Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.9.2015 21:13

Dobrý večer.
Tak máme vybrány brambory z pole a je to kalamita. Sadili jsme později a sucho tomu dalo pořádnou ránu, takže jsme vybrali téměř jen to, co jsme zasadili. To mě přivedlo k tomu, že jsem začal počítat, čím krmit prase a drůbež.

V bramborách je podle tabulek co mám v knize o chovu koz zhruba 2,2% proteinů (stravitelných jen 1,3%), zatímco například ječmen má 12,7% proteinů (stravitelných 10,0%). Což je 10x víc. Pokud se dobře pamatuju ze školy, tak už by ve složení potravy nemělo být nic jiného, co by ještě ovlivnilo růst masa.... když tak mě prosím opravte.

Pokud koupím kilogram ječmene za 3, -.... tak bych musel sehnat brambory zadarmo, aby se mi to finančně vyplatilo?

Podtrženo sečteno, všechna ta práce kolem shánění brambor, dovážení, přebírání, na jaře loupání, vaření, mačkání jsou celkem zbytečná práce, když vyjde výhodněji během půl hodiny našrotovat dva pytle ječmene a pak už jen zalívat vodou a podávat?

Nebo to počítám blbě?

19.9.2015 22:19
koně

XXX.XXX.205.252

Ječmen za 3, -, oficiálně už asi nikde neseženete.Leda máte nějaký dobrý zdroj a to bych záviděla

19.9.2015 22:49

Za 4 seženu od vykořisťovatelů u nás v JZD. Za 3 od soukromníků v okolí :).

22.9.2015 09:58
mlynář

XXX.XXX.0.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý večer.
Tak máme vybrány brambory z pole a je to kalamita. Sadili jsme později a sucho tomu dalo pořádnou ránu, takže jsme vybrali téměř jen to, co jsme zasadili. To mě přivedlo k tomu, že jsem začal počítat, čím krmit prase a drůbež.

V bramborách je podle tabulek co mám v knize o chovu koz zhruba 2,2% proteinů (stravitelných jen 1,3%), zatímco například ječmen má 12,7% proteinů (stravitelných 10,0%). Což je 10x víc. Pokud se dobře pamatuju ze školy, tak už by ve složení potravy nemělo být nic jiného, co by ještě ovlivnilo růst masa.... když tak mě prosím opravte.

Pokud koupím kilogram ječmene za 3, -.... tak bych musel sehnat brambory zadarmo, aby se mi to finančně vyplatilo?

Podtrženo sečteno, všechna ta práce kolem shánění brambor, dovážení, přebírání, na jaře loupání, vaření, mačkání jsou celkem zbytečná práce, když vyjde výhodněji během půl hodiny našrotovat dva pytle ječmene a pak už jen zalívat vodou a podávat?

Nebo to počítám blbě?

Kdesi jsem se dočetl že z 2,5kg (obilí.ječmen ) přibere prase cca 1kg. to samé přibere z 25 kg brambor. Takže to vychází 10x líp pro ječmen jak jste uvedl. Ale mám dojem že se ty brtambory dávali kvůli tomu aby nebyla jednotvárná strava a nevznikali nějaké zažívací problémy...

22.9.2015 10:07

mlynář napsal(a):
Kdesi jsem se dočetl že z 2,5kg (obilí.ječmen ) přibere prase cca 1kg. to samé přibere z 25 kg brambor. Takže to vychází 10x líp pro ječmen jak jste uvedl. Ale mám dojem že se ty brtambory dávali kvůli tomu aby nebyla jednotvárná strava a nevznikali nějaké zažívací problémy...

Aha. Ale to potom můžu dávat čerstvou trávu. Cvičně jsem to zkoušel a chutná mu. A bydlím 10 km od opavského cukrovaru a za 50, - můžu dovést přívěsný vozík řepných řízků a půl roku mu to přidávat do krmení, aby měl pocit, že si kvalitně nacpal žaludek :)

Zrovna včera jsem přemýšlel, jak to skladovat. Málem jsem chtěl kopat na zahradě jámů, když mě napadla varianta napěchovat to do igelitových pytlů a uložit do sklepa :).

22.9.2015 20:46
aggitta

XXX.XXX.249.59

Za 4 seženu od vykořisťovatelů u nás v JZD. Za 3 od soukromníků v okolí :).

No my jsme taky vykořisťovatelští soukromníci a pod 400 Kč/metrák prodáváme leda odpady z čištění, tj. zlomky zrn. Proč bychom měli dotovat někoho, kdo chce chovat prase?
Prase lze samozřejmě krmit obilím bez brambor. Ale: brambory ke krmení většinou dají 35 t/ha, obilí bez přihnojování ledkem a DAMem tak 3,5 t/ha. Takže obvykle je u "záhumenkářů" výnos brambor 10x větší než výnos obilí. Tím se to vyrovnává, že brambory mají v sobě více vody a tedy málo bílkovin. Zato obsahují hodně škrobu a tedy doplňují dobře krmnou dávku energeticky. A také, jak bylo řečeno, jsou chutné a prase krmené bramborami, nebo krmnou dávkou s podílem brambor žere lépe a rychleji roste.
Taky záhumenkář si dokáže sám zasadit a sklidit brambory, zatímco políčko s ječmenem si asi nikdo kosou neposeká a cepem nevymlátí, že? Proto jsou pro prasata brambory výhodné, zejména, když lepší brambory sbaští rodina a prasatům se uvaří drobné, strupaté a pod.
Trávu prasatům dávat můžete, ale je to ještě "řidší" strava než brambory, moc nezasytí. Řízky jsou OK.
PS: z bramborárny se dají zdarma získat odpady z brambor, ze kterých ještě něco k uvaření prasatům vyberete.

23.9.2015 03:47

Takže, abych to shrnul. Když mám na zahradě políčko a chci přiložit ruku k dílu, tak zasadím brambory a mám "zdarma" krmení. pokud takové možnosti nemám, tak je výhodnější krmit prase šrotem.

23.9.2015 21:23
aggitta

XXX.XXX.249.59

Takže, abych to shrnul. Když mám na zahradě políčko a chci přiložit ruku k dílu, tak zasadím brambory a mám "zdarma" krmení. pokud takové možnosti nemám, tak je výhodnější krmit prase šrotem.

Ano, shrnul jste to dokonale smajlík

24.9.2015 06:58

Tak to jsem rád. Tím pádem volím variantu druhou a místo pole s bramborama nechám pěknou louku, kde se mi budou pást husy :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík