Dobrý den, obracím se na vás o radu... cca 26.7.2015 čekáme přírůstek. Koupili jsme Jersey kravku - Dorotku, je již zasušená, krmivo má jen seno a vodu, občas něco zeleného a jako mlsku cca 1x za týden až 14 dní trocha šrotu. Mění se jí postavení pánve, zatím jde vše podle "plánu." Inseminovaná byla 16.10.2014
Na porod jsem se už připravila, máme zakoupené porodní provázky, dezinfekci na pupík a připravené tel. číslo na veterináře - kdyby bylo třeba...
Jen bych se chtěla zeptat, slyšela jsem o nápoji, který se dává po otelení. Mohl byste mi někdo poradit buď kde ho seženu, nebo jestli jsem schopna ho sama připravit v domácích podmínkách?
Nápoj se dává teplý či studený... Naší Dorotce se moc do teplé vody nechce
Dorotka už má za sebou jedno otelení, kdy sama, před plánovaným termínem (14dní) porodila krásnou jalovičku.
Je ještě něco, nač bych se měla připravit?
Dál zvažujeme odstav telátka cca 3-5 dní po porodu a krmení z dudlíku. Můžu poprosit o názor zda je to vhodné či nikoli?
Co se týká krmení telete, když bude na dudlíku, kolikrát denně ho krmit, jak velké množství mléka, má být ředěné vodou či nikoli. Můžu ho po oddojení nalít do nádoby s dudlíkem, nebo je lepší ho ještě přihřát?
Velké díky za odpovědi.
Po porodu podávám teplé otruby, nebo šrot.Cokoli, jen je to takové polévkovité konzistence.
Na konce provázků si dejte klacky, nebo tak něco, aby jste si nezaškrtili, při případném tahání, ruce do modra.
Také je dobré mít při ruce nějaké staré prostěradlo, nebo osušku.Telátko je ukrutně slizké a kluzké, pokud ho potřebujete někam posunout.
S dudlíkem zkušenost nemám, ale bude to pracnější způsob.My telata po pár dnech dáváme zvlášť, do vedlejšího boxu. K matce pouštíme 2-3krát denně, napít.Nebo jsou spolu ve výběhu a na noc zvlášť.Záleží, jak intenzivně hodláte dojit.
Teoreticky jste připravená, tak už vám přeji "jen" bezproblémový porod a krásné telátko.
Moc děkuji, no vidíte, to mě nenapadlo dávat ho k matce 3x denně na pití no jo, člověk si to vždycky sám komplikuje :-D
Máme připraven box, kam telátko chceme 3 den "odložit." Bude s matkou ve stáji, budou na sebe vidět, ale nebude k ní moci přijít a samo se obsloužit
Chtěli bychom mít právě mlíko na zpracování, proto jsme plánovali ho převést na dudlík
moc děkuji za radu s klackama ;-) i prostěradlem. pěkný večer.
Také máme Jerseyku Dorotku. Váš způsob krmení mě tak trochu zvednul ze židle,
tak si dovolím přidat svůj názor. Nevím, jak dobrý původ má Vaše kravka a proč
ji majitel po prvním teleti prodal, ale jinak Jerseyky jsou něco jako Holštýnky, jen
v menším provedení. Předpokládám, že jste ji koupili na to, aby Vám dávala mléko.
Pouze ze sena a vody Vám ho moc nedá, možná bude tak pro tele. Nechápu, proč
krmíte v tuto roční dobu pouze občas něco zeleného a 1x za týden, až 14 dnů jako
mlsku trochu šrotu. Kráva je tři týdny před porodem a je nejvyšší čas, aby jste ji na
porod a laktaci připravila. Tím myslím, že ji začnete dávat každý den ráno i večer
šrot, nebo směs pro dojnice, nebo obojí smíchané. Začněte tak tři dny 0,5 kg
na den a pak zvyšte na 1kg na den. po týdnu zvyšte na 1,5 kg na den. Po dalším
týdnu zvyšte na 2 kg na den. Po porodu ještě zvyšujte. Naše dostává odhadem
5 kg šrotu s granulema pro dojnice napolovic. I tak je kravka hubená, ale to
Jerseyky jsou, protože jsou to dojnice s vysokým procentem tuku v mléce a proto
musí být dobře krmeny, aby příliš nehubly. To se pak následně odrazí v ochotě
znovu zabřeznout.
Dále jí dejte k dispozici kostku solného a kostku minerálního lizu, případně jiné
minerálije dávejte do šrotu, aby po porodu nedostala parézu.
Pro ten případ si kupte od veterináře CAL GEL. Já už po letošní zkušenosti mám
dvě baňky v zásobě a to si myslím, že jsem krávě, vlastně ještě jalovici dávala dost.
Vaše kráva čeká druhé tele, tak je předpoklad, že nasadí vyšší dojivost, než při
první. To ale zvyšuje nároky na organismus a živiny. Můžete ji koupit lněné semínko
a vařené dávat v pití, nebo šrotované. Je to dobré pro přípravu porodních cest.
Až začne porod, prasne měchýř s plodovou vodou zkontrolujte zda má tele správnou
polohu. Když to bude v pořádku, nespěchejte s taháním a nechte krávu ať se
porodnímy tlaky sama otevírá. Případně pozvěte někoho zkušeného.
Po porodu klidně krávě můžete nalít jednu baňku CAL GELU preventivně.
Holštýnkám do nápoje po porodu dávají ještě Rumin na podporu trávení, melasu
na dodání energie, otruby, trochu soli.
No, dekuji za nazor a radu. Mrzi mne, ze Vas nas zpusob krmeni zvedl ze zidle, mate jiste vice zkusenosti nez my. S Jerseykou zaciname a myslim, ze jsme se na chov velmi dobre pripravili...
at po strance vedomosti, tak po strance materialni...
Kazdy ma na krmeni jiny pohled a ridite se radami tech, co kolem vas kravky chovaji, ale i tak Vam dekuji za nazor a dalsi rady ohledne krmeni. Mineralni liz ma samozrejme volne k dispozici.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Držím palce at odrodí sama , doporučuji násadu třeba na krumpáč! z tvrdého dřeva a navlékne se to na všechny 3 provázky pokud je potřeba.Máme za sebou dost těžkej porod holštýnky a kalciovku dejte hned po porodu.Obrat te se co nejdříve na veterináře at Vám poradí co a jak a hlavně at je na telefonu.Zákon schválnosti je že zrovna zapoměl telefon si dát na noční stolek a naše kravka rodila a byla jsem na to sama.Když si na to vzpomenu je mi z toho mdlo.Nakonec jsem tele otočila a bejček jako bejk i kravka Ok.
Dobrý den, obrázek Cal gelu najdete na této adrese: http://www.dobra-miska.cz/calgel-400ml-veterin My ho koupili od veterináře. Je to gumová lahev, ze které se gel dobře vymáčkne krávě rovnou do huby Kravku máte připuštěnou jerseyem nebo jiným plemenem? Přeji hezký den, Martina.
Ták, konečně mi funguje net a můžu přispět do mlýna...
Nečetla jsem úplně všechno, ale souhlasím s pajcou. Musíte přidat šrot, jestli má mít kravka nějaké mléko. Zelený denně, nejlépe ať si nazobe sama, pobyt venku jí jenom prospěje. Ten šrot denně, dvakrát. Začínejte v malých dávkách a po porodu víc, samozřejmě v úměrné dávce. Zbytek tu už byl napsán..
Porod - máte vše po ruce, bezva. Jen vás chci poprosit, aby jste zbytečně, pokud to není nezbytně nutné, nezasahovali do porodu. Hodně lidí tahá brzy, kdy porodní cesty nejsou roztažené. Všechno s citem, nebo poraníte matku i tele. Takže shlédněte videa, nechte si poradit od veta. Kráva je druhorodička, to už je lepší než jalovice. Většinou se rodí v noci či zrána.
Optická kontrola - obě nožky venku, čumák venku, chybí nožka, chybí čumák - podložená hlava nebo tele leze pozpátku, kráva tlačí "hodiny" a nic se neděje, zabalené tele v pl.obalu, tele uvízlé v porodní cestě za pánev, odchod pl.vody a tele nikde, případné krvácení. / už toho raději nechám, nebo nebudete spát :) /
Vnitřní kontrola - asi pro pokročilé, veterinář.
Nápoj - nápoj dáváme ve formě rozpustného prášku. Asi 15l vody při cca 38st. Záleží na výrobku, my máme Milkivit. Hned po porodu, později ho většinou už nechtějí. Jinak kravám velmi chutná, až na staré protivné vyjímky.
