Ellika55

XXX.XXX.46.70
Dobry den nevite nekdo jake jsou podminky pro vykrm prasete?znam cloveka co chova prasata, koupi sele az ho vykrmi zabije.v jakych podminkach je musi mit?me se zda ze je v moc dobrych podminkach nema hrozne smrdi sou spinava lezi ve vykalej dava jim zbytky ale vodu sem nikde nevidela a chova treba v jednom chlivku tri a mackaji se tam.to asi neni dobre co?neni to tyrani?a nemusi mit tolik prasat registrovanych?
Ellika55
napsal(a):
Dobry den nevite nekdo jake jsou podminky pro vykrm prasete?znam cloveka co chova prasata, koupi sele az ho vykrmi zabije.v jakych podminkach je musi mit?me se zda ze je v moc dobrych podminkach nema hrozne smrdi sou spinava lezi ve vykalej dava jim zbytky ale vodu sem nikde nevidela a chova treba v jednom chlivku tri a mackaji se tam.to asi neni dobre co?neni to tyrani?a nemusi mit tolik prasat registrovanych?
Myslím, že má vše v pořádku, spíš vidím s vaší strany závist. Tak a teď si to přeberte jak chcete. Napsala jste jen pár věcí o kterých si myslíte, že jsou špatné, ale na druhou stranu jste nenapsala, jak mají velký chlév, jaké mají možnosti, jestli pán stele, či nikoliv, jestli jste jen proti sousedovi zaujatá), jestli třeba nechodí Váš manžel za jeho paní...a ještě jedna věc...spousta lidem vadí smrad prasečí, ale řízky jim už nesmrdí...Nechci Vás urazit, ale dle velice strohé věty, mám pocit že je to jen pouhá závist...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ellika55
napsal(a):
Vyhláška č.208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat
(2) Využitelná volná podlahová plocha pro každé odstávče nebo chovného běhouna a prase ve výkrmu chované ve skupině, s výjimkou zapuštěných prasniček a prasnic, musí činit minimálně:
a) pro prase o živé hmotnosti do 10 kg 0,15 m2,
b) pro prase o živé hmotnosti od 10 kg do 20 kg 0,20 m2,
c) pro prase o živé hmotnosti od 20 kg do 30 kg 0,30 m2,
d) pro prase o živé hmotnosti od 30 kg do 50 kg 0,40 m2,
e) pro prase o živé hmotnosti od 50 kg do 85 kg 0,55 m2,
f) pro prase o živé hmotnosti od 85 kg do 110 kg 0,65 m2,
g) pro prase o hmotnosti vyšší než 110 kg 1,00 m2
Že jste vodu neviděla fakt neznamená, že jí prasata nemají, ono totiž prase bez vody zdechne. A prasata smrdí, no. Že vám to vadí je celkem váš problém.
Výkrm prasat v chlívku fakt týrání není.
Ellika55

