Krapet se nám tu namnožili potkani. Není to extrém, ale jsou tu. Nechceme trávit kvůli ostatním zvířatům, ale tlumit to musíme. Nejen kvůli nám, ale i sousedům. Prý je dobré jim nabídnout mouku se sádrou a vedle misku s vodou. Už jsme to zkusili. Oboje mizí. Jen by mě zajímalo, jestli to má efekt, nebo to je jen pověra.
ojgwalt

XXX.XXX.209.54
Pověra jako řemen ne-li přímo jako kráva...To opravdu jen přikrmujete..ale efekt žádný. Taky jsem to tak měl. Mouka se sádrou mizela ale potkani ne.
Pak jsem musel hot sáhnout po jedu. Vždy to chce schovat třeba pod bednu kam se nedostane vámi chované zvíře ale jen ty hlodavci.Dají se koupit i různé "domečky" přímo na to určené. Nebo holt pořídit pasti kde je odchytnete živé a pak je to na Vás...
ojgwalt

XXX.XXX.209.54
ojgwalt
napsal(a):
Pověra jako řemen ne-li přímo jako kráva...To opravdu jen přikrmujete..ale efekt žádný. Taky jsem to tak měl. Mouka se sádrou mizela ale potkani ne.
Pak jsem musel hot sáhnout po jedu. Vždy to chce schovat třeba pod bednu kam se nedostane vámi chované zvíře ale jen ty hlodavci.Dají se koupit i různé "domečky" přímo na to určené. Nebo holt pořídit pasti kde je odchytnete živé a pak je to na Vás...
A nejlepší prevence je stejně mít veškerá krmiva dobře uzavřená např. v sudech s víkem. Krmit jen tolik co zvířata v co nejkratší době sežerou nebo mít uzavíratelná krmítka. Což asi u každého druhu zvířat nejde. To chápu. Ale celkově mít dobře a pro škůdce nepřístupně uchovaná krmiva a celkový pořádek na dvoře a okolo chlévu. Nevytvářet kouty kam by mohli zalézat a nerušeně se množit. Je to sice leckdy těžké ale asi nejlepší řešení..