Krmení z dudlu - tak my telata berem zhruba po pár hodinách, někdy později. Pravidlem ale zůstává, čím déle u matky, tím víc trucují a nechtějí dudlík. O to hůř, když matka stojí opodál a bečí na sebe. Takže buďto ho necháte u mámy, nebo hned pryč. Ale jsou telata taková a maková, nechci je házet všechny do jednoho pytle. Je jen na vás, jestli přejdete na krmení z dudlíku či nikoliv.
Kolostrální mléko neřeďte, naprostý zákaz. Ředit můžete až mu bude x týdnů.
Co se množství týče, o tom by se dal napsat román. Takže hned na začátku min.2,5l mleziva do 6hod po porodu, velmi nutné. Když vypije tři litry, tak ještě lepší. No a pak buďto budete krmit 2x nebo 3x denně 2-3 litry, podle toho co vypije. Já krmím 2x denně, a někteří zvládnou i 4litry. / odpůrci přeplněného žaludku prominou :) /
Flašku nebo kýbl ohřívat nemusíte, když dáte čerstvě nadojené. Doporučuji všechny nádoby i dojící konev před dojením propláchnout vařící vodou, pak to tak rychle nechladne.
Na něco jsem zapomněla? Ptejte se :D.
Velké díky za vyčerpávající informace. Abych osvětlila proč nyní nedostává šrot. Ještě asi 3 týdny zpět ho dostávala 2x denně (snižovali jsme dávku) abychom jí zasušili. Vemeno má již prázdné, ale struky ne, ještě se z nich odstříká. Byla na trávě a šrotu (ječmen + pšenice) + minerální liz. Protože se loudala se zasušením, přestali jsme na rady dávat zelené i šrot postupným snižováním, až jsme cca před 3 týdny přestali dávat úplně. Protože si ale potvora sundavá ohlávku, tak jako mlsku na nalákání do ohrady, kde už trávu nemá dostávala šrot, cca 0,5 -1kg.
Dalším důvodem proč nám bylo doporučeno nedávat jí zelené a šrot byl právě porod, aby neměla velké tele a dobře porodila... jak je vidět,3 chovatelé a 5 názorů... škoda že mě napadlo napsat až nyní. I tak Vám všem děkuji za rady. Snad jsme ještě nic nezanedbali a Dorotka bude v pořádku
pro oslik - naše Dorotka je 3letá 100% Jersey, dovezena z Německa, tam byla poprvé inseminována. Nynější inseminace je z ČR a také 100% Jerseyem.
Na struky už nešahejte, nic neodstříkávejte, ať se vemeno může připravit na tele.
Holka má 14 dní +- do porodu, to už je v přípravě a né v zasušení. Tráva už je taky starší, takže bez problémů.
Já krávy letos prostě vyjmula z produkce a šup na pastvu. Krávy cca 10litrů ještě daly, na pastvě suchá vysoká tráva, lepší krmení nebude. Pár dní nateklé vemínko. Nic se neděje. Samozřejmě vysokodojné se musí i nadále zasušovat antibioticky. Ale u všech měsíc a půl, dva měsíce se nedojí. To jen tak na okraj.
Takže jí přispějte, ať máte co dojit. Když jí nebudete dávat 10kg denně, tak to tele taky nebude obr./jen tak ze zvědavosti, jak se jmenuje ten pl.býk? / Pamlsky v podobě mrkve, jablka, suchý chléb kravka nežere?
Já jsem se bála jí dát jablíčka, mrkev i chleba, abych jí neublížila
jméno pl. býka nevím, něco je napsané v kartě, ale tam je spíš si jen jeho číslo... podívám se a napíšu.
mmch, už je na trávě na zahradě a libuje si večer zase dostane šrot, no to bude v sedmém nebi
před zasušením nám dávala 10-12litrů mléka, takže docela dost... si teda myslím.
jo a ještě dnes jsem poprvé zahlédla vytékající hlen z pochvy...
Ještě prosím jeden dotaz, má ještě cenu pořídit Nutri Mix pro dojnice a přidávat ho do šrotu? Máte s ním někdo zkušenost?
CalGel mám dát hned po otelení a pak ještě opakovat za nějakou dobu?
spajzka - prosím, na netu nemohu nikde nalézt Milkivit nápoj pro krávy, hledám asi špatně, poradíte? Díky moc.
Jméno plemeníka najdete na Googlu, stačí napsat číslo a plemeno. Mělo by vám vyjet něco k němu, obrázek s tabulkou, kde je napsané jak se telí potomstvo atd.
Hlen - pokavaď není od krve tak je vše v pořádku.
