Zdravím všechny chovatele, asi mám blbý dotaz, ale žádám vás o radu. Máme dvě straky, pěkně rostlé, takže bychom je chtěli připustit. Nejdřív jsme měli domluveného býka, ale z toho sešlo, takže chceme inseminovat. Jenže... holky jsou pořád na pastvě, k nám normálně přijdou, jedna se nechá drbat, druhá je víc plachá. Fixační klec nemáme, ohlávku mají jen nouzově tak 1x do roka. A teď řešíme, jestli musíme udělat aspoň provizovní klec, kde by se daly nainseminovat nebo by stačilo jí přivázat třeba k valníku, ke traktoru atd. Nevím, jak moc při říji kráva stojí, ať nám nepobije inseminátora . Jak jste tohle řešili?
Uživatel s deaktivovaným účtem

vllasta
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele, asi mám blbý dotaz, ale žádám vás o radu. Máme dvě straky, pěkně rostlé, takže bychom je chtěli připustit. Nejdřív jsme měli domluveného býka, ale z toho sešlo, takže chceme inseminovat. Jenže... holky jsou pořád na pastvě, k nám normálně přijdou, jedna se nechá drbat, druhá je víc plachá. Fixační klec nemáme, ohlávku mají jen nouzově tak 1x do roka. A teď řešíme, jestli musíme udělat aspoň provizovní klec, kde by se daly nainseminovat nebo by stačilo jí přivázat třeba k valníku, ke traktoru atd. Nevím, jak moc při říji kráva stojí, ať nám nepobije inseminátora . Jak jste tohle řešili?
Kráva není prase, aby měla reflex nehybnosti. a inseminuje se tak, že je jedna ruka v zadku, takže že by to kráva mohlo připomínat býka, to fakt ne. ono nemusí být problém vyloženě že by kopaly, ale přivázané jen vpředu se budou mít tendenci různě točit a to nic moc, když je člověk po rameno v krávě.
vllasta
napsal(a):
Ale tak jestli je dokážete pořádně, na krátko, přivázat k valníku, vedle sebe aby nemohly skákat 5m dokola, tak by to mohlo jít. Vy u toho musíte být, jalovici můžete držet z druhé strany. Máme na jalovice fixační krmelec a tam je taky držená jen za hlavu. Jen nesmí být inseminátor sám, to pak není sranda, kór jestli jsou vaše divočejší. Bez úvazu či podobné fixace to nepůjde, krávy před cizákem obyčejně prchají.
No ta jedna je celkem v pohodě, tu podrbu všude, i na vemeni. Horší to bude s tou druhou, tak divočejší je. Já jsem si právě myslela, že bychom je třeba přivázali k něčemu pevnýmu, např. k tomu valníku a ještě bychom jí právě ze strany "přirazili" nějakou zábranou, že by vlastně nemohla nikam. Ale i tak se bojím, že bude mít chlápek co dělat. Ještě mě napadlo si půjčit klec, jeden známý jí má, ale nevím, jestli jí půjčí.
Jinak celkem vím něco o inseminaci krav, i že to není prasnice. Spíš mi jde o tu praktickou stránku, o nějaký nápad. Chlap je celý dny v práci a nemá čas něco vyrábět, takže hledám co možná nejsnadnější způsob jak to udělat.
Vedra

XXX.XXX.13.143
Dělám to přesne jak píšete, v chlévě přitlačím na stěnu dřevěnou zábranou cca 2x1 metr, jeden člověk drží zábranu v zadu druhý kolenem ve předu a zároveň jednou rukou zmáčkne nosní přepážku, druhou rukou drží za zkroucené ucho ( pozor na známku). Tohle zkrotí i ty nejdivočejší kusy.
Vedra
napsal(a):
Dělám to přesne jak píšete, v chlévě přitlačím na stěnu dřevěnou zábranou cca 2x1 metr, jeden člověk drží zábranu v zadu druhý kolenem ve předu a zároveň jednou rukou zmáčkne nosní přepážku, druhou rukou drží za zkroucené ucho ( pozor na známku). Tohle zkrotí i ty nejdivočejší kusy.
To si asi ještě divokej kus neviděl mám jednu krávu od které odstavuju tele čelním nakladačem.
My máme krávy i jalovice naučené chodit na ohlávce, tak když přijede insemiňák, většinou je uvážu v ohradě u stromu, nebo mu krávu dovedu k vratům a uvážu ji tam. Naše nejstarší, posledně, když ho viděla, tak byla nehybná jak prasnice, zastavila mu u auta a už jsem s ní nehla :-D Horší než inseminace u nás bývají odběry krve, to holky vyvádí víc