hodann
napsal(a):
Zdravím chovatele vietnamských prasat,
mám první odchov selat 9ks o váze cca 30 kg. zajímalo by mě, v jaké váze je podle Vás vietnamce nejlíp zabít? Slyšel jsem, že když se krmí dlouho, že pak mají moc sádla.
Předem děkuji za vaše odpovědi, Pepa.
My zabíjíme dle potřeby, tj. když už v mrazáku nic není. V podstatě jsou to takové "živé konzervy". Záleží na tom, zda krmíte převážně zeleným, nebo jako klasické bílé prase. Pokud jsou na ovoci, zelenině a zeleném či seně a šrot dostanou jen v malinkém množství, tak nijak netuční a klidně jsme poráželi když měl kaňour cca 70kg. Pokud je cpete jak bílé, tak bych asi do takové hmotnosti nečekala.
Děkuji za odpověd, já krmím převážně ovocem a trávou, ale 2x do týdne dostanou zbytky z jídelny a občas nějaké to pečivo. ale víc jak z poloviny dostanou trávu seno, trávu ted jablka a pod. Sržerou opravdu vše, plevely, trávy, ovoce, prostě vše. Co chovám vietnamce, nemám na zahradě žádnej kompost, vše zkrmím. takže počkám aspoň do 40ti kilo a uvidím.
My stahujeme, na škrábání nějak nemám sil. Ale máme v něm příměs divočáka, takže štětiny jsou fakt hodně pevné a v podstatě prorostlé skrz, takže by to asi nešlo. Stahneme kůži i se sádlem, sádlo pak od kůže oddělím odpoledne v klidu doma, když už je čuník vyvržen a zavěšen v chladu. Používáme jateční pistoli, u sekyrky si člověk nemůže být jistý zda se správně strefí, teda jestli pašík na poslední chvíli neuhne. Příjde mi to takové jistější, že bude po něm hned a nebude se trápit. I když je to "jedlé" zvíře, snažíme se aby měl život i ten odchod z něj co nejpříjemnější.