Hurá, máme tele... a teď rady, prosím

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2016 09:24
tera1

XXX.XXX.64.22

Tak jsem včera dostala svoje vytoužené telátko, tři roky načítám o hospodaření kde co a rok a půl jsme na statku, tak to postupně zavádím do praxe. Po slepicích, králíkách, kozách a prasatech, je konečně hospodářsví kompletní i s kravkou. Jenže... člověk se toho nikde moc o malochovu nedozví, teda krom ifauny a tak vás, milý přátelé prosím o rady.
Telátku je čistá jersey, necelý čtyři měsíce stará, má svůj box s výhledem přes uličku na kozy a od rána bučí a bučí, stýská si, že? Můžu jí to nějak usnadnit? Má podestláno slámou, sena kolik chce, vodu. Liz jí budu pořizovat. Poradíte jaký je pro tele vhodný? Mám jí dávat jádro? Pokud ano, kolik? Dneska když jsem byla dát kozám, dala jsem jí taky hrstku a moc jí chutnalo. Chci jí na chov a nechci aby mi ztloustla a byla nepřipustitelná. Budu vděčná za všechny rady ohledně výchovy a odchovu naší Bertičky v plnohodnotnou milou krávu domácí. Děkuju T.

13.1.2016 23:22
oslik

XXX.XXX.108.11

Jestli máte FB přidejte se do skupiny Chov jerseyského skotu, lidí ochotných poradit je tam spousta ;-) Určitě bych Bertičku zvykala na dotyky po celém těle a chůzi na ohlávce. Někdo má kravky naučené i podávat nohy, jako to dělají koně. Nám se to tedy u těch našich nepodařilo Je dobře, že má alespoň přes uličku kozy, určitě ji to stýskání brzy přejde, hlavně že baští M.

14.1.2016 09:49
tera1

XXX.XXX.64.22

Díky, už je to lepší. baští pěkně, ráno dostává trochu jádra s vit. a min. a jinak seno, vodu, kusovou sůl.
Na FB nejsem.
Dotýkaná je xkrát denně, přední nohy celkem dává, ale zadní ne, no, holt trpělivost hodnou krávu přináší

15.1.2016 00:31
oslik

XXX.XXX.108.11

Tak to je bezva! Jerseyky jsou chytré, někdy až vyčůrané - alespoň ty naše. Máme matku s dcerou a prozatím je tu i půlroční vnučka. Pořád bojuji s tím, zda si ji nechat či ne.Jsou to moje srdcovky, i když ta prostřední se povahově moc nepovedla Držím palce, ať z té Vaší vyroste zlatíčko

15.1.2016 19:15
tera1

XXX.XXX.64.22

Děkuju každý den jí hladím všude po celým teleti aby si zvykala. Nabyla dojmu, že jsem kráva a hledá kde mám vemeno což jí moc netoleruju. Toužila jsem po ní roky, pak mi trochu nahlodal jeden pán co má stádo braunswisek, ale když jsem objevila Bertičku s doloženým čistým původem tři generace zpátky, bylo jasno
Ať se vám daří a děkuju za sdílení, je fajn vědět, že nejsem sama takhle "postižená"

16.1.2016 12:12
oslik

XXX.XXX.108.11

A určitě se nelekněte, pokud po Vás bude při prvních dojeních kopat! Já měla prvotelky krásně "ošahané" a přesto obě jerseyky by nás při prvních dojeních nejraději zabily Mladší je doposud trochu zrádná a občas vyšije, ale starší jsme první dva roky dojily ručně a pokud měla šrot v kýbli, držela jak beran :)
Tak ať Vám Bertička dělá jen samou radost!

26.1.2016 12:49
enducha

XXX.XXX.113.13

Určitě lepší než jádro v takto malém věku je podávat příkrm pro telata - př.telamis - je to pro telata lépe stravitelné a pomáhá ke správnému vytvoření předžaludků. Vřele doporučuji..:).

26.1.2016 14:03
tera1

XXX.XXX.64.22

Děkuju

Inula

26.1.2016 20:14
Inula

XXX.XXX.192.24

Já sice nemám jerseyku, ale obyč tele "od sousedů"... když jsme ji kupovali, paní se chvástala, že jí dává všechno! A začala vyjmenovávat... já postřehla jen rosol z matjesů a "i borč"... no, po příjezdu k nám tohle "přikrmování" zkončilo, a holka byla jen na pastvě, ovoce-zelenia. A teď by měla na konci března rodit (plus minus) a ještě pořád je jen na seně - žádný oves, šrot, kukuřice... jen domácí vojtěškový seno ad libidum a liz. A tři druhy slámy
Taky nám říkali, ať nepřekrmujeme, že ztloustne, nezabřezne. Když zabřezla, tak říkali nekrmte zrnem, aby vevnitř telátko moc nenarostlo, to by pak nemusela porodit... tak se toho držíme. Nekrmíme ničím jiným než jen vojtěškový senem, a je to po stavbě těla ta nejhezčí jalovice široko daleko...
Všichni sousedi už od telátka dávají jakýto "nápoj" - ať je to, co je to, ty jalovice jsou takový divný, divně choděj, divně stojí, a i poměry těla jsou takový divný... já nevím, jak bych to popsala... ale třeba to není krmením, ale tím, že moje kravka je v létě nonstop venku a teď v zimě jsem ve městě jedniná, kdo ji vyhání přes den ven. Asi i proto je moje fakt kočka!

