Chov prasnic(landras, durock, bile uslechtile)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2015 20:47
PETR.HLOUCH

XXX.XXX.72.98

Zdravim
prosim o radu chovatele kdo chova zda uvedene typy prasnic na selata
zabyvam se zajmove chovem prasat posledni dobouo mam problem sehnat selata za slusne penize a ve vice ks..
mam doma slusne opravene chlivy kde bych mohl cca 3-4ks prasnic bezproblemu mit
ale zpatky k dotazu kdyz vam rodi prasnice jste u ni nebo vam to zvladaji sami?Jde mi o to ze mam casove narocnou praci a muze se stat ze odejdu zrovna zacne rodit a prijdu druhy den..
co jsemtak sondoval, bud radi ze je chodi hlidat co chvilku a druzi zase radi ze je daji cca tyden pred porodem do porodni klece a o nic se nestaraji, ze je minimalni sance je zalehnout a podobne..
samozrejme chlevy jsou pekne, je tam vytapeni a podobne takze problem se zimou ci tak by urcite nebyl..
nerad bych poridil prasnice a aby pak bylo vic skody nez uzitku..

diky za kazdy tip

29.3.2015 22:01
gameness

XXX.XXX.49.182

Chovam BU odporucam byt pri prasniciach nejde o to ze by len zalaha ale niektore prasiatko sa nemusi dostat samo z placenty sice z 25 to bolo len jedno ale aj tak a prasnica moze byt agresivna kym neporodi vsetky prasiatka cize moze prasiatko rozhryznut tiez sa mi to stalo ale po dvoch dnoch uz bolo vsetko ok prasiatka chodili pod lampu atd. odporucam byt s prasnicou aspon den dva.

30.3.2015 21:06
jiříček

XXX.XXX.106.99

PETR.HLOUCH napsal(a):
Zdravim
prosim o radu chovatele kdo chova zda uvedene typy prasnic na selata
zabyvam se zajmove chovem prasat posledni dobouo mam problem sehnat selata za slusne penize a ve vice ks..
mam doma slusne opravene chlivy kde bych mohl cca 3-4ks prasnic bezproblemu mit
ale zpatky k dotazu kdyz vam rodi prasnice jste u ni nebo vam to zvladaji sami?Jde mi o to ze mam casove narocnou praci a muze se stat ze odejdu zrovna zacne rodit a prijdu druhy den..
co jsemtak sondoval, bud radi ze je chodi hlidat co chvilku a druzi zase radi ze je daji cca tyden pred porodem do porodni klece a o nic se nestaraji, ze je minimalni sance je zalehnout a podobne..
samozrejme chlevy jsou pekne, je tam vytapeni a podobne takze problem se zimou ci tak by urcite nebyl..
nerad bych poridil prasnice a aby pak bylo vic skody nez uzitku..

diky za kazdy tip

Chovám Přeštické, Duroc, Čínské klapouché, Mangalici, porody zvládají samy, selata odrostou bez lampy a všech těch starostí kolem.

31.3.2015 19:48
gameness

XXX.XXX.49.182

jiříček napsal(a):
Chovám Přeštické, Duroc, Čínské klapouché, Mangalici, porody zvládají samy, selata odrostou bez lampy a všech těch starostí kolem.

A to sa vam kedy kotia?

31.3.2015 20:03
jiříček

XXX.XXX.106.99

Od neděle mám selata u kříženky přeštické/duroc/pietrain, kanec Mangalica, na fotu kříženka Duroc /Mangalica, otec opět Mangalice, porod prosinec venku pod přístřeším pouze ve slámě, venku až -4st.C, čínská klapouchá 22.leden opět venkovní přístřeší a cca 60cm slámy.

1.4.2015 12:00
Záblatsky

XXX.XXX.130.27

Chováme landras.U porodu jsem vždy.Některá prasnice celý porod leží v klidu a některá se po každem seleti zvedne a je možné, že na selátko šlápne.Některé bývají, jak píše předchozí pisatel, agresivní. Také se stalo, že se rodilo mrtvé sele a to potom se musí pomoci a případně do ní i sáhnout a vytáhnout.Hned po narození stříháme zuby a dáváme je bokem pod lampu na vyhřívanou desku tak na dva až tři dny a pouštíme po třech hodinách pít.Potom už je to v pohodě prasnice je uklidněná a odpočatá a selata chodí pít samy a vrací se zpět pod lampu.Tak mnoho úspěchů.

2.4.2015 15:01
gameness

XXX.XXX.49.182

Záblatsky napsal(a):
Chováme landras.U porodu jsem vždy.Některá prasnice celý porod leží v klidu a některá se po každem seleti zvedne a je možné, že na selátko šlápne.Některé bývají, jak píše předchozí pisatel, agresivní. Také se stalo, že se rodilo mrtvé sele a to potom se musí pomoci a případně do ní i sáhnout a vytáhnout.Hned po narození stříháme zuby a dáváme je bokem pod lampu na vyhřívanou desku tak na dva až tři dny a pouštíme po třech hodinách pít.Potom už je to v pohodě prasnice je uklidněná a odpočatá a selata chodí pít samy a vrací se zpět pod lampu.Tak mnoho úspěchů.

Presne tak ja som stikal zuby az na druhy den bo porod trval aj 16 hodin. ockovanie na 5 den.

