Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jde mi o kastraci býka, četla jsem tu, že vůl má lahodnější a šťavňatější maso něž býk. Zase býk má víc masa než vůl. Mohu se zeptat o kolik je váhový přírůstek nižší okolo 20 měsíce u vola než u býka? Máte někdo zkušenosti? Ráda bych 3týdeního býčka vykastrovala, ale tchán mě přesvědčuje o opaku, že na něm bude málo masa . Býčka jsem dostala od známých, je bohužel na umělém mléce (matka ho nechce kojit) a známý nemají čas ho přikrmovat
. U mě bude mezi ovcemi na pastvině (hlavní důvod pro kastraci - lepší manipulace) - bohužel hovězí nechovám. Děkuji předem za info.
Rika se ze volci masa je trochu smradlavejsi :( ale podle me je lepsi byk, do 6-8 mesicu je bez problemu. Jak ho budete krmit tak si na vas zvykne a bude pritulnej jak pejsek :) Jinak muzu rict drzet ho jen do roku je lepsi chutnejsi atd.krasny den Petr Lotyssko :).
Je to o přístupu, výchově a popř. osobnostních vlastnostech daného zvířete. Vůl by měl být ovladatelností na úrovni jalovice. Ale měli jsme dvouletého býka, který byl v pohodě, plemeníka, který byl ještě starší a perfektně ovladatelný, a také naopak jalovice nebo krávy, co jsou sto přeskočit 2 metrovou ohradu, když je potřebujeme uličkou zafixovat v kleci na odběr krve a pod. A jedna roční jalovice mne před rokem málem zabila...
Není pravda, že vůl je "smradlavější" naopak. Býk je více cítit hovězinou, než vůl. O kolik je přírůstek nižší, o dost, kolik vám přesně neřeknu. My volíme voli kvůli kvalitě masa a ovladatelnosti. A je nám jedno jestli mají o sto kilo méně. Fakt netuším přesně, o kolik. Stále je pro nás masa dost a při domácí porážce maso nemá opustit hospodářství, má být spotřebováno na hospodářství. Takže máme masa i tak dostatek. Měli jsme i býky mezi které jsem ve dvaceti měsících opravdu raději nelezl, mezi voly chodím naprosto v klidu. A to jsme býky měli spolu, takže se spolu mohli vyřádit, což s ovečkama asi moc nepůjde.
Tak jsem to ještě konzultoval s manželkou, ta si vše eviduje. První vůl, kde tele bylo velké, byl proti býkovi o padesát kilo lehčí. Poslední vůl, kterého jsme poráželi, tam už tele při nákupu bylo malé a proti býkovi mělo o 90 kg méně masa. Ale jak jsem psal, pro naší potřebu je to i tak dostačující. Chováme je jen na pastvě, v zimě seno, bez příkrmu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No lepší je kastrovat co nejdříve..jak pro zvíře tak pro vás a i pro vaší peněženku. Čím těší zvíře tím větší dávka léků = dražší výkon.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No lepší je kastrovat co nejdříve..jak pro zvíře tak pro vás a i pro vaší peněženku. Čím těší zvíře tím větší dávka léků = dražší výkon.
Naprostý souhlas. Kastrujeme pár dní poté, co si telata dovezeme. Necháme je dva, tři dny rozkoukat a hned se kastruje. Kupujeme cca měsíční. Lépe se tele podrží.
Ještě se zeptám, kastrujete tele (dnes jsem ho přivezla a jsou mu 4ři týdny), že mu nasadíte gumičku a nebo že mu kleštěmi přeskřípnou chámovody a přeruší a nebo úplným vyříznutím? Nemám v tom zkušenost a u nás jsou v okolí 3 veterináři co dělají hovězí a každý mi nabídnul jinou metodu. Která je nejšetrnější vůči bejčkovi Ještě jednou všem děkuji.
Už jsem to v jedné diskuzi dávala, přidám tedy i sem Článek ing.Schneiderové:
Vliv kastrace na užitkovost býčků
Pohlaví má významný vliv na růst, tělesný vývoj a složení jatečného těla skotu. Agresivní chování, menší křehkost a tmavší barva masa u nekastrovaných býků je jedním z důvodů kastrace telat.
Rozdíly v užitkovosti mezi kastrovanými a nekastrovanými býky se projevují hlavně po pubertě dosahované v průměru ve věku 10 měsíců. Během puberty produkují varlata hlavně androgeny, z nichž je nejúčinnější testosteron. Androgeny jsou odpovědné za vývoj druhotných samčích orgánů a chování samců, podporují vývoj svaloviny vyšším ukládáním dusíku. Anabolické vlastnosti androgenů, hlavně testosteronu, se u býků projevují ve vyšším průměrném denním přírůstku hmotnosti o 19 % při průměrném denním příjmu krmiva jen o 3 % vyšším než u volků. Vzhledem k lepší rychlosti růstu a účinnější konverzi krmiva u býků je navrhovaná post pubertální kastrace telat a dokrm volků jako postup, která zohledňuje příznivou užitkovost býků a kvalitu masa volků.
Nejběžnější je chirurgický postup kastrace býků a kastrace gumovými kroužky. Použitý postup a věk při kastraci ovlivňují velikost stresu, welfare a užitkovost zvířat. Měřítkem reakce zvířat na nepříznivý stresový zásah jako je kastrace je koncentrace plazmatického kortizolu. Koncentrace kortizolu v plazmě dokazuje, že hladina stresu může být vyšší u starších kusů. Někteří vědci nezjistili rozdíl v reakci zvířat na stres při užití obou postupů kastrace.
Studie provedená na univerzitě v Nebrasce hodnotila vlivy věku a postupu kastrace na užitkovost zvířat a jejich reakci na stres. Výsledky studie uvádějí následující:
- čím je nižší věk při kastraci, tím méně je zásah stresový;
- při kastraci provedené při narození nebo brzy po narození se výrazně snížila ztráta hmotnosti;
- kastrace provedená po pubertě neumožňuje využít příznivý anabolický vliv testosteronu, protože zvířata ztrácejí nabytou hmotnost v důsledku vyloučení hormonu;
- nebyly zjištěny rozdíly v reakci na stres spojený s kastrací provedenou různým způsobem;
- reakce na stres u skotu mladšího než 6 měsíc byla nižší než při kastraci ve věku vyšším než 6 měsíců.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!