XXX.XXX.46.70
Vim ze chovani v chlivku tyrani neni ale jde mi o to ze nemaji ani podestylku vy byste nechal prase lezet porad i v zime na betonu ve vykalech? Ze to smrdi ani nejde o me ale o ostatni v ulici.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ellika55
napsal(a):
Vim ze chovani v chlivku tyrani neni ale jde mi o to ze nemaji ani podestylku vy byste nechal prase lezet porad i v zime na betonu ve vykalech? Ze to smrdi ani nejde o me ale o ostatni v ulici.
(4) Podlahy musí splňovat tyto požadavky:
a) musí být hladké, avšak nikoliv kluzké, aby se předešlo poranění prasat, a musí být navrženy, konstruovány a udržovány tak, aby prasatům nezpůsobovaly poranění nebo útrapy. Musí odpovídat velikosti a hmotnosti prasat a musí tvořit pevný, rovný a stabilní povrch,
O podestýlce se ve vyhlášce nic nepíše. Není to týrání. Je pěkné, že se takhle staráte o lidi v ulici, ale vykrmovat prase v chlívku není zločin.
Ellika55
napsal(a):
No, takže pokud má tři prasata - byť i už narostlá v podstatě do jateční velikosti, stačí jim dle vyhlášky 3m čtvereční. Takže chlívek 2x 1,5 metru, což je v podstatě pidi boudička. Nastláno prasata mít nemusí, jde o to jakým způsobem ten člověk prasata chová. My našim přistýláme, ale stejně většinou slámu buď vyžerou nebo zaryjou do výkalů. Dokud jsou malá, tak to jde. Když už mají kolem těch 100kg a více, více toho sežerou a o to více toho z nich na druhém konci zas padá. Vzhledem k tomu, že přes týden chodíme do práce, kydáme jednou týdně o víkendu a tím pádem tam za ten týden taky docela slušně nasviní. S tím se těžko něco nadělá. Prase je v podstatě zvíře čistotné, většinou se chodí "venčit" jen do jednoho rohu. Problém je v tom, že když se pak nudí, ryjí a rochní kde se dá a tím pádem už jsou pak ty výkaly prakticky všude. S tím těžko něco dělat. Prasata prostě nevoní.
My jsme prasatům rozdělili kotec na suchou a mokrou část. V suché polovině byla sláma, v mokré u žlabu nic. A pak stačilo ve vhodnou chvíli vzít lopatu a hovna nabrat a dát pryč. Ne tedy během krmení, ale když se třebas prasata nadšeně vrhla na čerstvě přisypanou slámu v zadní části kotce...
Jinak souhlasím s tím, že prasata trochu smrdí, ale 3 prasata ve chlívku nemusí smrdět na celou ulici.
No, každý chová jinak. Někdo kouká spíš na to, aby to hlavně moc nestálo (peněz i práce), jinému jde spíš o pohodu zvířat.
Bohužel, prasata patří mezi ta zvířata, o která se spíš nějak extra nepečuje
Názory, že prase smrdí apod.. Tak s tím zásadně nemůžu souhlasit. Ono totiž strašně záleží na těch podmínkách chovu. Klasické "lidské" přirovnání "Ty seš´ prase.." pro člověka nečistotného apod. jde těžce mimo, protože prasata - mají-li možnost! - jsou velmi čistotná a dobrovolně se ve sračkách neválejí, naopak, kálet a močit chodí na jedno místo a lehnout si zase úplně na jiné. Když přijdu k našim čuníkům a budu je půl hodiny drbat, může si kdokoli čichnout k rukám a rozhodně nepozná! že jsem hladila prasata. Ale je to tím, že steleme (piliny + sláma) a kydáme denně.. ¨
Je to na každém, jaký způsob chovu zvolí, pro mě je přijatelnější trochu víc práce a spokojená zvířata než pohodlí moje a čuníci v bordelu
foto - dva týdny před porážkou (242 a 228 kg) - opravdu jsme je nekoupali
klason

XXX.XXX.86.120
Ses magor
xchipsy
napsal(a):
No, každý chová jinak. Někdo kouká spíš na to, aby to hlavně moc nestálo (peněz i práce), jinému jde spíš o pohodu zvířat.
Bohužel, prasata patří mezi ta zvířata, o která se spíš nějak extra nepečuje
Názory, že prase smrdí apod.. Tak s tím zásadně nemůžu souhlasit. Ono totiž strašně záleží na těch podmínkách chovu. Klasické "lidské" přirovnání "Ty seš´ prase.." pro člověka nečistotného apod. jde těžce mimo, protože prasata - mají-li možnost! - jsou velmi čistotná a dobrovolně se ve sračkách neválejí, naopak, kálet a močit chodí na jedno místo a lehnout si zase úplně na jiné. Když přijdu k našim čuníkům a budu je půl hodiny drbat, může si kdokoli čichnout k rukám a rozhodně nepozná! že jsem hladila prasata. Ale je to tím, že steleme (piliny + sláma) a kydáme denně.. ¨
Je to na každém, jaký způsob chovu zvolí, pro mě je přijatelnější trochu víc práce a spokojená zvířata než pohodlí moje a čuníci v bordelu
foto - dva týdny před porážkou (242 a 228 kg) - opravdu jsme je nekoupali
Xchipsy přesně tak.
Bezstelivové provozy se praktikují nejen u prasat, takže tak nějak záleží na chovateli jestli chce aby prase bylo čisté anebo lidově jako prase, samozřejmě když má zvíře aspoň z poloviny nastlano je to jednodušší na čištění a pro zvíře taky plus (termoregulace, relativně i zábava v hledání jestli něco ukrývá..). Takže pokud ste zvyklá na čistá růžová prasata v domácím výkrmu, může vám to připadat jako týrání, ale nelze soudit na první pohled. Voda se často míchá i rovnou ke krmení, to že jim dává zbytky, není také nic neobvyklého. Pokud má 2-3 prasata zabije je, a pak koupí a vykrmí nové není registrace potřeba.