Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2015 15:32
rendymcair

XXX.XXX.201.5

Dobrý den, prosím mohl by mi někdo poradit, koupil jsem sele duroka a sice od selete už částečně vyrostlo, ale mám problém s krmením.
Nežere šrot, a to že nežere myslím doslova, ona když dám brambory se šrotem, tak požere brambory okolo, jako vybírá to jak rozinky z vánočky, a šrot ve větší míře nechá.
Když jí dám samotnej šrot s kopřivama, tak do toho jen rejpne a jde od toho.
Starší mi radily dej tam sůl, tak jsem dal, ale šrot porád zustane.
Sice jak píšu přibrala, ale ty přírustky jsou o ničem, teda podle mě,3 měsíce a 60kg to podle oka nemá.
Dal jsem i foto.
Poradíte někdo co s tím.
Díky.

3.5.2015 21:28
jiříček

XXX.XXX.106.99

Podle mého není špatná, to za prvé, že má raději brambory, to znám také.Do šrotu ji kup trochu čočky a brambory ji nedávej, do té doby, nežli ten šrot vezme.Prasata jsou potvory a zvykají si rychle na (to dobré), což šrot být nemusí.Je dobré najít cokoli co jim jej ochutí, mléko, pivo atd.Já se s nimi nemažu, klidně je nachám hlady, nežli si zvyknou.Ještě jedna poznámka na závěr, nikdy bych jedno prase nechoval, konkurence dělá divy!

4.5.2015 05:35
rendymcair

XXX.XXX.201.5

Jj to zkouší, ji nechat hlady, to pak převrátí koryto, ale sežere, to je fakt, jenže najedu zpět a to samí.
Ale dneska jsem udělal to že jsem ji dal šrot suchej a hle, ona to žrala.
Tak zkusim prostě dělenou stravu :D, dám napřed šrot, trochu, a pak ji nechám se nadlábnout bramborem.
Takže uvidim.
A kdy ji mužu odčervit, je na to nějaký pravidlo?
JJ konkurence asi bude dobrá, ale já teprve začal chovat první, tak jsem nechtěl hned přehnat možnosti, ale příští sezonu, dám dvě, chlívek je dost velkej.
Díky.

4.5.2015 15:41
jiříček

XXX.XXX.106.99

rendymcair napsal(a):
Jj to zkouší, ji nechat hlady, to pak převrátí koryto, ale sežere, to je fakt, jenže najedu zpět a to samí.
Ale dneska jsem udělal to že jsem ji dal šrot suchej a hle, ona to žrala.
Tak zkusim prostě dělenou stravu :D, dám napřed šrot, trochu, a pak ji nechám se nadlábnout bramborem.
Takže uvidim.
A kdy ji mužu odčervit, je na to nějaký pravidlo?
JJ konkurence asi bude dobrá, ale já teprve začal chovat první, tak jsem nechtěl hned přehnat možnosti, ale příští sezonu, dám dvě, chlívek je dost velkej.
Díky.

Odčervuje se ve dvou měsících (nejlépe injekčně Ivomec), dělená strava funguje!

14.8.2015 09:49
rendymcair

XXX.XXX.201.5

Zdravim, tak po půl roce a nevim jestly mám bejt spokojen, a kde dělám chybu.

Prase žere porád stejně, vybírá si, a je to hruza ten šrot se mi nedaří, jen občas to sežere jindy ne.

Ptám se, po půl roce má podle obvodu hrudníka 112cm, je to dobrý nebo málo?
Mělo by se podle toho usoudit její váha.

Snažim se jí dávat mín třikrát deně, protože když dám hodně tak se v tom přehrabuje.

Nechápu to, myslel jsem, že prase žere všechno ale tohle mě dostává.
Pane jirko, kdyby ste mohl, napište mi do soukromé zprávy telefon, já bych Vám zavolal.
Docela mě to štve proč to nejde.
Díky.

15.8.2015 10:43
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nedávejte celé brambory, ale rozmačkejte je napadrť (vařené), aby nešly tak snadno vybírat. Jakým šrotem krmíte? Jak kvalitní je zrno?

15.8.2015 21:53
rendymcair

XXX.XXX.201.5

Bavil jsem se s jiřičkem, krmil jsem jen pšeniicí, změním na ječmen. Je t o celkem vybíravé prasátko, tak doufám že jwečmen ppomuže.

15.8.2015 22:02
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Určitě neměňte JEN na ječmen, ale dávejte obojí! Krmná dávka (směs) pro výkrm by měla obsahovat cca 80-90% obilovin, přičemž poměr pšenice : ječmen by měl být přibližně rovnoměrný (tj.40% pšenice a 40% ječmen z celkové krmné dávky, zbylých 10-20% je ostatní - to záleží na vás, zda budete chtít dávat, patří sem např. sojový šrot, kukuřice, hrách atd.)
Osobně si míchám jinou směs pro prasnici (momentálně březí), kde je 9 komponentů (+ navíc minerály a vitamíny) - sviňka se má líp jak já a jinou pro výkrm (pšenice, ječmen, kukuřice, hrách, soja, brambory).
Samozřejmě záleží na vás, ale osobně bych samotným ječmenem nekrmila...