1.2.2016 15:26
tera1

XXX.XXX.64.22

Vojtěškový seno? To je i tráva nebo jen čistá vojtěška? Od toho mi spousta lidí zrazovala, že se to špatně suší, že se po tom nadýmají, že se z toho ty cenný lístečky odrolí atd. Poraďte, prosím, není nad zkušenost někoho kdo to opravdu dělá. Někdy mám pocit, že tady všichni mají haldu teorií proč to či ono nedělat, ale v praxi to nikdo z nich nezkusil.
Bertička půjde ven na jaře, až chlapi postaví ohradu. Doteď jsem pásla jen kozy a ty byly v ohradníkový síti, ale tele bych se tam asi bála nechat, aby se do toho nezamotala a neublížila si.
Slámu máme jen pšeničnou. Mám jí sehnat i jinou?

Inula

3.2.2016 20:11
Inula

XXX.XXX.23.237

Dobrý den!

Vojtěškový seno je jen čistá vojtěška, možná nějaký ten plevel, co na poli roste, ale celkem to udržujeme, takže plevele moc není, ona ta vojtěška ani moc nedá plevelu růst... mám na tom i kobylu, taky se prý schvátí atd atd atd... musí na to být zvyklé! My třeba den paseme normálně na trávě, a pak na večer jdou na hodinu dvě na vojtěšku, a bez problémů. Dokonce prý nesmím dávat vodu hned po vojtěšce (čerstvý), to já nevěděla a mojim holkám nosím kýble s vodou přímo na tu vojtěšku, pijou pijou, nepijou nepijou... A pak, blíž k zimě, se přejde na vojtěškový seno. A nesuší se špatně, to jsou mýty. Samozřejmně, že se suší trošku jinak, než tráva, ale není to katastrofa. A že opadaj lístky? Nesmí se s tím moc hýbat, když je to uplně suchý. Takže uklízet z pole ráno ještě za rosy, anebo večer už za rosy. A doma prohodit solí. Mimochodem, naši ani jedna stejnak ty lístečky moc neee, dávají přednost těm tvrdým stéblům. Oni se neosypou všecky, většina tam zůstane, notabene i ty osypaný můžete nabrat a předložit jim, oni si vždycky něco vyberou a je to pro ně v zimě zábava... a pšeničnou slámu Vám žrát nebudou! Sežeňte ječmennou, nebo ovsanou, a my máme dobrou zkušenost i se sojovou. Taky tu hodně lidí krmí kukuřičnými stvoly, ale naši to berou spíš jako "doplněk"... A takový ty keříky z hrachu a fazolí - to holky taky zbožňujou, ale to je jen na přilepšení.

4.2.2016 08:53
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, díky
Tak na jaře vyseju vojtěšku. A zkusím jim sehnat ječnou slámu.
Ještě jestli by bylo možné mi ujasnit to prohazování solí, prosím. to jim to seno při skládání do stodoly solíte? Proč a jak moc?... To víte, já jsem taková internetová selka. Jsem z města a před dvěma roky jsme si splnili sen o statku a informace se těžko shání. O intenzivním hospodářství se toho najdou mraky, ale ty jedou na silážích, senážích a tak a to nechci.
Moc děkuju za váš čas a cenné rady.

Inula

4.2.2016 17:53
Inula

XXX.XXX.180.53

Ahoj!

Solí se to spíš kvůli tomu, že ta sůl má vytáhnout přebytečnou, zbylou vlhkost z toho sena. Povinností to není, ne každý to dělá. Já jen tak "pro jistotu"... ono to pak prý i zvířatům líp chutná. Ale mám za to, že tu vojtěšku budou žrát i bez soli . A solí se to málo, jen tak, aby se neřeklo - já vezmu sůl do hrsti a rozhodím. Když bych to měla odhadnout, tak to bude asi kilo soli na vojtěšku z půl hektaru...
A ještě - jestli se opravdu rozhodnete na jaře vysít vojtěšku, nesejte ji samotnou! Je potřeba ji sít s ječmenem, ovsem, vikou... ochrání to mladou vojtěšku před spálením od slunce, a první pokos budete mít i něco jiného, než jen čistou vojtěšku. My první rok kosili vojtěšku 3x, a druhý rok, když už to bylo s pořádnýmá kořenama, tak jsme ji kosili 4x a po pátý jsme ještě pásli! Ale loni to bylo zlý, bylo sucho, tak jsme děkovali i za dva úkosy, a ten třetí se spásal, to nemělo smysl kosit...

Přidejte reakci

Přidat smajlík