Dobry den, zdravím vsechny. :)
Doma ted resime, ze poridime dvě gottingenska prasatka. Ale jelikoz jsme je nikdy nechovali, mam par otazek, ktere jsem nikde nevyhledala. Jinak jsem toho cetla hodne, ale vsude pisou neco jineho, tak se radsi zeptam primo chovatelu. Chci byt dostatecne pripravena, nez je poridime. Podotýkám, ze je opravdu nechceme na výkrm, jen na mazliky. Nevime jestli dve holky nebo dva kluky, mnozit zatim nechceme.
1) Dají se chovat dva samecci spolu? Neublizi si navzajem? Nebudou moc zlí k okolí/lidem, kdyz budou spolu?
2) Je pravda ze svinky jsou hlučnější nez kanci? A muzou byt dve samicky spolu?
3) Jak je presne krmit, od rana az do vecera? Meli by rozhodne travnatou plochu (viz. foto, az k tomu keriku vzadu vpravo u cihlove zdi) kde by to bylo cele jejich i s příbytkem, takze pocitam ze to za chvili rozrijí. Ale jinak by byli na cele zahrade, pod dohledem, kdyz bychom tam byli my. Coz je skoro cele jaro/leto/podzim, kdyz teda nejsme v praci a v noci. Rozhodne chci "zdravou" stravu, aby byla stihla, a ne samý špek. Vím, ze zadne zbytky z talire a tak. Maximalne zeleninu/ovoce. Je neco, co maji uplne zakazane?
4) Jsou hlucna v noci? Meli bychom je primo pod okny loznice, tak aby se tam dalo spat.
5) Na kolik vas tak prasata vyjdou mesicne?
6) Jak mate vyresene ploty? Bojim se, aby se nepodhrabala. A jak vysoky?
7) Jak moc ničí stromy?
Dekuji moc za odpovedi, vím ze to jsou hlupe otazky, ale chci byt poradne pripravena.
Ad.3) Krmení miniprasátek zvolit určitě restriktivní, jinak přetloustnou a budou tím zdravotně trpět.
Ad.4) Jsem přesvědčená, že prasata v noci prostě spí . Pokud ale spíte v ložnici s otevřeným oknem a prasata budou opravdu přímo "pod okny", jak píšete, počítejte možností hlasitého chrápání a především s jistou mírou specifické prasečí "vůně". I čisté prase je prostě cítit jako zvířátko, zejména pak kaneček.
Ad.6) S praktickým provedením poradit neumím, ale rozhodně klasický plot z pletiva prasata spíš "rozeberou", než podryjí. Pokud se ale nebudou ve výběhu nudit a budou mít "lepší věci na práci", plot by nutně ničit ani podrývat nemusela.
Ad.7) Stromy asi nebudou vyloženě okusovat, ale rozhodně se o ně budou drbat.
JanaLacko
napsal(a):
Ad.3) Krmení miniprasátek zvolit určitě restriktivní, jinak přetloustnou a budou tím zdravotně trpět.
Ad.4) Jsem přesvědčená, že prasata v noci prostě spí . Pokud ale spíte v ložnici s otevřeným oknem a prasata budou opravdu přímo "pod okny", jak píšete, počítejte možností hlasitého chrápání a především s jistou mírou specifické prasečí "vůně". I čisté prase je prostě cítit jako zvířátko, zejména pak kaneček.
Ad.6) S praktickým provedením poradit neumím, ale rozhodně klasický plot z pletiva prasata spíš "rozeberou", než podryjí. Pokud se ale nebudou ve výběhu nudit a budou mít "lepší věci na práci", plot by nutně ničit ani podrývat nemusela.
Ad.7) Stromy asi nebudou vyloženě okusovat, ale rozhodně se o ně budou drbat.
Dekuji moc! Porad vahame mezi gottingenskymi a nebo kune kune. Ale myslím ze to bude podobne. Rozhodne dekuji moc za odpovedi!