16.8.2015 10:38
rendymcair

XXX.XXX.201.5

Ne to nemyslím jen samotnej ječmen, ale začít ho používat, bo já dával jen pšenici+krmnou směs od VKS A3 a brambory.
Můj problém je v ztom, že ona tu směs a šrot prostě sežere málo a jen sesbírá brambory.
Já se taky snažím ji dopřát kolik chce. jenže to už je prostě na prd když za půl roku má sotva 110kg.
Ještě ted v týdnu najedu do pivovaru a zkusim dávat mláto, tak to taky třeba pomuže.

16.8.2015 17:10
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mě to prasata dělala taky, což je zcela normální, brambory jim chutnají mnohem víc než šrot.. Sice nakonec vyžrala všechno, ale nejdřív ze všeho se snažila vybírat brambory. Proto jsem je vždycky co nejvíc rozmačkala, aby jim to nešlo tak dobře a bylo po problému.. Dobré je také to něčím ochutit (čuníci jsou mlsná zvířátka třeba trochu soli nebo naopak něco sladkého (dobrá je melasa).
Ono samotné prase vždycky žere hůř, lepší je mít dvě, když je konkurence, tak se "víc snaží".. Taky je možné, že je krmná dávka dostatečně velká a po sežrání brambor už prostě nemá hlad.. Kolik toho krmíte? Někdy je to složité, jsou prostě prasata, která ať se snažíte sebevíc, tak nerostou tak, jak by si člověk představoval..

16.8.2015 17:55
rendymcair

XXX.XXX.201.5

Tu melasu by to možná chtělo, ale jak jsem psal, zkusim ted po víkendu zajet pro mláto, a třeba ji to bude chutnat, bo pivo pije jako já.
Krmení no dávám hodně brambor, cca 4KG krmné dávky za den,1kgšrot+A3.
Jenže z toho něco stejně vyhodím husám, protože to prostě svině nežere.
Takže uvidím jak nahodim ten ječmen a to mlato.
Pak se rohodnu co dál.

16.8.2015 22:23
jiříček

XXX.XXX.106.99

xchipsy napsal(a):
Mě to prasata dělala taky, což je zcela normální, brambory jim chutnají mnohem víc než šrot.. Sice nakonec vyžrala všechno, ale nejdřív ze všeho se snažila vybírat brambory. Proto jsem je vždycky co nejvíc rozmačkala, aby jim to nešlo tak dobře a bylo po problému.. Dobré je také to něčím ochutit (čuníci jsou mlsná zvířátka třeba trochu soli nebo naopak něco sladkého (dobrá je melasa).
Ono samotné prase vždycky žere hůř, lepší je mít dvě, když je konkurence, tak se "víc snaží".. Taky je možné, že je krmná dávka dostatečně velká a po sežrání brambor už prostě nemá hlad.. Kolik toho krmíte? Někdy je to složité, jsou prostě prasata, která ať se snažíte sebevíc, tak nerostou tak, jak by si člověk představoval..

Loni jsem měl na dvoře dvě podobné sviňky, čistý Duroc a kříženka s Mangalicí, obě rostly obdobně jako svině tazatele, akorát se žrádlem nebyl problém, co nechutnalo jim sežrali ostatní.

17.8.2015 10:12
xchipsy

XXX.XXX.142.1

To tak bývá, co kus, to originál... Známý má vždycky z vrhu min. jedno, co skoro neroste, přitom žere normálně (a ani nebylo nějaké menší či podražené od malého selátka...)
Co jsme měli dvě prasničky, tak obě žraly normálně a narostly na 242 a 225 kilo (za 7 měsíců, krmeny pouze "domácí stravou", tj. šrot pšenice ječmen a kukuřice + vařené brambory).
Letos selata 23 a 25 kilo, vepřík se zabíjel v 230 kilech (věk cca 8 měsíců), prasnička byla proti němu skoro poloviční (nejdřív rostli oba "rovnoměrně", pak on pořád nabíral a ona se jakoby "zastavila"). Přitom se pokaždé oba cpali jak kdyby týden nežrali smajlík Ale jsem ráda, že z ní nebyla taky taková velryba bo by šla pod kudlu, takhle jsem měla záminku si ji nechat do chovu Dneska má rok a cca 170-180 kilo, tak uvidíme, jaká z ní bude máma..

17.8.2015 11:35
rendymcair

XXX.XXX.201.5

No já si myslím že budu rád když do prosince ji vyženu na 170.
Ale docela se směju, jak se o tom bavíme, tak ta potvora dvakrát za sebou všechno vyžrala , třeba rozumí co ji říkám, že pujde pod kudlu i bez váhy .

Ale napadlo mě já jsem najel ted ty dva dny zpátky noví zrno, tak jestly ji to chutná víc než to poslední? Nevim, uvidíme co bude dál.

17.8.2015 12:23
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Může to být jiným obilím. Jak jsem psala výše, prasata jsou mlsná zvířata, tedy ne tak, že by byla až tak vybíravá jak třeba kozy, ale rozhodně poznají, co je lepší a chutnější (brambory) a co je příliš obyčejné (šrot) Já když jsem začala přidávat do krmení další komponenty, tak se na to první den tvářila, jako bych ji chtěla otrávit.. (je teda fakt, že to zrovna byly pivovarský kvasnice a o těch je známo, že chvíli trvá, než si na ně kvůli pachu zvířata zvyknou.. A následně je mají straaašně rádi smajlík
Tu mou prasničku "zkoumalo" před čtvrt rokem x lidí, všichni se na ni šklebili, jaká je to koloběžka, že věpřík je krááásnej a ona taková čudla, že vůbec neroste, netloustne, že je to prase "na ho*no"... Dneska se na ni chodí dívat jak na výstavu, jaká je z ní krásná baculka :-D A to si nedali a nedali říct, že když to má být do chovu (a v něm vdržet x let..), že prostě nemůže! mít ve 4-5ti měsících přes metrák, že by jí odešly klouby atd... Že je dobře, že roste rovnoměrně tak jak má..

17.8.2015 15:28
jiříček

XXX.XXX.106.99

xchipsy napsal(a):
Může to být jiným obilím. Jak jsem psala výše, prasata jsou mlsná zvířata, tedy ne tak, že by byla až tak vybíravá jak třeba kozy, ale rozhodně poznají, co je lepší a chutnější (brambory) a co je příliš obyčejné (šrot) Já když jsem začala přidávat do krmení další komponenty, tak se na to první den tvářila, jako bych ji chtěla otrávit.. (je teda fakt, že to zrovna byly pivovarský kvasnice a o těch je známo, že chvíli trvá, než si na ně kvůli pachu zvířata zvyknou.. A následně je mají straaašně rádi smajlík
Tu mou prasničku "zkoumalo" před čtvrt rokem x lidí, všichni se na ni šklebili, jaká je to koloběžka, že věpřík je krááásnej a ona taková čudla, že vůbec neroste, netloustne, že je to prase "na ho*no"... Dneska se na ni chodí dívat jak na výstavu, jaká je z ní krásná baculka :-D A to si nedali a nedali říct, že když to má být do chovu (a v něm vdržet x let..), že prostě nemůže! mít ve 4-5ti měsících přes metrák, že by jí odešly klouby atd... Že je dobře, že roste rovnoměrně tak jak má..

Pokud se krmí prase do chovu, není kam spěchat, spíše se zaměřit na dobrou zdravotní kondici, (jak píšete)rovnoměrný růst.Jinak mám tu zkušenost, že prasnice dorůstají až po prvním vrhu.Je to od obyčejného větnamáka, Duroca, Mangalici, Kune Kune, či Přeštické stále to samé.

17.8.2015 15:33
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pěkná smečka Já zatím nemám takové prostory, takže musím být skromná co se počtu týče, ale je to v plánu.. Mám klasickou bílou, pustili jsme na ni přeštíka, tak jsem zvědavá, co z toho bude, sice "flekatý prasata" moc nemusím, ale tak, všechno se má zkusit..

17.8.2015 19:31
jiříček

XXX.XXX.106.99

xchipsy napsal(a):
Pěkná smečka Já zatím nemám takové prostory, takže musím být skromná co se počtu týče, ale je to v plánu.. Mám klasickou bílou, pustili jsme na ni přeštíka, tak jsem zvědavá, co z toho bude, sice "flekatý prasata" moc nemusím, ale tak, všechno se má zkusit..

To je jen odchov zbytek se pase jinde, pro zajímavost, kde užíváte života, mám 3 Přeštické, ale kance tohoto plemene nevlastním.Co je u Vás klasická bílá, Bílé ušlechtilé, Landrase, či Anglické velké bílé?

18.8.2015 08:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Klasická bílá jsem myslela bílá ušlechtilá. Jinak jsme připouštěli inseminací, oni kance přeštíka taky nemají (jen prasnice). Máme v plánu jednu pořídit, buď ještě letos nebo napřesrok, taky to záleží na té "mojí", jaká bude, jestli zůstane nebo budou klobásy... smajlík Moravské Budějovice.

18.8.2015 08:41
xchipsy

XXX.XXX.142.1

První foto porovnání, jaký byl mezi nimi rozdíl v lednu smajlík) (vlevo vepřík), druhé foto prasnička v polovině června - už vypadá mnohem líp smajlík

20.8.2015 19:34
rendymcair

XXX.XXX.201.5

No tak to možná zbytečně nadávám.
Ta moje mrcha je taky po šesti měsících celkem kulatá.
Tak nevim no, třeba jen prostě jinak rostou jak píše Jirka.
Doufám, že do prosince ještě přibere.

20.8.2015 21:57
jiříček

XXX.XXX.106.99

rendymcair napsal(a):
No tak to možná zbytečně nadávám.
Ta moje mrcha je taky po šesti měsících celkem kulatá.
Tak nevim no, třeba jen prostě jinak rostou jak píše Jirka.
Doufám, že do prosince ještě přibere.

Je pěkná...

Přidejte reakci

Přidat smajlík