Kráva nechce pustit mlíko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2015 07:39
mlynář

XXX.XXX.0.226

Dbrý den. Prvně pár informací abych Vás uvedl do obrazu.Jalovice (C83A17, meli jsme jsi od telátka) nám3.7.2015 porodila krásnou jalovičku. Vzhledem k tomu že je to naše první kráva a byť naproti nám bydlí teta zootechnička, která nám ve všem ochotně radí a pomáhá. Jsme se rozhodli tele nechat u mámy aby přece jen dobře rostlo a my nemuseli kromě učení se dojit ještě hned krmit tele a riskovat záněty atd... Takže cca 10 dnií jsme jen kontrolovali vemeno jeszli není zatzvrdlé. A vždy jsem trochu (cca decku) fofrem odstříkli do hrnka a zkusili. Když jseme usoudili, že nám mlíko chutná rozhodli jsme se kravku večer podojit Teta pro jistotu ještě napoprvé přivedla pána který u nich dělá v dojírně aby u toho byl poprvé profík. Co mám říkat napoprvé jsem byl překvapený. Žádné kurtování nic.Krvce se dalo obilí do koryta, teta podržela ocas. Chlap nasadil dojačku a já ji trochu tlačil ke stěně aby se netočila. A bylo 5 l mlíka víc jsme jí nebrali aby měl teluš. Asi po třech dnech pochopila že krást mlíko jí budem pořád a začala mrskat nohama a potom co tetě proletělo kopyto u hlavy tak že ji pročíslo vlasy přišel na řadu provaz. Zadní nohu jsem jí uvázal vzadu a poprvé to zkoušela překonat, ale když nepřekonala tak stála. Tak to šlo pár dní a už nekope. Noha se jí Váže pořád je chtará když cítí provaz na noze tak stojí sem tam přešlápne. Jak jí provaz omylem spadne noha letí a dojačka je dole. Pak jak tele rostlo jsme ho začali postupně zavírat hodinu před dojením dvě,4,6,8 Prostě jak rostlo aby nám vše nevychlastalo. Pořád to bylo celkem v poho my měli 4-5l A tele krásně rostlo.Teď jsme ho začli zavírat v 8 ráno a dojíme v 17 hod. Kravka má vemeno pěkně nalitý. Jenže nám pustí tak 1-2l a vypne kohoutek v hlavě a dost a tele je pak nažraný jek balónek (je to logické když slyší tele jak řve hlady, sice už samo žere seno a dostává granule atd, ale máma je máma.) Takže jsme se rozhodli v sobotu ho ráno vyexpedovat nadobro do jiného chlíva ke kozám a před dojením vždy ho nacpat sušeným mlíkem aby nařvalo protože mám dojem že když v jednom baráku zabučí tele tak kráva ho uslyší tak abychom aspoň oři dojení měli klid.

Teď ta otázka. V sobotu ráno tele odvedem. Počítám že jako standartně nám v sobotu večer nedá nic tedy do 2l. Jenže my k ní tele nepustíme ráno dojdem s dojačkou za teorie( že nebude vykulená z toho že co tam děláme ráno s dojačkou) Tak určitě bude mít vemeno k prasknutí a co když zas nic nepustí? (a to se modlím aby neměla hned zánět, praventivně jí vemeno namažem amastolem už večer)

Vím že každá kráva je jiná a na tenhle psychologický kohoutek v hlavě který spouští mlíko není standartní postup. Nicméně za každý nápad budu vděčný. Díky.

