Dobrý den, jako začátečník mám dotaz. Je možné po porodu prvotelky(česká straka) nechat tele cca 1/2roku u krávy a krávu nedojit, pouze co odcucá tele? Nechat znovu připustit a začít ji pravidelně dojit až po druhém otelení? Jak se to projeví v dojivosti a nenastanou nějaké zdravotní komplikace. Děkuji.
Všechno jde. Jen musíte přizpůsobit krmení. Spíš si myslím, že kráva po druhým teleti bude dělat kina a nebude vám pouštět ze začátku mléko. Z velkou pravděpodobností vás bude okopávat, což se časem poddá. Ohlídejte si zasušení vemene po prvním teleti, nechte krávu připravit si vemínko na druhou laktaci. A po porodu krmte tolik, aby měla jak pro vás, tak pro tele.
Určitě hloupá otázka, ale zkoušel někdo dojit masnou krávu? Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou pořídit si jednu kravku "na mazlíka" Původně jsem chtěla mléčnou, to jsem rychle zavrhla a začala uvažovat o plemeni kombi, nejspíš klasickou straku s tím, že dojení by bylo podobné tak, jak píše Mildík, nechat pod ní tele, ať si vezme, co potřebuje a jen sem tam občas si nadojit trochu "na chuť". A teď uvažuju, jestli by totéž šlo u masné. Nemám se skotem zkušenosti, kamarádka vetka mě od toho zrazuje že podojit masnou krávu je nemožné (ne technicky samozřejmě), tak nevím..
xchipsy
napsal(a):
Určitě hloupá otázka, ale zkoušel někdo dojit masnou krávu? Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou pořídit si jednu kravku "na mazlíka" Původně jsem chtěla mléčnou, to jsem rychle zavrhla a začala uvažovat o plemeni kombi, nejspíš klasickou straku s tím, že dojení by bylo podobné tak, jak píše Mildík, nechat pod ní tele, ať si vezme, co potřebuje a jen sem tam občas si nadojit trochu "na chuť". A teď uvažuju, jestli by totéž šlo u masné. Nemám se skotem zkušenosti, kamarádka vetka mě od toho zrazuje že podojit masnou krávu je nemožné (ne technicky samozřejmě), tak nevím..
Zkoušela jsem v dojírně kříženky limousin, čistě z recese. Byly tři, jedna kopala jak šílená, takže nic. Druhý dvě měly mléka habaděj, ale nějak přes zimu zapomněly co je to ohradník a prostě když po xté zdrhly i z půlkou stáda, tak šly. Jinak bych si je nechala. Dojila jsem i masného simentála, tele odstavené na pořád. Na 1.laktaci dala 2tis litrů / jsem ji pak přestala dojit /, na 2.laktaci už měla 4tis. Dneska je z ní máma s teletem u nohy.
Nevím no, vysloveně na masné bych se asi vyprdla a pořídila buďto nějakého křížence nebo mléčnou krávu. Já jsem křížila holštýny z mléčným simentálem, kdybychom nadále dojili přešla bych pomalu ale jistě na to kombi plemeno. Ta dvojí užitkovost je prostě k nenahrazení, mléka měly některé kolem 9tis. na laktaci, jatečná výtěžnost také dobrá a když se narodí tele-býček, tak na výkrm taky super.
Díky moc. Já jsem původně holštýnu chtěla, ale po návštěvě několika veletrhů (včetně posledního TechAgro) jsem tak nějak dostala zákaz protože tomu mýmu se tak nějak ty "radiátory" nelíbí. Snažila jsem se mu vysvětlit, že krávy z velkochovu takové prostě jsou, že tam je to hnané všechno na mlíko a že doma není problém ji "vykrmit", aby vypadala jako normální zvíře a ne chudák z koncentráku, ale... Navíc na pořádnou užitkovost bych ji neukrmila, sice děláme seno pro koně a máme obilí pro prasata, ale přeci jen, siláž není a nevím, jestli to, co máme, by jí stačilo.
Z masných se mi nejvíc líbí angus (prostě u nás u všeho vede černá ale jak jsem psala, konzultovala jsem to s kamarádkou, která dělá dobytek a ta mi říkala Ženo, masnou nepodojíš, to jsou v 99% případech krávy, kam se po otelení nedá vlízt na pastvinu... Osobně si myslím, že když si ji vychovám od telete, nemusel by to být problém (s prasnicí mě taky soused taky strašil, jak bude po porodu zlá a jak budu skákat přes hrazení a nakonec byla holka zlatá..ale je fakt, že už od selete byla zvykaná na hlazení, drbání, pamlsky atd..
U nás nejvíc mlíka spotřebuju já do kafe ale co s tím zbytkem? Výkupní ceny jsou mizérie (navíc bych musela zařizovat všechno, aby to bylo z hlediska hygieny ok atd..) a dojit xy litrů proto, abych to lila prasatům je zas škoda.. Proto se mi nejlepší varianta jevila něco nenáročného na krmení, s menší dojivostí s tím, že by tele pilo kolik chtělo a já si jen sem tam občas nadojila litr dva...
xchipsy
napsal(a):
Díky moc. Já jsem původně holštýnu chtěla, ale po návštěvě několika veletrhů (včetně posledního TechAgro) jsem tak nějak dostala zákaz protože tomu mýmu se tak nějak ty "radiátory" nelíbí. Snažila jsem se mu vysvětlit, že krávy z velkochovu takové prostě jsou, že tam je to hnané všechno na mlíko a že doma není problém ji "vykrmit", aby vypadala jako normální zvíře a ne chudák z koncentráku, ale... Navíc na pořádnou užitkovost bych ji neukrmila, sice děláme seno pro koně a máme obilí pro prasata, ale přeci jen, siláž není a nevím, jestli to, co máme, by jí stačilo.
Z masných se mi nejvíc líbí angus (prostě u nás u všeho vede černá ale jak jsem psala, konzultovala jsem to s kamarádkou, která dělá dobytek a ta mi říkala Ženo, masnou nepodojíš, to jsou v 99% případech krávy, kam se po otelení nedá vlízt na pastvinu... Osobně si myslím, že když si ji vychovám od telete, nemusel by to být problém (s prasnicí mě taky soused taky strašil, jak bude po porodu zlá a jak budu skákat přes hrazení a nakonec byla holka zlatá..ale je fakt, že už od selete byla zvykaná na hlazení, drbání, pamlsky atd..
U nás nejvíc mlíka spotřebuju já do kafe ale co s tím zbytkem? Výkupní ceny jsou mizérie (navíc bych musela zařizovat všechno, aby to bylo z hlediska hygieny ok atd..) a dojit xy litrů proto, abych to lila prasatům je zas škoda.. Proto se mi nejlepší varianta jevila něco nenáročného na krmení, s menší dojivostí s tím, že by tele pilo kolik chtělo a já si jen sem tam občas nadojila litr dva...
Holštýny se špatně vykrmují. Jedno jestli krávy nebo býci, věřte mi, cpali jsme do nich všechno. Krávy to dávají do mléka, býci asi do koulí nebo kam, ale pořádný maso nikde.
Masný jsou divoký, ale to je tím, že jsou na pastvě a nikde nikdo. Když tele od mala naučíte, tak si myslím že bude hodný. To by to musel mít v hlavě opravdu dutý / a že takový jsou! / Příklad - mám v jednom boxe 7krav s telaty. Čistokrevný simentál i křížený simentál z Holštýnem. Ze 7telat, jen dvě jsou ochotná ke mně přijít, ačkoliv se jim, kromě známek, nikdy nic nedělo. Ostatní berou roha, jedinou jalovičku jsem nebyla schopná ani vyfotit, jaký to je plašan.
Když jste na tu černou barvu, tak vám prozradím, že kříženci Holštýna a limousina se rodí, teda aspoň u mne, vždy černá s bílou špičkou na ocásku. A teď se mi z jedním masným simentálem a holštýnou narodily, skoro identické jalovice, taky v černém vydání / viz.foto /. Takže pohledejte v inzerátech.
