Krizeni gottingen/divocak

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2015 12:00
zemanja

XXX.XXX.109.6

Zdravim,
najde se tu nekdo se zkusenostmi s krizenim techto dvou pasiku?
Nebo se o to jeste nikdo nepokousel...
Momentalne mam dve mlade divocandy a dva gotingenske kance a premyslim, ze jednoho vyuziji k doplneni mrazaku a druheho presunu k holkam...
Myslete, ze to za prvni pokus stoji? Nebo mam radsi holkam poridit nejakeho poradneho divocaka?

2.11.2015 18:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak z hlediska estetického by byl určitě lepší divočák Teda nic proti gottingenům, záleží na vkusu každého soudruha

5.11.2015 14:53
mexin

XXX.XXX.11.16

My měli kříženou sviňku gott x divočák a už nikdy!Dokud byla malá, tak ok, že ryla jak o život jsem taky zkousla, žila volně mezi kozama i se s nima na noc vracela domů, ale v dospělosti se začala projevovat agresivně, jednou večer jsem ji chtěla zavřít zvlášt protože jinak se kozy ke korytům ani nedostali.Z dřevěného chlívku udělala do druhého dne třísky, tak jsme ji přesunuli do kamenné části stodoly a ta bestie štětinatá vyvalila i ty kameny, jenomže se probourala směrem do zahrady, kde hned zaútočila na jezevčíka, kterého dosud ignorovala když coural semnou běžně mezi zvířaty.To byla poslední kapka a skončila pochovaná v mrazáku.Ted máme vietnamačky a je to sakra velký rozdíl.Ta sviňka měla výborné maso, ale za ty nervy mi chov těchto kříženců nestojí.U ní se projevil víc ten divočák a byla nebezpečná všem okolo.Toť moje zkušenost s tímto křížením.

5.11.2015 16:46
vokr

XXX.XXX.124.80

Je poživatelné maso z gotta. kance..asi dvouletý
díky.

5.11.2015 17:58
zemanja

XXX.XXX.189.36

mexin napsal(a):
My měli kříženou sviňku gott x divočák a už nikdy!Dokud byla malá, tak ok, že ryla jak o život jsem taky zkousla, žila volně mezi kozama i se s nima na noc vracela domů, ale v dospělosti se začala projevovat agresivně, jednou večer jsem ji chtěla zavřít zvlášt protože jinak se kozy ke korytům ani nedostali.Z dřevěného chlívku udělala do druhého dne třísky, tak jsme ji přesunuli do kamenné části stodoly a ta bestie štětinatá vyvalila i ty kameny, jenomže se probourala směrem do zahrady, kde hned zaútočila na jezevčíka, kterého dosud ignorovala když coural semnou běžně mezi zvířaty.To byla poslední kapka a skončila pochovaná v mrazáku.Ted máme vietnamačky a je to sakra velký rozdíl.Ta sviňka měla výborné maso, ale za ty nervy mi chov těchto kříženců nestojí.U ní se projevil víc ten divočák a byla nebezpečná všem okolo.Toť moje zkušenost s tímto křížením.

Děkuji za užitečné informace.

Pokud bylo maso výborné, tak to je přesně to, co jsem chtěl slyšet právě proto i trošku váhám, jestli je to dobré spojení hlavně kvůli masu.

Máte pravdu, že ty holky divočady byly zprvu opravdu divoké, do venkovního výběhu jsem se je ani neodvažoval dát, protože bych je už nikdy neviděl. Ve chlévě jsem musel kotec zvýšit pomalu až ke stropu, protože z něho vyskakovaly a chytat je tam.. to byla teprve dřina , ale zvykly si na nás celkem rychle. Teď už ani neutíkají, takže jsem jim to zase snížil a dokonce se nechají za nějakou tu baštu podrbat. Zatím žádnou známku agrese nepozoruji a to jak vůči člověku, tak ostatním zvířatům, ... snad to s nimi půjde. Od jara budou mít celoroční venkovní ohradu jen pro sebe, tak snad do té doby nezvlčí

Mohu se zeptat na kolika kg a v jakém stáří jste poráželi? Mám počítat s váhou a dobou výkrmu stejnou jako u klasických vietnamců?

Děkuji.

5.11.2015 18:37
zemanja

XXX.XXX.189.36

Jinak, poživatelné maso z 2 letého Gottingen. bude jak pro koho...

My jsme poráželi jednou vietnamce, který byl porážen cca na 16 měsících a pokud není rozdíl mezi gottingenem a vietnamem žádný... jako že není, tak musím říct, že nebyl vůbec špatný . Jde spíš o to, do jaké míry to bude pro vás, či nikoliv... protože někomu to maso z kance prostě smrdí, jinému to nevadí.

Pokud chce mít dobré maso a netrápit se tím, tak si zkuste zajistit kastraci a pak půl roku dovýkrm, ale veterinářům se do kastrace starších kusů moc nechce.

To máte to samé jako někomu smrdí jehněčí nebo kůzlečí...a jinému zas ne.
Chutě jsou holt u každého jiné...

Do jisté míry se na tom podílí samozřejmě i prostředí a strava.

6.11.2015 07:39
mexin

XXX.XXX.11.16

My teda ještě kance nezabíjeli, jen tu svinku, ale od pána co jsme brali vietnamačky, tak říkal že pokud si po nich necháme selata..vykrmit na maso, tak kanečky urcite kastrovat, protože ono to maso samo o sobě moc cítit není, ale při tepelné úpravě ano a musel to přebíjet hodně kořením aby to vůbec bylo poživatelné.ani psovi samotné maso moc nejelo.my poráželi mladého ročního kozla a cítit kozlecina byla ale žádná hrůza.jestli je to tak i s kančím, nebo je kančí výraznější, to nevím.

6.11.2015 19:19
milcek

XXX.XXX.252.163

Musí se nechat vykastrovat a chvilku nechat jinak maso kance čpí chutově je to jako vietnamské prase.

Přidejte reakci

Přidat smajlík