2.4.2015 15:05
gameness

XXX.XXX.49.182

4 a 1 den stare praSIATKA 25 KUSOV PRVOSKY, OSTALO 21 UZ MAJU 4 TYZDNE :-p.

2.4.2015 15:59
qixi

XXX.XXX.147.147

gameness napsal(a):
4 a 1 den stare praSIATKA 25 KUSOV PRVOSKY, OSTALO 21 UZ MAJU 4 TYZDNE :-p.

Krásne, gratulujem! aj majú nejaký zdroj tepla?
/alebo netreba/.

2.4.2015 20:39
gameness

XXX.XXX.49.182

qixi napsal(a):
Krásne, gratulujem! aj majú nejaký zdroj tepla?
/alebo netreba/.

Jasne ze maju urobene budy maju obite doskami a aj vrch a infra lampy bez nich by to boli straty si myslim a este ked takto fuka staci otvorit mastal a hned je teply vzduch vymeneny a ked je im teplo lepsie rastu nemusia vyvijat energiu na teplo to plati u vsetkych zivocichoch.

8.4.2015 15:14
qixi

XXX.XXX.147.147

jiříček napsal(a):
Od neděle mám selata u kříženky přeštické/duroc/pietrain, kanec Mangalica, na fotu kříženka Duroc /Mangalica, otec opět Mangalice, porod prosinec venku pod přístřeším pouze ve slámě, venku až -4st.C, čínská klapouchá 22.leden opět venkovní přístřeší a cca 60cm slámy.

60 cm slamy ? Všade píšu, že sa nemôže dať vela slamy, lebo sviňa by ich zalahla...
Ale aj ja dávam vela slamy a nikdy ich nezalahla

8.4.2015 15:48
jiříček

XXX.XXX.106.99

qixi napsal(a):
60 cm slamy ? Všade píšu, že sa nemôže dať vela slamy, lebo sviňa by ich zalahla...
Ale aj ja dávam vela slamy a nikdy ich nezalahla

Dal bych i míň, ale pod přístřeškem jsem měl složený velký kulatý balík a ten si upravili po svém.Moc se mi ten systém líbí a další ustájení budu budovat na stejném základu, prasátka v něm žijí opravdu v naprosté pohodě, je radost se na ně dívat.

8.4.2015 16:16
qixi

XXX.XXX.147.147

jiříček napsal(a):
Dal bych i míň, ale pod přístřeškem jsem měl složený velký kulatý balík a ten si upravili po svém.Moc se mi ten systém líbí a další ustájení budu budovat na stejném základu, prasátka v něm žijí opravdu v naprosté pohodě, je radost se na ně dívat.

Za dva týždne by sa mala oprasiť aj moja vietnamka, minulí rok bolo teplejšie, tak snáď už sa oteplí, ale keby nie, tak prežijú, ? lebo zdroj tepla, prasnica pokaždé zlikviduje a obávam sa požiaru, keby som to tam nanovo nainštalovala.

8.4.2015 22:15
jiříček

XXX.XXX.106.99

Větnámáky mám také na venku, je to bez potíží.Selata nesmí (chytit)průvan, suché stelivo, a poradí si.Je potřeba svini umožnit zbudování hnízda na dostatečném prostoru, aby nezalehla selata.Pro ty pak dám třeba velký pytel se slámou (Bigbag), aby si mohla zalést do tepla, funguje to skvěle, foto bohužel nemám.

5.12.2015 17:15
PETR.HLOUCH

XXX.XXX.72.98

A kdyz beru klasicka prasata BU, landras durock pietran nechavate je kotit ve chlivku nebo mate porodni klec aby nezalehla..?
kdyz mate treba ve chlivku 3-4prasnicky mate je spolu a pred porodem davate samostatne a po selatech vracite zpatky nebo mate kazdou proste zvlast..?

5.12.2015 17:55
jiříček

XXX.XXX.106.99

PETR.HLOUCH napsal(a):
A kdyz beru klasicka prasata BU, landras durock pietran nechavate je kotit ve chlivku nebo mate porodni klec aby nezalehla..?
kdyz mate treba ve chlivku 3-4prasnicky mate je spolu a pred porodem davate samostatne a po selatech vracite zpatky nebo mate kazdou proste zvlast..?

Prasnice by měla mít svůj vlastní prostor, aby měla u porodu klid.Porodní klec by nebyla určitě na škodu, ale dá se to i jinak.Dostatečně velký prostor ve chlévě a kolem stěn zábrana např. z trubky, která nedovolí svini přilehnout selata ke zdi.Selata se po nakojení nohou dát mimo svini(do nějaké bedny), kde se jim (přisvítí), tedy dodá teplo.Pokud hodláte mít, klasická prasata, tak je to nutnost, aby selata přežila.Je to práce na celý jeden týden od narození, pohlídat porod a pak chodit pravidelně přikládat selata ke kojení.Vzhledem k tomu, že mi to v práci nedovolí (být týden doma), klasiku nechovám.

5.12.2015 18:58
PETR.HLOUCH

XXX.XXX.72.98

Ja podnikám právě sám na sebe...
a od nového roku budu mít pravě dost čas na zvířata tak bych se do nich chtěl právě pořádně opřít do chovů..
ale co jsem zjištoval nekdo radí že má kazdou svini porad samotnou a jini zase radi ze ma treba 3-4svinky u sebe kdyz se brouska zapusti nebo odvede ke kanci pak da zpatky a cca tyden pred porodem ji dava do porodni klece do samostatneho chlivku kde porodi a odchova selata a po odstavu dava zpet k ostatním 3svinkam...
Tak prave nevim.

5.12.2015 21:45
milcek

XXX.XXX.252.163

PETR.HLOUCH napsal(a):
Ja podnikám právě sám na sebe...
a od nového roku budu mít pravě dost čas na zvířata tak bych se do nich chtěl právě pořádně opřít do chovů..
ale co jsem zjištoval nekdo radí že má kazdou svini porad samotnou a jini zase radi ze ma treba 3-4svinky u sebe kdyz se brouska zapusti nebo odvede ke kanci pak da zpatky a cca tyden pred porodem ji dava do porodni klece do samostatneho chlivku kde porodi a odchova selata a po odstavu dava zpet k ostatním 3svinkam...
Tak prave nevim.

Já mám přeštíky celoročně venku s přístupem do stáje mám 4 svině a kance když vidím že se svini nalévají cecíky zavřu ji do chlíva nastelu hromadu slámy do které porodí netopím nikdy mi prasnice sele nezalehla a cca po 5 dnech pouštím do společného výběhu a odchovávám krásné silné a otužilé kusy fakt je že v teple by rostli trochu rychleji.

6.12.2015 21:54
jiříček

XXX.XXX.106.99

milcek napsal(a):
Já mám přeštíky celoročně venku s přístupem do stáje mám 4 svině a kance když vidím že se svini nalévají cecíky zavřu ji do chlíva nastelu hromadu slámy do které porodí netopím nikdy mi prasnice sele nezalehla a cca po 5 dnech pouštím do společného výběhu a odchovávám krásné silné a otužilé kusy fakt je že v teple by rostli trochu rychleji.

S tímto pouze souhlasím, znám pár chovatelů, kteří mají i daleko větší chov a postupují také takto.

6.12.2015 22:34
PETR.HLOUCH

XXX.XXX.72.98

Pak to má chovatel lepší, že nemusí sledovat vyložene říji..chápu to správně?když ma kance pořád u sviní tak je obskočí jak je potřeba..nebo to má jiní důvod?

7.12.2015 15:34
jiříček

XXX.XXX.106.99

PETR.HLOUCH napsal(a):
Pak to má chovatel lepší, že nemusí sledovat vyložene říji..chápu to správně?když ma kance pořád u sviní tak je obskočí jak je potřeba..nebo to má jiní důvod?

Ano, je to bez problémů.

7.12.2015 16:53
milcek

XXX.XXX.252.163

Všechno je jednodušší říjí počínaje krmení do jednoho koryta pozdější odstav selat a takové drodnosti.

7.12.2015 17:51
PETR.HLOUCH

XXX.XXX.72.98

JJ je mi to jasné..
Nechám si rád poradit a podebatovat tu..
Pro mě by to popravdě bylo super mit cca 3-4 prasnicky a kance v jednom vybehu..mam hned vedle oddeleny prostor stenou a tam jsou 3mensi chlevy kde by mohly rodit a odchovat selata..

14.12.2015 11:41
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Vzhledem k tomu, že nám ubyl jeden kůň a vznikl tím pádem prázdný box, přestavěli jsme ho na porodnu pro prasničku (BU). Jak bylo psáno výše, podél stěn trubky, aby měla selata možnost prchnout (jelikož prasnička si většinou lehá tak, že si klekne na přední, tělem se opře o zeď a "jede dolů"), mimo box jsme nechali prostor s termodeskou pro selata (dělící stěna je dole s mezerou, aby tudy selata podlezla, kdyby se prasnice rozhodla lehnout tam, jelikož na této stěně trubka není. Porod proběhl rychle, na prvničku super máma, neublížila, opatrná, no a na termodesku se selata zvysoka vyprdla a chrápala v jednom cucku zavrtaná ve slámě.. V celé místnosti byla teplota 22-23 stupňů a zvládla to ok..

foto jak vypadají ty trubkové zábrany, druhá fotka je pohled zepředu (vlevo za stěnou byla ta termodeska).

14.12.2015 18:06
jiříček

XXX.XXX.106.99

xchipsy napsal(a):
Vzhledem k tomu, že nám ubyl jeden kůň a vznikl tím pádem prázdný box, přestavěli jsme ho na porodnu pro prasničku (BU). Jak bylo psáno výše, podél stěn trubky, aby měla selata možnost prchnout (jelikož prasnička si většinou lehá tak, že si klekne na přední, tělem se opře o zeď a "jede dolů"), mimo box jsme nechali prostor s termodeskou pro selata (dělící stěna je dole s mezerou, aby tudy selata podlezla, kdyby se prasnice rozhodla lehnout tam, jelikož na této stěně trubka není. Porod proběhl rychle, na prvničku super máma, neublížila, opatrná, no a na termodesku se selata zvysoka vyprdla a chrápala v jednom cucku zavrtaná ve slámě.. V celé místnosti byla teplota 22-23 stupňů a zvládla to ok..

foto jak vypadají ty trubkové zábrany, druhá fotka je pohled zepředu (vlevo za stěnou byla ta termodeska).

Vše na jedničku, co víc dodat.