U Anguse a jiných čistě masných se bojím, že na vás žádné mléko nezbyde, nebo vám ho kráva nedá když bude tele nonstop pod ní. A jinak, naše prasata krásně na mléku rostla
Tak to je opravdu nádhera! Teď jsem teda zas zvyklaná a nevím, jestli tu masnou zas nezavrhnout. Fakt je, že známý má jalovici čestra x šarolák a je to krasavice. Ono asi to kombi bude nejlepší varianta.. Akorát se obávám, až se narodí jalovice, jestli ji budu chtět dát pryč.. Bejk je jasnej, ten by se buď prodal jako tele, nebo výkrm, ale u jalovice - zvlášť když by se povedla - nevím nevím.. A tak, ještě mám na tohle všechno čas, ale je dobré vědět předem, co a jak a proč, než pak muset řešit problémy, kterým se dalo předejít.
Tak teď už jen uvolnit jedno místo v boxu
Jo, kombi jako za stara. Oni to tenkrát taky věděli proč to chovají. To pak přišel ten boom z holštýnama, dneska se na to nedá koukat a zase se to kříží zpátky, někam. Já už je nechci, přestali jsem z mlékem, takže je ani nepotřebuju.
Foto z teletníku, koukejte na ten mišmaš. Holštýna, Red Holštýn, simentál, ta celá hnědá je Gelbvieh atd.
xchipsy
napsal(a):
Já teda straku mám a nemůžu si vynachválit fakt odolné plemeno podojím si přebytky naliju prasátkům včetně syrovátky a pak domácí sýry máslo tvaroh a podobně, no aby vám mlíko ještě nechybělo jako mně :D Jinak telátko já do toho nešla jako začátečník jsem si nevěřila jestli zvládnu vychovat jalovici a naučit jí stát při dojení ony jsou někdy hysterky tak jsem si pořídila rovnou dojící a už předem vím co mi přijde domů kolik dojí a jaké má, mouchy, za mně teda už dojící straka..
Mildík
napsal(a):
Dobrý den, jako začátečník mám dotaz. Je možné po porodu prvotelky(česká straka) nechat tele cca 1/2roku u krávy a krávu nedojit, pouze co odcucá tele? Nechat znovu připustit a začít ji pravidelně dojit až po druhém otelení? Jak se to projeví v dojivosti a nenastanou nějaké zdravotní komplikace. Děkuji.
A můžu se zeptat proč to tak chcete dělat ono vím že se mnou spousta lidí nebude souhlasit ale někdy je kvůli stresu matky i telete oddělit hned po porodu a oddojovat a tele dokrmovat předejdete stresu při odstavu kdy pak kráva stejně nechce člověku spouštět mléko a hrozí záněty a vše okolo to jsem si zažila u koz a stačilo kráva se hned po porodu naučí spouštět do dojačky nebo teda ručně pokud chcete a tele se naučí na flašku teda spíš na kýbl a máte vyhráno... pul roku po porodu se vám těžko bude učit a kráva bude po odstavu smutnit bučet možna nebude žrát samozřejmě není pravidlo ale stává se.. a hlavně po porodu do tří měsíců kráva zvyšuje laktaci tak jí můžete roztahat kdežto tele vypije je to co stačí a pokud má mléka víc tak ubere a bude dojit příklad místo 25 litru denně je 12 což si myslím že je škoda..
bobulka
napsal(a):
Já teda straku mám a nemůžu si vynachválit fakt odolné plemeno podojím si přebytky naliju prasátkům včetně syrovátky a pak domácí sýry máslo tvaroh a podobně, no aby vám mlíko ještě nechybělo jako mně :D Jinak telátko já do toho nešla jako začátečník jsem si nevěřila jestli zvládnu vychovat jalovici a naučit jí stát při dojení ony jsou někdy hysterky tak jsem si pořídila rovnou dojící a už předem vím co mi přijde domů kolik dojí a jaké má, mouchy, za mně teda už dojící straka..
