Dobrý den vzhledem k tomu že v létě čekáme tele od jalovice sehnali jsme dojačku.Takovou starou klasickou motor vývěva a k tomu konev atd. Vše je úspěšně kompletně smontované. Vývěva drží stálý podtlák 48kPa. A teď ten problém. Chtěl jsem ji nanečisto vyzkoušet tak jsem strčil ty nástavce co se dávaj na struky do kýble s vodou a ono nic. Tak jsem se chtěl jen zeptat jestli je to normální či ne. Hadice jsou určitě průchozí.A když jsem strčil prst do téöho strukového nástavce tak jsem jasně cítil že se ta guma "stahuje" pulsátor cvakal. Tak mě teda jen napadá že to prostě nechodí dnem vzhůru ale musí to být naopak tak jak když je to na krávě. Mohli by jste mi prosím poradit?... Jde mi hlavně o to abych to prostě vyzkoušel a měl jistotu že až to bude zapotřebí tak že to bude chodit. Díky moc za rady a názory.
Dobrý večer, pokud máte (klasiku), tedy bývalé zařízení z DZ 100, tak (rozdělovač), což je (ta krabička s průhledným víčkem) do které jdou konce strukových nastavců, které se nasazují na vemeno, má uprostřed ventil, který je potřeba po nasazení na vemeno zamačknout, tím pustíte podtlak do nástavců.Tím, že jste tak neučinil nemohlo dojít k nasátí vody.
S pozdravem bývalý servisák dojení v JZD.
mlynář
napsal(a):
Dobrý den. Toho ventilu jsme si všimli. Zamáčkli jsme ho, nechali volně a nic. Vodu to prostě netahá. Takže je to dál záhada. Ale i tak díky.
ŽÁDNÁ záhada to být nemusí, pokud je dojící zařízení správně složeno, musí jít podtlak do rozdělovače a z něho do násadců pro vemeno, nenapadá mne vůbec nic co by tomu mělo bránit.Ventil rozdělovače při správné funkci má snahu po mírném zatlačení, vlivem podtlaku zaskočit sám.Rozdělejte rozdělovač a ventil zkontrolijte, není to nic složítého, (gumová čočka na kousku nerezové kulatiny), která těsní do otvoru.Ventil se musí volně pohybovat v tělese rozdělovače.Jinak možno i pro rychlejší domluvu mob.776161499.
jiříček
napsal(a):
Z tohoto důvodu je tam aretace pro proplach.
Tu aretaci jsem našel. (Jinak rozdělovač jsem celej rozdělal) a ten "píst" v něm krásně chodí a stejně nic. Takže jedině jestli třeba není blbé těsnění či co, ale fakt nevím.Pžedpokládám že dojení i proplach je to samé tudíž že pod tím půlměsíčkem musí být luft jinak by se tam nedostal ani podtlak ani by nemělo kudima odtéct mlíko. Ještě mě napadlo nemusí být nějak zatěsněná konev, respektive dekl od konve. Sice to na sobě těsní ale to těsnění je už dosti staré.Bydlím kousek od Městečka Trnávky tak kdyby se ozval ěkdo ke komu to není zas tak daleko klidně bych tu konev včetně hadic naložil a dovezl.Jinak mám k tomu i pár náhradních puulzátorů tak jsem je vyzkoušel vyměnit a nic.
mlynář
napsal(a):
Tu aretaci jsem našel. (Jinak rozdělovač jsem celej rozdělal) a ten "píst" v něm krásně chodí a stejně nic. Takže jedině jestli třeba není blbé těsnění či co, ale fakt nevím.Pžedpokládám že dojení i proplach je to samé tudíž že pod tím půlměsíčkem musí být luft jinak by se tam nedostal ani podtlak ani by nemělo kudima odtéct mlíko. Ještě mě napadlo nemusí být nějak zatěsněná konev, respektive dekl od konve. Sice to na sobě těsní ale to těsnění je už dosti staré.Bydlím kousek od Městečka Trnávky tak kdyby se ozval ěkdo ke komu to není zas tak daleko klidně bych tu konev včetně hadic naložil a dovezl.Jinak mám k tomu i pár náhradních puulzátorů tak jsem je vyzkoušel vyměnit a nic.
Jsem z Vysokého Mýta, pokud by netěsnilo víko konve, tak nebude pracovat ani pulzátor a vývěva neudrží správný podtlak, (bude to i slyšet).Zrovinka tak by se projevila i netěsnost rozdělovače.Pokud nemáte telefon zdarma, napište své číslo, já tu možnost mám, tak zavolám.