15.12.2015 08:08
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Až na ty stěny Tenkrát jsem se s nimi natírala, než jsme dovezli koňa, ten to takhle zrychtoval během pár týdnů no a před přesunem prasničky už jsem tam nechtěla "smrdět" s nátěrem (její "normální" chlívek je totiž hned vedle této porodny). Takže jsou takhle hnusně zes*ané, bohužel
A mamina té zkáze ještě vesele pomáhá ožíráním zdi - což je vidět na této fotce...

30.12.2015 11:39
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den všem. V půli března se naše sviňka Apolenka bude prvně prasit a rádi bychom měli chov co nejpřirozenější, jak to jen v chlívku jde, nemáme možnost mít je na volno. Moc mě zaujaly ty trubky kolem zdí. Poraďte, prosím, jak vysoko od země a jak daleko od zdi. Děkuji za případné rady.
Apka je kříženka, máma landas, táta přeštík. Puštěná je durokem.

30.12.2015 16:58
xchipsy

XXX.XXX.142.1

My jsme trubky dali 20cm od zdi a 25cm vysoko (průměr trubek je 5cm). Tyto vzdálenosti si upravte podle toho, kdy máte v plánu selata odstavit - pokud okolo 28 dne (jako to dělají ve většině velkochovů), pak můžete rozměry i zmenšit. My jsme odstavovali ve věku 42 dní, proto jsme trubky dávali radši výš, jelikož selata už by jinak hůř podlézala a trubky by jim spíš překážely (v tomhle věku už zalehnutí moc nehrozí). Po odstavu jsme trubky dali pryč, vrátíme je tam zase až s příchodem prasnice na porodnu.
Zábrany jsou dobré hlavně proto, že když se prasnice chystá kojit, začne selata svolávat dřív, než si lehne - no a oni se pochopitelně kolem ní a pod ní začnou hemžit a ikdyby se sebevíc snažila, určitě by nějaké přimáčkla.. Jinak ta naše byla přeopatrná, jelikož selata chrápala zavrtaná ve slámě, mamina když si šla lehnout každou takovou "podezřelou" hromádku nejdřív profoukla a zkontrolovala, než se někde rozplácla.

30.12.2015 17:05
tera1

XXX.XXX.64.22

Děkuju. Ještě se zeptám, jak máte ty trubky přidělaný, že je máte sundavací a zas tam dací?
Myslím, že jsem z toho nervoznější než Apka, včera jsem ji nechala odčervit a přeočkovat proti červince.

30.12.2015 18:44
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Není zač. Na trubkách jsou navařené destičky, ve zdi hmoždinky a pak už je to normálka na šroubech. Levá strana je jeden konec šrouby na destičce, která je navařená na spodní části hrazení, druhý konec na zdi. Na tuto trubku je "nasunutá" druhá (na té jsou na jední straně navařené dva "pruhy", po nasunutí na první trubku se to zajistí šroubem, aby to "nejezdilo" sem a tam když se o to prasnice opře nebo do toho bude strkat), druhá strana této trubky je opět na šroubech (u nás do dubové stěny sousedního chlívku). Třetí trubka opět jedním koncem nasunutá na druhou, druhým koncem šrouby do stěny hrazení.
Sundání je rychlejší než dávání, akorát musí člověk dávat bacha, aby nic (šroub apod.) nespadlo, jelikož selata to nerada vrací

na fotce detail toho "nasunutí".

30.12.2015 18:46
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Zadní (v předchozím příspěvku nazvaná jako "druhá") trubka, levý konec je nasunut na první, pravý konec na šroubech na stěně chlívku (ta destička tam není nutná, my jsme špatně změřili a uřízli trubku

30.12.2015 18:52
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pohled ze sousedního chlívku (ten už teď zase obývá mamina Bobule)
První trubka, na šroubech na destičce, která je navařená zespodu na hrazení.
Vlevo je prostor pro selata - tam měly termodesku (na kterou se zvysoka vys...vykašlali a spali s maminou ve slámě), svou "dětskou" napaječku a misku s příkrmem.

Teď mám branku vyndanou z pantů, tam co je na fotce malé koryto je přidané ještě jedno větší, dnes dostali novou větší napaječku a jakmile budu mít jistotu, že ji všichni používají, "zavřu krám", resp. vrátím branku a už se dopředu nedostanou (je to původně konňský box, velká šoupací vrata mám teď otevřená a mám to zahrazené jen deskou, kterou já v pohodě překročím (nemusím tudíž pořád otvírat a zavírat vrata a protahovat se dovnitř, aniž by něco uteklo a oni (zatím) nepřelezou, ale už je to u některých tak-tak, takže je radši zavřu za branku a nazdar

30.12.2015 18:58
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Dnes (od odstavu už bez trubek a teď na pár dní bez branky).

31.12.2015 10:30
tera1

XXX.XXX.64.22

Moc děkuju. Máte nádherný selátka, taky pěkný mixle v pixle, že?
Do nového roku přeju vše nejlepší, hodně zdraví lidem i zvířatům a ať se vše daří

31.12.2015 10:38
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Není zač. Když budete ještě něco chtít vědět, není problém (budu-li vědět
Vám taky hodně zdaru, Apolence hodné dětičky a vám co nejméně nervů

Tonda 82

29.2.2016 12:09
Tonda 82

XXX.XXX.150.65

Dobrý den, chci se zeptat jak velké máte kotce pro prasničky a jestli můžu mladé prasničky pustit dohromady a až budou mít selata jestli jim ty ostatní neublíží.Děkuji.

