Co dělat, aby kráva zabřezla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nika.89.

8.3.2016 17:43
Nika.89.

XXX.XXX.32.94

Dobrý den, pracuji na jednom nejmenovaném statku s chovem holštýnského plemene.
Mám tam jednu oblíbenou kravku, je jí 6 let. Již po sedmé jí inseminujem, ale kravka je stále jalová. Cysty nemá. Byla píchana depheralinem i estrofanem... Nechci jí dát na jatka. Existuje nějaký jiný způsob, než neustále estrofany a depheraliny, který by u ní zajistil březost? Zakrmená není. Je ve volném ustájení. Problém je, že je již 340 dní v laktaci... Nevím co mám dělat, aby nemusela na jatka... Prosím poraďte děkuji...

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2016 18:05

Nika.89. napsal(a):
Mám tam jednu oblíbenou kravku, je jí 6 let. Již po sedmé jí inseminujem, ale kravka je stále jalová. Cysty nemá. Byla píchana depheralinem i estrofanem... Nechci jí dát na jatka. Existuje nějaký jiný způsob, než neustále estrofany a depheraliny, který by u ní zajistil březost? Zakrmená není. Je ve volném ustájení. Problém je, že je již 340 dní v laktaci... Nevím co mám dělat, aby nemusela na jatka... Prosím poraďte děkuji...

A říjí se to zvíře nebo vůbec?

Nika.89.

8.3.2016 18:13
Nika.89.

XXX.XXX.32.94

Ano, skáče. Nainsemiujeme. cca za měsíc děláme sono, tedkom dva dny před sonem skákala...samozřejmě byla jalová...dali jsme estrofan, v pátek budem inseminovat...ale je to pořád dokola...

8.3.2016 18:16

Nika.89. napsal(a):
Ano, skáče. Nainsemiujeme. cca za měsíc děláme sono, tedkom dva dny před sonem skákala...samozřejmě byla jalová...dali jsme estrofan, v pátek budem inseminovat...ale je to pořád dokola...

Nějaké problémy s předcházejícím porodem, těžký porod, dlouhé čištění, výtoky?

Výtoky teď má nebo nemá? Děloha vypadá v pořádku?

8.3.2016 20:43
spajzka

XXX.XXX.139.91

Nika.89. napsal(a):

Trošku si to shrnu. Kráva na 3-4.laktaci? Jak probíhalo zabřeznutí v předešlých letech? Kdo inseminuje? Jakým býkem se inseminuje? Říje je pravidelná po 21-28dní s krvácením?

Můj názor přes počítač - přestaňte jí napichovat. Vyměňte býka, klidně i plemeno. V nejhorším bych doporučila přírodní připuštění býkem. Nešpiní se? A nakonec,340dní v laktaci, to už musí být dobrá dojnice. U mne by už nebyla připouštěna. Jsou prostě kravky co mají svoje problémy a táhne se to každou laktací, a u některých se to předává na potomstvo.

Inula

9.3.2016 16:08
Inula

XXX.XXX.178.251

Přestala bych ji napichovat, a zkusila pustit býka! Třeba nějakýho mladšího, menšího, aby byl lépe ovladatelnej. Pro lepší ovladatelnost se býkovi přivazuje patřičný řetěž kolem rohů.

10.3.2016 18:49
aggitta

XXX.XXX.249.59

Zkuste starý trik mého bývalého veterináře (už bohužel nežije): krávě dát JEDNORÁZOVĚ (nebo 2 krmení po sobě nebo 2 dny po sobě ráno) tolik soli do šrotu, aby se zesrala (měla sračku = známka toho, že sůl zabrala). Jemnou kuchyňskou sůl, v množství cca 150 g. POZOR - kráva musí mít k dispozici dostatek vody, aby se neotrávila.
Funguje to tak, že se v těle krávy "vymění tekutiny", nebo-li rozhodí se dosavadní osmotická (chybná) rovnováha mezi buňkami a zvíře po zesrání se samo postará o to, aby si tuto rovnováhu vyrovnalo - a kupodivu, tím "šokem" se vše jakoby restartuje.
Nefunguje to na všechny krávy, aspoň u nás to nefungovalo na všechny, co nechtěly zabřeznout, ale mohlo to být tím, že krávy žraly společně a některá do sebe nasoukala slaného šrotu dost, jiná málo.

Inula

11.3.2016 09:58
Inula

XXX.XXX.179.220

S tou solí se to u nás praktikuje na prasatech ...
Mimochodem, to, že kráva skáče na druhou, nutně neznamená, že říjí! Moje třeba předevčírem zkusila skočit na mě, a to má pár dní do porodu! Sousedky kráva taky skákala na svoji roční dceru, ač už byla cca 3měsíce březí!

Přidejte reakci

Přidat smajlík