Selata sežrala mladší sourozence

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Verubon

19.7.2015 14:06
Verubon

XXX.XXX.147.178

Dobrý den,
mám 3 roky chovnou skupinu čistých vietnamských prasat. Matka,3 dcery a kanec. Všechny 4 měly selata a O.K. Za půl roku, kdy znovu rodily, jejich půlroční selata jim kradla novorozeňata rovnou od zadku. Zbylo jen 2 prasnicím po 1 seleti.
Proč?
Děje se to i u divočáků?
Chtěla bych chovat prasata společně v 1 výběhu se společným chlívkem.
Plánuji i 2 prasnice a kanečka mangalice.
Prosím, napište rady a vaše zkušenosti v etologii chovu vašich prasat.

19.7.2015 15:02
oslik

XXX.XXX.108.11

Dobrý den, mě se stalo něco podobného. Včas jsem neoddělila prasnici na porod, ona rodila o pár dní dříve a druhá prasnice i kanec jí většinu malých sežrali smajlík Svině i kanec v sobě malý podíl divočáka mají. Už bych je při porodu pohromadě nenechala... Ale vím i o případu, kdy kanec společně se sviní vrh selat zahřívali a kanec je i bránil.

19.7.2015 16:58
fawnalee

XXX.XXX.229.100

Verubon napsal(a):
Dobrý den,
mám 3 roky chovnou skupinu čistých vietnamských prasat. Matka,3 dcery a kanec. Všechny 4 měly selata a O.K. Za půl roku, kdy znovu rodily, jejich půlroční selata jim kradla novorozeňata rovnou od zadku. Zbylo jen 2 prasnicím po 1 seleti.
Proč?
Děje se to i u divočáků?
Chtěla bych chovat prasata společně v 1 výběhu se společným chlívkem.
Plánuji i 2 prasnice a kanečka mangalice.
Prosím, napište rady a vaše zkušenosti v etologii chovu vašich prasat.

Divočáci mají v lese a polích trochu více prostosru, než prasata v sebevětším výběhu. Pokud se prasnice nemá na porod s mladými kam schovat před ostatními, tak se to prostě stát může. Ideální je opravdu prasnici před porodem oddělit od ostatních a vrátit ji zpět se selaty až když jim je minimálně ten měsíc a zvládnou utéct nebo se schovat mza matku. Novorozeňata jsou přeci jen dost bezbranná a sebelepší máma nestihne uhlídat když těch "predátorů" kolem je více.

19.7.2015 22:04
mozaik

XXX.XXX.150.188

Divoká bachyně se v přírodě straní ostatních prasat a to i ze své tlupy. Vyhledává samotu a teprve, když jsou selata dost pohyblivá, vrací se s nimi ke své tlupě. Toto je jejich přirozenost, tak je podle mě dost velký risk, zkoušet je přeučit, nebo doufat, že u mě to vše klapne.

Verubon

21.7.2015 08:40
Verubon

XXX.XXX.18.38

Krásný den. Jak oddělujete prasnice před porodem?
Já mám 1 + 4 dospělé a 0 - 30 dorost. Jsou ve společném výběhu (asi 1000 m2) a mají společnou dřevostavbu (cca 10 m2). Nemám tuchu, jak bych je měla porozdělovat a pozavírat. Jsem ráda, když se mi podaří zahnat dovnitř mladé, když přijde zájemce.
Prostě mám strach, že by se dospělci, držící se pohromadě, otočili proti mně.
Navíc se budeme stěhovat a já netuším, jak je dostanu na vozík

22.7.2015 20:09
J.B.

XXX.XXX.120.243

Nezlobte se na mně, ale když si s prasaty neumíte poradit, neměla by jste je chovat.

11.8.2015 18:21
xchipsy

XXX.XXX.142.1

No, tak předně, divoká prasata se takto rozhodně NECHOVAJÍ. Sice bachyně metá selata v ústraní, ale všichni její potomci z předchozího vrhu ji následují k hnízdu (drží se ale samozřejmě opodál, pokud překročí určitou vzdálenost, bachyně je zažene). Není neobvyklé, že již druhý den po narození selat přijde na místo jiná (či jiné - klidně dvě, čtyři, šest...) bachyně se svými novými selaty a vzniknou jakési jesle. Pokud je příznivé počasí, vrací se bachyně s maličkými selaty k tlupě klidně již během prvního týdně života selat! (pokud je počasí špatné, jsou v hnízdě delší dobu).
Jiná situace je u kňoura - ten se ale u tlupy vyskytuje pouze v době páření, jinak je to samotář, takže kanibalismus je velmi výjimečný.
Osobně si myslím, že NENÍ vhodné chovat celoročně společně prasnice a kance (už s ohledem na to, že ani v té přírodě se toto neděje).
Další věc je, čím jsou čuníci krmeni. Požírání novorozených selat - tedy v podstatě živočišné potravy - může být následek toho, že jim v potravě chybí zásadní minerály a vitamíny apod.
Může to být také obava z konkurence - nepíšete, na jak velkém prostoru prasata chováte, ale pokud byla ve výběhu odrostlá selata od 4 prasnic + kanec + ty 4 prasnice rodící další selata.. Prostě "přeplněno" a stres.. Těžko radit přes PC, možná prostě selata nezvládla stres z toho, co se děje (porod jejich matek).. Příště by bylo rozhodně lepší prasnice oddělit od zbytku skupiny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík