a chov i odchov nedělá problémy.
Děkuji za názory. Snažím se sem dát další fotky. Trochu s tím bojuji. Paní, která mi sviňku prodala asi taky kupovala s tím, že to není s divočákem. Tatínka selátek jsem viděla na fotce a kozy přímo u paní. Nemám nic proti paní prodávájící. Nebyla to paní, ketá by chtěla na něčem vydělávat, či někoho šidit. Normální paní co měla doma párek a chtěla prodat selata. Jsem chtěla znát názor od zkušených. Snažím se sem dostat další fotky jen to trochu trvá.
Jak by to sviňku poznamenalo, pokud by byla březí tak mladá a malá?
Kwaka
napsal(a):
Děkuji za názory. Snažím se sem dát další fotky. Trochu s tím bojuji. Paní, která mi sviňku prodala asi taky kupovala s tím, že to není s divočákem. Tatínka selátek jsem viděla na fotce a kozy přímo u paní. Nemám nic proti paní prodávájící. Nebyla to paní, ketá by chtěla na něčem vydělávat, či někoho šidit. Normální paní co měla doma párek a chtěla prodat selata. Jsem chtěla znát názor od zkušených. Snažím se sem dostat další fotky jen to trochu trvá.
Jak by to sviňku poznamenalo, pokud by byla březí tak mladá a malá?
Trochu jí to zastaví v růstu, tak Vám doroste až po selatech.
Je to už je teď a to je tady týden. Kocoura honí po celém dvoře když na něj nemá náladu. Když je pes venku a ona na zahradě bez něj, tak lítá a někdy kvičí. Jelikož jsme si brali neochočenou, tak před lidmi utíká. Tak snad se nebude navážet do náštěv. I když aspoň hlídač. Náš pes má rád všechny a je jedno na jaké jsou straně. To houser je ohlašovač návštěv.
Vy máte asi prasata hodně rád. Jen kolik máte na inzerátů druhů. Asi se tím živíte že?
Taky by se mi líbilo místo práce ve městě, pracovat doma u zvířat. Sice v dnešní době je to u mladého člověka podivné, ale já mám zvířata ráda. Příteli se líbí mangalice jenže zatím jsme u chovu pro radost a né na maso. Maso jíme málo a chovat pro někoho na jídlo se nám zatím nechce. A tak si pomaloučku svojí zvířenu rozšiřuji jen tak pro radost. Já si taky myslím, že ochočit se dá ledasco. A taky to pro mě byla výzva vzít si neochočené odrostlé sele. Stejně mi příjde, že někteří chovatelé nabízejí selata, i jiné zvířata, moc brzy hlavně ať jsou co nejmenší.
O velikost u tohoto druhu se bát nemusíte, jsou to kusy do 100kg, kdy už těch 100kg představuje dosti zatučnělý kus, což je špatně.Tato prasata vyžadují přísun spíše zelené pastvy a její obdoby, (zelenina, ovoce).V zimě krmím i vařené brambory, či řepu a seno.V žádném případě nekrmit jako klasické prase, jde do tuku.Při volné pastvě, nebo krmení travou ze sekačky, má chutˇově výborné a jemné maso.
Jiné složení potravy vyžadují však kojící prasničky, kdy je potřeba doplnit dávku o minerály a zajistit vyšší hodnotu krmné dávky, vůdči jejímu objemu.Tam pak krmím i spařený šrot (ječmen, kukuřice, pšenice), který doplńuji o minerální látky pomocí doplňkových směsí pro prasnice.Někdo může oponovat, že je to zbytečné, ale mám vyzkoušeno, že je to na selatech znát.Ta jdou na prodej zhruba ve dvou až třech měsících, při váze cca 10kg.
Netuším opravdu, jak má vlastně (čisté větnamské )vypadat, viz. foto, které si můžete najít na Google.
Mangalice chovat, to vyžaduje velký pozemek, kde se smířím s tím, že jej prasata zdevastují, tak, že tam nic neporoste.Také doporučuji prohlídku na prohlížeči počítače.Tato prasata výrazně ryjí a mají tendenci nenechat nic v klidu, vlezou všude a vše zdevastují.
Z těchto důvodů přecházím pozvolna k chovu prasat Kune Kune, která naopak žádnou agresivitu vůdči pozemku na kterém se pohybují nevytváří (neryjí).Jsou oproti Mangalici neaktivní a klidná, mají přátelskou povahu a nechají se vychovat jako pes (slyší na povely).
Chovem se pouze bavím, situace na trhu s prasaty je zde taková, že to neuživí dobře ani ty chovatele, kteří se vrhli do velkochovů.
Kwaka
napsal(a):
Děkuji za Vaše rady. Snažím se jí vše strouhat a sekat nožem, protože větší kousky mi nechce jíst. Šrotem jí to jen sypu a dávám trochu vloček. Zatím mi nepříjde, že by škubala trávu ale snad až bude více té mladé. Venku byla u nás poprvé, tak si musí na všechno zvyknout.
Ta poslední slova si uvědomíte, tak za měsíc, kdy se bude 100% ráda pást, ani člověk se nechová v novém prostředí přirozeně.
Kwaka
napsal(a):
Děkuji za Vaše rady. Snažím se jí vše strouhat a sekat nožem, protože větší kousky mi nechce jíst. Šrotem jí to jen sypu a dávám trochu vloček. Zatím mi nepříjde, že by škubala trávu ale snad až bude více té mladé. Venku byla u nás poprvé, tak si musí na všechno zvyknout.
Ona sa rozpase, to sa nebojte, trochu je v nevýhode, že je sama a nemá prasačí vzor, tak by všetko odkukala od iných prasiat a rychlejšie by si zvykala.Prasatám je lepšie, ak ich je viac, sú moc spoločenské
Však časom jej možno prikúpite aj kamaráta
qixi
napsal(a):
Ona sa rozpase, to sa nebojte, trochu je v nevýhode, že je sama a nemá prasačí vzor, tak by všetko odkukala od iných prasiat a rychlejšie by si zvykala.Prasatám je lepšie, ak ich je viac, sú moc spoločenské
Však časom jej možno prikúpite aj kamaráta
To je velice věcná poznámka, prase je společenské zvíře a samotnému dobře není, vidím to v případech, kdy je třeba zvíře oddělit (např.ze zdravotních důvodů), vždy jej to táhne (do kolektivu).
Co se týče kolektivu, tak sama není. Když se jí něco nezdá, tak nahání kočky. Na psa se nalepí hned jak vyleze z pelechu a odchází od něj až večer. Dneska mu ožužlávala tlamu a ani se nehl. Vím, že je to pes a né prase, ale aspoň není sama, dyž zrovna nejsme venku.
Pomalu ji začínám brát na procházky se psem. Zatím není problém. Sousedy nemáme, takže žádné roptýlení či lekání.
Zatím se neumím rozhodnout. Nevím, jestli pořídit kanečka a mít v budoucnu mladé, nebo jen kámošku. Asi bych chtěla, ať má alespoň jednou selata. Jenže pokud bych měla kanečka, tak by byla neustále březí chuděra. Nebo jí nechat obskočit a pak si nechat její dceru. Nevím. Když jsem si jí brala, tak stála málo kvůli tomu, že už byla odrostlá. Nakonec nebyla zas až tak veliká a byla jsem ráda. Jednou jsem si koupila holandskou kozičku docela malinkou. Jelikož jsem z ní byla nadšená, tak jsem si ji unáhleně vezla domů a nevšimla si průjmu který má. I přes napájení černým čajem lahví, mi v den návštěvy veterináře zemřela. A tak jsem byla ráda, že sviňka je už na ledasco zvyklá.
Co dáváte fotku, tak jsou na ní jiné prasátka. Kolok jich máte?
Kwaka
napsal(a):
PRODáM - Prodáme kanečka Pepíka s širokým bílým pruhem. Matka skvělá, hodná prasnice pastevního prasáka z vrhu A2 kunekune.cz. Otec charakterní kříženec vietnamského prasete. K odběru v první půli dubna.