Také děkuji za názor. Já jsem právě uvažovala, buď tele - aby se vychovalo a naučilo - a nebo krávu po teleti - aby byla vychovaná a naučená Navíc člověk ví, že je připustitelná, že zabřezla a porodila. To u "mláděte" bude sázka do loterie... Takže buď malé tele nebo už kravku, zápasit s roční apod. jalovicí bych si asi netroufla. Když jsem koukala po inzerátech, našla jsem krávu po 1. teleti a znovu připuštěnou, zvyklou... Jenže se mi nelíbila Já mám problém v tom, že se mi zvíře musí líbit, kravku pokud Čestru, tak co nejtmavší, hodně hnědé barvy a ta z inzerátu byla skoro bílá.. Nic pro mě Nedávno jsem objevila na prodej dvě telata, jalovičky, celé hnědé, jen bílá lysinka... No nádhera! Jenže to je zas moc narychlo, nemám volný box, takže zatím není kam dát.. Ale už se to řeší
spajzka
napsal(a):
Jo, kombi jako za stara. Oni to tenkrát taky věděli proč to chovají. To pak přišel ten boom z holštýnama, dneska se na to nedá koukat a zase se to kříží zpátky, někam. Já už je nechci, přestali jsem z mlékem, takže je ani nepotřebuju.
Foto z teletníku, koukejte na ten mišmaš. Holštýna, Red Holštýn, simentál, ta celá hnědá je Gelbvieh atd.
Jsou nádherné! No nevím nevím, jak bych zvládala případný prodej telete.. Člověk si nemůže nechat všechno, vím to, ale když jsem dávala pryč půlku selat, skoro jsem to obrečela a div jsem nechtěla chodit kontrolovat, kde je ti lidé budou chovat, v jakých podmínkách...
Ještě musím vyřešit případnou pastvu, sice máme ohradu, kam chodí koně, ale tam je prd a ne tráva Leda tam strčit kolo sena.
xchipsy
napsal(a):
Jsou nádherné! No nevím nevím, jak bych zvládala případný prodej telete.. Člověk si nemůže nechat všechno, vím to, ale když jsem dávala pryč půlku selat, skoro jsem to obrečela a div jsem nechtěla chodit kontrolovat, kde je ti lidé budou chovat, v jakých podmínkách...
Ještě musím vyřešit případnou pastvu, sice máme ohradu, kam chodí koně, ale tam je prd a ne tráva Leda tam strčit kolo sena.
Krásné starosti :D U mne se koně budou zase stěhovat do teletníku, to je také zajímavé plánování, páč tam je dosud vše v mini velikosti.
Krávy musejí na trávu, jinak plácek zadělaj do blátivého něčeho. U kravína máme betonový výběh, mrňavý, čistě aby se mohly chodit kochat. Denně se to musí protahovat, ty snad chodí kadit jen tam.
Mě už prodej jatečných zvířat nevadí. Akorát u chovného dobytka se dycky ptám, kam jdou a ke komu. A když mi někdo poddá informaci jak se zvířeti daří, jsem mu vděčná.
bobulka
napsal(a):
A můžu se zeptat proč to tak chcete dělat ono vím že se mnou spousta lidí nebude souhlasit ale někdy je kvůli stresu matky i telete oddělit hned po porodu a oddojovat a tele dokrmovat předejdete stresu při odstavu kdy pak kráva stejně nechce člověku spouštět mléko a hrozí záněty a vše okolo to jsem si zažila u koz a stačilo kráva se hned po porodu naučí spouštět do dojačky nebo teda ručně pokud chcete a tele se naučí na flašku teda spíš na kýbl a máte vyhráno... pul roku po porodu se vám těžko bude učit a kráva bude po odstavu smutnit bučet možna nebude žrát samozřejmě není pravidlo ale stává se.. a hlavně po porodu do tří měsíců kráva zvyšuje laktaci tak jí můžete roztahat kdežto tele vypije je to co stačí a pokud má mléka víc tak ubere a bude dojit příklad místo 25 litru denně je 12 což si myslím že je škoda..
Dobrý den, došlo k nečekanému problému. Odjíždím služebně na 9 měsíců a nemohu celou zátěž přenést jenom na manželku(zdravotní důvody).