20.8.2015 08:53
kuklovska

XXX.XXX.54.49

Dobrý den, trocha poznatků z našeho odchovu telat. Taky necháváme telata pod matkou. Za dobu co máme kravky jsme začínali se 4 jalovicemi. Všechny, kromě jedné byly na dojení od začátku naprosto vpohodě, bez jakékoli fixace. Pouze jedna, kterou jsme koupili 4dny před otelení kopala jak elektrika, nakonec jsme ji 10den vezli na jatka, protože se jí obrátil slez. U první jalovice jsme mléko potřebovali pouze pro sebe, takže se dojilo jednou deně večer, nepustila do sucha, ale stačilo to, takže jsme to neřešili a jak se tele odvezlo začala normálně dojit. Při dalším dojení už bylo mléka potřeba více, takže se dojilo 2x deně, prostě co dala. V 1měs. věku telete jsme ho prostě na noc zavřeli vedle krávy, aby na sebe viděli, ale k sobě nemohli. V noci oba spí a není takový kravál. Ráno se kráva podojila, zase nedala do sucha, ale bylo to lepší. A opět vmomentě jak tele odjelo, kráva okamžitě pozná, že už se jí neozývá a pustila, druhý den už do sucha. Naše zkušenost, naše kravky nikdy nedostaly zánět a pokud se tele odvezlo během dne, nejpozději druhého dne ráno pustily do sucha. Telata, pokus se neprodají, ve 2měs. odstavíme a pak napájíme s kyblé, ale to bylo jenom jednou, když jsme si krmili býka. Jinak telata prodáváme. Nebojte ona pustí. První byla 100% jersey a teď máme 100% červené straky. A že po otelení dojí 25l-30l. Navíc při dalším teleti to bude lepší, aspoň u nás bylo. Jedna nám taky hůře pouštěla mlíko a tak jsme pustili tele k ní, nechali jeden struk a na 3 nasadili dojačku. Tele ji donutilo pustit.

22.8.2015 10:36
oslik

XXX.XXX.108.11

Dobrý den, také jsme s první kravkou (jersey) při prvním telátku bojovali. Mléko nám pouštěla pouze, když si nejprve trošku cůclo tele. Stačilo jen pár loků z jednoho struku, pak se tele uvázalo kousek od krávy a ona pouštěla mléko krásně. Po pěti měsících se tele prodalo, kráva sice dva dny lítala po ohradě a řvala, až z toho ochraptěla, ale mléko pouštěla naprosto spolehlivě. Teď už bereme telata maminám hned po porodu a se zadržováním mléka problémy nemáme.

22.8.2015 19:48
mlynář

XXX.XXX.90.186

oslik napsal(a):
Dobrý den, také jsme s první kravkou (jersey) při prvním telátku bojovali. Mléko nám pouštěla pouze, když si nejprve trošku cůclo tele. Stačilo jen pár loků z jednoho struku, pak se tele uvázalo kousek od krávy a ona pouštěla mléko krásně. Po pěti měsících se tele prodalo, kráva sice dva dny lítala po ohradě a řvala, až z toho ochraptěla, ale mléko pouštěla naprosto spolehlivě. Teď už bereme telata maminám hned po porodu a se zadržováním mléka problémy nemáme.

Přemýšlím že to tak taky příště uděláme.No uvidím dnes jsem krávu večer podojili.Pustila nám litr a čekala že k ní dáme zas tele. To jsme nedali tak uvidíme jestli zítra pustí jak tobude mít nalitý a nebo bude zánět jak... Jinak malá taky dělá dášu chtěli jsme ji dát večer sušený mlíko a ne to ona nechce protože to není od mámy. Takže taky bude držet asi z trucu do zítřka hladovku...