To už by asi bylo moc velké křížení že?
Prasátek, tu mám několik druhů, Čínské klapouché, Mangalici, Kune Kune, Duroc, Větnamské a Přeštíky.Nabízený kaneček by se dal do chovu použít, je-li pro Vás jeho dovoz oblastně výhodný (tedy máte pro něho blízko), s chvateli se osobně znám, neboť chvatelů čistokrevných Kune Kune v Čechách je nemnoho.Vrh ze kterého je nabízen byl zkušebním, neboť kance K:K.choivatelé koupili až v prosinci 2014.Podílová selata po K:K mohu jen doporučit, neboť (Kune Kune) má skvělou a klidnou povahu, krátky rypák, čímž nemá sklony k rytí zahrady.Na fotu kříženec Větnamské/Kune Kune, další foto rodiče.
Kwaka
napsal(a):
Jenže po rodičích kune kune a větnamec, bude už kaneček trochu větší ne? Ale to vaše selátko na fotce je moc hezké. Nemá tak moc pokrčenoý ten rypáček. Tak kousek cesty to je, ale selátka mají hezké zbarvení a samozdřejmě ta cena taky.
Na velikosti nezáleží, on to tak velký rozdíl nebude, já jsem připouštěl svoje větnamské sviňky (Mangaličákem), který byl dvojnásobně velký a nikdy to nevadilo, odchována téměř stovka selat.
Zatím nechci mít nějaký velký chov. Sice bych ji ráda připustila, ale co když o selata nebude zájem. U nás by se nesnědla. Takže prase mám pro radost na zahradě a i z toho důvodu volím tu menší variantu. I když kdyby mi tady u nohy leželo 160 kg prase, tak bych ho měla ráda stejně jak to malé. Hlavně když je to hodné a zatím se nám nestalo, že bysme měli agresivní zvíře.
jiříček
napsal(a):
Prasátek, tu mám několik druhů, Čínské klapouché, Mangalici, Kune Kune, Duroc, Větnamské a Přeštíky.Nabízený kaneček by se dal do chovu použít, je-li pro Vás jeho dovoz oblastně výhodný (tedy máte pro něho blízko), s chvateli se osobně znám, neboť chvatelů čistokrevných Kune Kune v Čechách je nemnoho.Vrh ze kterého je nabízen byl zkušebním, neboť kance K:K.choivatelé koupili až v prosinci 2014.Podílová selata po K:K mohu jen doporučit, neboť (Kune Kune) má skvělou a klidnou povahu, krátky rypák, čímž nemá sklony k rytí zahrady.Na fotu kříženec Větnamské/Kune Kune, další foto rodiče.
Škoda, že nemáte čistokrvné prasiatka KK volakedy to bol môj sen, chovat, ale nenašla som chovatelov, ktorý by mali 100%, tak som to vzdala a zvolila vietnamské.
Ale ten kanec je krááásny.
Kwaka
napsal(a):
Zatím nechci mít nějaký velký chov. Sice bych ji ráda připustila, ale co když o selata nebude zájem. U nás by se nesnědla. Takže prase mám pro radost na zahradě a i z toho důvodu volím tu menší variantu. I když kdyby mi tady u nohy leželo 160 kg prase, tak bych ho měla ráda stejně jak to malé. Hlavně když je to hodné a zatím se nám nestalo, že bysme měli agresivní zvíře.
Tak si spíše domluvte někde připuštění, až se ta Vaše holka bude boukat, držet kanečka kvůli jedné sviňce se moc nevyplatí.U nás není problém (zlikvidovat) vše co zůstane navíc na dvoře, tedy si se selaty problémy nečiním.
qixi
napsal(a):
Škoda, že nemáte čistokrvné prasiatka KK volakedy to bol môj sen, chovat, ale nenašla som chovatelov, ktorý by mali 100%, tak som to vzdala a zvolila vietnamské.
Ale ten kanec je krááásny.
Čistokrevné KuneKune mám, jen to chce čas a selata budou!