Sice nemám přímo zkušenosti z Nutri Mixem, ale my dáváme od Schaumann. Tím nic neskazíte, ale řiďte se tabulkami Protože moc taky škodí.
K tomu přidávání kalcia, jedno v jaké formě, preventivně dobré. Nepřehánět. Já je nedávám každé, jen u starších, kde vím, že by mohly mít problém. Druhorodička by neměla mít potíže. A jak náš veta říká, když ulehne, tak jí orální pasty nepomůžou, tam je nutné podat infůzi.
Milkivit - tohle máme my v Německu
http://www.milkivit.de/milkivit/de/home.nsf/contentview/B4E526C9A1E719F5C1257BD7002B6A48
V Čechách budete mít něco takového/ našla jsem to také pod Milkivit /
http://www.trouwnutrition.cz/Products/Catalogue/reviva/8575
No, tak se mrkněte.
http://www.vltava2000.cz/zemedelske-potreby/goods-17068060-29-farmosan-reviva-7-kg-energeticky-napoj-pro-kravy-po-oteleni.html.
jaji
napsal(a):
Velké díky za vyčerpávající informace. Abych osvětlila proč nyní nedostává šrot. Ještě asi 3 týdny zpět ho dostávala 2x denně (snižovali jsme dávku) abychom jí zasušili. Vemeno má již prázdné, ale struky ne, ještě se z nich odstříká. Byla na trávě a šrotu (ječmen + pšenice) + minerální liz. Protože se loudala se zasušením, přestali jsme na rady dávat zelené i šrot postupným snižováním, až jsme cca před 3 týdny přestali dávat úplně. Protože si ale potvora sundavá ohlávku, tak jako mlsku na nalákání do ohrady, kde už trávu nemá dostávala šrot, cca 0,5 -1kg.
Dalším důvodem proč nám bylo doporučeno nedávat jí zelené a šrot byl právě porod, aby neměla velké tele a dobře porodila... jak je vidět,3 chovatelé a 5 názorů... škoda že mě napadlo napsat až nyní. I tak Vám všem děkuji za rady. Snad jsme ještě nic nezanedbali a Dorotka bude v pořádku
pro oslik - naše Dorotka je 3letá 100% Jersey, dovezena z Německa, tam byla poprvé inseminována. Nynější inseminace je z ČR a také 100% Jerseyem.
No vidíte, kdyby jste toto napsala hned, tak by mne nic nemuselo zvedat ze židle
a vás by nemuselo mrzet, že mě váš způsob krmení ze židle zvedal.
Promiňte, jestli se Vás můj způsob podání nějak dotknul, ale na Faunu chodím už
pár let a snažím se pomoci alespoň radou na kozách -ovcích i občas skot- prasata
a možná už začínám být alergická na to, když někdo napíše, že dává pouze seno
a vodu + liz. Oni se najdou rádci, kteří tvrdí, že to koze, ovci stačí a straší velkými
kůzlaty a jehňaty, když se přidává jádro, a pak začínající zakládají vlákna-pomóoc
ovce nevstává, pomóóc ketóza. Možná mě to opakování odpovědí na stejné dotazy
už unavuje. A proto, když jsem si přečetla Váš první příspěvek, kde píšete, že dáváte
Jersejce tři týdny před porodem seno a vodu tak jsem musela reagovat, protože ji
chovám také. Kdyby jste cpala březí jalovici trvale jádrem, tak by tele mohlo být
větší, ale u krávy je to jiné. Příště začněte zasušovat již dříve, aby byla kráva
zasušená již (ideálně 2 měsíce před porodem) a mohli jste kravce začít přilepšovat
aby se na porod připravila, protože tele dorůstá většinovou část své porodní
váhy až v poslední třetině- čtvrtině, březosti krávy. A v této době je potřeba
postupně zvyšovat přísun živin.
Když dáte kravce CalGel po porodu, nic tím nezkazíte. Tedy spíš Váš muž. To
je spíš pro chlapa. Jednou rukou ji chytí za mulec, krávě se to líbyt nebude a
druhou jí nacpe hrdlo lahve do koutku huby, aby ji gel vytékal na kořen jazyka a musela
to spolknout.
Přeju bezproblémový porod a radost z kravky i telátka.
Ještě mě napadla jedna věc, nedělá to při a po porodu každá jerseyka, ale mohlo by Vás to překvapit. A to je otevírání huby a vyplazování jazyka, je to takové zastrašovací gesto. Naše pětiletá kravka to dělá při každém telení a na cizí lidi i několik dní po otelení, její dvouletá dcera, která se nám otelila 19.6., to nedělala.
Držím palce a určitě se nezapomeňte pochlubit ;-).
Dobrý den,
Dorotka denně dostává zelené, něco si napase sama, něco jí přidám do žlabu. Dostává denně cca 5kg šrotu (možná i víc, nevížám to přesně), Nutri mix. Čekáme na CalGel a na telátko - to má ještě čas. Denně kontroluju vemeno a dnes se mi zdá plnější
i struky jsou jakoby víc nalitější. Nedojím, jen osahávám, aby si zase začala zvykat a nechat na sebe sahat
Může být nalitější vemínko odraz šrotu a zeleného? nebo je to již příprava k porodu? Asi teď budu víc "prudit" otázkama, tak se předem omlouvám.
Ještě prosím jeden dotaz, v případě ketozy - je nějaká jiná pomoc kromě prevence?
Pěkný den všem, Jitka.
jaji
napsal(a):
Dobrý den,
Dorotka denně dostává zelené, něco si napase sama, něco jí přidám do žlabu. Dostává denně cca 5kg šrotu (možná i víc, nevížám to přesně), Nutri mix. Čekáme na CalGel a na telátko - to má ještě čas. Denně kontroluju vemeno a dnes se mi zdá plnější
i struky jsou jakoby víc nalitější. Nedojím, jen osahávám, aby si zase začala zvykat a nechat na sebe sahat
Může být nalitější vemínko odraz šrotu a zeleného? nebo je to již příprava k porodu? Asi teď budu víc "prudit" otázkama, tak se předem omlouvám.
Ještě prosím jeden dotaz, v případě ketozy - je nějaká jiná pomoc kromě prevence?
Pěkný den všem, Jitka.
Já jen doufám Jitko, že jste se překlepla s těmi pěti kg šrotu i víc teď najednou
téměř z ničeho. To dostává v současnosti ta moje Dorotka jak jsem psala a na tuto
dávku jsme došli postupně, dokud bylo na krávě znát že stále hubne, a dává to
ze sebe. Teď už můžu říct, že se začíná zase dávat dohromady.
Že se jí začíná zvětšovat a nalévet vemeno je jistě důsledek zlepšení krné dávky
i přípravy k porodu. Představte si, že by se otelila o 14 dní dřív, což je klidně možné.
Co by asi dala napít teleti.
Ketózu musí opravdu řešit vterinář a není to žádné rychlé vyřešení problému.
Ketóza je důsledek špatné a nedostatečné výživy, kdy dojnice (matka) musí již ze
zebe, ze svých tělesných zásob vydávat živiny, které potřebuje na růst mláďat
a na svou produkci mléka. To má nedobrý vliv na játra, přez které se to děje.
Ketóza může vzniknout i opačně, při překrmených zvířatech, která mají játra ztučnělá
a po porodu čerpají ze svých zásob.
Pokud jde o vyndání placenty, tak to veterinář možná zvládne za 10 inut, ale většinou
déle, ono to vždy nejde jako po másle a někdy to nejde téměř vůbec a pak následuje
delší léčba antibiotiky. To se vás doufám nebude týkat. To píšu jako reakci na
jednoduchost řešení které psala Spajzka.
pajca
napsal(a):
Já jen doufám Jitko, že jste se překlepla s těmi pěti kg šrotu i víc teď najednou
téměř z ničeho. To dostává v současnosti ta moje Dorotka jak jsem psala a na tuto
dávku jsme došli postupně, dokud bylo na krávě znát že stále hubne, a dává to
ze sebe. Teď už můžu říct, že se začíná zase dávat dohromady.
Že se jí začíná zvětšovat a nalévet vemeno je jistě důsledek zlepšení krné dávky
i přípravy k porodu. Představte si, že by se otelila o 14 dní dřív, což je klidně možné.
Co by asi dala napít teleti.
Ketózu musí opravdu řešit vterinář a není to žádné rychlé vyřešení problému.
Ketóza je důsledek špatné a nedostatečné výživy, kdy dojnice (matka) musí již ze
zebe, ze svých tělesných zásob vydávat živiny, které potřebuje na růst mláďat
a na svou produkci mléka. To má nedobrý vliv na játra, přez které se to děje.
Ketóza může vzniknout i opačně, při překrmených zvířatech, která mají játra ztučnělá
a po porodu čerpají ze svých zásob.
Pokud jde o vyndání placenty, tak to veterinář možná zvládne za 10 inut, ale většinou
déle, ono to vždy nejde jako po másle a někdy to nejde téměř vůbec a pak následuje
delší léčba antibiotiky. To se vás doufám nebude týkat. To píšu jako reakci na
jednoduchost řešení které psala Spajzka.
Pajca -opravduto je preklep, nebo spis nedoklep ;-) chybi mi tam 2,5 kg. Moc dekuji za rady, vsem
spajzka
napsal(a):
To pajca - ok, tak 15min i s pochodem pres staj Ja bych ho tahala hodinu, priznavam, ale veta je dobrej. Cipky, nekdy atb a jede se dal.
Velmi to zjednodušujete. Zadržení lůžka je vždy příznakem něčeho. Zhoršeného
zdravotního stavu, nebo nějakého deficitu ve výživě. Nehodlám se s Váma přít o to,
za kolik minut veterinář vybere lůžko i s pochodem přes stáj. Vím dobře, že často to
vybrat prostě nejde a na to jedno podání antibiotických čípků nestačí. Lůžko musí
doslova vyhnít a nelze dělat víc, než přidávat čípky a čekat až to z krávy vyjde. Výtoky
hnisání. Jak to zapáchá předpokládám víte. Pak následují výplachy a jede se dál.
Léčba trvá týdny.
pajca
napsal(a):
Velmi to zjednodušujete. Zadržení lůžka je vždy příznakem něčeho. Zhoršeného
zdravotního stavu, nebo nějakého deficitu ve výživě. Nehodlám se s Váma přít o to,
za kolik minut veterinář vybere lůžko i s pochodem přes stáj. Vím dobře, že často to
vybrat prostě nejde a na to jedno podání antibiotických čípků nestačí. Lůžko musí
doslova vyhnít a nelze dělat víc, než přidávat čípky a čekat až to z krávy vyjde. Výtoky
hnisání. Jak to zapáchá předpokládám víte. Pak následují výplachy a jede se dál.
Léčba trvá týdny.
Pajco, já tam měla smějícího smajla. Takže to berte z nadhledem. Nebudu to tady pitvat a zadavatelce přidělávat těžkou hlavu, od toho je veterinář na místě činu. Takhle po večerech raději z humorem...
jaji
napsal(a):
Jeste me napadlo, muzu dat Dorotce vojteskove granule? Ted, i po porodu?
Jak po oteleni, nekde jsem cetla ze neni vhodne zelene, ale to mi prijde jako blbost, kdyz potrebuju, aby davala mliko..
Dávat můžete, ale naše je nežraly
Ani jedna.Koukaly na mě kysele, kde je jejich oblíbený šrot ječný, pšeničný, nebo otruby.Zelená kaše je nezaujala.
Ano, já všechno prašné a sypké žrádlo vlhčím.Mám pocit, že při podání suchého kráva víc rozfouká kolem, než sežere.A taky to musí dusit.
Suché šroty jsme sypávali v kravíně, na siláž.
A ty vojtěškové granule namáčím taky.Jsou poměrně veliké a hrneček vám nabobtná na půl kýble.Tak si neumím představit, jak to kráva schroustá suché a bobtná to v ní.
Ony je tedy nechtěly ani suché, dávala jsem jim z ruky, hrstičku a nic.
A ani koně je nechtěli.Překvapivě ani králíci z ní nebyli odvázaní.Takže u nás vojtěška neuspěla.Vlastně jo, nakonec jsem jí máčela slepicím.
Nevím, třeba to moc řeším, já sem zvyklá krmit koně a ti jsou velmi hákliví
Tak jak jsem slíbila, píšu výsledek
naše Dorotka krátce po 20.hodině spontánně porodila krásnou, hnědou jalovičku (termín měla zítra). ;-) Bez pomoci, velmi rychle, je moc šikovná. Teď už jen čekáme na lůžko.
Amálka se má čile k světu, bojuje zatím ještě s gravitací - ta ještě vyhrává, ale už jen chviličku a zdolá i ji
Dorotce samo odkapává mlezivo ze struků, vemeno má pořádné, Amálka má výborný sací reflex, tak problémy neočekáváme
velké díky Vám všem za rady, připraveni jsme byli skvěle, ale Dorotka je výborná máma, která si poradila velmi dobře a sama.
jestli se mi podaří, zítra přidám i foto. Mějte se hezky, Jitka.