Žárovka

24.8.2015 13:45
Žárovka

XXX.XXX.86.10

Zdravím, jak píšete, že není standartní postup, tak si dovolím nesouhlasit... Jak píšete všechny vaše postupy a snahu z kravky dostat mléko, tak je zásadní problém v tom, že v každé z těch situací je kravka ve stresu, což je hlavní důvod onoho utnutého kohoutku... Nevím kolik zkušeností máte Vy, zootechnička ani dojič, ale pokud na kravku jdete tvrdě, ona se tvrdě zapře, nepouští a hrozí zánět, což by mohlo mít katastrofální následky.
Na všechno tohle zapomeňtě, žádnej provaz, nereagovat ne bučení telete, hoďte se do klidu Vy, choďte ke kravce několikrát za den, dejte jí rohlík nebo co má ráda, drbejte jí postupně od hlavy k zádi a pomalu se přibližujte k vemínku, po vemínku jí jentak hlaďte, ale né moc zlehka, aby jí to nelechtalo, prohmátněte struky jakoby při dojení a zase jděte pryč. Mám pocit, že delší čas strávený s člověkem má spojený s oním stresem dojení, tímto jí ukážete, že to tak prostě není. Až bude čas dojení, vše si připravte, nechte kravce vše očuchat, znovu opakujte drbání, hlazení, omyjte vemínko a až vezmete dojačku sledujte kravku, pokud bude stále hodně nervózní, bylo by dobré kdyby mohl někdo další kravku drbat na kořeni ocasu, je to pro většinu dobytka velice příjemné a uvolňující, a abych nezapomněla dodat, váš hlas je taky velmi důležitý, hezky mluvit, uklidňovat a po pár dnech si jistě dá říct a budete si chodit do mlíkárny s klidem a bez dlouhého čekání :)
Vzhledem k tomu, že pracuji v kravíně, tak máme celkem často otelené jalovičky a určitě je obrovskou výhodou je učit už před otelením, že se na vemínko prostě sahat bude, tak pokud budete mít ještě nějakou jalovičku, věnujte jí ten čas a tím ušetříte čas i nervy sobě po otelení...
Přeji úspěšné a klidní dojení :).

25.8.2015 06:14
mlynář

XXX.XXX.0.226

Žárovka napsal(a):
Zdravím, jak píšete, že není standartní postup, tak si dovolím nesouhlasit... Jak píšete všechny vaše postupy a snahu z kravky dostat mléko, tak je zásadní problém v tom, že v každé z těch situací je kravka ve stresu, což je hlavní důvod onoho utnutého kohoutku... Nevím kolik zkušeností máte Vy, zootechnička ani dojič, ale pokud na kravku jdete tvrdě, ona se tvrdě zapře, nepouští a hrozí zánět, což by mohlo mít katastrofální následky.
Na všechno tohle zapomeňtě, žádnej provaz, nereagovat ne bučení telete, hoďte se do klidu Vy, choďte ke kravce několikrát za den, dejte jí rohlík nebo co má ráda, drbejte jí postupně od hlavy k zádi a pomalu se přibližujte k vemínku, po vemínku jí jentak hlaďte, ale né moc zlehka, aby jí to nelechtalo, prohmátněte struky jakoby při dojení a zase jděte pryč. Mám pocit, že delší čas strávený s člověkem má spojený s oním stresem dojení, tímto jí ukážete, že to tak prostě není. Až bude čas dojení, vše si připravte, nechte kravce vše očuchat, znovu opakujte drbání, hlazení, omyjte vemínko a až vezmete dojačku sledujte kravku, pokud bude stále hodně nervózní, bylo by dobré kdyby mohl někdo další kravku drbat na kořeni ocasu, je to pro většinu dobytka velice příjemné a uvolňující, a abych nezapomněla dodat, váš hlas je taky velmi důležitý, hezky mluvit, uklidňovat a po pár dnech si jistě dá říct a budete si chodit do mlíkárny s klidem a bez dlouhého čekání :)
Vzhledem k tomu, že pracuji v kravíně, tak máme celkem často otelené jalovičky a určitě je obrovskou výhodou je učit už před otelením, že se na vemínko prostě sahat bude, tak pokud budete mít ještě nějakou jalovičku, věnujte jí ten čas a tím ušetříte čas i nervy sobě po otelení...
Přeji úspěšné a klidní dojení :).