Aretace na proplach je nutná v případě že se proplachuje celý dojící okruh s
potrubím. Jestli že je potřeba pouze propláchnout z kbelíku do konve, tak to vysátí
netrvá déle jak minutu a tak stačí podržet zatlačený špuntek aby byl otevřený
průchod z rozdělovače do konve. Když zatlačíte špuntek bez toho aniž by jste
dal struky do vody, tak vám musí strukama poházet vzduch do konve přisávaný
vývěvou. Viko musí semozřejmě těsnit. Pulzátor neovlivňuje to, aby Vám šlo
vysát vodu z kbelíku. Jestli máte možnost, tak vyfoťte jak to máte zapojené
a dejte to sem.
pajca
napsal(a):
Aretace na proplach je nutná v případě že se proplachuje celý dojící okruh s
potrubím. Jestli že je potřeba pouze propláchnout z kbelíku do konve, tak to vysátí
netrvá déle jak minutu a tak stačí podržet zatlačený špuntek aby byl otevřený
průchod z rozdělovače do konve. Když zatlačíte špuntek bez toho aniž by jste
dal struky do vody, tak vám musí strukama poházet vzduch do konve přisávaný
vývěvou. Viko musí semozřejmě těsnit. Pulzátor neovlivňuje to, aby Vám šlo
vysát vodu z kbelíku. Jestli máte možnost, tak vyfoťte jak to máte zapojené
a dejte to sem.
Skoro to vypadá, že není připojený podtlak do konve, ale jen pulzátor a u (dojačky), tím pádem chybí (vidlička) na rozdělení podtlaku, ( do konve) a (pulzátoru), víc mě fakt nenapadá, i když možná ano, existovaly vidličky s kuličkou, která měla zabránit vniknutí mléka do podtlakového potrubí (při převrácení konve), ta kulička, může být příčinou obtíží s podtlakem.V každém případě, foto je dobrá metoda jak problém vyřešit.
jiříček
napsal(a):
Skoro to vypadá, že není připojený podtlak do konve, ale jen pulzátor a u (dojačky), tím pádem chybí (vidlička) na rozdělení podtlaku, ( do konve) a (pulzátoru), víc mě fakt nenapadá, i když možná ano, existovaly vidličky s kuličkou, která měla zabránit vniknutí mléka do podtlakového potrubí (při převrácení konve), ta kulička, může být příčinou obtíží s podtlakem.V každém případě, foto je dobrá metoda jak problém vyřešit.
Takže děkuji všem co reagovali a tímto příspěvkem "nade mnou" se problém vyřešil. Vidlička tam sice byla ale hadice od ní do konve nikoliv. Takže jsem vidličku vyndal...
Teď jsem ji tam dal zpět dodal kus chybějící hadice a šlape to jak švýcary
A abych nezakládal další téma prosím Vás kde se dají sehnat náhradní hadice. Ty tenší i ta tlustější a popřípadě jaké to má rozměry třeba jestli ta tenčí je 1/4 coulu a ta tlustější 1/2 coul ?
famus
napsal(a):
Náhradní věci na dojení Fa. KAMÍR Dolní Újezd najdete na internetu posílají katalog.
Díky a ještě poslední technická věc na to přimazávání vývěvy ten olej můžu regulovat takovým šroubkem, něco jako mám přimázávání plynovejch vstřiků v autě. Nevíte na kolik kapek za minutu to mám nastavit. Nebo jak poznám že to maže dostatečně dobře...
Tak mám zas problém s dojačkou, přidám to k tomuhle tématu ať nezakládám nové. CCa měsíc chodilo jak hodinky (zatím dojíme jdnou denně) Ale z ničeho nic začala (pžedpokládám vývěva) blbnout předtím to drželo podtlak pekně na 5ti teď to cca po dvou minutách klesná na 4 a kolísá to mezi 3,5 až 4. A celkově to vydává takový divný zvuk. Nevíte čím by to mohlo být ?
evaz
napsal(a):
Kontroloval jste víčko vzdušníku?
Už jsem to nějak vyřešil byly to dvě věci
první volný klíňák takže jsem ho vyměnil a už to chodí. A druhé, ketrá je zatím nevyřešena že na že když pomalu otáčím řemenící od vývěvy tak v jednom místě jakoby zasekává. Nevím čím to je. Myslím so že právě proto se počase zase vydře klíňák.začne to prokluzovat atd... uvidím.