Dobrý den, chováme velké krávy, tedy chovali jsme, bohužel od dvou krav jsme měli 55l mléka deně. To bylo opravdu hodně na zpracování, takže šla jedna z domu, ale máme problém. Kravka je 8týdnu před každým telením zasušená, pak týden mlezivo. Máme 4 děti a mléko je u nás hodně potřeba, hledali jsme tudíž alternativu, kozy taky máme, ale jak zabřezne skoro nedojí, navíc telíme na jaře a nedaří se nám kozu připustit hned koncem léta aby stihla porodit a odchovat kozlata než zasušíme krávu. Našli jsme si dextry. Četla jsem si o nich spoustu článků a i diskuze zde. Nakonec jsem sedla k netu a hledala videa a zkušenosti farmářů jince. Pořizovací cena je sice větší, ale nemůžete chtít po chovatelích kteří si nakoupí kusy v zahraničí aby vám prodali svoje odchovy za 10tis. Spousta lidí tady hovoří o tom že jsou to divoké kravky. Podle mých zkušeností je kráva taková jakou si ji vychováte. Pokud se celý rok pasou a chovatel je kontroluje jednou začas z auta, nemůže čekat ochočené kusy. K agresivitě býků jen toto, proboha je to býk! Může mýt "jen" 400kg, pořád je to 4x více než má kdejaký chlap, takže je jasné, že je potřeba kolem něj chodit velice obezřerně. Našla jsem mimo jiné i toto video. https://www.youtube.com/watch?v=GHqSNaWc1J0
Je jasné že kravička dojit jde, dokonce tam krásně stojí bez uvázání, jasně žěre, ale z vlastní zkušenosti vím, že kdyby tam stát nechtěla, tak se vyprdne na žrádlo a odejde. Za naši rodinu, dextr určitě ano a už si jedeme zamluvit jalovičku, vlastně hned 2, do budoucna plánujeme nax 4 a na velké se vyprdneme.