dejv1991

XXX.XXX.117.87
Dobrý den,
Zdědil jsem usedlost kde se dříve pěstovala zvířata ve chlévě... Kráva, kozy, prasata...
Ale Měl bych v plánu to tet celé předělat co se týče chléva.
Chlév je cca 8 na 5 metrů. Stým že bych chtěl udělat jakoby takové ELKO čily 5 na 8 po stěnách a šíře uličky pro býky 3 m...celkem tedy tam vznikne prostor 30m čtvereční. Stým že na obou stranách by byla dvířka na kydání... A u pro střet bych udělal žlaby na senáž, seno, atd...v délce 5m. Jinak v plánu by bylo 5ks býků pěstovat.
Co nato vše říkáte...?
Předem děkuji za odpovědi a rady...
dejv1991

XXX.XXX.117.87
Ještě jsem zapomněl uvést že býci by tam byli na volno neuvázané...
30m2 na 5býků je luxusních. Ale, nějak se mi nelíbí to - uprostřed bych udělal žlaby -. Na to zapomeňte. Chcete mít býky na volno, počítám že si plánujete vykrmovat velikostně normální dobytčata, proto bych doporučovala krmit z venku, z bezpečnostního důvodu. Ano jistě, telátka jsou hodná, dokonce roček neublíží, ale ke konci výkrmu, po pubertě, již z býkem není radno si zahrávat. / nechci zde diskutovat o tom, že můj býk je hodný atd. /
Na seno bych doporučila krmelec, plnitelný z venku. Co napáječky? Pokud možno zatápěné aby přes zimu nezamrzaly. Ty se dávají taky někam na strany.
A co když býk onemocní a bude potřeba veterinární ošetření? Jak ho chytnete? A uvážete? Nebo ho lapnete do fixačního mechanizmu?
Dále, jak budete podestýlat, či vyvážet hnůj. Tady by se dalo očekávat, že je budete mít zavřený v jednom rohu a místovat v druhém a pak obráceně. Slámu tam nahážete z uličky. Třeba.
Jeden dva držáky na krmný liz. To už je drobnost.
Nevím jak plánujete je zabít, proto vycházím z jednotlivé naháňky přes uličku, třeba na korbu auta. Tudíž zase bezpečné oddělení býka od stáda a třeba pomocí hrazení Texas nahnat na korbu. / my jsme 14let naháněli býky bez ničeho, se divím, že se nikomu nic nestalo. Teď máme právě to hrazení a to je úleva a ty býci si nic nezkusí. /
No, snad jsem na nic nezapomněla.