Zdravim Vas,
mam mensi problem ani orientacne nemam sajnu ako vypocitam priblizne celkovy pocet kusov. Chcem chovat prasata tak ze do 3 rokov by som chcel mat do 10ks prasnic a od toho cisla by som sa chcel pohnut a zistit priblizny pocet odstavciat a vykrmovych prasiat do tych 3 rokov... Viete mi niekto poradit?
ospravedlnujem sa ak nieco podobne tu je alebo to je nezaujimave, ale neviem si rady.
neviem si naplanovat tympadom celkovy system ci mechanizmus a pripadne navrhnut aj stavby a pod...
a prosim nebudte zly ku mne, ucim sa a z knih, ci internetu som to nikde nevedel vycitat, tak verim, ze z Vasich skusenosti to bude jasne...
Dakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na tyhle vaše otázky se blbě odpovídá, protože zootechnika se studuje roky na vysoké škole a nestačí odpolední rychlokurz.
Množství odstávčat záleží: jaká prasata, jaké prasnice, jak zapouštěné, jak krmené, jak ustájené? Jaký je management porodů a odchovu selat?
Počet odstavených selat na prasnici a rok není údaj, který můžete vyčíst z knihy, ale ukazatel konkrétního chovu.
To stejný krmení. Kdyby to bylo tak jednoduchý že s prominutím každý jouda si během odpoledne vymyslí domácí krmnou směs dokonalé kvality a pak si jí namíchá sám ze surovin, které koupí během toho stejnýho dne přes internet, krmiváři by se neuživili, ale uživí se. Můžete krmit brambory a šrot, můžete pást a přikrmovat zbytky, zalévat šrot odpadním mlíkem nebo si taky můžete sehnat krmné normy pro jednotlivé kategorie prasat, přibližný obsah živin v různých krmivech a spočítat si svojí domácí krmnou směs. A nemusím snad dodávat, že krmení vám ovlivní a to velmi výše zmíněný počet odstavených selat na prasnici a rok.
Jasne ja tomu samozrejme rozumiem skor mi ide o Vase skusenosti ako drobnochovatelov a pod... to studium ma tiez caka ale tak to je o inom ako ked laicky niekto naise krmim napr zemiaky psenicny jacmenny srot podavam taku zeleninu napr na vitaminy... skor mi ide zistit ci niekto chova bez roznych pridavnych doplnkovych zmesi a ci ma uspechy pripadne ake...viem ze niektorych mozu otazky az poburit len som nevedel ako napisat a zacat diskusiu... preto takto... tak napriklad ak samozrejme smiem vediet vy chovate aj prasnice a mate odchovy? Cim krmite jednotlive kategorie pripadne v akych pomeroch... tie cisla len orientacne :) dakujem za reakciu a budem rad ak mi niekto napise aj zlu velmi zlu kritiku lebo to byva este niekedy lepsie ako ked vam niekto len akoze radi :) a nehnevajte sa prosim dakujem fakt.
No, tak v prvé řadě není pravda, že to spočítat nejde Všechno jde, jen chcíplá koza ne a kačera děti tahají
Samozřejmě to nikdy nebudou zcela přesná čísla (stane se, že prasnice selata zakousne - pokud neplánujete porodní klece - a rázem máte odstávčat 0 nebo se jich narodí jen pět atd...), ale plus mínus se to dá.
Dnešní chovy počítají s prvním připuštěním okolo 7-8 měsíce věku prasnice a následně se 2,2 vrhy na prasnici a rok - což vychází za předpokladu, že odstavíte selata ve věku okolo 28 dní, prasnice se následně do týdne bouká, je znovu zapuštěna a zůstane březí.. A tak dále a dále a dále... Hodnocení reprodukce z hlediska počtu selat narozených a odstavených na prasnici a rok, tady je pro vás podstatnější ten údaj o selatech odstavených. Průměrně se počítá s +- 14ti selaty narozenými, z toho 13 živě a následně 12 odstavených. Což činí 26-27 selat od jedné prasnice za rok (jak jsem ale uvedla výše, jsou to počty orientační, za "ideálního stavu")
Podtrženo a sečteno: 10 prasnic, všechny zabřeznou, průměrně odstavíte 12 selat - čili za rok máte 264 selat. Je to ale výpočet pouze matematický, samozřejmě, protože tento výpočet můžete zpřesnit, resp. zprůměrovat, jen za delší časové období (protože 2 vrhy se opravdu narodí, ale ten 0,2 už ne .. Označení "selata" taky není úplně přesné, protože samozřejmě když budete odstavovat selata z druhého vrhu, ten první už bude patřit spíše do kategorie předvýkrm - výkrm..
Pro jednodušší výpočet berte 2 vrhy od jedné prasnice za rok, průměrně 10-12 selat, tedy 10 prasnic = 100 - 120 potomků.
Rozhodně je lepší připouštět všechny prasnice naráz, máte míň starostí a běhání kolem jednotlivých kategorií (v podstatě máte prasnice jalové, následně březí, následně kojící se selaty na porodně, odstav, předvýkrm atd atd... a "nemotá" se vám všechno dohromady) a hlavně máte víc možností, jak řešit případné komplikace (např. příliš mnoho selat u jedné prasnice a naopak málo u druhé = srovnáte vrhy, nevyrovnané vrhy - velká a malá selata u jedné, dvou či více prasnic = opět srovnáte, všechny malé dáte k jedné prasnici atd atd...).