29.2.2016 13:49
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Záleží, kolik máte v plánu mít prasnic. Skupinově se chovají prasnice jalové, tj. před zapuštěním, inseminace probíhá v individuálních kotcích, kde zůstávají několik dní až týdnů, následně jsou opět vráceny do skupin (pozor, vždy stejných, aby nedocházelo k bojům!) a na porodnu (tedy opět do individuálního ustájení) se zavádějí cca 2 týdny před prašením. Po odstavu se opět vrací do skupiny, kde se posléze vyhledávají říjné prasnice, opět do individuálního ustájení, inseminace...a tak pořád dokola.. Osobně nedoporučuju chovat v jednom kotci (byť velkém) víc prasnic se selaty, může to být v pohodě, když budou dvě, tři...rovněž ale může docházet k problémům. Uvažte, že vám jedna prasnice porodí 10 selat, další 12 a další třeba 14.. To máte naráz 36 selat, k tomu tři víc než metrákové matky.. Prostě dost zmatek na to, aby to bylo všechno pohromadě. Možné to je u malých "venkovních" plemen, ale u "klasických" prasat jako je landras, durok, bílé apod. bych to neriskovala.
Velikost chovného boxu se přizpůsobuje velikosti a počtu prasnic, obecně nepotřebují zas tak moc rozběh (stejně většinu dne prospí), ale pro pohodu zvířat počítejte min.6, raději 8m2 na jednu prasnici (tj. v případě skupinového chovu tří prasnic alespoň 20m2).

tonda82

29.2.2016 15:09
tonda82

XXX.XXX.150.65

Mám tří prasnice Bu, chovám je v kotcích cca asi 3x2 m každou zvláš a uvažuji že jim udělám venkovní výběh asi 6x10m aby si mohli rýt atd. jen mám strach aby nedocházelo k bojům, dvě jsou mladé budou mít první selata a ta třetí je starší a výrazně větší. Co poradíte? Mockrát děkuji.

tonda82

29.2.2016 15:13
tonda82

XXX.XXX.150.65

A ještě jsem se chtěl zeptat jestli nevíte čím by to mohlo být že při posledním porodu selátek se ta nejstarší prasnice chovala vůči selatům hodně agresivně a jedno dokonce usmrtila a nepřestala ani další dny, musel jsem selátka nakonec uměle odchovat. Počet selátek byl 22ks, děkuji.

29.2.2016 15:15
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak nějaký ten boj určitě bude, než si vytvoří svou hierarchii. Za pokus to stojí, vždy můžete zasáhnout a v případě, že se vám bude zdát, že to nedopadne dobře, tak je opět chovat každou zvlášť. Ale co se týče odchovu selat, tam bych je opravdu pohromadě nenechávala (a pokud ty dvě jsou už březí, nechala bych je samotné, až odstavíte selata, pak teprve zkusit skupinu).

tonda82

29.2.2016 15:18
tonda82

XXX.XXX.150.65

Mockrát děkuji za rady.

29.2.2016 15:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nejstarší znamená kolik let? Nevraživé bývají dost často prasničky na prvním vrhu no a pak právě prasnice "staré". Byla zdravotně v pořádku? Neměla zánět vemínka? Pokud ano (je zarudlé, horké, prasnice si lehá na břicho, nenechává selata pít..), pak to bývá taky důvod toho, že začne být na selata agresivní (protože ji to bolí a selata jsou de facto příčinou další bolesti - snaží se sát).

tonda82

29.2.2016 15:24
tonda82

XXX.XXX.150.65

Koupil jsem ji po druhých selatech od jednoho pána již potřetí zapuštěnou a první porod u mě byl naprosto v pořádku, skvělá matka, hodně mléka. Druhé selátka už byla s těmito problémy, prasnice byla zdravá ( pravidelně očkuji, odčervuji a děláme veterinárni prohlídky, veterinář je kamarád). Snažím se aby vše bylo tak jak má, zánět neměla.

29.2.2016 15:26
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak to se těžko hledá příčina. Dá se to řešit inj. aplikací přípravku, který působí proti stresu (kámoš bude určitě vědět, oč jde), ale může to být kontraproduktivní - prasnice sice nebude selata napadat, ale taky o ně může ztratit zájem úplně (nedá jim pít).

tonda82

29.2.2016 15:36
tonda82

XXX.XXX.150.65

Po porodu ji dal injekci něčeho na uklidnění ale i potom co jsme ji selátka přiložili k cecíkum tak chvíli ležela a asi po dvou minutách prudce vyskočila a my jsme rychle seláta uklidili do vedlejšího kotce, možná to byla hloupost ale už jsem nechtěl riskovat další pokousání a usmrcení selat. Po asi třech dnech jsem nechal to nejslabší at ji projde kolem hlavy a nic se nestalo ale už jsem ji nevěřil.