Hezký kohout, škoda že tam není celý. Na té poslední foto je normální stav, nebo je překrmené?
Když už je prasátko v tom stavu jako na Vaší fotce na rožni, tak to jo. Jenže chovat to a pak zabít. Z toho důvodu nechovám ani králíky. I když mi každý říká, že to lidi hodně berou. U nás doma nejsme masožravci. Jednou za čas si pochutnáme, ale vždy na něčem co máme od příbuzných. Nejlepší jsou slepice. Ty nesou každý den a nemusí se kvůli tomu zabít.
Kwaka
napsal(a):
Hezký kohout, škoda že tam není celý. Na té poslední foto je normální stav, nebo je překrmené?
Když už je prasátko v tom stavu jako na Vaší fotce na rožni, tak to jo. Jenže chovat to a pak zabít. Z toho důvodu nechovám ani králíky. I když mi každý říká, že to lidi hodně berou. U nás doma nejsme masožravci. Jednou za čas si pochutnáme, ale vždy na něčem co máme od příbuzných. Nejlepší jsou slepice. Ty nesou každý den a nemusí se kvůli tomu zabít.
Sviňka je překrmená(léčím ji), koupil jsem chov o něž se chovatel špatně staral, kohouty, takto krásné mám dva.
Otázka co zabít a co ne, mne s přibývajícimi roky na kartě života trápí čímdál víc, ale nelze jinak, výběr kusů pro chov musí být důsledný, to jen lidstvo je schopno zaniknout svou pseudohumálností!
S tím chovem to chápu. Jej zas tak humánní nejsem. Kdyby přišlo na věc, tak se sní všechno. Ale když k tomu člověka nic netlačí. Pro mě je nejhorší to zabít, pak udělám vše co je třeba. Od dětství jsem se účastnila zabijaček a zabíjení všeho co měla babi doma.
Snad se Vám ji podaří dát do pořádku a budou mít brzy mladé.
Kwaka
napsal(a):
S tím chovem to chápu. Jej zas tak humánní nejsem. Kdyby přišlo na věc, tak se sní všechno. Ale když k tomu člověka nic netlačí. Pro mě je nejhorší to zabít, pak udělám vše co je třeba. Od dětství jsem se účastnila zabijaček a zabíjení všeho co měla babi doma.
Snad se Vám ji podaří dát do pořádku a budou mít brzy mladé.
S týmto mám problém aj ja, aj keď sa chovu venujem už 20 rokov, ešte som nič nezabila, len to chovám.
Nemám problém očistiť kura, králiky, prasatá, kačky..., ale zabiť to nedokážem.
Keď to mám čistiť, musia byť bez hlavy!
Kwaka
napsal(a):
Jestli jsem to dobře pochopila, tak jakože gottingenská prasata jsou převážně na zahradu a radost. Ty další jako větnamská, čínská, kune kune jsou sice taky menší, ale jsou převážně na maso.
Gottingenské sú pre radosť, to je pravda, dajú sa vycvičiť ako pes, aj poslúchajú na meno
/ to sa dá aj u iných docieliť/
Ale chovatelia, čo ich chovajú a nepredajú všetky mladé,...?
Kwaka
napsal(a):
Jestli jsem to dobře pochopila, tak jakože gottingenská prasata jsou převážně na zahradu a radost. Ty další jako větnamská, čínská, kune kune jsou sice taky menší, ale jsou převážně na maso.
Na zahradu a do společnosti je nejlepší Kune Kune, ale je jich zatím pomálu (v Čr).Pochází z Nového Zélandu, podle jména je kulaté, má krátký rypák (proto neryje).Je velice společenské a poslušné, jako pejsek.Ani maso i sádlo nemá chybu, což je ta druhá stránka chovu.
Prasata větnamské, čínská, Mangalica, Přeštické, jsou stejné kategorie (pastevní).Gotingen už je kříženec, tedy žádné plemeno, pouze výplod křížení větnamského prasete s prasetem bílým, běžně chovaným, vznikl pro potřeby výzkumu.