Takže asi tak je zvyklá na hlazení po celém těle i po vemeni umýát jí vemeno namazat cokili v je v pohodě. Vůbec jí to navadí. Na vemeno si nechala šahat i před porordem úplně bez problému. Nikdy jsem na ni nepoužil násílí, ale Vaše rada na provaz zapomňte je úplně zcestná. Podojit se musí protože tele už u ní není a zabit se hodlat nenechám. Momentálně jsem na to už sám respektiva s manželkou v šestým měsíci, takže ta ji akorát dává obilí do koryta a drbe ji po hlavě. Mám se jako jediný živitel rodiny nechat vyřadit z provozu ? Nemluvím o tom že mě musí trefit do hlavy ale ona i zlomená noha je problém.
Ale více méně už snad máme po problému, kravce už došlo že tele k ní zpátky nepůjde takže pouští mlíko Dává nám cca 13 L Což nám stačí. A na tu bídu jek pomalu roste tráva a že má tak 2/3 jídelníčku seno jsem rád aspoň za to.A na provaz si spíš zvykla, jinými slovy stačí když jí ho dám kolem nohy a stojí jak přibitá a nemá snahu vůbec kopat. Jak ji ho nedám nebo spadne je zle. Sice na sebe s telošem pořád řvou ale klidní se to respektiva tele si vyřvalo hlasivky takže není tak slyšet A tím pádem mamina se taky trochu zklidnila.

25.8.2015 17:03
oslik

XXX.XXX.108.11

mlynář napsal(a):
Takže asi tak je zvyklá na hlazení po celém těle i po vemeni umýát jí vemeno namazat cokili v je v pohodě. Vůbec jí to navadí. Na vemeno si nechala šahat i před porordem úplně bez problému. Nikdy jsem na ni nepoužil násílí, ale Vaše rada na provaz zapomňte je úplně zcestná. Podojit se musí protože tele už u ní není a zabit se hodlat nenechám. Momentálně jsem na to už sám respektiva s manželkou v šestým měsíci, takže ta ji akorát dává obilí do koryta a drbe ji po hlavě. Mám se jako jediný živitel rodiny nechat vyřadit z provozu ? Nemluvím o tom že mě musí trefit do hlavy ale ona i zlomená noha je problém.
Ale více méně už snad máme po problému, kravce už došlo že tele k ní zpátky nepůjde takže pouští mlíko Dává nám cca 13 L Což nám stačí. A na tu bídu jek pomalu roste tráva a že má tak 2/3 jídelníčku seno jsem rád aspoň za to.A na provaz si spíš zvykla, jinými slovy stačí když jí ho dám kolem nohy a stojí jak přibitá a nemá snahu vůbec kopat. Jak ji ho nedám nebo spadne je zle. Sice na sebe s telošem pořád řvou ale klidní se to respektiva tele si vyřvalo hlasivky takže není tak slyšet A tím pádem mamina se taky trochu zklidnila.

Nedělejte si hlavu, určitě na to jdete dobře a provaz je prostě někdy nezbytný ( paní žárovka mě sežere smajlík )... Já zvykala všechny naše jalovice na hlazení po vemeni. Bylo vidět, že jim je to příjemné. Nasadily přiblblý výraz a držely jak berani. Po otelení si první kravka (jersey) na vemeno nenechala vůbec sáhnout! A nějaké drbání, hlazení, klidné povídání, uplácení šrotem či jinými dobrotami na ni vůbec neplatilo smajlík Zabila by každého, kdo by jí na vemínko sáhl. Takže manžel jistil zadní nohu provazem a já dojila. Docela dlouho měla svou hlavu, ale po čase se z ní stala zlatá kravka, která se při dojení ručně ani nehnula. Druhá kráva 75% čestra se od začátku nechala podojit bez vázání nohy, občas neohrabaně hrábla nohou, ale manžel přežil bez úhony - to už jsme měli dojačku, takže dojení bylo snazší. Před dvěma měsíci se nám otelila dcera naší první jerseyky. I při vyvázané zadní noze řádila jak černá ruka. Zvednutí ocasu do výšky, jak radili zkušení dojiči, bylo u ní snad nemožné... Pomohly až nosní kleště. Na dojení jsme museli být 3. Já jistila provazem zadní nohu, dcera nosníma kleštěma hlavu a manžel nasazoval dojačku. Kráva s nimi v pohodě dlabala šrot z kýble a po pár dnech už stačilo vyvázat jen nohu. Do 3 týdnů po otelení se kravka uklidnila a ani provazu nebylo třeba. Podotýkám, že mám své kravky moc ráda a nehodlám jim ubližovat. Jenže někdy holt nejde vše vyřešit jen po dobrém...

Přidejte reakci

Přidat smajlík