12.3.2016 17:02
tera1

XXX.XXX.64.22

Myslím, že bych měla napsat jak to u nás dopadlo, i když se dost stydím … zkrátka první vrh nedopadl dobře Apolena začala rodit o tři týdny dřív než jsem měla spočítáno, protože jsem měla spočítáno špatně … takže jsme nebyli připravený, ani my, ani box.
Porodila 14 selat,1 mrtvý. Když jsme zjistili, že rodí, skočila jsem do auta a jela pro výhřevnou lampu. Než jsem se vrátila bylo odrozeno, několik selat už bylo mrtvých.
Zcela blbě jsme se domnívali, že ocení když budem u ní, jenže to tak nebylo, byla nervozní, neustále vstávala a jančila, tak jsem nás vyhnala z chlíva a jela pro tu lampu. Asi jich dost pošlapala jak jsme jí rušili.
Večer jsme měli 5 selat, jenže ráno už byli živí jen dvě, kluk a holka. Teď jsou jim 3týdny, z klučíka už je vepřík a mají se čile k světu, Apka je vzorná matka , až je odstavíme, uděláme náležité úpravy a jdem do toho znova.
Píše se mi to špatně, ale třeba si to někdo přečte a neudělá stejnou chybu jako my.
Ještě bych měla otázku, jak dlouho necháváte prasnici v chovu?
Děkuju za odpovědi a nekamenujte mě, prosím.

12.3.2016 17:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak to je škoda, ale stává se to, byl to první vrh a ne vždy jde všechno hladce - prasnička nemá zkušenosti (chovatel často také ne) a tak to vždy nedopadne tak, jak bychom chtěli..
Termín prašení je třeba spočítat přesně, pokud tedy nejde o volné ustájení několika prasnic s kancem, pak to samozřejmě jde hůř, ale po inseminaci 115 dní a plus mínus to sedí.
Že se narodí mrtvé sele (selata) se stává, zvlášť při početném vrhu (nějčastěji bývají mrtvá poslední selata - přeci jen musí "urazit kus cesty" z děložního rohu a pokud to trvá déle, udusí se..
Možná byla chyba, že jste od porodu odjela, prasnička byla jak píšete nervózní, ale nemuselo to být až tak vaší přítomností (samozřejmě je třeba, aby tam byl JEDEN a ZNÁMÝ člověk, ne tlupa "cizích" lidí, které skoro nezná) jako samotným porodem. Nepíšete, proč selata uhynula - domníváte se, že je pošlapala, ale stejně tak se mohlo stát, že zůstala v plodových obalech a udusila se (sice většinou samovolně praskají v průběhu prašení, ale občas se některé sele narodí úplně "zabalené" a pak je třeba ho z obalů vyprostit, vytřít tlamku apod. Takže každopádně pro příště u porodu zůstat - když jde všechno ok, zbytečně nezasahovat, ale být tam! Pokud je prasnice extrémně nervózní, je dobré selata průběžně odebírat (dát na termodesku nebo pod lampu, mimo prasnici) a přiložit je až po skončení porodu, až se prasnice uklidní (konec porodu je většinou signalizován tím, že ustanou kontrakce, prasnice vstane, projde se, napije, některé mají zájem o krmení - to ale nedávat) Pokud je porod obtížnější, bývá někdy dobré přiložit selata k napití hned (sání uvolňuje oxytocin a ten zase napomáhá děložním stahům), ale pokud prasnice jančí, je opravdu lepší jí je na tu dobu, než odrodí, sebrat.
Jak dlouho nechat prasnici v chovu, to záleží čistě na vás. V intenzivních chovech (kde se odstavuje do 28 dní věku selat, prasnice se +- 5. den po odstavu bouká a je ihned připouštěna) se nechávají 2-3 roky, v malochovu to může být klidně 5-6 let, záleží na tom, jaká je to prasnice (pravidelnost říjí, % úspěšného zabřeznutí, počet selat narozených/živých, mléčnost, charakter prasnice...)
Kamenovat vás nikdo rozumný snad nebude, je to holt zkušenost, velkochovy mají výhodu v tom, že když je někde problém, seberou se selata a dají k jiné prasnici apod., chovatel, co má doma jednu dvě "domácí" mazlinky holt toto riziko musí podstoupit..
Držte se a ať se daří!

12.3.2016 18:05
tera1

XXX.XXX.64.22

Děkuju vám. Když jsme šli ráno krmit už tam měla 4 selata a pokračovala, byla jsem tam já a manžel a syn. Jenže můj muž je trochu nervák a měl výčitky svědomí, že jsme nebyli připravení, tak to "zachraňoval" tím, že jí tam lezl a snažil se jí ty selata odebírat, což jí vždycky vymrštilo na nohy, porod neporod a muž jen taktak stihnul vypadnout z boxu, jenže jak tam lítala, tak šlapala po těch selatech, ty řičeli, což jí na klidu nepřidalo a motala se tam tím víc. Z obalů se vybavovali sami, kdyby jsme jí neznervozňovali a měli přichystáno, myslím, že by nebyl problém.
No a teď jsem jí naštvala když jsme s vetem kastrovali toho kluka, to jsem myslela, že vyleze z boxu a sežere mě na místě. Ale už mi to odpustila.

13.3.2016 07:57
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Ono je opravdu lepší, když je to u toho jen jeden člověk, nejlépe samozřejmě ten, koho zná nejvíce (kdo krmí, kydá, "povídá si" s ní apod.) Stejně tak je lepší - pokud to prasice snese - být v boxu neustále, tedy ne dovnitř, ven, dovnitř, ven... Tlumenější světlo a ticho. Já jsem dřepěla za Bobulí, když "vyjelo" sele, tak jsem ho vzala, rychle otřela, strčila jí ho k břichu atd atd. Ale je fakt, že ona byla v klidu, ležela s přivřenýma očima a "nevnímala svět"..
Jo, kastrace, to je divočina Já byla ráda, že z 12ti selat byli jen 4 kanečci, protože to byly decibely a mamina se taky tvářila, že prokopne parkan a skočí nám na hlavu Ona na jejich nářek vždy reagovala tak, že chvíli chrochtala rozčilením a pak si odešla k zadní stěně, začala je volat a lehla si a dala jim pít. Soused (taky chovatel) mě ještě před porodem strašil - Počkej, to budeš skákat přes hrazení, ta bude zlá atd atd... protože takovou měl doma (ta by ho fakt pokousala), ale naštěstí to bylo ok, sice vyhrožovala, ale jelikož byla "vychovaná" (častý kontakt, slušné jednání - žádné kopání, bití apod., pamlsky - miluje suché rohlíky apod.), tak nikdy nezaútočila "natvrdo"..

13.3.2016 09:20
tera1

XXX.XXX.64.22

To my oba, ale je fakt, že mýho muže miluje, asi, že jí udělal ty selata .
To je vaše Bobule zlatá když to takhle zvládá
Apka je taky na suchý pečivo úplatná, ale ne pokud jde o děti. U nás je jí dobře, nikdo na ní nekřičí, nebije jí, je drbaná a mazlená, až se mi předseda místního družstva chechtal, že si jí mám vzít do postele Říkala mi teď v pátek maminka jednoho zootechnika ze statku, že on kastruje až po odstavu, ale to si nějak nedovedu představit jak bych to sele udržela.

13.3.2016 10:16
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak to je taky domácí mazlíček Já vždycky říkám - nemám to na kšeft, ale jako domácí zvíře, někdo má křečka, jiný morče, já prasnici Na vašem místě bych si z toho nedělala těžkou hlavu, u prvniček se to stává často, že jsou nervózní a nedopadne to nejlíp (je super, že na ně nebyla zlá - to bývá bohužel u prasniček dost časté, že selata likvidují). Už to, že bývá nevraživá na lidi bývá dobrou známkou toho (ikdyž chovatelé z toho nadšení nebývají že na selata bude v pohodě, když se o ně bojí.
Na kastraci jsou různé názory, ve velkochovech se to často dělá velice brzy, tak ve věku sedm, deset dní.. (takže ještě pod prasnicí - jenže tam jsou jednak v klecích, druhak si selata naskládají do bedny na vozíku, takže to mají "bezpečné"), hodně chovatelů si to dělá samo, já volala veterinářku a ta mi řekla, že to udělá až ve třech týdnech. Časná kastrace má výhodu v tom, že ranky jsou maličké a rychle se to hojí, pozdější je zas dobrá v tom, že už je mnohem líp "za co vzít". Po odstavu se to dá taky, pokud se odstavuje v těch +- 28 dnech.. Já odstavovala až v 35, ale i tak by to šlo, to ještě nebyli žádní obři Když jich šla půlka z domu, to už jsem při vážení funěla jak lokomotiva nemám "dobytčí" váhu, takže pěkně do náruče a hop na klasickou a ikdyž si myslím, že sílu mám, tak udržet nespolupracující prasničku, která měla 27 kilo, to jsem myslela, že se pose*u

14.3.2016 08:35
tera1

XXX.XXX.64.22

Jsem vděčná za ifaunu a lidi jako jste vy a vám podobní. Učím se praxí, neměl mi kdo předat zkušenosti.
Ptám se s předstihem, ale jak je to s odstavem? Prostě ty selata vezmu a přestěhuju vedle do boxu? Mají nějaký zvláštní nároky na krmení? Už teď chodí ochutnávat mamině do koryta

14.3.2016 13:01
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Odstav je nejlépe provést tak, že se pryč dá prasnice, ne selata (minimalizace stresu selat - budou samozřejmě vyplesklí z toho, že je mamina pryč, kdyby k tomu ještě přibylo to, že jsou najednou v jiném prostředí, už je to na ně až až..), nejlépe - máte-li možnost - do jiné budovy (my ji bohužel kvůli omezenému prostoru máme hned vedle a první den teda byla katastrofa, řvala selata, vedle řvala mama, prostě cirkus..). Po cca 12ti hodinách (ale raději více) se dávají do nového i selata, což samozřejmě není nezbytné, pokud chlívek, ve kterém přišla na svět, nepotřebujete k jiným účelům. Prasnici večer před odstavem už nekrmit, odstavit ráno (toto si samozřejmě můžete přizpůsobit, jak potřebujete, já to udělala takhle, abych na ně mohla přes den dohlídnout, kdyby byl problém)
Určitě je potřeba začít selata přikrmovat, aby se do odstavu naučila sama žrát, jednak jim za chvíli mléko přestane stačit a druhak - což je zásadní - pokud nebudou umět žrát a odstavíte je, budou vám den dva hladovět a jakmile je hlad donutí, přežerou se, což se nejlepší cesta k průjmu Sežeňte si pytel ČOSky (časný odstav selat), můžete ji dávat samotnou nebo přimíchávat vlastní šrot (ječmen, pšenice). Úplně nejvíc se mi osvědčily granule Selespurt (postupně 1,2 a 3, dvojka se dá vynechat) od Trow Nutrition (dřívější Biofaktory), je dobré je nechat selatům v misce suché (samozřejmě tak, aby k nim nemohla prasnice) a taky jim je zkusit rozmočit (a opět klidně přimíchat ČOSku nebo vlastní šrot). Ze začátku jim to až tolik nebude šmakovat, ale přijdou na to Naše nejdřív taky na svoje žrádlo koukaly nenadšeně (ale mamě do koryta se cpaly ale pak v pohodě. Čím dřív a víc si ji naučíte žrát, tím víc si usnadníte odstav.

14.3.2016 13:07
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jinak já jsem se taky učila praxí, sice tady v okolí mám dva chovatele (+ jeden velkochov), ale to je takový chov, jejichž přístup mi moc nesedí, takže spíš hledání po netu, studium, pokus-omyl atd atd.. Když jsme dovezli dvě selata na výkrm, vepřík "jel" jak raketa, zatímco prasnička byla taková koloběžka. Soused (řezník i ti chovatelé se nad ní ošklibovali, že je to prase na nic atd atd.. Rozhodla jsem se nechat si ji do chovu (vepřík se porážel v 230 kilech, ona měla v té době tak 150..) a pak najednou se všichni chodili dívat jak do muzea, jak je krááásná.. Strašili mě, jak bude zlá, že je tlustá a bude se blbě prasit a já nevím co všechno ještě (byla - a stále je - zlatá, porod frčel bez komplikací, v 1:30 první sele, ve 4:30 poslední 12té..) Že musím ustříhat ocásky, že si je budou žrát... Dneska mají selata 65 kilo a ocásky dosud bez úhony.. Že je nesmysl mrňouse krmit 4x denně a později 3x, že dvakrát stačí, že jinak blbě žerou... Musím krmení míchat ve vedlejší místnosti, aby nezbořili box, jak se těší... Takže jsem pochopila, že ostatní je třeba brát s rezervou a jít si svou cestou

14.3.2016 15:23
tera1

XXX.XXX.64.22

Aha, díky. Máme jen dva boxy, v jednom bydlí Apka, druhej je na výkrm, ale ten má nižší hrazení a po tom co madam předvedla při kastraci se obávám, že by to žbrdlení pro ni nebyl velkej problém, kdyby se hodně snažila, ale spíš by si mohla ublížit a to bych nerada. Ale mohla bych mezi těma kotcema udělat uličku pro selata a přendat jim tam lampu a učit je tam žrát a pak jim to po pár dnech prostě zavřít. Myslíte, že by to fungovalo?

14.3.2016 19:05
xchipsy

XXX.XXX.142.1

To by určitě fungovalo

15.3.2016 08:10
tera1

XXX.XXX.64.22

Super, díky jdu jim to vyšmejknout vápnem, ať můžem o víkendu tvořit koridor

10.8.2016 17:31
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, tak máme další, tentokrát úšpěšnou várku selat. V pondělí v noci porodila Apka 14 kousků, nepřežilo jen jedno, všichni se mají čile k světu a tak jsem se chtěla zeptat abych něco neprošvihla. Kdy mám začít přikrmovat? Starter nebo prestarter? Našla jsem Weaning Pellets od Energys, píšou, že jim to můžu dávat od sedmého dne věku.
Apolena je chytrá, pochopila nač je "domeček", nakrmí, něžně do něj zažene selata a lehne tak, že jim východ ucpe hlavou a spokojeně funí
Jen už teď mám noční můry z nadcházejících kastrací kluků. Nemáte nějakou fintu? Makový odvar Apoleně, nebo tak něco

10.8.2016 21:02
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak to gratuluji!
S přikrmováním si nelamte až tak hlavu, pokud bude prasnice dostatečně mléčná, stejně se vám na to vyprdnou Většinou se doporučuje začít už od +- 8mého dne věku, protože většina chovatelů odstavuje už okolo 28mého dne, tak aby všechna selata uměla (a chtěla) sama žrát. Dávat spíš jen tak trošku "na ochutnání" (a vždy čerstvé). Mě se osvědčil NUKLOSPRAY YOGHURT od Trouw Nutrition (bývalé Biofaktory) a následně granule Selespurt 1 a 3 (vždy jsem trochu rozmočila a dala do misky)
http://www.trouwnutrition.cz/Products/Catalogue/?species=8390
Pohlídejte si inj.aplikaci železa 2.-3. den věku (do stehenního svalu) a p.o. aplikaci přípravku proti kokcidióze (my dávali Baycox)
Pokud máte v plánu stříhat ocásky a skřípat zuby, uděljte to zároveň s podáním léků (my jsme nestříhali ani neskřípali
Kastrace se nebojte, já měla taky hrůzu, ale dopadlo to dobře (naštěstí z 12ti selat byli jen 4 kanečci Mamina se o ně bála, ale neublížila, jak začlo ječet první, hned si lehla a začala si je volat k sobě a když jsem vepříka po zákroku vrátila do chlívku, hned šel pít, takže pohoda. Pokud vet ránu nezastříká Aluminiovým sprejem, kupte si ho, je fakt dobrý, rána rychle zasychá, nelepí se na to borčus z podestýlky a "neláká" to ostatní selata zkoumat a žďuchat do "pacienta". Ve velkochovech (a často i v "domácích") kastrují poměrně brzo, už okolo týdne věku, já to konzultovala s vetkou a udělali jsme to až skoro v měsíci a bylo to ok, sice u mrňousů se to nejspíš o něco rychleji hojí, ale taky není pořádně "za co chytit"
Tak ať se daří a kdyby něco, klidně se ozvěte

Přidejte reakci

Přidat smajlík